Rutte: ‘VN-onderzoeker is nu eenmaal zwart’

'Daar kunnen we weinig aan veranderen'

Premier Rutte heeft gereageerd op de uitlatingen van VN-onderzoeker Verene Shepherd over het sinterklaasfeest. De minister-president zegt dat hij weinig kan betekenen in de kwestie: “Shepherd is nu eenmaal zwart, daar kunnen we weinig aan veranderen. Het Rijk heeft daar geen bemoeienis mee. Bij zo’n internationale aangelegenheid hoort ook dat verschillende rassen naast elkaar kunnen bestaan.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

B & W van de stad Groningen hebben Verene Shepherd officieel uitgenodigd om de intocht van Sinterklaas mee te maken en persoonlijk te controleren op negervriendelijk- of -vijandigheid. Is al bekend of mevrouw Shepherd aan de uitnodiging gevolg geeft, of blijft ze liever in New York vanwege de bodeminstabiliteit waar Groningen inmiddels zo berucht om is? Men moet in Groningen ook nooit zeggen: “ik kon wel door de grond zinken”. Dat is tarten van het noodlot; vóór je het weet is het zover dankzij NAM en Gasunie.

Reageer
gravatar

Het sprookje van Verene Shepherd begon zo mooi: “Er was ereis een zwarte bisschop, noem hem Sint Tutu, die geholpen door een witte piet (noem hem Max van der Stoel) stelling nam tegen Hendrik Verkrampte Verwoerd, een aparte blanke die niet van zwart-wit hield. Vanuit de gevangenis op Robbenoord schreef Nelson Mandela namen in het Grote Boek, en waarlijk: hij die schreef, bleef. Nu, aan het begin van haar opgang krijgt Verene Shepherd de zwarte Piet toegespeeld door Mark Rutte; staatsman van de (zeer verre) Toekomst. Doch Verene speelt haar Zwarte Pietenkaarten kundig, ze houdt haar kruit droog want zij weet, oh zij weet: ná het WK Voetbal. ná de Winterspelen in Sotsji, na Wimbledon en Tour de France, ná dit alles komt haar moment-suprême; Nederland zal in 2014 Sinterklaas vieren met slechts een team van antikoloniaal getinte en a-selectief geworven Jan, Piet en Klaas, niet meer zwart en zonder wild geraas. In Groningen, geteisterd door aardgasbevingen, begint voor haar de Victorie en, potverdorie, ook Hollands Glorie. Ondanks hevige bodemverzakkingen: Nederland herrijst op eigen kracht uit de Herfsttij der Middeleeuwen, 1 april 2014: afschaffing der Zwarte Pieten-slavernij!

Reageer
gravatar

Ook alle sprookjes worden na 5 december door Rutte voor de Verenigde Naties meetlat gelegd. In sneeuwitje worden dwergen voor gek gezet, 7 geitjes in een oude klok lijkt zeer ongeitelijk en muizen die in paarden veranderd worden om en koets te trekken gaat ook te ver. Over andere sprookjes wordt no overleg gepleegd.

Reageer
gravatar

Jeettje; is dat -in essentie- niet het wezen van alle politiek; evident binnenlands falen verbergen achter het focussen op ‘dreigingen’ van buitenaf? Niet de hand in eigen boezem, niet de balk in eigen oog. Politiek is immers het laatste toevluchtsoord der incapabelen. Politiek is inherent aan menselijke samenlevingen, elke zichzelf beschaafd noemende samenleving is gelaagd, met werkers, managers, krijgers en van arbeid vrijgestelden zoals politici, bankiers, clerus, couponknippers en andere parasitaire bestaansvormen. In alle lagen der beschaving geldt: een mens wordt vrij geboren maar verkeert (onmiddellijk daarna) overal in ketenen. Of zoals Salomo zegt: Ga tot de mieren, zie hun wegen en wordt wijs.

Reageer
gravatar

What’s next? Een vrouw als Sinterklaas?

Reageer
gravatar

En wat leren wij uit die geschiedenis? Nu even doorbijten nadenkertje, en uit de kast komen.

Leren wij hieruit omdat er wat vooral gefantaseerde geschiedenis aan vastzit, dat wij denigrerende en tamelijk racistische opmerkingen mogen maken ten aanzien van een mevrouw wie de taak is toebedeeld om de hele zaak te onderzoeken? Iets wat zijzelf niet uit eigen initiatief doet, maar vanwege een vraag om Sintnicolaas op de Werelderfgoedlijst te krijgen.
Dat wij mensen die aanstoot nemen maar grof moeten bejegenen, de mond snoeren en verzoeken ‘op te rotten’?
Of leren we hieruit dat Sinterklaas kan bestaan zonder zwarte, krompratende pias, zoals dat in het begin het geval was?

Kijk; mij maakt het verder niet uit, maar ik blijf me verbazen over het feit dat zovelen om zoiets futiels als een verzinsel rooie vlekken in hun nek krijgen en massaal in protest gaan, terwijl op andere hele wezenlijke vlakken die direct in de portemonnee ingrijpen, zoals duurder worden van de zorg en steeds minder zorg krijgen, waterbelasting, afbraak pensioenen en werkzekerheid, men gelaten voor de buis blijft zitten.
Bizar.

Zou een deeltje van die volkswoede zich richten op kabinetsbeleid zouden Rutte en zijn trawanten niet eens de gelegenheid hebben gekregen Prinsjesdag te vieren. Gemiste kans, hoor.

gravatar

Beste Jeettje,

Inderdaad wil het gros van de pro-piet kamp NIET leren van de geschiedenis.

En dat is enigszins frappant, daar men de mond vol heeft over traditie. Traditie betekent ‘eren van de geschiedenis’, maar dan moet men die wel in acht willen nemen.

Flutverhaaltjes over zwart van de roet [Zwarte Piet is al zwart als hij van de stoomboot komt], of bevrijde slaven zijn slechts een belediging van het algemeen intellect.

Geeft niet, want des te beter voor mij en mijn job! Ik ben niets voor niets ‘nadenkertje’!!!

gravatar

Allemaal waan van de dag, ik heb zo’n donkerbruin vermoeden dat mevrouw She Shepherd is getipt door Luitenant-Kolonel (of intussen al veldmaarschalk?) Desi Bouterse die in de troebelen rond Sint Nicolaas en zijn ZP’s een ideale mogelijkheid ziet het koloniaal verleden van onze VOC-voorouders weer op te rakelen om via de VN actuele slaven-schadeclaims te kunnen deponeren bij IMF en Den Haag. En het leidt ook mooi de aandacht af van de Sea Shepherd die nu in Moermansk naast afgedankte kernonderzeëers ligt te verroesten en radioactiviteit op te doen.

Reageer
gravatar

krijg kanker vieze kut vn je gaat toch geen traditie afnemen van ons alleen omdat die kutbuitenlanders gaan huilen.
doe toch normaal, nepnederlanders

Reageer
gravatar

Geachte Sander, leg eens even uit:

Sinterklaas en zwarte Piet wonen in Spanje. Zijn dat die kutbuitenlanders ?

En als je loopt te schelden en je weet niet hoe je Nederlanders en buitenlanders moet onderscheiden, dan ben je zeker zo’n Niet Normale Nepnederlander ?

gravatar

Ik heb door zwarte piet en Moriaantje altijd een positief beeld gehad van mensen afkomstig van andere culturen, maar helaas door onze cultuur aftepakken zoals dat nu gebeurd, denk ik verhuis maar terug waar je grootouders vandaan komen, dan heb je geen last van ons Sinterklaas feest. Want zelf mijn oma is nu in de stress omdat toevallig iemand zijn moeder positief zwarte piet werd genoemd. is merendeel van de mensen met overgrootouders afkomstig uit Nederland, boos. vertrouwen in VN neemt ook zo af.

gravatar

Het lijkt erop, Beertje, dat de MSN-ontkenners De Speld hebben ontdekt om hun MSN-behoefte hier uit te leven, wees dus niet teleurgesteld als er geen antwoord komt op vragen. Ze lezen andere berichten al niet, en zelfs hun eigen berichten niet, gezien de kromtaal. Het zal wel weer overwaaien.

Overigens; hebben wij het al over het enorme plagiaat gehad van een bekend Sintnicolaaslied?
Oorspronkelijke muziek van Robert Schumann uit 1848 en daar was Sint Nicolaas toch echt een boer: Fröhlicher Landmann von der Arbeit zurückkehrend, heet opus 10 officieel:
http://tinyurl.com/oezvmnx .

Later, in 1935, maakte Henry Hall er een olifant van:
http://tinyurl.com/p7dqsbm

Ook dat is Nederlandse traditie: jatwerk en dan als een olifant erdoorheen stampen ….

gravatar

@Tanja,

Meen je dat? De meeste mensen vinden buitenlanders altijd maar eng. Wou je zeggen dat jij tot nu toe een uitzondering was?

En bovendien generaliseer je, want niet elke Surinamer of Somaliërs is tegen Zwarte Piet!

Wat zeg je dan tegen hen? “Ik ben raciste geworden, omdat jouw rasgenoten mijn cultuur willen afpakken”?!

Als je al racistisch wordt van een ‘sprookjesfiguur’…

En leer de geschiedenis van je traditie kennen. Daar schort het eraan bij VEEL pro-Piet lui!

http://www.meertens.knaw.nl/cms/images/sinterklaas/artikelvb.pdf

gravatar

Er kwam de sint iets naars ter oren

Wat hij toch liever niet zou horen

Jij wilde graag een groene piet

Een zwarte, nee dat kan echt niet

Geel of blauw is geen bezwaar

Desnoods een zilver exemplaar

Maar bruin of zwart dat is verkeerd

Omdat je dan discrimineert

Zo wordt de sint de bonte hond

Maar ken jij wel de achtergrond?

Ik denk het niet, maar ’t is niet gek

Die kleine zorgt voor tijdgebrek

Daarom legt sint het nu maar uit

Want van jouw visie klopt geen fluit

Mijn pieten zijn geen echte negers

Maar doodgewone schoorsteenvegers

Ik heb wel wat bewijs daartoe

Wat dacht je van de piet zijn roe?

En ook zijn prachtige kledij

Is functioneel en hoort daarbij!

Als je vaak door de schoorsteen schiet

Wordt je vanzelf een zwarte piet

Knoop dit maar heel goed in je oren

Mijn zwarte pieten, dat zijn moren

Een moor, dat is een Arabier

En ik heb ook nog Berbers hier.

Ikzelf sluit daarna de rijen:

Sint Nicolaas komt uit Turkije

Ik ben in Patara getogen

Daar is geen letter van gelogen

Ik zeg het nu dus maar gewoon:

Ik ben een echte allochtoon

Het toppunt van de integratie?

Mijn intocht, waar de hele natie

Voor een Turk en Marokkaan

Vrolijk aan de wal gaat staan

Daar is dus niks racistisch aan….

Dus voor de blauwe variant

Ga je maar naar smurfenland…

Groetjes van de sint

Reageer
gravatar

Wat een vreemde effecten heeft dit onderwerp! Meestal zijn de reacties op Speld-artikelen zeer serieus. Bij dit onderwerp reageert bijna iedereen met scherts, ironie of absurdisme. Hoe komt dat toch? Is het omdat Zwarte Piet niet bestaat, en men zich deze vrijheden durft te veroorloven?

Reageer
gravatar

Geachte Filosoof, zo’n eenvoudige gedachte had ik ooit over de existentie van MSN. Mijn dwaling werd gelukkig verholpen doordat een mede Speld reageerder mij attendeerde op Himalayazout.

Om een dreigend lang verhaal kort te maken, het gaat om het volgende: Als je iets niet kan zien, kan het nog wel bestaan. (bijv. de fiscus, MSN)Dit is een gevolgtrekking van de these; Als je iets wel ziet, dan bestaat het ook. In ons geval, zwarte Piet. Hij bestaat dus.

Hoe het met andere zintuigen werkt, heb ik helaas niet mogen vernemen. Dit zou echter wél zwaarwegende invloed kunnen hebben op de existentie van de fiscus, MSN en zwarte Piet. Maar zolang het tegendeel niet bewezen is, dienen wij aan te nemen dat zwarte Piet bestaat.

Wat betreft uw vraag over de impertinenties waarmee dit onderwerp geconfronteerd wordt; Ik denk inderdaad dat er velen zijn die menen dat ze niks van sinterklaas te vrezen hebben.

gravatar

Ach je, ik sta één te hoog met mijn vraag Beertje: hoe vreemd of het is dat er ineens zoveel in Sinterklaas geloven, bizar!
Is in jaren niet gebeurd.

gravatar

of zwarte piet nou door de sint uit de slavernij is gered en een betaalde arbeid verricht of een blanke is die zwart van de schoorsteen is maakt niet uit. kinderen krijgen automatisch een positieve associatie met mensen met een donkere huidskleur. zwarte piet voorkomt dus dat het zaad van de rassenhaat zich kan nestelen.

Reageer
gravatar

helemaal mee eens! Zwarte piet word door Nederlanders positief gezien en draagt mee in acceptatie van het donkere/bruine/zwarte ras. welke vorm ik het beste kan gebruiken weet ik niet meer, want er is altijd iemand gevoelig voor.

gravatar

Grappig User nummer -tig, dat positieve associëren: vanuit bepaalde hoek hoor je niets anders dan ‘luie negers die hier hun hand op komen houden’ en ‘criminele drugsverslaafde tasjesdieven’ en ze gaan zich vooral te buiten aan corruptie, hosselen, uitkeringsfraude en kinderen maken, liefst als bijstandsmoeder. Oh, en ze kopen kinderen om met snoep, later met drugs.
Héél erg positief.

@Beertje: vind jij het nou ook niet vreemd dat er ineens zoveel mensen zijn die in Sinterklaas geloven?
En dat het Malieveld volstroomt om Zwarte Piet te behouden, maar nooit om tegen de afbraak van rechtspositie, privacy, pensioenen en wat al niet te protesteren?

Men is collectief het padje kwijt lijkt het wel: zou er iets in het water zitten? Of in het bier?
Zou Himalayazout de oplossing zijn?

gravatar

ik kijk echt niet de andere kant op bij andere misstanden in de wereld hoorl. wanneer er een belangrijke petitie te tekenen is doe ik dat ook. bijvoorbeeld op avaaz.org. misschien een luie manier van mijn mening uitlaten, maar wel een doeltreffende

gravatar

Praw! Lekker onderzoek van deze dame. “Waarom 2 feesten, we hebben Santa Claus toch al?” Kan iemand deze dame uitleggen dat onze Sinterklaas door de pilgrim fathers meegenomen is naar Amerika en daar in de loop der tijd verbasterd is tot Santa Claus!
Trouwens, over discriminatie gesproken: de rendieren die de kerstman voor z’n slee heeft met al die stoere jongensnamen dragen allemaal een gewei. Dat betekent dat als deze rendieren nog hun gewei hebben het vrouwtjes rendieren moeten zijn, want die werpen hun gewei pas af in de lente. Lekkere vent, die 8 vrouwen voor z’n karretje spant!
En nu U weer, mevrouw Shepherd.

Reageer
gravatar

Daarnaast maakt de kerstman gebruik van kleine helpers….oftewel, tot slaven omgedoopte lilliputters!! Schandalig dat de VN dit stimuleert.

gravatar

Jah. En die Rudolph met zijn red shiny nose . . . Duidelijk een geniepige verwijzing naar de lippen van Piet.

Geachte Donnerweder, ik wil er tevens op wijzen dat de verwijzing naar Santa Claus door mevrouw Shepherd natuurlijk nergens op slaat.
Sinterklaas kán niet worden vervangen door de Kerstman, simpelweg omdat de Kerstman gewoon niet bestáát. Het is een fictief figuur, hij is niet echt.

Wat wil ze dan met de zwarte pieten ? In de illegaliteit ? Spanje behoort toch ook tot de Schengen landen ?

gravatar

Ik moet zo lachen om al deze reacties. Een storm in een glas water. En dat iemand er de Verenigde Naties bijhaalt is helemaal om je te bescheuren!!! Hebben ze niet wat beters te doen? Kinderarbeid in India? Neushoorn-hoorns die als medicijn worden gebruikt in China, Vietnam, Thailand etc. En dat allemaal om zwartgeschminkte personen die de vrijgekochte slaven, die uit vrije wil bij Sint Nicolaas gingen werken proberen te imiteren. Ik denk dat er een behoorlijk grote portie minderwaardigheidscomplex achter zit.

gravatar

Ik wil de VN verzoeken ook een onderzoek uit te voeren naar het discriminerend gehalte van witte kerst. De blanke medemens wordt tijdens deze viering uitgebeeld als voetveeg en er wordt spot gedreven met het feit dat zij slecht bestand is tegen hoge temperaturen. Immers er wordt telkens over de ruggen van de sneeuw gelopen en deze sneeuw verdwijnt (ook spreekwoordelijk) voor de zon.

Reageer
gravatar

Jan pleit voor afschaffen van de VN
”De werkgroep kan niet begrijpen waarom Nederlanders niet inzien dat dit een stap terug is naar de slavernij en dat in de 21ste eeuw dit feest moet stoppen”, aldus de Oegstgeestignaar Jan. ”Als ik, als democratisch persoon, in Nederland zou wonen, zou ik bezwaar hebben.” Jan noemt het zijn persoonlijke mening dat “dit in de 21ste eeuw niet meer zou moeten gebeuren”.

De VN is bezig met een onderzoek naar de vraag of zij racistisch is. Hoewel het officiële VN-onderzoek nog niet is afgerond, heeft Jan als Oegstgeestignaar zijn mening al gevormd. “Wij gaan ook niet de straat op en zeggen; dit is hoe alle Oegstgeestse mensen eruitzien of dat is hoe alle Oegstgeestenaren eruitzien.” “Als we er achter komen dat onze informatie die we nu hebben onjuist is, zullen we onze mening bijstellen. Maar op basis van de huidige informatie zeg ik dat het niet zou moeten gebeuren”, zegt Jan.

Mark Rutte
Jan roept premier Mark Rutte op een eind te maken aan het VN-feest. “De premier heeft de macht om dit te veranderen en om zijn invloed uit te oefenen op de groep die deze gewoonte in stand houdt.” “Als de Nederlandse overheid inziet dat de Verenigde Naties fout is, moeten zij de groepen die deelnemen aan deze organisatie opdragen om er mee te stoppen”, aldus Jan. “En wat is er mis met één internationale organisatie, waarom moeten we er vier hebben”, vraagt Jan zich in het programma af, waarbij hij doelt op de Europese Raad, Europese Unie en NAVO waarvan Nederland naast de VN lid is.

Gesprek
Een delegatie Kamerleden die op bezoek is bij de Verenigde Naties in New York, wil een gesprek. Dat heeft een van de delegatieleden, CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg, dinsdag laten weten.

Uit onderzoek van Maurice de Hond (Peil.nl) en No Ties blijkt dinsdag dat 92 procent van de Nederlanders Oegstgeest niet als de voorstad van Leiden ziet. Slechts een klein deel van 1.697 respondenten associeert Oegstgeest met Jan Wolkers (wat op zich natuurlijk weer zorgwekkend is met het oog op de geletterdheid van de bevolking).

91 procent van de Nederlanders is dan ook tegen de provinciaal beoogde gemeentelijke fusie van met Leiden. Opvallend is dat dit aantal lager ligt onder GroenLinks-stemmers (53 procent) en Amsterdammers (65 procent). Toch is ook de meerderheid van die groepen dus tegen een aanpassing.

Reageer
gravatar

Grappig dat sommige mensen vinden dat haar huidskleur invloed heeft op haar onderzoek… En natuurlijk, als dat door een wit persoon gedaan is dan kan dat niet? Is het niet gewoon dat JIJ verwacht dat zwart zegt, verbannen, en wit zegt, zo laten?.. Waarom kijken we niet gewoon naar haar ONDERZOEK om te zien hoe zij aan haar conclusies komt? Sheesh!!

Reageer
gravatar

Misschien komt het omdat haar onderzoek nog gedaan moet worden, maar ze nu al loopt te schreeuwen dat Zwarte Piet verboden moet worden.

gravatar

Jongens en meisjes,

Nu moeten jullie even goed naar mij luisteren. Dat gezeur hier hangt mij de keel uit.

Ik ben een eerzame Heilige, die ongeveer 150 jaar geleden door ene Jan Schenkman ben opgezadeld met ‘n knecht. Waar dat goed voor was, weet ik niet. Ik had al vele eeuwen de zaak alleen bestierd. Daar ben ik per slot van rekening heilige voor.

Die Schenkman heeft nog veel meer op z’n kerfstok. Door zijn schuld woon in niet meer in Myra, maar in Madrid, en kan ik van hem het dak op, met een wit paard nota bene!

Maar nu zit ik inmiddels met hele hordes aan zwartwerkers, waardoor ik zo belast ben door leidinggevende activiteiten, dat ik naast het handen schudden van hotemetoten niet meer aan het echte werk toekom. Wat dat betreft ben ik maar wat jaloers op de Kerstman.

Laat het jullie duidelijk zijn, dat mijn knechten geen slaven zijn maar bijklussende Nederlanders die anoniem wensen te blijven. Eerlijk gezegd ben ik ze liever kwijt dan rijk.

Reageer
gravatar

Lieve Sint, dat treft. Hierbij de bestelling voor de familie Beertje.

Paddington een pot honing en een chocolade letter P
Bolke een pot honing en een chocolade letter B
Colargol een pot honing en een chocolade letter C
Yogi een pot honing en een chocolade letter Y
Winnie een pot honing en een chocolade letter W
Baloo een pot honing en een chocolade letter B

Ps, we zijn allemaal braaf geweest. Maar dat wist u al.

Oh ja. en een speciaal verzoek; voor Trendvolger graag de letter E met Umlaut. Puur.

Dank u Sinterklaasje.

gravatar

De VN kan zich met veel nuttigere en mensonterende zaken bezig houden. Dus niet met een volksfeest, waarbij de figuranten niet van nature zwart zijn maar zo zijn geworden door het fictief afdalen in schoorstenen. En dat ook nog zo vaak dat de roet niet meer van het lichaam afgewassen kan worden. De classificaties en vergelijkingen van dit sprookjesachtige volksfeest met de wereldgeschiedenis zijn buiten alle proporties en geheel niet relevant.

Zonder wachtgeld wegsturen. Wij betalen ook als Nederlanders een gedeelte van haar salaris. Zonde van onze financiële bijdrage.

Reageer
gravatar

Ik vind het allemaal erg zielig en ver gezocht om de zwarte pieten te verbieden. Wie is er nou niet groot geworden met sinterklaas en zwarte piet ?? Kom op jongens , doe ff normaal !!! Mijn kinderen zullen opgroeien met onze traditie sinterklaas en zijn zwarte pieten . Denken de VN en alle andere onruststokers ook nog aan onze kinderen , voor wie dit feest bedoeld is ??? Wat denken de meeste kinderen nu wel niet ?? Ze horen op de radio , zien op tv dat hele gedoe rond zwarte piet !! Wat meen je wat dit nu voor een impact heeft op de kinderen ?? Denk aan onze kids en laat oude tradities gewoon in ere.

Reageer
gravatar

De reden dat zwarte piet ‘zwart’ is, is omdat zwarte piet pakjes bezorgt door de schoorsteen..Daarom word hij/zij zo zwart als roet..Dus niks racistisch aan lijkt mij?

Reageer
gravatar

Ja hoho beste G., en die dikke lippen dan, en dat haar, waar komt dat dan vandaan?

gravatar

De dikke lippen en dat haar is inderdaad er later bijverzonnen..En slaat niet echt ergens op. Maar de hele discussie gaat over dat ze zwart zijn en niet over de rest toch? In elk geval wil ik hiermee weerleggen dat zwarte pieten van zichzelf zwart van huidskleur zijn..omdat het dus roet van de schoorsteen is

gravatar

Beste G, kijkt u nu uit wat u beweerd over dat zwarte. Praat u liever van gebroken wit. Voor u het weet wordt ook u onder de loep genomen, met alle gevolgen van dien.

gravatar

Opvallend dat nog niemand hier zich de behoefte heeft getroost te ontkennen dat de heer Vladimir Vladimirovitsj P. hier achterzit in zijn koud pogen ons even zwart als witheet te maken. Niet overigens dat ik me niet bij dit niet ontkennen aansluit, dat – met alle respect – beslist niet!

Reageer
gravatar

Ik stel voor alle zwarte pieten te vervangen door zeurpieten. Kan makkelijk, daar hebben we er een boel van.

Reageer
gravatar

Ondeugende sinterklaasliedjes voor ongelovigen

Zie ginds komt die stomme boot
uit Spanje weer aan.
Hij brengt ons Sint Nicolaas
ik zie hem al staan.
Hoe huppelt zijn paardje
het dekt op en neer.

Sinterklaas is jarig!
‘k Zet mijn schoen vast klaar.
Wellicht dat hij hem vol doet met,
ja wist ik het maar.
Hier zet ik wat water
en wat hooi voor ‘t paard.
Waarmee dat ontrouwe Klaasje
vannacht heus wel paart.

Die zak van ‘n Sinterklaas,
Sinterklaas, Sinterklaas,
Die zak van ‘n Sinterklaas,
o jongens, jongens
het is zo`n dwaas!

Hoor zijn wind waait door de bomen.
Hier in huis waait ook mijn wind.
Zou de goede Sint nog komen,
Nu hij mij zo lelijk vindt.
Nu hij mij zo lelijk vindt.

Hoor wie fopt daar kind’ren,
Hoor wie fopt daar kind’ren.
Hoor wie ramt daar zachtjes tegen ‘t raam.
‘t Is een pedo zeker,
Die verdwaalt is zeker.
‘k Zal eens even vragen naar zijn naam.
Een pedofiel, een pedofiel
Brengt ons vanavond een bezoek
En strooit dan wat lekkers
In d’ één of and’re broek.

O, kom er eens kijken wat ik in mijn broekje vind,
Alles gekregen van die beste Sint.

Zie de maan schijnt door de bomen
Makkers staakt uw wild geraas.
‘t Geile avondje is gekomen
‘t avondje met Sinterklaas.
Vol verwachting klopt ons hart
Wie ‘m d’ruit krijgt, wie ‘m hard
Vol verwachting klopt ons hart
Wie ‘m d’ruit krijgt, wie ‘m hard

Reageer
gravatar

Zie ginds komt een droomstoot
Ja kijk dat eens aan
Ze geeft me een droomstoot
Daar gaat ‘tie van staan

gravatar

Sorry, ik ben aardig de weg kwijt!
Ik bedoel dit en hier te zeggen (zucht)

Zie ginds komt een droomstoot
Ja zie dat eens aan
Ze geeft me een stroomstoot
Daar gaat ‘tie van staan

Maar dat was iedereen al wel duidelijk denk ik.
Is notabene niet eens van mezelf…

gravatar

Zie ginds komt een droomstoot
Ja kijk dat eens aan
Ze geeft me een stroomstoot
Daar ga ‘tie van staan

gravatar

Jammer dat ik mijn reactie verkeerd gelokaliseerd heb…

gravatar

Ik hoop dat mijn gewaardeerde medereageerders begrijpen dat deze posts als reactie zijn bedoeld op de bijdrage van mijnheer Viesman…

gravatar

Alle samengestelde begrippen met de woorden blank en bleek dienen per direct te worden verboden, want ze verwijzen naar de huidskleur van de slavendrijvers. Voorbeelden:

– blanke ras wordt mensen van Europese origine,
– blanke sabel wordt de sabel die uit de schede is getrokken,
– Blankenberge wordt Duine,
– blank papier wordt onbedrukt of beschreven papier,
– bankpapier is niet van toepassing en
– bleekgezicht, zie blanke ras.

Reageer
gravatar

Er schijnt een handtekeningenactie te zijn opgestart om Diewertje Blok de door haar gewonnen Televizier ring voor het beste kinderprogramma van het afgelopen jaar te laten inleveren. Inmiddels is Blok ondergedoken. “Schandalig en Racistisch”, maar ook vileine opmerkingen over haar kapsel zijn kwalificaties die haar onder andere ten deel vallen.

Reageer
gravatar

als ze ons het sinterklaasfeest willen afpakken en verbieden stop dan ook met slachtfeest is zielig voor de dieren stop ook met het suikerfeest is slecht voor de gezondheid krijg je dikke mensen van die dan ook worden gediscrimineerd

Reageer
gravatar

Overal waar mensen elkaar ontmoeten is er kans dat er wordt gepest.

· Spullen worden afgepakt of kapot gemaakt.

· Ze worden uitgescholden, uitgelachen, gechanteerd, etc

· Ze worden buitengesloten of genegeerd. Als anderen samen spelen staan ze aan de kant of in de rij wil niemand naast hen lopen.

· Er wordt over ze geroddeld of ze worden vernederd

· Ook digitaal wordt er steeds meer gepest.

laat de vn een goede cursus ontwikkelen en van ons feest afblijven.

Reageer
gravatar

Ik begrijp dat Rutte met Saudi-Arabië uit de VN wil stappen: ‘De VN heeft nog nooit iets opgelost en gaat al helemaal niet het Sinterklaasfeest van ons oplossen!’

Reageer
gravatar

Gaan we het suikerfeest ook dan maar verbieden, het is toch tragisch dat alle diabetici continu herinnerd worden aan hun aandoening.

gravatar

Het bericht op Nu.nl doet voorkomen dat mevrouw Shepherd enigsins vooringenomen is. Of het zo gezegd en bedoeld is, weet ik niet, Maar dat is wat mij tegen de borst stuit. Zeker omdat ze een mening ventileert voordat het onderzoek afgerond is.

Bovendien scheert ze alle donkere mensen over 1 kam: “Wij gaan ook niet de straat op en zeggen; dit is hoe alle blanke mensen eruitzien of dat is hoe alle blanke mensen eruitzien”. Waarmee ze impliciet zegt dat alle blanken vinden dat alle donkere mensen zich als zwarte piet moeten verkleden? Volgens mij is dat niet zo. Een beetje kort door de bocht…
Erger nog, ze creeert een wij/zij stemming, iets waar ik nog niet eerder aan gedacht in de context van zwarte piet.

Ik vind dit hele zwarte piet gedoe, een typisch voorbeeld van makkelijk scoren met de race-card – lees zwarte piet.

en oh, @jeettje; een beetje reacties en taalgebruik van mensen afzeiken kan iedereen, voeg eens wat toe man.

Reageer
gravatar

Ja joh, Jeettje, ff een beetje serieus man.

En oh, Henk; zou je jouw verhaal nog eens willen uitleggen, maar nu langzaam want ik snap er niks van. En creëren is met twee e’s en een Umlaut.

gravatar

Zeg Beertje, sukkel, zoals iedereen kan zien is zowel creëren als creëert met DRIE e’s en een Umlaut. Als je iemand verbetert doe het dan in ieder geval goed, zeikerd.

gravatar

Beste Beertje, zo’n Sinterklaasletter wil ik wel dit jaar: een E met een Umlaut. Pure chocolade, lekker man!

gravatar

Geachte heer Henk, hartelijk dank voor uw aanwijzingen.

Vanzelfsprekend heb ik het Nu.nl artikel niet gelezen want dat hoeft ook niet. Ik lees de Speld en geen enkel ander nieuwsmedium kan qua actualiteit, diepgang, volledigheid en waarheidsgehalte tippen aan de onvolprezen Speld.
Ik zou mij alleen maar opwinden over het populistische oude nieuws, de halve onwaarheden, en de makkelijke, oppervlakkige berichtgeving. Dan hecht ik nog meer aan de Blokker folder.

Wij bespraken al een letter teveel in creeeren en de ontbrekende hoofdletter in de laatste zin. Daarnaast liet u een woord weg in de laatste zin van de tweede alinea, vermoedelijk “heb”.

Wat ik over het hoofd zag is dat u dit compenseerde door;
– het weglaten van een letter in enigsins
– een extra hoofdletter in de eerste alinea (Maar)
– De toevoeging van het woord oh (ouwehoer) in de laatste alinea.

Daarmee klopt uw verhaal in kwantitatieve zin weer als een bus.
mijn verontschuldiging voor het slordige lezen van uw commentaar.

gravatar

Prettig, beste Nitwit1, het zij u vergeven. Maar wel de pure chocolade.

gravatar

Beste Trendvolger, wat betreft de chocoladeletter met Umlaut: Ik ben Sinterklaas niet !

Ik zou zeggen probeert u anders eens de bolvormige chocolade uit het zuiden des lands.

gravatar

@Henk; ik voeg genoeg toe, maar als je niet kunt lezen houdt het wel op. Jij leest een krant, zegt dat je niet weet of het zo gezegd of bedoeld is, maar toch heb je een vooringenomen mening, en vervolgens geef je er een draai aan die helemaal nergens op slaat. Tja…..

Maakt niet uit, mag allemaal, ieder zijn ding, hoor: ik discrimineer niet.

gravatar

Beste Beertje, Uw suggestie wat betreft de sjekla uit het zuiden; da’s mij niet puur genoeg. Bovendien bestaat de kans dat er een of andere Albinopiet de vette hap pal voor je hoorbaar naar binnen staat te smakken. Fijnproever én smulpaap Trendvolger prefereert een een E mét Umlaut, extra large, puur. Mmm, lékkâh!

http://tinyurl.com/ltutq5o

gravatar

Geachte heer Beertje, u meldde dat heer Henk in het woord enigsins een letter had weggelaten. Vermoed u net als ik dat heer Henk bedoeld had enigsints te schrijven?
Ik hoor graag van u.

gravatar

Zwarte Piet, Piet is een nederlandse naam, en zoals de amerikanen wel weten zouden wij buitenlanders altijd eerder jan of kees noemen. De gelaten van de mannen zijn westers maar hun kleur is alleen anders. Vroeger was deze totaal lostaande persoon van iemand uit afrika de boze geest, vandaar het donker. En ver voordat de kerk deze traditie wit (van rijnheid en god) maakte was de man met de baard een soort druide uit het bos.

Stoute kinderen werden mee het bos in genomen en de zwarte geest (soort van (in het engels genie, wat later is vertaald naar) genius). was een mythe of sage, een ritueel ver voor de slavernij!

Het kroeshaar en de rode lippen zijn er later bijgekomen inderdaad in de periode van sjors en sjimmie toen in prenten de tekeningen van negers werden gemaakt. Dit is net zo racistisch als amerikaanse films waarbij de rus of duitser nog steeds altijd de slechterik is (heeft de VN daar al onderzoek naar gedaan?)

Tradities veranderen in loop der tijd en worden door de huidige samenleving weer net iets omgevormd tot iets anders, de vraag is tot waar willen we terug? Ik persoonlijk zou het wel fijn vinden om de zwarte geest weer een genius te laten zijn en het kerkelijke uit de sint te halen. Als mensen toch traditie willen, weg met het kroeshaar en de rode lippen, weg met die gekke vaticaanse mantel en terug naar oerholland/duitse traditie! de druide uit het bos.

Reageer
gravatar

Ik ben van mening dat Jamaica de Kerstman af moet schaffen. Ze zetten de blanke neer als een dikke volgevreten man (man, ook al weer zo’n stigmatisering, alsof alle blanken een man zijn), die geen gevoel heeft voor mode. Bovendien, en dat is nog het ergste, wordt de blanke gezien als wandelende portemonnee, die op een paternalistische wijze cadeautjes uitdeelt als je in zijn ogen zoet bent. Alsof iedere blanke een hardleerse koloniale onderdrukker is! VN, doe hier wat tegen!

Reageer
gravatar

Vreemd…. Mij is juist verteld rond mijn 8e dat Sinterklaas en Zwarte Piet helemaal niet bestaan. dat vond ik toen best jammer, maar nu lijkt het me wel een puntje in de discussie waar soms overheen gezien wordt….

En…. bestaat de VN eigenlijk wel? Saudi Arabië zag af van haar gastzetel in de veiligheidsraad (sic!) omdat de VN te krachteloos zou zijn, naar hun zeggen. Onzin natuurlijk dacht ik, maar ze zullen toch niet deze commissie gebruiken om hun imago qua daadkracht te herstellen?

En moet Rutte ons nu redden?

De werkelijkheid is speldwaardig aan het worden. .

Reageer
gravatar

Als Stoomboot Nr. 1 dit jaar maar niet uit koers raakt en voor Lampedusa strandt…

Reageer
gravatar

dat zou maar zo kunnen, met al die Zeer Zwarte Pieten aan boord. moeten jullie niet een loods mijn kant op sturen? heeft iemand een geschikte kandidaat?

gravatar

Beste Andreas, begint u alstublieft nu niet over die boot, volgende week horen we uit Brussel dat het ding niet klimaatneutraal, en dus een verderfelijk voorbeeld voor kleine kinderen is. Hebben dát weer.

gravatar

Met de inzichten van nu, misschien. Maar als we toen hadden geweten wat we nu weten, hadden we het anders gedaan. Neem Mauro. Met de kennis van nu ga je altijd kijken wat er toen is gebeurd, alleen ik vind wel dat je wat toen is gebeurd ook moet bezien vanuit de kennis die we toen hadden.

En Ivo vertelt mij zojuist, dat hij geen klachten ontvangen heeft. Dus deze mevrouw kan me nog zo lief aankijken, maar ik ga haar echt geen ander antwoord geven. Na het zoet komt het zuur.

gravatar

Het is 2013! Daarom heeft het Ons behaagd, heeden per koninklijk decreet te verordenen dat Wij bij de Olympische Spelen van 2028 de volgende nieuwe demonstratiesporten zullen doen invoeren:
het koekhappen in het Heineken House;
in mijn hoedanigheid als Voorzitter Adviesgroep Water en Sanitaire Voorzieningen het wc-werpen,
en in overleg met mijn schoonvader en conform de door mijn grootvader voorgestane Eindoplossing, het zogeheten dwergwerpen.

Uw democratisch gekozen, eh, uw Leider.

gravatar

Volgens mij zijn we allemaal de weg kwijt. Zwarte piet is zo zwart van t roet! En de kinderen zien hem soms liever als Sinterklaas aangezien zwarte piet met de snoepjes en kados komt! Doe allemaal ff relax en bedenk waarom we dit vieren; dat kinderen mogen snoepen en kados mogen. Laat t feest bij de kinderen en alle volwassenen neem een chill pil of zoek een hobby.

Reageer
gravatar

Zwarte Piet, Piet is een nederlandse naam, en zoals de amerikanen wel weten zouden wij buitenlanders altijd eerder jan of kees noemen. De gelaten van de mannen zijn westers maar hun kleur is alleen anders. Vroeger was deze totaal lostaande persoon van iemand uit afrika de boze geest, vandaar het donker. En ver voordat de kerk deze traditie wit (van rijnheid en god) maakte was de man met de baard een soort druide uit het bos.

Stoute kinderen werden mee het bos in genomen en de zwarte geest (soort van (in het engels genie, wat later is vertaald naar) genius). was een mythe of sage, een ritueel ver voor de slavernij!

Het kroeshaar en de rode lippen zijn er later bijgekomen inderdaad in de periode van sjors en sjimmie toen in prenten de tekeningen van negers werden gemaakt. Dit is net zo racistisch als amerikaanse films waarbij de rus of duitser nog steeds altijd de slechterik is (heeft de VN daar al onderzoek naar gedaan?)

Tradities veranderen in loop der tijd en worden door de huidige samenleving weer net iets omgevormd tot iets anders, de vraag is tot waar willen we terug? Ik persoonlijk zou het wel fijn vinden om de zwarte geest weer een genius te laten zijn en het kerkelijke uit de sint te halen. Als mensen toch traditie willen, weg met het kroeshaar en de rode lippen, weg met die gekke vaticaanse mantel en terug naar oerholland/duitse traditie! de druide uit het bos.

gravatar

@Jeettje; ik vermoed dat Emie doelt op ene Piet die een slecht onderhouden Solex berijdt.

Stel u eens voor; het ding niet wil aanpakken; Daarvan ga je op je lip bijten en rijzen je haren te berge, toch ? En als ‘ie dan eindelijk aanpakt dan zit je in de roetdampen te tuffen. Dat doet de rest.

Als Piet ff relax had gedaan en had bedacht waarom we ook al weer ontkolen, (o.a. voor de hobby) was alles chill geweest.

gravatar

@Echte Traditie:
Er is geen direct etymologisch verband tussen het engelse ‘genie’ en ‘genius’. ‘Genie’ is een verbastering van ‘djinni’, de geest uit de oosterse mythologie, terwijl ‘genius’ uit het Latijn stamt. Even ter opheldering.

En een alternatieve verklaring voor Zwarte Piet, die ik persoonlijk erg overtuigend vind, is dat Zwarte Piet oorspronkelijk een Moorse piraat is. Sinterklaas is de beschermheilige van onder andere de zeelieden. De Moorse piraten waren zwart, kwamen uit Spanje en namen blanken gevangen om ze als slaaf te verkopen. De schrik van elke zeeman dus, en de verklaring van het hele ‘in de zak mee naar Spanje’ verhaal.

gravatar

Oke, even de feiten op een rij: een jamaicaanse komt hier beoordelen of sinterklaas discirminerend is, en laat dan wel in de media weten dat ze nu al vindt dat het moet worden afgeschaft……euhm kant en klare zaak he, niet objectief dus als ze zegt stoppen hoeven we niet te luisteren. Dit mokkel is denkt nu even snel carriere te maken.

Reageer
gravatar

Ik zal de feiten ff op een rij zetten voor je: die mevrouw is door de VN gevraagd onderzoek te doen, niet om te onderzoeken of sinterklaas discriminerend is, maar of de positie van ZP discriminerend is.

En ze verzoekt dát te stoppen, dié discriminatie.
Zij eist niet, en de VN ook niet, om het hele sinterklaasfeest op te doeken.
Je kunt maar beter luisteren naar ‘dat mokkel’ zoals jij haar heel beledigend omschrijft, misschien kun jij nog wat van haar leren.

gravatar

Sterker nog, deze Jamaicaanse is door Nederlandse minderheden gevraagd om onderzoek te doen omdat ze in hun eigen land geen gehoor kregen. Treurig toch? Als het toevallig om Rusland ging waren de reacties hierop heel anders geweest.

Verder moet ik wel toegeven dat deze Mevrouw Shepherd nogal lomp in haar uitspraken is, ze polariseert en dat past niet bij haar functie. Haar persoonlijke mening verkondigen op nationale radio ook niet, lijkt me.

gravatar

Zouden alle gekleurde medemensen die een blanke werkgever hebben ook bij de VN een onderzoek aanvragen. Het lijkt mij nogal rolbevestigend om voor een blanke te moeten werken.
Wellicht gaan deze mensen die tegen zwarte Piet zijn dan naar
Naar het schijnt wordt daar niet gediscrimineerd en is men uiterst tolerant tegenover de zwarte medemens

gravatar

Berste Jeettje,

Zwarte Piet afkorten tot ZP is briljant. Ik zou zeggen: laat hij voor zichzelf beginnen als ZZP. Als hij dan ook nog geen belasting en premies afdraagt, kunnen we spreken van een Zeer Zwarte Piet…

gravatar

@kouwepiet: je ziet er weer naast. Er is niets tegen een sinterklaasfeest ( wat vieren we eigenlijk) maar op iets anders. Ik zal het maar niet uitleggen, want je wilt toch alleen maar lezen wat je wilt lezen.

Overigens, enige tolerantie voor mensen die de zaken wat anders bekijken zou ook wel mogen, toch?

gravatar

Ik heb het gehad met dat negativisme. Laten we deze mevrouw niet zwart maken, ze kijkt zo lief. Of negeren. Ik begrijp niet waarom jullie er zo negatief en vervelend over doen. Laten we blij zijn met elkaar. Laten we zeggen: ‘Nederland kan het weer!’; die VOC-mentaliteit!

Reageer
gravatar

Geachte Heer B
Tijdens uw regeerperiode gaf u al regelmatig blijk van uw onkunde. Vreemd dat u dat nu weer ten toon spreidt. Deze mevrouw is al zwart dat hoeft dus niet meer gedaan te worden

gravatar

Wat nu echt opvalt is dat de VN nog in Sinterklaas gelooft. Hier ligt een schone taak voor Prem Radhakishun om deze goedgelovigen eens bij te praten.

Reageer
gravatar

Ik merk dat het zuur bij u heeft toegeslagen in de hersenpan en het gevoel voor tijdsbesef? De eeuwenoude traditie betrof de slavernij en pruttelt nu nog wat na in het sinterklaasgebeuren.

Overigens, laat mij erbuiten: het is beslist niet mijn sint & piet. Sinterklaas is een feestje van/voor de winkeliers, wat al in september begint, trouwens. Is ook niet volgens de traditie.

gravatar

@ Jeettje, Ik merk dat u het apezuur heeft gekregen.

Laten we eerst zaken aanpakken die belangrijk zijn zoals de schending van mensenrechten overal ter wereld.

Als mensen met hun zuurverdiende centen een cadeau willen kopen voor hun kind dan moeten ze dat zelf weten, of dit nu een commerciële bedoeling is of niet.

Dus donder aub op en staak aub uw poging de Nederlander het leven zuur te maken.

gravatar

@Chillpiet: “Laten we eerst zaken aanpakken die belangrijk zijn zoals de schending van mensenrechten overal ter wereld.”

Overal ter wereld, dus niet in Nederland?

“Dus donder aub op en staak aub uw poging de Nederlander het leven zuur te maken.”

De Nederlander? Heeft Chillpiet het hier over de mensen met een Nederlandse nationaliteit waaronder degenen die klachten bij de VN hebben ingediend? Of heeft Chillpiet het over een bepaald soort Nederlander? Wellicht de blonde met blauwe ogen? Is dat volgens Chillpiet ook de enige soort Nederlander wiens mening gehoord mag worden? Wellicht was Chillpiet wel fout in de oorlog?

gravatar

Beste Jeettje, er gaan hier inmiddels al pruttelend stemmen op om ook naar u een VN-onderzoek te laten starten wegens letterfetisjisme, door u toegepast in een inmiddels verhitte discussie omtrent het sinterklaasfeest. Ik opteer om een letter naar keuze, het liefst zo groot mogelijk, in melk, puur of allebei wat dat kan tegenwoordig ook, voor ‘t Heerlijk Avondje in huis te halen, dan heeft ook u pas echt wat om naar uit te kijken.

gravatar

Ik wil ook wel VN-onderzoeker worden: Niet gehinderd door enige vorm van kennis, in traditionele gewaden domme uitspraken doen. Zalig en daar ook nog grof voor betaald worden. Waar kan ik me aanmelden?

Reageer
gravatar

Dat ze uit Jamaica komt betekent niet dat ze verantwoordelijk is voor de dingen daar. Daarnaast is zij VN-onderzoeken die naar wat ik me zo kan voorstellen een universitaire studie heeft gevolgd, wat onder andere inhoudt dat je als onderzoeker objectief dient te zijn. Dit op zijn beurt houdt in dat haar huidskleur niets te maken heeft met het onderzoek of de uitkomst daarvan.

gravatar

Huidskleur heeft wel degelijk invloed op de onderzoeken en de resultaten daarvan! Waarom denkt u dat ik als VN-onderzoeker-in-spe de term “witwassen” wil afschaffen ?

gravatar

Robert, jongen, het volgen van een universitaire studie getuigt misschien van enig denkniveau, maar daaruit concluderen dat je dan automatisch je objectiviteit vindt en/of behoudt is toch wat naïef. Toch een leuk aantal studiegenootjes ontdekt die geloven dat de wereld 4000 jaar bestaat omdat papa en het één of ander stoffige boek dat zegt.
En natuurlijk heeft haar huidskleur er niks mee te maken; ze is zwart. Als ze wit zou zijn zou het heel anders liggen; dan zou ze namelijk niet weten waar ze het over had.

gravatar

IK zou zeggen dan ook maar kerstfeest stoppen in de VN want wat zij doen dat is ook discriminatie met kleine elfjes…Daar doen zij de kleine mensjes(lilliputters of te wel dwergmensen ) ook mee beledigen die hier leven op deze aard.

gravatar

en wat denk je van Sjors en Jimmy

gravatar

Ik denk dat ik ook maar VN-onderzoeker wordt en uitlatingen ga doen over “blanke lak” , “zwartgeld”,en “witwassen” . Ondertussen bekommer ik mij niet om alle gediscrimineerde chemische wapens in Syrie die, tegen hun eigen wil, worden afgevoerd. Schandalig!

Reageer
gravatar

Dit is racistisch. Verene Shepherd hoort ook wit zijn. Dit is een terugkeer naar de slavernij waarin witten mensen zwarte mensen het werk (in dit geval onderzoek) laten doen. Dit is de 21e eeuw en dit moet stoppen.

Reageer
gravatar

Dat vind ik ook. Er zijn best witte mensen die je het werk kunt laten doen.

Zie ginds komt de Audi
uit Warschau weer aan.
Hij brengt ons Pool Nicolas
ik zie hem al staan.
Hoe buffelt hij vaardig
het dak op en neer,
hoe wapperen zijn handjes
al heen en al weer.

Zijn maat loopt te zweten
en roept ons reeds toe:
Wie doorwerkt krijgt Euro’s
wie moe is gedoe !
Oh, lieve Pool Nicolas
kom ook eens bij mij
en rijd toch niet stilletjes
ons verbouwinkje voorbij!

gravatar

Ja het behoort nu eenmaal tot het verleden dat zwarte mensen pepernoten en cadeaus uitdelen. Ik zou zeggen laat ze lekker onderzoeken als ze dat graag willen, maar doe er gewoon niks op uit.

Reageer