Shutterstock / Iakov Kalinin

6 mythes over Zeus

Homerische misverstanden ontkracht

Over de Griekse oppergod Zeus doen vele mythes de ronde. We weerleggen de zes hardnekkigste misverstanden.

1. ‘Zeus was monogaam’
Dit is aantoonbaar onjuist. Onder invloed van Macedonische apologeten werd Zeus in de 2e eeuw neergezet als vroom en toegewijd echtgenoot. Het imago van stoffige kamergeleerde kreeg vorm in Polyaenus’ heldendicht ‘Zeus is thuis’.

Al tijdens de renaissance bleek dat het beeld van Zeus als huismus niet klopte. In de 15e eeuw onthulde Sandro Botticelli in het geruchtmakende schilderij ‘De geboorte van Venus’ dat Zeus een buitenechtelijke dochter had.

2. ‘Zeus was linkshandig’
Homerus verwijst in zijn werk vaak naar Zeus als ‘de linkshandige heerser van de Olympus’. Uit marmeren beelden blijkt echter dat hij zijn bliksemschicht steevast in de rechterhand droeg.

3. ‘Zeus was vegetariër’
Dit misverstand ontstond na de gelijknamige carnavalskraker van de Doorzakkers, uit 1984. Plutarchus, Herodotus en andere bronnen uit de Oudheid spreken het gerucht niet tegen, maar hard bewijs ontbreekt.

4. ‘De ontvoering van Europa’
Bij veel mensen bestaat het beeld dat Zeus op een dag de Fenicische prinses Europa zag lopen op het strand van Sidon. In een poging haar te verleiden zou hij de gedaante van een stier hebben aangenomen om Europa vervolgens te ontvoeren naar Kreta en Rhadamanthys en Minos bij haar te verwekken onder een plataan in Gortys. Dit klopt.

5. ‘Er zijn 6 mythes over Zeus’
In werkelijkheid zijn het er maar 5.

Het monumentale werk 100 jaar De Speld – Deel I is nu verkrijgbaar, bestel het hier.
9 van de 10 tandartsen raden dit boek aan.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Met enig gêne naar mijzelf en wrokkig verwijt naar De Speld constateer ik dat het herstel van fouten nog steeds niet mogelijk is; een tekst moet in één keer goed zijn, correctie is onmogelijk. In dat kader biedt ik de collega’s mijn excuses aan voor de niet-gecorrigeerde taal- schrijf- en stijlfouten in de te impulsief en te snel verzonden voorafgaande tekst (# 28); mea culpa, mea Maxima culpa. Heer Bommel: We doen ons best, zodoende blijft er een hoop liggen.

Reageer
gravatar

Met een brok -van ontroering- in de keel ontwaar ik groeiende toenadering onder de vaste leden van De Speld.
Men bejegent elkaar hoofs, al deelt men elkaars meningen niet (volledig). En ja, daaraan herkent aan dat wij in De Lage Landen de Beeldenstorm als enige eeuwen achter de rug hebben. Wij hoeven geen godsdienst- en of gifgasoorlogen meer te voeren om elkaar te overtuigen c.q. vernietigen. Ach, kon de oude Ludwig (van Beethoven) dit nog maar aanschouwen, hij zou spontaan “Alle Menschen werden Brüder” hebben gecomponeerd. Ter verontschuldiging van eventueel (?) verleidelijke Talibanvrouwen die hun mannen zouden kunnen hebben aangespoord die hinderlijke Boeddhabeelden eindelijk eens op te ruimen, moge gelden dat het door hen NIET genoten onderwijs hen gevangen houdt in voort durende onwetendheid van een wereld buiten de Taliban. De drones die boven hun hoofden hun rondjes draaien zijn misschien wel de enige kennismaking met een cultuur die afwijkt van die van hun mannen/troglodieten.

Reageer
gravatar

Beste Outsider,
Misschien delen de leden van de speld wel degelijk elkaars mening, dat is moeilijk zichtbaar, als dat niet volledig wordt mede gedeeld.

Hier voor Ludwig Beethoven.

Alle menschen sind kein bruder,
da moessen auch meetsjen sein
Alle meetsjen sind kein Loeder,
manche kunnen sehr nett sein

Komm und steh mit mir in das leben und lassen wir zusammen sein,
glaub in mir und das leben wird ein groß Abenteuer sein.
Komm genieße jetzt von das leben und lass das leben fröhlich sein

Eigenlijk toch te gek voor woorden dat men bij het europees volkslied alleen van mannen uitgaat vinden jullie ook niet ?
Helaas ben ik door andere gedachten even van het afmaken afgeleid., maar ik ga dit zeker afmaken.

Met vriendelijke groet,

Ludwig von Nirgendwo

gravatar

Beste Von.

Zoals u in mijn film A Clockwork Orang Utan kunt zien, is dat meesterwerk van Ludwig Van, met name geschikt om het plegen van grof geweld muzikaal te ondersteunen. Grof geweld door mannen. Vrouwen waren er wel bij betrokken, maar alleen als slachtoffer. Ludwig Van en ik hebben daar in het hiernamaals (voor jullie dan, voor mij het daarnamaals) woorden gehad, maar dat is bijgelegd. Dhr. Van was boos omdat een van zijn fans Brüter abusievelijk heeft overgeschreven als Brüder. Het ging, aldus Van, oorspronkelijk _juist_ om het broedse deel der mensheid, de vrouw.
Hij liet me hierboven zijn originele manuscript zien, en daar staat inderdaad Brüter. Daarmee is Ludwig Van niet alleen een groot componist, maar ook een groot ziener: hij zag de feminisering die in het verschiet lag. En grotendeels nog ligt. Had ik dat geweten, dan had ik in mijn films de vrouwen nog veel erger laten mishandelen. Misschien kan Jack Nickolson daar nog het nodige aan doen, die schijnt nog te leven.

gravatar

Beste Van,

Groot respect voor uw vooruitblik m.b.t. de altijdziende doorbehandeling van hen die gewelddadig door het leven willen gaan, u bent de wetenschap hier ver vooruit gegaan. Niet voor niets was de patiënt genezen, dat kwam uiteraard door de muziek. Waar het nu om gaat is dat men juist niet doet wat men toch dient te kunnen zien. Onze ogen mogen zich nergens aan ergeren,toch dienen wij het juiste te doen. Dit houdt helaas in dat men de alternatieven in overweging kan nemen, indien men als man een spannend leven wil en toch geen oorlog wil. Ik vrees dat aan de hemelpoort een andere vraag gesteld moet gaan worden om in harmonie met de aarde te komen. Verandering van spijs doet tenslotte ook eten.

met vriendelijke groet,

Ludwig von Nirgendwo

gravatar

Lekkere Ludwig van me, verandering van spijs doet inderdaad eten. Ik heb mijn gasten daarnet een smakelijke Amadeus voorgeschoteld, met een Johan Sebastiaan als voorgerecht. En ze hebben nog steeds trek. Geeft u even uw adres?

gravatar

Beste Cannibal,

Mijn felicitaties over uw moedige stap om van spijs te veranderen.
Als beloning heb ik mijn adres dan ook bij de redactie bij u neergelegd.
Ik ben nu bezig om kerriekip te maken.

Dit op de achtergrond van het laatste stukje uit Les Miserables. Vooral de laatste 2 minuten vindt ik mooi.

http://www.youtube.com/watch?v=RtbcZmCc7rg

Overigens heb ik op de achtergrond een grote achtertuin vol met onkruid.

gravatar

Heer Jeettje, uw adstructie over Paulus’ confrontatie met Sinterklaas en Zwarte Piet was informatief, maar ik mis een causale relatie met de mythevorming rond Zeus. Het lijkt me eerder dat u zich focust op Paulus. De relatie van Paulus tot Jezus kan ik nog begrijpen, maar die van Paulus tot Zeus overstijgt mijn begripsvermogen. Overigens heeft Zeus (zoals afgebeeld) tot dusver meer geluk gehad dan de beide Boeddhabeelden in Afghanistan die enkele jaren geleden, door godsvruchtige andersdenkenden werden opgeblazen: “Gij zult geen beelden van Mij voor Mijn Aangezicht houden”.

Reageer
gravatar

Beste outsider. Het is maar de vraag of het niet opblazen van Zeus, itt Boeddha, wel een kwestie van geluk is. Voor liefhebbers van (deels) naakte mannenlichamen is de atletische Zeus wel een paar klassen apetijtelijker dan zo’n dikbuikige Boeddha. Het kan dus puur een kwestie van smaak zijn.

Waarmee ik niet wil zeggen, dat die Taliban allemaal homo’s zijn. Maar vrouwen zijn het vast niet, die dat vandalisme gepleegd hebben.

gravatar

Nee zeker niet, Heer Outsider, er is ook geen causale relatie: het is slechts dat het mij opviel dat de raaf hier werd opgevoerd en dat zonder uitputtend te zijn er aan mythevorming werd gedaan: raven kunnen niet spreken. Zorgvuldigheid is de moeder der wetenschap, nietwaar?
Het viel mij tegen dat het anders zo kekke menneke geen protest uitstiet, Boschkabouter zijnde.

Heer Spaland beweerde weliswaar dat Zeus niet bestaat, doch een verklaring voor wat kort na deze uitspraak gebeurde duidt op iets anders: hevige onweders waarbij met bliksem werd gestrooid alsof daar geen gebrek aan was teisterden het naburig park en mijn voortuintje. Nader onderzoek is in gang gezet.

Die Boeddhabeelden; nu ja, kijken wij daar van op? Het schijnt dat die godsdienst een ruime 1400 jaar op die andere achterloopt, en wij hebben de Beeldenstorm al gehad: men moet anderen het ontwikkelingsproces niet ontzeggen, toch?

Vergelijk het met de Solex: wat ik daarmee in mijn jeugd heb uitgehaald maakt mij tamelijk weerloos de jeugd op hun scootertjes aan te spreken op hun verkeersgedragingen: men wil toch niet als hypocriet overkomen

Enige bescheidenheid siert de mens, hij is geen Zeus, Jupiter, Wodan of Vliegend Spaghettimonster, toch?.
.http://tinyurl.com/q7bm3lu

gravatar

Het verdikkie, het woordje ‘ontbreekt’ ontbreekt achter voortuintje en de verbeterfunctie werkt immer nog niet. Hoewel ik het witte vlak kwijt ben, dat weer wel.

Beste prof.dr: nee waarschijnlijk waren de uitvoerders geen vrouwen, hoewel het niet uitgesloten moet worden geacht, maar zij kunnen wel degelijk de aanstichters zijn geweest: “ruim jij die stofnesten nu eens op. xxx, het doet mij pijn aan de ogen’, zo zou het gegaan kunnen zijn.

gravatar

Vrouwen aanstichters van het opblazen van Boeddha?

Even een theorietje opstellen: vrouwen zijn verleidelijk, verleidelijkheid brengt het hoofd van mannen op hol, op hol geslagen mannen doen verkeerde dingen. Hm… dan waren die beelden juist NIET opgeblazen, toch?

En ik vind ook niet dat Taliban vrouwen erbij lopen als seksbommen.

gravatar

Geachte outsider,

Toch mag u dit verbod op een andere wijze opvatten. Waar het om gaat is dat mensen geen goden verzinnen, daar een beeld van maken om vervolgens door anderen te laten aanbidden. Boeddha (prins Siddhartha) beschouwde zich niet als God, maar als leraar. Indien mensen het leuk vinden mogen ze de beelden van hem dus bezoeken. Hier bevinden zich enorme misverstanden omdat men de kern van het gebod of verbod van andere godsdiensten of de achtergronden hiervan niet weet. Dit komt omdat de herders altijd vinden dat 1 weg voldoende is o.a. om te voorkomen dat men dwaalt. Echter indien men de andere wegen niet kent en toch oordeelt zit men altijd fout. Waar het om gaat zijn de wegen om te ontsnappen uit het traditionele rollenspel, het verwachtingspatroon, de saaiheid van de indeling der klassen en uit de minder bedeelde klassen.Godsdienst als zodanig bestaat niet op aarde, men dankt God juist voor de mensen die tot hen gekomen zijn en wat zij gezegd hebben en gedaan hebben. Dit patroon is in hoofdzaak als hulp bedoeld voor eenvoudige ouders bij de opvoeding van kinderen en ter voorkoming van uitbuiting van de lagere klassen. Het onderwijsstelsel alleen schiet daar nu nog in tekort, wegens het meten van capaciteiten die onterecht boven anderen worden gesteld en het gegeven dat verstand ook met de jaren kan komen. Daarnaast wordt juist de veelzijdigheid veel meer gewaardeerd van boven.
In de hoop dat deze kennis u niet belast heeft,

Met vriendelijke groeten,

Lodewijk van Eikeltjesland

gravatar

Nu rijst dan toch de vraag, profdr., of u getrouwd bent? Uw theorie rammelt enigszins als een te groot kunstgebit met losse tanden in een te klein hoofd.

Vrouwen kunnen verleidelijk zijn, jawel, maar na het uitspreken van de huwelijkse gelofte gebruiken zij dit tégen de man om dwingend zaken op te leggen, zoals de vuilniszak buiten zetten, geld om nieuwe hoedjes te kopen en stofnesten op te blazen: mijn assumptie is nog steeds valide.
Buiten dat is uw aanname van ‘goed’ en ‘fout’ stammend uit een Westerse cultuur – een bias derhalve.

En of die vrouwen al of niet seks hebben met een bomgordel is niet te zien onder een volledige burka. Vaak wel mooie ogen trouwens.

gravatar

Jeettje nog aan toe, ik hoef hier mijn privé-leven niet uit de doeken te doen toch? Het gaat hier om pure wetenschap. En als mijn theorie te hard rammelt, dan dient die verworpen te worden. Zo werkt wetenschap. Wat ik lanceerde als theorietje was trouwens gebaseerd op uw assumptie. Blijkbaar bent u het met de causaliteit die ik voorstelde niet eens. Laten we de assumptie dan onder de loep nemen zonder mijn interpretatie.

Vrouwen kunnen de aanstichters zijn. Welnu, dit kan. Echter, de bijbehorende hoedjes en vuilniszakken passen niet bij de daar heersende tradities en gewoonten. Er moet dus een andere verklaring zijn. Bijvoorbeeld de eenvoudigste: dat die vrouwen de beelden lelijk vonden. Ik heb het materiaal nog eens onderzocht. Van dikbuikigheid was geen sprake, dat komt dus te vervallen. Echter, de kleding was allesbehalve sexy, in de broek leek geen (of slechts een onooglijk) geslachtsdeel aanwezig, en het beeld was zwaar beschadigd. Of de afgebeelde man was dat, en het beeld was nog in orde, dat valt niet te bepalen. In beide gevallen is het, volgens mijn vrouw althans, erg waarschijnlijk dat de Afghaanse vrouwen erop afknapten. Hoofdpijn kregen, ineens veel verstelwerk moesten doen of welke variant dan ook.
Voorlopig geef ik aan deze uitleg de voorkeur. Maar dan nog is het de vraag of de vrouwen de beelden vernietigd wilden hebben, of heur mannen. Immers, beide misten er het nodige erotisch genot door.

Extra punt ten faveure van uw assumptie: mogelijk konden Taliban strijders zich juist uitstekend identificeren met een beeld waarvan het gezicht en een paar halve ledematen ontbreken.
U ziet, ik sta open voor een vruchtbaar wetenschappelijk debat.

Gaarne uw mening

gravatar

Meneer van Eikeltjesland, bedankt voor deze prachtige satire. Speldwaardig, tot de laatste letter. Echter, ik wijs af en toe op de Wet van Poe (Poe’s Law), omdat sommige lezers niet weten wat voor een site De Speld is.

Houdt u er even rekening mee, dat uw reactie weliswaar het satirische niveau van Ds. Gremdaat overtreft, maar dat zulks niet een ieder hier duidelijk zal zijn? Hopende u van dienst te zijn geweest,

Uw Nathan (maar gij moogt Poe zeggen)

gravatar

Ach Zeer Geachte Heer Poe/ Beste Nathan,

Mijn welgemeende hartelijke dank voor uw reactie, ik besef dat maar al te goed. Dit neemt niet weg dat uw reactie toch de allerbeste is die men bedenken kan. In dit kader kan ik op uw aangeven, dan ook deze lezers aangeven dat overal waar van mijn kant iets voor sommigen niet helemaal duidelijk is, het altijd vrij staat om de beste vragen te verzinnen en deze onder mijn reactie plaatsen. Dit is altijd beter dan ( ver) oordelen. Verder wijs in dit verband dan ook op de mogelijkheid dat men zich op aarde een eeuwig symbool kan verdienen.
Het is niet uitgesloten dat satire daadwerkelijk zaken opleveren die zo ver weg staan van de werkelijkheid, dat dit zelfs aan de buitenkant nog niet te zien is, Laat staan binnen de uiterste kanten er van,

Met vriendelijke groet,

Uw Lodewijk van Eikeltjesland

PS Uiteraard mag U mij ook gewoon Louis noemen,

gravatar

Pollens, Heer Jeettje. Het schijnt dat ik ellende in uw voortuintje heb veroorzaakt door mijn stelling dat Zeus niet bestaat. Mijn welgemeende excuses hiervoor. Het kan natuurlijk ook louter toeval zijn geweest.

Nader onderzoek is geboden, en wel empirisch onderzoek om precies te zijn. Zo ben ik de mening toegedaan dat Zwarte Piet óók niet bestaat.

Uiteraard ben ik thans zeer benieuwd naar de lotgevallen van uw voortuintje.

gravatar

Geachte heer van Mathenesse Spaland

Ach, het achtertuintje komt vroeg of laat wel goed, waarom zouden we ons zorgen maken ? Feest vieren is altijd leuker. Er is eens bestedingskrachtverbeteringen voorgerekend aan 148 babbelaars.
Omdat er bij het inpakken van 2 namen vergeten was waar ze toe behoorden.
Kern was schuldvergeving voor getroffenen, er kwamen percentages van bestedingsruimte uit die spectaculair waren, juist voor de crisis op gang kwam. Er is voorzien dat het lang kon duren, voor dat de crisis afgelopen was. Er is gedacht en opgeschreven en dus een onverdiende kern geraakt,omdat daar dagelijks door vele miljoenen om gevraagd wordt. Hierbij is een beroep gedaan op het voorstellingsvermogen:

Draai de aarde op uw vingertop en zie wat er in de wereld kan gebeuren,
indien wij dit doen, zo iets heb ik geschreven. Het was onverdiende schuldvergeving, feitelijk gebeurd dat al na 3 jaar als je dat wilt, maar eigenlijk wil je het niet want als je geleend heb, wil je terugbetalen. Het enige verschil was eigenlijk dat er toen een crisis aankwam en niet iedereen heeft altijd schuld aan zijn situatie. Het ging dus om een injectie zelfvertrouwen en consumptiekracht van de maatschappij, zodat men wist dat we er allemaal weer tegenaan konden en bijvoorbeeld de huizenmarkt veel minder zou instorten.
Onverdiend, maar wel toegestaan in de hemel en economisch onderbouwd. CDA 40 zetels, nu 13. Een Christendemocratie die haar volk niet voor een crisis schrap wil zetten, is niets waard. Het lijken wel bokken die de lammetjes willen leiden. Goedgelovigheid is dus niets meer waard, maar de goedgelovigen wisten het niet en toch zijn ze naar 13 zetels gegaan. Rara hoe kan dat ? In de geest van een vader, doet men de wens het dagelijks gebed niet, als er een crisis aan komt, dus dan doet de naam er ook niet toe. Dit soort vaders zet ik links neer.Men dient dus goed naar de bovenkant te kijken.Zou de moeder misschien niet willen,dat iedereen zich ook economisch veilig voelt,en kinderen hun huis niet hoeven te verlaten et cetera ?
Echter die vaders, zijn compleet gestoord, een vooruitziende blik schept de toekomst, dus indien men de ijzeren roede voor heidenen verwachte, mag deze dus zelf komen voelen. Voorkomen was beter dan genezen en deze mogelijkheid was gegeven. Trouwens, wie gaat er in hemelsnaam de aardbol op zijn schouder dragen, terwijl deze in het melkwegstelsel zweeft ? Dat kan toch veel makkelijker ?

Naar waarheid opgetekend omwille van het koninginnenrijk der hemelen,

Aris Totalloss

gravatar

Ach neen, Heer Spaland, zover zou ik niet willen gaan, bovendien stond de Solex in het schuurtje, dus van noemenswaardige schade is geen sprake. Het moet een samenloop van omstandigheden zijn geweest: klinisch onderzoek zal dat uitwijzen, denk ik, maar zuiver wetenschappelijk zal dit toch aangetoond moeten worden.

Ja, die Zwarte Piet: ik weet het niet: de zwarte kater die af en toen door mijn voortuintje banjert en het onweer heeft overleefd, heet Piet.
Wat daar nu weer van te denken?

gravatar

Rafelig, bvn
Zich gedragen als een raaf (zie aldaar) met losse eindjes

Rafelrand, znw. de (m). -tjes
De buitenkant van een rafelige (zie aldaar) maatschappelijke betrokkenheid

gravatar

In de hemel zag ik een vogel hij keek met ogen op zijn vleugels naar beneden om te zien wat er speelde en vroeg zich toen af hoe dat zou voelen van binnen. Toen zag hij de uitdagingen en vroeg zich af, waar zal ik het eerst aan beginnen ?

gravatar

Staat dat echt in de dunne Van Dale? Schrappen! Die miskende rol is bewust miskend geschreven, en dat moet zo blijven.
Net zoals ik een miskend genie ben, en dat zo wil houden. Ik sta liever op de schouders van reuzen, dan dat ik boven ze uit stijg. Zeus is mijn grote voorbeeld, die was ook erg bescheiden. En natuurlijk Meneer de Raaf uit Fabeltjesland, die zich nooit liet voorstaan op zijn afkomst. Iets minder bescheiden was Gerrit Dekzeil, zijn onechte zoon.

http://www.youtube.com/watch?v=K1D5PzuJC-A

gravatar

Afkomst is inderdaad niet belangrijk, ook al heb je de hoogste titel.
Dit gegeven is essentieel, echter sommige andere mensen geeft dit wat meer zekerheid, als ze zien dat iets nastrevenswaardig is en zou kunnen worden, zoals ze het willen krijgen. Dan wordt het spannend….

gravatar

Zeus vnw, -, –
Een god waarvan het bestaan thans wordt ontkend door de meer recente opkomst van andere goden.

Reageer
gravatar

Ach, ik weet niet of al die andere goden of godenzonen het wel gaan redden.., Ik ga liever uit van wie het meest doet of zichzelf geeft voor de maatschappij of spreekt voor hen die in de hemelen zijn, Ik heb ergens in een oud boek gelezen dat daar ook een Koningin schijnt te zijn. Laten we dus trachten al die goden wel even in het juiste perspectief te zien.
Hun getal is een 7, maar ons waarderingsmodel gaat over het algemeen tot 10.

gravatar

Advies: koop de Dikke Van Dale. Daarin staat:

Oppergod znw, -, –
Een god die heerst over andere goden. Voorbeeld: Zeus. Lagere goden hebben later geprobeerd om Zeus van de Olympus te stoten, of zijn voor zichzelf begonnen. Zie voor dat laatste God, Allah, Henk Krol en Lady Di.

En, Dunne, ik zie nogal wat commentaren van u, in korte tijd. Is u wellicht aan de dunne?

gravatar

Allerbeste Supergeleerde Professor Dr. M.Y. Th. Proportie

Ach ? Wat is een Oppergod ? Nog steeds een man soms ?
Wij zijn als evenbeeld geschapen toch ?
Wel nu, indien de mens over zichzelf heen kan stijgen (übermensch),
dan moet God dat na ongeveer 70 jaar dat ook kunnen. Echter dan moet hij zijn woorden kunnen terugnemen of ergens in geslaagd zijn via de mens, dat zijn zij die over sommige woorden heen kunnen stappen en het ook mogen.
Maar ja, om nu te zeggen Ich bin ein Ubergottje, omdat ik over sommige woorden heen stap, dat is wel heel erg gewaagd, vindt u ook niet ?

gravatar

Herr von Sohland (#5a); uw stellingname dat in het oude Griekenland gold dat een kleine piemel stond voor bescheiden en beschaving is een duidelijke paradox. Staat u mij toe hier tegenin te brengen dat Zeus een notoire vreemdganger was die zijn echtgenote Hera in hoog tempo bedroog door -onder vele anderen- Hercules te verwekken bij Leda en Hermes bij Maja. Hij was dus niet “every inch a gentleman”. Zijn Romeinse collega Jupiter zou zeggen: “Quod licet Jovi, non licet bovi”.
Het leven op de Olympus was niet saai: Zeus leidde een uiterst procreatief bestaan; hij was wars van “sustine et abstine” en aldus hét voorbeeld voor J.P. Sartre en het existentialisme. M.b.t. uw opmerking over mijn, door u abusievelijk veronderstelde, “afdalen in grote piemels” merk ik -als apotheekhoudend huisarts- op, dat ik uitsluitend te maken heb met ‘piemels’ in non-erecte toestand en dat mijn ‘afdalen’ zich beperkt tot het toepassen van catheterisatie bij een acute retentie. Dus van wezenlijk andere aard dan u zo subtiel suggereerde.

Reageer
gravatar

Mythe 1 behoeft enige aanvulling: een andere zogenaamd buitenechtelijke dochter van Zeus werd volgens de overlevering uit z’n hoofd geboren (Pallas Athene). Op een dag kreeg Zeus namelijk verschrikkelijke hoofdpin. Er is getracht om met behup van een bijl zijn schedel te splijten en uit deze verwonding kwam een dochter tevoorschijn, de godin van de wijsheid. Dit gebeuren verklaart inmiddels ook waarom vrouwen hoofdpijn als excuse gebruiken voor bepaalde zaken.

Reageer
gravatar

Dat vrouwen hoofdpijn veinzen om niet te hoeven vrijen is een mythe.
Ik kan dat bevestigen na een decennia lang uitgebreid veldonderzoek.

Hoewel, het kan natuurlijk ook zijn dat mijn amoureuze vaardigheid een probaat middel tegen hoofdpijn is. . . Verdorie, moet ik weer helemaal opnieuw beginnen met mijn onderzoek.

gravatar

De mythes van dit artikel spelen zich af in een ver buitenland. Daarbij wil ik opmerken dat het in dit geval het technisch failliete Griekenland betreft. Dus kan men elk Hellenistisch verhaal betwijfelen.

Daarom stel ik voor om de discussie te beperken tot de voor de meeste lezers meer bekende fabel Van den vos Reynaerde. Hierover zijn heel wat fabelachtige misverstanden, die ons Nederlanders direct treffen, waarbij ik alleen al wil wijzen op de rol ener raaf, waarvan de onjuistheid door recent wetenschappelijk onderzoek is vastgesteld.

Reageer
gravatar

Beste oom,

Wat is dan uit die wetenschappelijke vaststelling gebleken?

gravatar

Waarde collega, één van die misverstanden over genoemde vos, is nou net dat die iets met Nederland te maken zou hebben. Reynaerd, of Reintje in de volksmond, wordt vaak verward met Lowieke. Zelfs die twee vossen vergissen zich hier wel eens in. Dan loopt Reintje bijvoorbeeld het Grote Dierenbos in, en is dus in Fabeltjesland. Daar wordt hij dan vriendelijk (maar zeer beslist) door Juffrouw Ooievaar naar het Rijk der Fabelen verwezen. Omgekeerd gebeurt dat niet: als Lowieke in dat rijk beland, schoppen ze hem eruit en moet’ie het zelf maar uitzoeken. Dat is omdat het Rijk der Fabelen nooit Fabeltjesland erkend heeft. Officieel zien ze dat nog steeds als een opstandige provincie.

Voor u, hooggeleerde collega, hoef ik dit uiteraard niet recht te zetten. Maar maar voor de modale twitteraar is een fabel een fabel. Die denkt als een Fransman het heeft over een ‘renard’, dat die het verschil niet weet tussen echte dieren en fabeldieren.
Nog 1 klein kritiekpuntje: het is onjuist om mythen naar het rijk der fabelen te verwijzen. Ten eerste komen daar pratende goden in voor, ipv pratende dieren, en ten tweede moeten ze in stand gehouden worden.

Amicale groet, M.Y.Th. (maar jij mag Mythje zeggen)

P.S. Mythen gaan langer mee dan waarheden. Dat spreekwoord over de waarheid die de leugen achterhaalt, is dus een mythe.

gravatar

Ik vindt wel dat Lowieke in dit verband niet verward moet worden met Louis, Lodewikus, Lowietje of Lodewijk, want dit zijn zijn beschermheren. In Eikeltjesland is hij veilig. Reintje is echter een Belgische vos ook al had hij dit gezien de toenmalige geografische indeling zelf nog niet in de gaten, wil laatstgenoemde dus veilig zijn, dan zal hij eekhoorntjes moeten wegjagen, want mijn eikels moeten veilig zijn. Hij zal zich dus verdienstelijk moeten maken, net als alle andere gastarbeiders. Dan kan Juffrouw Ooievaar hem de kans geven het elders te proberen als hij daar uitgekeken is.

gravatar

Ik dacht dat de relatie van Zeus en Europa zuiver platonisch was…

Reageer
gravatar

Dat moet haast wel. Zeus hing de Griekse Beginselen aan, anders was’ie nooit verkozen tot oppergod. Europa is wel zwanger geworden, maar dat zegt niets. Dat kan van iedereen geweest zijn. Behalve van Afrika, dan was het zichtbaar geweest.

Alternatieve hypothese: de kinderen Rhadamanthys en Minos zijn heus wel van Zeus. Dan is hij bi of had zijn bril niet op.

gravatar

Ach verhalen over Goden en godsdiensten zijn leuk, aardig en hartverwarmend of hartverscheurend, sommige daarvan zijn ware mythes. Echter echt gebeurd is echt gebeurd en als het waar is komt de waarheid ook naar boven. Het is mij nooit gelukt om een bliksemschicht in mijn hand vast te houden, die dingen zijn gloeiend heet en je kunt dat ook maar beter niet proberen. Ik ben die ik ben en wie is wie men is, mag me altijd volgen omdat ik weet wat er is, voor zover ik het gezien heb, vruchten zullen er altijd zijn indien men zijn pad volgt, ook al gaat dat soms een beetje anders. Zolang we hier op aarde zijn en nog dingen kunnen verbeteren, kunnen we altijd zingen:

http://www.youtube.com/watch?v=R2pXjVVKD2o

Reageer
gravatar

Kom kom, wat een bescheidenheid. Maar wel een lang stuk. Meestal duidt dat op valse bescheidenheid. Schud die van je af, en voor je het weet heeft de Speld een artikel met mythen over Lodewijk van Eikeltjesland. Kijk in de spiegel, zeg tegen jezelf “ik ben interessanter dan Zeus”, en ga dan aan de maaltijd.

Je bent welkom op het Mythologisch Instituut, waar een team van Mythologen klaarstaat om je van top tot teen te onderzoeken. Ik ben er zeker van, dat we binnen een week, 5 a 10 hardnekkige mythen over jou kunnen doen postvatten. Mensen beseffen hun mythische potentieel nauwelijks.

gravatar

Weledelzeergeleerde Prof.Dr. M.Y.Th Proportie,

Hartelijk dank voor uw reactie, het is een beetje moeilijk om opgewekt te blijven dezer dagen, maar gelukkig beurt uw reactie me weer een beetje op ! Graag ontvang ik het adres van uw Instituut, dan weet ik waar ik naar toe moet. Mijn stukjes zijn meestal vrij humorloos, ik ben op zoek naar een uitgever waar men er juist grappen over kan maken, zal dat lukken denkt U ?

gravatar

De 6e mythe bestaat wél: De Oppergod ligt achterstevoren begraven in een Egyptisch kanaal.

Reageer
gravatar

Nee, dat is z’n onechte zoon. A boy named Zue. Was een mytje, en een transgender. Maar wel inspirerend voor een liedje. Toen hij stierf, hij riep om z’n mummy, Amaoenet.

gravatar

Inderdaad, helemaal mee eens want dit is dus allemaal een verzinsel van die Amsterdamse-linkse-rodedesignbrillendragende-grachtengordelkliek die de vuile Grieken een soort idee van oude beschaving moet geven zodat ze hun schulden niet hoeven terug te betalen. Pim zou er al lang iets aan gedaan hebben!!

gravatar

Inderdaad, dit zijn allemaal een verzinsels van de Amsterdamse-linkse-elite-rodedesignbrillendragende-grachtengordelkliek die vindt dat de smerige Grieken hun schulden niet hoeven terug te betalen door ze een schijn van beschaving te geven. Al die zgn. oude beelden zijn nagemaakte prutstoestanden om rijke toeristen te lokken en het geld uit hun zak te kloppen. Pim zou er al lang iets aan gedaan hebben!!!

gravatar

Zeus was wel degelijk vegetariër. Nectar en ambrosia, that’s it. Of ambrosia, door duiven aangeleverd, tevens veganistisch is, blijft een twistpunt.

Reageer
gravatar

Onjuist. Bij mythologisch onderzoek zijn in ambrosia sporen van paardenvlees ontdekt. DNA onderzoek moet nog uitwijzen of dit afkomstig is van trojaanse paarden. Men vermoedt dit, omdat in Europa, de maitresse van Zeus, op grote schaal paardenvlees ontdekt is dat op trojaanse wijze verborgen was.

Ik volg dit onderzoek met argusogen, want als het klopt heb ik nog heel wat drachmes tegoed van de Grieken.

gravatar

Niet veganistisch? Dat die goden de duiven mogelijk ook hebben gemolken, bedoelt u? Bij ons in de familie is daar ook discussie over. De Griekse tak van mijn stamboom is opvallend klein, en laat veel kuikensterfte zien. Verbitterde nazaten zeggen dat hun voorouders volkomen uitgemolken op het nest terugwamen na een dag hard werken. Als ik daar tijdens vakanties de naam Zeus noem, worden ze nog kwaad. Maar het is sowieso een opvliegend volkje, dus ik weet het niet.

En Selten, zou jij je niet even hééél diep schamen, ipv over geld te beginnen? Pas maar op, dat Zeus je niet van de Olympus afdondert.

gravatar

En dit baanbrekende verheffende onderzoek is gemaakt zonder NPO-subsidie? Hoe is dat in Zeusnaam mogelijk.

Reageer
gravatar

of 4 en een half. kan natuurlijk ook. dan zou ‘de halve waarheid’ door de grieken zijn uitgevonden. dat zet de crisis in griekenland in een geheel nieuw daglicht en kunnen we zeus de schuld geven van een boel ellende. dat voelt goed en is een steuntje in de rug voor geert wilders. journalistiek vakwerk van de speld. HULDE!

gravatar

Het is een mythe, dat mythes per definitie onwaar zijn. Als iets gebeurd is, maar vergeten of niet opgemerkt, en later(*) nog een keer verzonnen, is het een waargebeurde mythe. Hiervan zijn geen voorbeelden bekend, maar elk ontbrekend voorbeeld draagt bij aan het theoretisch bewijs.

* Het hoeft niet per se in die volgorde. Daarvan zijn wel voorbeelden: Maxwell Smart, een bekende geheim agent, had een mobiele telefoon, lang voor dat die dingen echt bestonden. De smartphone is werkelijkheid geworden, maar de mythe leeft voort.

https://www.ipoll.com/blog/wp-content/uploads/2013/07/smart_phone2.jpg

Het inbouwen in schoenen is niet verder ontwikkeld, omdat Apple daar geen patent op kon krijgen. Prior art.

gravatar

Mythe 7: Zeus leeft nog tot op de dag van vandaag. Hij heeft, om niet op te vallen, het lichaam van een sterveling aangenomen en zijn bliksemschicht ingeruild voor een roundhousetrap. Zijn tegenwoordige naam?

Chuck Norris.

Reageer
gravatar

wahahhaah Carrotte er is ook nog een mythe dat is dat zeus ooit heeft bestaan Zeus heeft nooit bestaan Grieken bedachten goden om verklaringen te hebben over alles en nog wat bijvoorbeeld als er bliksem was dat omdat Zeus boos was of omdat ze niet genoeg offers gaven tegenwoordig weten we waarmee het te maken heeft.

gravatar

U tikt een spijkertje Heer Spaland! God verhoede dat de mythes van dit heerschap in het openbaar gedeeld worden.

gravatar

Zo’n buitenlander als Zeus doet maar raak met z’n moraal van de derde garnituur, dat blijkt nog eens. Kan Geert Wilders daar niet eens wat aan doen? Schande!

Reageer
gravatar

Daar kan ik kort over zijn:

Heil sér þú
ok í hugum góðum.
Þórr þik þiggi.
Oðinn þik eigi.

Maar het kan natuurlijk ook wat dramatischer zoals in vers 139 van het tweede boek van de Edda, de Hávamál:

Veit ek, at ek hekk
vindga meiði á
nætr allar níu,
geiri undaðr
ok gefinn Óðni,
sjalfr sjalfum mér,
á þeim meiði,
er manngi veit
hvers af rótum renn.

gravatar

Drie handen is een lage schatting. In het oorspronkelijke blok marmer waren volgens berekeningen minimaal twaalf armen en handen aanwezig, met in elke hand een bliksemschicht. De beeldhouwer heeft daarvan slechts twee overgelaten, en heeft ook de linker bliksemschicht weggekapt.

We zien dus niet de Zeus die de Grieken kenden, maar een bewerkte versie. De onbewerke Zeus stond voor onverzettelijkheid, als een rotsblok. In marmer gegoten, zouden wij zeggen. Dat werd overgenomen door andere religies. Bij sommige daarvan mag je het rotsblok helemaal niet bewerken, omdat er dan mogelijk een onjuist beeld ontstaat.

De beste meest oorspronkelijke Zeus, dus met de minste menselijke modificaties, was en is nog steeds de berg Olympus. Daarbinnen is een Zeus aanwezig die miljarden armen bezit miljoenen penissen en een fles Ambrozijn drinkt samen met Richard Dawkins, In die berg zijn wel wat trappen in uitgehakt, maar die hebben het innerlijke beeld niet wezenlijk aangetast.

gravatar

Bruno, interesting dat ik met Zeus in het marmer zou zitten. Well, de Greek obviously dachten hij was for real. So, hij was echt, in the mind. Net als een Trojan Horse echt is, in de mind van een infected computer. Bij de weg, er is een, die Zeus heet: Echter dan marmer of brons!

http://en.wikipedia.org/wiki/Zeus_%28Trojan_horse%29

En Selten: shame on you. Wij Britten eten never horse-meat. De horse is onze god. En de horse van Troy is niet te vreten, tenzij jij bent een houtworm.

gravatar

Het kan ook zijn dat hij met de afstand tussen linker- en rechterwijsvinger iets heeft willen duiden(!?). Let ook op de diameter die hij met de rechterhand aangeeft, redelijk normaal voor een vent van zijn postuur.

Reageer
gravatar

In die hand hield Zeus een fles Ambrozijn. Die is door de museumdirectie verwijderd, omdat er ook kinderen komen kijken, en dan is zo’n fles een verkeerd voorbeeld. Ambrozijn bevat veel caloriëen, en we zien een gespierde god zonder overtollig lichaamsvet.

De Gezondheidsraad voor Goden (GvG) wilde de fles daarom het liefst aan een Boeddha bevestigen, om een meer realistische beeld te schetsen van gezonde en minder gezonde goden. Daar ontstond echter discussie over, en tijdens die discussie is de fles gestolen bij een spectaculaire kunstroof. Van de daders ontbreekt elk spoor, omdat het een kunstroof was, geen echte.

gravatar

Zeus, als de Onze Lieve Heer van het pre-christelijke Griekenland, moet toch model hebben gestaan voor de beeldhouwer die hem in brons heeft vereeuwigd. Hij heeft dus ook ingestemd met het beeld an sich, er waren toen nog geen foto’s die geshopped konden worden. Ik vraag mij af waarom hij accoord is gegaan met dat ieze-miezerige kleine piemeltje. Ik bedoel, een vent die zoveel buitenechtelijk kroost produceerde, wil dan toch ook ‘standesgemäss’ worden vereeuwigd. Dit ondermaatse gedoe zou onze Prinz Bernhardt, ceteris paribus, nooit hebben geaccepteerd.

Reageer
gravatar

Kleine piemels waren in het oude Griekenland een teken van bescheidenheid en beschaving. Dit in tegenstelling tot onze moderne cultuur waar grote piemels de voorkeur hebben zodat daar vaker de in kunnen afdalen, getuige deze reactie van U.

gravatar

Geachte Herr von Sohland,

Het klopt dat kleine piemels in hoger aanzien stonden dan grote, laat staan in erectie*. De reden daarvan was echter niet bescheidenheid. Integendeel zelfs. Zo’n kleine piemel, zonder erectie, was een teken dat de eigenaar kort tevoren seks had bedreven. En zijn orgaan dus in de refractaire periode was. Naast elke beeldhouwerij en schildersatelier zijn namelijk restanten van bordelen gevonden. Soms zelfs onder hetzelfde dak. De prijs van het zich laten vereeuwigen was inclusief deze voorbehandeling. Bij sportscholen (gymnasia) was daar geen aparte afdeling voor. Een verklaring daarvoor is nog niet gevonden, maar sporthistorici vermoeden dat het te maken heeft met de originele versie van het worstelen.

gravatar

Kijk maar uit. Voor je het weet ontstaat er een mythe dat Zeus met Nederland te maken heeft. En dan hebben we 7 mythes.
Hoewel 7 wel weer een heilig getal is.

gravatar

@Pieter. Drie (3) is een heilig getal. Zeven (7) is gewoon het aantal dagen in de week, daar is niks heiligs aan. Behalve het weekend dan.

gravatar

In Nederland kan veel. Kijk maar eens naar mij, en kom tot geloof.

Maar ere wie ere toekomt, ik stond op de schouders van reuzengoden. En daarvan was Zeus niet de minste. De mythes heeft hij zelf niet in omloop gebracht, dat moet zijn secretaresse gedaan hebben. Bij ons deed Mientje dat. Bijvoorbeeld de mythe dat zij aan de touwtjes trok, en ik niet meer was dan een marionet.

gravatar

Werkelijk? Ik dacht dat het Deus betrof.

gravatar

Tyr, Ti Tiu (‘dinsdag’), Deus, Zeus en Jupiter (Dioe-pita, vader ‘iu’) verwijzen naar alle naar hemelgoden uit verschillende culturen, maar lijken taalkundig inderdaad dezelfde oorsprong te hebben.