Zitten aan banden gelegd

GroenLinks wil zitjunks aanpakken

De Tweede Kamer beslist volgende week over een wetsvoorstel van GroenLinks waarmee de partij langdurig zitten wil aanpakken. Het voorstel is een reactie op internationale onderzoeken die uitwijzen dat een zittend bestaan net zulke grote gezondheidsrisico’s met zich meedraagt als roken.

“Het pakket maatregelen dat GroenLinks voorstelt, spitst zich met name toe op de werkplek en de openbare ruimte”, legt fractievoorzitter Bram van Ojik uit. “Denk daarbij aan de horeca, de trein, de wachtkamer van het ziekenhuis en de bioscoop: allemaal plekken waar we mensen tot nu toe hebben gestimuleerd om te gaan zitten, zonder aan de risico’s te denken. Als het aan ons ligt, gaat dat radicaal veranderen. Men zal voortaan moeten gaan staan.”

“Wat mensen thuis doen, daar hebben wij helaas geen invloed op”, beseft de politicus. “Dus als mensen een stoel of een bank willen kopen voor in de woonkamer, dan kunnen we dat moeilijk verbieden. Maar we kunnen wel een accijnsverhoging doorvoeren of een waarschuwende sticker op het meubelstuk plaatsen met een plaatje van iemand met een doorligwond.”

De horecabranche zit niet te wachten op een zitverbod. Kastelein Henk Vermeesch: “Staand passen er meer mensen in mijn kroeg, dat is een voordeel. Maar wat doe ik met mensen die even willen gaan zitten? Moeten die dat dan buiten gaan doen? Dan heb ik dadelijk mijn terras vol met allemaal zitjunks. Willen we dat?”

Of de Tweede Kamer achter de plannen van GroenLinks staat, is overigens onzeker. De meeste partijen zouden niet bereid zijn om zonder slag of stoot hun zetels in de Kamer op te geven.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik vindt dit uiterst discutabel, ik zit graag op mijn luie reet, zo kan ik beter nadenken. Dat kan zinvol zijn. Echter als het zinvol is, dan heeft het gewerkt en zal mijn huiskamertje achteraf als werkplek aangemerkt worden. Op zich is dat geen probleem, maar hoe zit het dan met mijn opvolgers ? Als die ook gaan nadenken onder dezelfde condities, dan mogen ze niet meer zitten. Ik wordt gewoon woest als ik dan de nadelige gevolgen onder mijn ogen mogelijk zie worden. Kijk daar verzet ik me dus tegen, bezint eer gij begint. Is het niet veel verstandiger om massagestoelen voor luiwammesen zoals ik fiscaal aftrekbaar te maken ? Het leven is al zo duur als je lui bent, daar moet rekening mee gehouden worden.

Reageer
gravatar

Iedereen heeft het maar over het zitten en ik hoor niemand over de banden. Of zitten die banden er niet meer aan? En kan er nog wel wat bij? Er ligt al zoveel aan banden.

Reageer
gravatar

En weer laat Groen Links de hardwerkende belastingbetaler in de kou staan. Het zijn juist de harde werkers die even willen zitten in de trein of auto terug naar huis.

Reageer
gravatar

Om te beginnen is die Hardwerkende Belastingbetaler een zwaar irritant mannetje, ik stel er echt prijs op dat op te mogen merken.

Degenen die ECHT hard en lang werken gaan pas vér na de spits naar huis, wat de kans op een zitplaats verduizendvoudigd.

Pas kwam de Hardwerkende Belastingbetalers’ zoon ook al langs, Jaap.
Als je even staat te niksen weet ik een leuk spelletje voor je: zoek bij welk topic Jaap’s reactie staat!! (nee, is niet moeilijk ;))
Geraden? Zoek een zitplaats. Als je die niet kan vinden ben je een luie lapzwans die hoogstwaarschijnlijk heel weinig belasting hoeft te betalen..

In de auto zitten willen we allemaal, echter een bestelbusje heeft nu eenmaal slechts 2 stoelen…Ideale gezinsauto, ook voor grote gezinnen!! Het plan is al eerder gelanceerd denk ik, maar de tijd was er nog niet rijp voor.

Ik zou overigens, sorry, even off-topic maar toch, graag zien dat op fietsen, scooters en auto’s die de winkel verlaten een grote felrode sticker is geplakt met de tekst:
Pas op; dit voertuig kán gestolen worden.
En dan een symbool van een slotje, zoiets? Er is n.l. een fiets van me gestolen ooit, wist ik veel…. een slot leek me overdreven.

Nou ja, ik heb er wel van geleerd. Nooit zul je mij nog op die fiets zien zitten! Ik was weer trendsettend bezig, onbedoeld en ongewild ook nu ik er goed over nadenk, dat doet me goed.
Geloof ik.

gravatar

Ik vind het weer typisch een vorm van discriminatie: ze hebben het nooit over de zachtwerkende belastingbetaler.
Die betaalt procentueel keihard méér belasting, maar daar hoor je Henk & Ingrid nooit over, bah. Engnekken.

gravatar

Eigenlijk zou men een leeftijdsgrens aan zitten moeten verbinden. Bijvoorbeeld dat mensen onder de achttien niet meer mogen zitten. Ook het zitten in bijzijn van kleine kinderen zou men aan banden kunnen leggen. Zowel om geen slecht voorbeeld te geven maar ook om de schadelijke gevolgen van het “meezitten” tegen te gaan. Iedereen weet immers dat tweedehands zit net zo slecht is als zitten zelf.

Reageer
gravatar

De (terechte) zorg van Groen Links aangaande onze gezondheid betreft maar de helft van de argumentatie. Een tweede, veel belangrijker argument dat ten grondslag ligt aan dit wetsvoorstel betreft solidariteit met transgenders, die immers na hun operatie ook een tijd lang moeten blijven staan. Het gaat hier, na het wetsvoorstel van een geslachtsloos paspoort voor iedereen, om een tweede stap in het drieluik aan wetsvoorstellen dat Groen Links poneert teneinde deze getormenteerde hermafrodieten volledige integratie in de samenleving te garanderen. Het derde en laatste voorstel wordt medio januari 2014 verwacht, en betreft het verplicht stellen van het dragen van een tuinbroek door iedere Nederlander die de geslachtsrijpe leeftijd heeft bereikt.

Reageer
gravatar

Bah. Groenlinks brengt weer eens een non-probleem ter sprake om als bliksemafleider te fungeren voor een veel groter en dieper geworteld probleem.
Want (bijna) iedereen in Nederland weet wel dat er een veel erger probleem is.
Het is zelfs een nieuwe vorm van verslaving. In plaats van zitten is het namelijk pluche-plakken wat een heel veel grotere schade veroorzaakt.

Reageer
gravatar

GroenLinks ziet het dus niet meer zitten. Men hangt tegenwoordig in het pluche, schuift een onderhandelingstafeltje voorbij, formuleert hier en daar al staande een kritisch vraagje en stelt een accijnsverhoging op bankstellen voor. Bij deze is men dus volledig bijgepraat waarom GL is weggelopen bij de onderhandelingen over het begrotingsakkoord van het kabinet Pechtold 1. Hulde, wat een visie, regeren is vooruitschuiven in het Haagse. Een klein minpuntje in Van Ojik’s betoog viel mij op: Het praktische nut van een bankstel is om er op te liggen, de enige reden om zo’n ding aan te schaffen. Vermoedelijk wordt de ‘ligtaks’ volgende week voorgesteld in haar alternatieve tegenbegroting.

Reageer
gravatar

Ik plas ook al zittend tegenwoordig. Vind mijn vrouw prettig uit hygiënische overwegingen. Als vrouwen het nu voortaan staande doen hebben we het zaakje weer in evenwicht.

Reageer
gravatar

Ik voorzie een gouden toekomst voor de canapé- en ligfietsen branche.

Staande dit wetsvoorstel zweeft mijn hang naar zitten tussen hoop en vrees. Maar het zal zo’n vaart nog niet lopen. Het zal aan mij liggen maar volgens mij ziet GL ze vliegen.

Reageer
gravatar

Onlangs is er wel ontdekt dat liggen nog veel minder slecht is dan zitten of staan. Ik wou daarom ook de aandacht van mevrouw de voorligster vragen voor deze studie zodat wij niet onnodig gaan staan en jaren van ons leven verstaan en te niet doen.

Reageer
gravatar

Heb ik het toch altijd goed gedaan. Heb altijd opmerkingen moeten verduren als “Dat is geen zitten wat je doet… Dat is hangen!”

Reageer
gravatar

Mmmmmm, jaja, dat krijgen we ervan als we ook met de voormalige oostbloklanden mee willen naar Antarctica. Daar wordt in de oosters orthodoxe kerken tijdens een kerkdienst al rustig 2 uur achter elkaar gestaan en geen wonder dat die Oost-Europeanen al die sporten winnen van ons verweekte westerlingen. En wie winnen al die (halve) marathons? Juist ja, de Kenianen die ook niks anders doen dan staan en lopen! Dus wat training kan helemaal geen kwaad en het is dat GL verder zo onzichtbaar is anders zou ik er alsnog de hand van Femke Halsema achter vermoeden. Nu eens snel aan de slag, om te beginnen met de stoelen te verwijderen uit de redactielokalen van de Speld!

Reageer
gravatar

Hahaha voortaan staande vergaderen in de tweede kamer… Lijkt me leuk om de lichaamstaal te volgen dan…
En dan nog iets… Iemand wel eens stil geSTAAN bij de chronisch zieken die niet lang achtereen kunnen staan? Voor mezelf sprekende zou me dat belemmeren om naar een horeca gelegenheid te gaan.
En even ter zijde… Nee ik heb nog nooit een doorligwond opgelopen en ik ken ook niemand die dit wel heeft gekregen…
Waar gaat dit over? Zij we de pietendiscussie zat, komt er weer een volgend tokkie-onderwerp?
Is dit het nieuwe niveau van gespreksonderwerpen?

Reageer
gravatar

Ja, dat laatste klopt Josje.

En het kan nog veel erger.
Wacht maar tot je wél een keer iemand leert kennen met een al dan niet genezen doorligwond.
Ik heb ze regelmatig van het uitslapen; geen pretje, geloof me nou maar..

Waarom is de Pietendiscussie een Tokkie-onderwerp? U suggereert dat Tokkie een synoniem voor ‘Asociaal’ is in mijn ogen.
Behoorlijk discriminerende taal mevrouwtje!!!
Voor alle mensen die Tokkie heten om maar iets te noemen…
Die zitten trouwens ook niet graag maar moeten soms gewoon, omdat de rechter het zegt.

Wat is er asociaal aan zwarte piet en een discussie over zitten??

Zomaar wat vragen die in me op kwamen borrelen..

Ik sta overigens veel te vaak stil voor, of liever door, chronisch zieken; vooral het soort dat in een rolstoel zit.
Ze blokkeren gangpaden in winkels, houden de boel enorm op bij kassa’s en zijn tergend traag met hun boodschapjes.
Om nog maar te zwijgen van het eeuwige: ‘Mefrouw, ik ken niet bij de sjem willu dat even voor me pakken?’
Ik ben geen mantelzorger voor vreemden, wat is dat voor onzin?
Dat kan wel wat minder hoor! Laat ze maar binnenstaan, worden ze niet nat ook als het regent.
Supermarkten genoeg die thuisbezorgen als ze dan perse iets willen kopen.

Chronisch blinde mensen denken echt dat de hele stoep voor hen is, meppen wild om zich heen met witte stokken versierd met rode bandjes en dragen ook bij slecht weer zonnebrillen, of je daar beter door ziet…..
Heeft me al heel wat netnieuwehelemooie panty’s gekost. En blauwe plekken op mijn enkels, de eerstvolgende heeft pech, die sla ik nóg een keer het licht uit zijn ogen.
Wie geen lichaamstaal wil lezen moet maar voelen.

Ook hoeven ze geen hondenkaartje te kopen in de trein en krijgen toch een min of meer gegarandeerde zitplaats.
Als ik keurig een zitkaartje kocht voor mijn hond en o.g. zeurden ze nog aan mijn moede hoofd dat hij groot was, ja nou en? Hij ging liggen onder een zitplaats, dat heb ik een chronisch zieke nog nooit zien doen.

Daar sta je zeker niet bij stil Josje, zou je toch eens moeten doen…

gravatar

Sinds jaar en dag hebben horecaketens en kantines “oprotmeubilair”: zitjes en tafeltjes die zo ongemakkelijk zijn, dat de klant al gauw de bikkels neemt en niet gezellig blijft natafelen.
Naar binnen schrokken die hap en wegwezen is het devies, met als fijn detail dat zichtbaar voor iedereen er even een vieze dweil over het tafeltje wordt gehaald om te verzekeren dat hygiëne geen kans heeft.

Misschien moet de wereldvreemde Ojik eens binnenstappen bij Febo, Mac, KF en dat soort zaken? Gevolgd door een ritje met overvol OV liefst: we hebben per slot niet allemaal privévervoer per bakfiets.

Die politici zijn ook meester in het bedenken van dingen die allang bestaan. En soms, nou ja vaak, komen ze er veel te laat achter dat ze zijn gekozen om iets te doén, en pakken dan zaken aan en af van mensen die juist erreg goed zijn in bepaalde activiteiten en daar hun zin van leven in vinden: ik ben bevobbeld (bijvoorbeeld in het Rotterdams) een expert op eenzame hoogte in lui zitten, dat moet men mij niet ontnemen, daar komen gezondheidsklachten van.
En dat willen we ook niet, hé Bram? Krijg ik nu ontheffing?

Reageer
gravatar

De Duitsers zijn zelfs een stuk verder. Daar is de Schnell-Imbiss een klasssiek verschijnsel: een snackbar waar je al staand aan een statafeltje je snelle hap nog sneller naar binnen kan werken. Ideaal tegen het zitten. Gezien de Nederlandse en Duitse economie vermoed ik dat het goed werkt, dus snel invoeren hier.

gravatar

@ Coffeemonster:
De Schnell-Imbiss-Wirtschaft is bij onze oosterburen inderdaad een groot succes.
Ons poldermodel verliest, in vergelijking daarmee, volledig zijn glans.

gravatar

Struikelblok blijft echter het watercloset voor dames. Er schijnt onder deze bevolkingsgroep een felle aversie te bestaan tegen urineren zonder een zithouding aan te nemen. Vooralsnog is het gissen wat GroenLinks voor deze mensen in gedachten heeft.

Reageer
gravatar

Andere gevolgen van het wetsvoorstel zijn dat zegwijzen zoals “Geef die boer een stoel” uit het taalgebruik dienen te worden geweerd. Ook woorden zoals “ingezetenen” dienen uit de Van Dale te worden verwijderd.

gravatar

Het plas-probleem voor de dames is op te lossen, door introductie van het Franse Hurktoilet in ons land. Hurken zou gezien kunnen worden als een compromis tussen staan en zitten. Met behulp van wat gedoogpartners kan het wetsvoorstel nog aangepast worden, zodat er een breed draagvlak in de kamer zal zijn. Denk ook aan de werkgelegenheid voor de sukkelende bouwsector, die mogen alle toiletten gaan vervangen. Eigenlijk is dit de banenmotor van Rutte, gekaapt door GL.

gravatar

De Partij voor de Dieren ondersteund Groen Links in de strijd tegen het zitvlees.
Die zit!

Reageer
gravatar

De accijns opbrengsten kunnen we mooi investeren in meer bureaucratie. Je kunt tenslotte niet stil blijven zitten met je regelzucht, want een overdaad aan regeldruk is nodig om de op omvallen staande regelgeving kerstboom te kunnen blijven optuigen met meer regels.
Zo kunnen we de feestdagen met vertrouwen tegemoet zien.

Reageer
gravatar

Dat niet alleen; de tweede kamer zou een stuk kleiner kunnen. Scheelt weer in huisvestings- en stookkosten. We zouden wel een andere naam voor “zetels” moeten vinden, want die hebben ze dan niet meer. Ik stel voor om 150 grote tuintegels neer te leggen. We spreken dan van tegels in plaats van zetels, bekt bijna net zo goed.