Opnieuw lage opkomst bij NSB-reünie

Organisatie teleurgesteld over gebrek aan belangstelling

Minder dan 100 mensen, in plukjes verspreid over de voorste rijen van de grote zaal van het Congrescentrum de Werelt in Lunteren. Lege koffietafels. Toespraken zonder fut, verkleurde banieren.

Uw correspondent reisde afgelopen weekend naar Gelderland af voor de reünie van de Nationaal Socialistische Beweging. Het was deze week precies 80 jaar geleden dat de NSB haar 1000e lid verwelkomde, maar anno 2013 is de animo voor de Beweging duidelijk tot een nieuw dieptepunt gedaald. ‘Het hoeft van mij niet meer zo,’ aldus een gelaten Dolf de Winter, lid van het eerste uur.

Sinds het midden jaren veertig opheffen van de actieve vereniging, wat de NSB altijd heeft geweten aan een ‘weerspannig tijdsgewricht’, organiseerden de oud-leden jaarlijks doorgaans goedbezochte bijeenkomsten. In zowel plenaire sessies als in kleinere groepen wisselden ze ervaringen uit of haalden ze herinneringen op aan inmiddels al lang vervlogen dagen. Nu is het evenement gereduceerd tot een avondprogramma met drie sprekers, waarbij voor de derde door omstandigheden inderhaast een vervanger moest worden geregeld.

Oud-assistent-secretaris Heinrich Hamel was er dit jaar voor de zestiende keer bij, vertelt hij trots. ‘Ziet u hier die rij speldjes? Zestien stuks, zestien reünies. Bij de eerste tien daarvan was ik de voorzitter van de workshop ‘Ondergronds Lidmaatschap’, waarin we tips uitwisselden om het verenigingsgevoel ook na de ontbinding van de NSB levend te houden. Een prachtige tijd. Het is ronduit betreurenswaardig om dat allemaal ineen te zien zijgen.’

Na een avond in Lunteren is het voor iedereen duidelijk: de NSB heeft haar beste tijd gehad. Dat besef is zelfs tot de harde kern van de vereniging doorgedrongen, blijkt uit de interviews, want veel oud-leden weten nog niet of ze volgend jaar weer van de partij zijn. ‘We lijken verdomme wel een belegen bingoclub,’ stelt NSB-enthusiast Anton (‘doe maar zonder achternaam’) verbitterd vast. ‘Toen ik erbij kwam stonden we nog ergens voor. De barricades op! Marcheren! Fakkeltochten! Nu is alle fut eruit.’


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Tja, zelfs politieke idealen sterven eenmaal uit, de NSB is bijna exit, de voormalige arbeiderspartij PvdA ging haar voor in 1991, ideologisch kaalgeplukt door Wim Kok. De tand des tijds en het ‘natuurlijk verkoop’ eisen hun tol; de jongste NSB-leden zullen nu mid-negentig zijn. Dat is voor Nederlandse begrippen een extreem hoge uittredingsleeftijd, in feite uitsluitend voorbehouden aan groepen politici die (vaak op de rand van dementie) nog hun wedde van staatswege zelf komen innen. Longitudinaal onderzoek toont aan dat veel rechtse politici beschikken over onverwachte fysieke en financiële reserves. Zo niet helaas de NSB: zowel VVD als CDA hebben zich gedistancieerd van de oude NSB-idealen zodat Nachwuchs en partijkas van deze partijen niet meer toegankelijk zijn voor de oude hardliners van de NSB. Hen rest slechts een sobere uitvaartbegeleiding.

Reageer
gravatar

Mogelijkerwijs kan deze club nieuw leven ingeblazen worden door een nieuwe weg in te slaan en van doelstelling te veranderen. De Nederlandse Sukkel Belangengroep bijvoorbeeld. Speciaal voor mensen zoals ik. Ik weet absoluut zeker dat dit misschien ook zou kunnen slaan.

Reageer
gravatar

Het spijt mij sukkel, maar deze lettercombi is reeds geregistreerd.

namelijk voor de Naiefe Spelt Boehroeperts. De contributie voor deze belangenvereniging bedraagt een vrije gift, maar ZZP-ers en andere psychisch getormenteerden krijgen 10% korting.

gravatar

Dat gaat zo maar niet Prof. waar het gaat is de algehele benaming, anders houdt het juridisch geen stand. Wie mij wil steunen moet een minimum bedrag storten, maar dan weet je wel zeker dat het stom besteed wordt. Dat moet tenslotte ook wat waard zijn.

gravatar

Ik denk er over om mijn lidmaatschap van de NSB op te zeggen, we hebben nu al een Dritte Reich met de EU, maar helaas dan wel nog met veel onrijne infiltratie. Ik zal mij bij de PVV melden om onze idealen weer kraft zu gebven.

Reageer
gravatar

Was er niet ooit sprake van een jongerenbeweging van de PVV? Een soort Wildersjugend..?

gravatar

Je ziet hetzelfde aan de andere kant gebeuren, bij de GVO (Gezelschap Voormalig Ondergrondsen) Daar gebeurt ook niet veel meer. Het is de tijdgeest, mensen verliezen hun enthousiasme.
Mijn buren hebben vorige maand hun joodse onderduikers laten gaan, ze konden de motivatie niet meer opbrengen.

Reageer
gravatar

Het was inderdaad een ronduit ontluisterende vertoning. Al direct aan het begin van de avond kreeg je, toen gezamenlijk ‘De Groet’ gebracht werd, van al die slappe handjes het idee op een seniorenavond van het COC beland te zijn. Er ontspon zich onder de nog niet helemaal door dementie bevangen deelnemers een bijzonder verwarde, eindeloze discussie over de hedendaagse vijand (Moslims of toch nog gewoon Joden?) en het afsluitend aanheffen van het Horst Wessellied verzandde in een aarzelend, dieptreurig “la..lala”, omdat niemand zich de tekst kon herinneren. Ook voor mij was het de laatste keer,de PVV partijbijeenkomsten zijn stukken gezelliger.

Reageer
gravatar

Ja, de liefde voor volk en vaderland is inmiddels flink bekoeld, geen hagespraken meer te Lunteren, want op dat terrein worden tegenwoordig houseparty’s gehouden. Anton Klussert repareert sedert enige jaren gratis de rollators van zijn fanclub, om zo het ideaal in stand te houden en om nog eens een praatje te kunnen maken. Zijn broer is inmiddels oneervol bij defensie ontslagen en dreigt Anton met het lidmaatschap van de SP. De van TON overgenomen leuze: Niet Links, Niet Rechts – Houzee! is ook slecht gevallen en valt niet over het voetlicht te krijgen. Vorige week werd de enige nog overgebleven partij-sjoelbak gestolen en daarna is het clubhuis op last van de brandweer gesloten. Politie & justitie zijn dringend op zoek naar enkele leden, niet omdat zij van Joodse komaf zijn, maar wegens openstaande verkeersboetes. Fout parkeren schijnt veel voor te komen. Er gold al een samenscholingsverbod, maar zeker een maal per jaar veroorzaakt deze club een verkeersinfarct in Lunteren. Men is dan ook blij in het Lunterse dat dit waarschijnlijk de laatste bijeenkomst is van de Heren.

Reageer
gravatar

Hoe goed kon Anton (‘doe maar zonder achternaam’) eigenlijk marcheren met zijn manke poot?

Reageer
gravatar

Tja. . . het is de vooruitgang he. Landverraden is geïnstitutionaliseerd. (Heb ik dat goed gespeld juf ?) Heulen met de “vijand” gebeurt tegenwoordig in Brussel, onder de bezielende leiding van de dief van uw portemonnee.

Dat maakt de weg weer vrij voor nieuwe “vijanden”, want liever een goede vijand dan een vage vriend, nietwaar Geert ?

Reageer
gravatar

Wij hebben met de Kl Klux Klan een beetje hetzelfde. De sjeu is er zo langzamerhand wel af. Ik bedoel, de donkermensen tegen wie wij ageerden rijden tegenwoordig niet alleen mee in de bus, in sommige gevallen besturen ze hem ook. En ik het Witte Huis woont er ook eentje. Ja, dan wordt het allemaal toch minder vreemd he? Ik bedoel, we zien er steeds meer op gewone plekken zitten en dat beperkt de angst. En dat ws, hoe je het wendt of keert, toch een beetje ons bestaansrecht.

We proberen nu maar om de BBQ in ere te herstellen. Dat was altijd zo sfeervol, met die kruizen en daar dan die marshmellows boven roosteren.

Zucht, waar blijft de tijd…

Reageer
gravatar

Met een 3D -printer zijn favoriete leden eenvoudig te dupliceren of tripliceren.

Reageer
gravatar

#1 Een prettige bijkomstigheid is dat de Zwarte Weduwe wel meteen even vervangen kan worden voor een kleurig exemplaar.