‘Nederlandse vrijwilligers pakken onze banen af’

Ghanezen boos over oneerlijke concurrentie

In Ghana is boosheid ontstaan over het vrijwilligerswerk dat veel Nederlanders daar doen. Volgens minister Nii Armah Ashitey van Werkgelegenheid wordt zijn land ‘overspoeld’ met Nederlandse vrijwilligers, waardoor veel Ghanezen werkloos zijn.

Vooral in de zomervakantie komen veel Nederlandse seizoenarbeiders naar Ghana. Ashitey spreekt van oneerlijke concurrentie. “De Nederlanders werken op vrijwillige basis. Daarmee prijzen ze de hardwerkende Ghanees uit de markt.” Hij wil de kwestie aankaarten bij de Nederlandse regering.

Kwame Mpufu (25) uit Kumasi is al jaren werkloos. Hij baalt van de situatie. “Er is gewoon geen werk meer te vinden. Weeshuizen weigeren een fatsoenlijk salaris te betalen als ze ook een gratis Nederlander kunnen inzetten. De gewone Ghanees is weer de dupe.”

Vrijwilliger Stéphanie Mulder (17) uit Barneveld ziet dat anders. “Wij doen het werk dat de Ghanezen zelf helemaal niet willen doen. Bovendien: ze hoeven echt niet bang te zijn dat wij daar blijven hangen. Als er geen werk meer is, gaan we terug.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Als er geen werk meer is gaan we weer weg. Hypocriet… Het gaat er juist om dat jullie hun banen inpikken. En Frank leeft in een fantasie wereldje waar alles eerlijk wordt verdeelt.

Reageer
gravatar

‘Als er geen werk meer is gaan we terug’ Laatste zin van het artikel. Slaan ze hiermee niet de spijker op zijn kop? Dit is toch juist wat de Ghanezen bedoelen?

Reageer
gravatar

Beste mensen, kan iemand die mijnheer of mevrouw ‘algerijns philosoffie’ persoonlijk kent acuut 112 bellen !!! “algerijns philosoffie ” is klaarblijkelijk flauwgevallen door bloedarmoede nadat ‘algerijns philosoffie’ de reactie nogmaals wilde copy-pasten . Zeer duidelijk met zijn voorhoofd op de Ctrl-toets en met zijn neus op de (+)V toets geknikkerd!

Snel , elke seconde telt!!

Reageer
gravatar

Beste ‘HAAGSE ANNIE” , wij blanke autochtone PVV-Nederlanders hebben mijnheer of mevrouw ‘MENING’ door!

Hij / zij heeft het over Nederland en is overduidelijk een GhaNEEs ! Om zo de GhaNEEsche actie (zie mijn eerdere reactie. nr 21!) in Nederland NOG succesvoller te maken.

We moeten helaas toegeven , het zijn slimme rakkers die Ghanezen. De gemenerikken dat het zijn….

Reageer
gravatar

Beste Bant, jammer dat je de reden niet door hebt. De Ghanezen zijn met een goed strak actie- plan naar Nederland gekomen (ze zijn ook niet op hun achterhoofd gevallen) Ze gaan hier natuurlijk net zolang bijstand trekken totdat ze in het ‘lever een tegenprestatie voor je uitkering’- regeling komen waar ze met behoud van bijstand moeten gaan werken. Omdat de regering deze zwendel heeft gecreëerd mag je ze hun actie zelfs niet kwalijk nemen. Doordat er een tsunami aan Ghanezen is (volgens de PVVTokkies) overspoelen ze hiermee automatisch de blanke Nederlander die ook mee moeten doen aan de ‘tegenprestatie voor je bijstand uitkering’ . Wetend dat de ‘een tegenprestatie voor je uitkering’- regeling WWers werkloos houden en ZZpers werkloos maken is hun actie een goed doordacht protest.
Vuur met vuur bestrijden zo ongeveer dus…..

Reageer
gravatar

Op weg naar een gezonde economie

Geld wordt weleens vergeleken met het bloed van de economie. De kredietcrisis heeft pijnlijk duidelijk gemaakt, dat de economie aan een permanent infuus van kredieten ligt. Zodra de banken maar even minder krediet verlenen, gaan bedrijven over de kop en volgen de massa-ontslagen elkaar op.

Reageer
gravatar

Ik kan melden dat ik zojuist een 12-tal Ghanese vrijwilligers heb aangenomen op mijn suikerrietplantage, Ze werken uitsluitend voor kost en inwoning, ik hoefde alleen maar een eenmalige bijdrage te betalen aan hun vorige eigenaar…

Reageer
gravatar

In termen van de brandweer: een brand beheerst(?) laten uitwoeden door een tekort aan mankracht en bluswater? In plaats van teveel doen, helemaal niets doen. Maar wees wel voorzichtig beste Mening, de farmaceutische lobby heeft vele oren en prismatische ogen; via uw EPD weet zij van uw medicijnenlijst en een ‘vergissing’ met een dosering is snel gemaakt en nagenoeg onzichtbaar voor gerechtelijk onderzoek. Denkt u nu werkelijk dat dit gifmengersgilde zich straffeloos zomaar haar jaarlijks exponentieel groeiende inkomsten zou laten ontnemen? Kijk u wel uit bij het oversteken?

Reageer
gravatar

Oke vertrekken groot hek eromheen en ze het lekker allemaal zelf uit laten zoeken geen geld meer heen sturen de zieken laten sterven enige manier om aids uit te roeien

Reageer
gravatar

MENING, als jij degene bent die het hek van binnenaf(!!) hermetisch afsluit vind ik het een goed idee!

Vaarwel en alvast bedankt voor het offer dat je bereidt bent te brengen voor ons, de Onbesmette Medemens. Nou ja de meeste mensen hier hebben geen aids maar hartklachten of bloedende hersens, kanker zie je ook vaak.

Al die suffe wetenschappers met hun lapmiddeltjes en flutonderzoekjes naar een geneesmiddel tegen aids terwijl de totaal-oplossing voor hun domme speurneuzen ligt… iemand moet eens iets DOEN, doe jij het dan maar; de oplossing is soms zo simpel…

Je zal de geschiedenis ingaan als de man M/V die aids voorgoed de wereld uit hebt geholpen en daarvoor je leven hebt gegeven, die kans moet je niet laten lopen!!!

gravatar

Kom kom Jeettje, niet zo zwaar op de hand. Er zijn mondiale golfbewegingen gaande. Niet volgens de Wet van Buys Ballot maar van Oost naar West en van Noord naar Zuid. Het is het beleid van onze regering om zoveel mogelijk betaalde arbeid te vervangen door vrijwilligerswerk en/of goedkope arbeid uit Oost en Zuid. Dat drukt de loonkosten en verbetert de concurrentiepositie van onze CEO’s, CFO’s, verzekeraars en bankdirecteuren. Wij importeren goedkope arbeid uit de Balkan en (nog even) Turkije en de Maghreb, hoger opgeleide werklozen in Nederland worden omgeschoold tot onbetaalde ontwikkelingswerkers in de Derde Wereld en invaderen daar de arbeidsmarkt met een variant op de methode Gül/Erdogan. In die 3e wereld kunnen we dan gelijk Zending en Missie weer een nieuwe impuls geven door alle communicatie van meet af aan met PRISM te integreren. Contrair aan de winden uit de Wet van Buys Ballot, volgt het kapitalisme immer de lagedrukgebieden der lage lonenlanden, in dit geval op het noordelijk halfrond van het Westen naar het Oosten en op het zuidelijk halfrond (o.m. in Bangla Desh) van Corrupt Hoog tot Uitgebuit Laag. Leer ons Adam Smith kennen!

Reageer
gravatar

Ja Heer Outsider, wat u zegt: leer ons Adam Smith kennen! Adam is er hoogstpersoonlijk voor verantwoord voor dat ik niet aan de studie economie begonnen ben.
Na het afronden van een andere studie wilde ik een volgende gaan beginnen -je bent toch bezig dus gewoon doorgaan- en, ach waarom geen economie; iedereen doet het tegenwoordig.

Bij het begin beginnen, en Smith’s boek ter hand genomen om wat in te lezen etc. Nu lees ik niet alleen de kaft, zoals zo veel studenten, maar ook voorwoorden etc., en wat lees ik: Smith zelf zegt in het voorwoord dat economie niet als wetenschap gezien mag worden.
Ja, daar sta je dan als wetenschapper.

En wat gebeurt: tegenwoordig wordt almaar meer economie beschouwd als een afsplitsing van de psychologie. Kwam alles toch nog goed: zei ik al jaaaren geleden..

gravatar

“Als er geen werk meer is, gaan we terug.” En daar gaat het nu precies om! Laat het laaggeschoold werk voor de Ghanees. Die moet er zijn gezin mee verzorgen. We kunnen wel ons best doen om op NGO-niveau werkgelegenheid voor de bevolking te stimuleren en te creëren. En wil je met laaggeschoold werk, vrijwillig, ‘goed’ doen? Ga dan vrijwillig asperges steken in het Westland. Daar staan ze te springen om hulp. In Ghana help je ze van de regen in de drup.

Reageer
gravatar

Nou, ik weet dat niet zo zeker: in Ghana zijn ze blij met elk drupje; het is wat aan de droge kant daar soms.
En om nu de Nederlandse aspergeboer van zijn nieuwe Mercedes te voorzien door vrijwilligerswerk is dan toch ook zonde.

Plus de totaal ontwrichtende werking op de Ghanese cultuur die die westerlingen meebrengen: geen goed idee.Werkgelegenheid creëren: achterhaalde Westerse filosofieën slijten om maar geen geld te hoeven geven – goedkoop hoor. Zij zeggen toch ook niet hoe wij ons leven moeten inrichten?

gravatar

Heer Jeettje, als u de reactie van Frank hierboven in acht neemt, dan zult u begrijpen dat deze aspergeboer met zijn nieuwe Mercedes veel goed kan doen. Zo kan hij sneller van A naar B en daarmee bevordert hij de economie. De manier waarop wordt niet genoemd, maar ik vermoed dat het CJIB er iets mee van doen heeft.

gravatar

Boeiende insteek!
Mijn 29 jarige dochter, getrouwd met een Ghanese man heeft een kindertehuis in Sunyani. Er komt vanuit de Ghanese overheid geen financiële bijdrage, al het geld komt uit Nederland, behalve donaties (geld en goederen) van particulieren en bedrijven.
Als de Ghanese overheid de (goede)kindertehuizen gaat legaliseren en subsidiëren, dan is er meer geld om de Ghanese werknemers in dienst te nemen.
Hanukkah Children’s Home heeft ongeveer 20 Ghanese werknemers in dienst.
De extra aandacht die in de Ghanese cultuur niet altijd gewoon is, wordt opgevangen door de Nederlandse vrijwilligers!
Zij betalen om vrijwilligerswerk te doen!!!!!
Buiten dat zorgen de vrijwilligers – uit welk land dan ook – voor een stukje toerisme/ inkomsten binnen Ghana!

Reageer
gravatar

Boeiende insteek!
Als de Ghanese overheid de ( goede) kindertehuizen gaat legaliseren en subsidiëren, dan is er meer geld om de Ghanese werknemers in dienst te nemen.
Hanukkah Children’s Home heeft ongeveer 20 Ghanese werknemers in dienst. http://www.mchildcare.nl.
De extra aandacht die in de Ghanese cultuur niet altijd gewoon is, wordt opgevangen door de Nederlandse vrijwilligers!
Buiten dat zorgen de vrijwilligers – uit welk land dan ook – voor een stukje toerisme binnen Ghana!

Reageer
gravatar

Noemen ze dat in Ghana werken, en beetje staan en zitten kijken hoe die plantjes groeien. En die kleine let niet eens op! Schande, dat kunnen wij beter.

Reageer
gravatar

Ghana een beetje de fufu -cassavepuree- uit de mond stoten.

Reageer
gravatar

Toch blijft de vraag waarom iemand als Kwame Mpufu in de Speld wel veelvuldig mag komen opdraven en het ominitalent van prof. dr. ir. Bert Bokhoven (tevens begenadigd trendlistener) zo onderbelicht blijft hier??

Reageer
gravatar

He dat is vreemd:
Ze noemen de Nederlandse gesponsorde vrijwilligers in Afrika gast-arbeiders, terwijl wij de Poolse niet-vrijwilligers in Nederland ook gast-arbeiders noemen. Dat kan geen toeval zijn.

Reageer
gravatar

Coffeemonster, Over insecten gesproken, in Ghana is grote vraag naar; vliegenvangers, muggenzifters, malarialeiders en bijslaapsters.

gravatar

Het lijkt me een uitstekende ontwikkeling dat al die concurrentievervalsende vrijwilligers nu eindelijk uitwijken naar andere landen.

Het is een oplossing voor de schrijnende werkloosheid in Nederland: hoe minder vrijwilligers de Nederlandse economie kapotmaken, hoe meer betaalde banen vrijkomen voor al die eerlijke, hardwerkende mensen die er niet vies van zijn om geld te verdienen.

Daarnaast is het een perfecte ondermijning van een concurrerende economie, in dit geval die van Ghana.

Ik zou echter nog een stuk verder willen gaan. Het is toch belachelijk dat deze vrijwilligers zodra er geen werk meer voor hen is in Ghana allemaal weer terugkomen naar Nederland om hier onze economie te verpesten? Ik vind dat het paspoort van iedereen die vrijwilligerswerk doet in het buitenland ongeldig moet worden verklaard, zodat we ze meteen als statenlozen kunnen deporteren als ze weer terugkomen.

Tevens vind ik dat de overheid “oprotpremies” moet subsidiëren voor vrijwilligers die hun economieverpestende werk in het buitenland willen gaan doen.

Reageer
gravatar

Goede reactie ook: Als er geen werk meer is gaan we weg….hahahahahaha

Laat die mensen daar met rust, en ga in NL vrijwilligers werk doen!

Reageer
gravatar

Nadat ik voor de 2e keer op rij als vrijwilliger bij het Leger des Heils alhier tijdens het kerstdiner door overmatig alcoholgebruik de sfeer volledig verpestte door gierende onbewingbare huilbuien en heimwee naar vroeger toen het leven nog goed was, alles en alles en nu niks meer; ach je weet hoe dat gaat wilden ze me nooit meer zien, ik werd zelfs voor de afwas verzocht te vertrekken, per taxi gek he?

Eigenlijk zou ik afwassen en in de soep roeren maar een praatje maken met de mensen voor wie je het allemaal doet moet toch ook kunnen, je drinkt een borreltje mee.. nou ja, sorry Zr. van Karmelitessen of hoe ze ook heette, en nee ik kom niet meer vragen dit jaar, beloofd.

Anyway, ze willen ze me hier nergens hebben, mijn naam zingt rond in bejaardenhuizen en instellingen, ik kom nergens vrijwillig aan de bak, al betaal ik ervoor…
Zo simpel is het niet om mensen hier blij en dankbaar te maken.

Wat dat betreft kan je beter gewoon betaald werk zoeken en gaan doen.
Kan je dat geld altijd nog gewoon weggeven (al heeft dat, eenmaal op mijn rekening gestort, zelden nog de voorkeur en ga ik gewoon een cadeautje voor mezelf kopen.)
Zéker op mijn verjaardag, of beter nog de dag ervoor.
Zal ik even raar op mijn neus kijken als er een enorm en veel te duur cadeau in de woonkamer staat te wachten tot ik mijn bed uit kom!
Soms is een slecht geheugen best fijn!
Iets kopen en dan zeggen, ‘ach, dat had toch niet gehoeven lieverd’ om de spiegel te laten zeggen: jawel Annie, dat heb je gewoon verdient met al dat harde werken!
En je intentie was nog om voor nop in Afrika te werken dus geniet ervan!

gravatar

Dit is dus de nieuwe vorm van ontwikkelingssamenwerking die ons bakken met geld bespaart. Bovendien kunnen we al die functies die vrijkomen vanwege de Nederlandse vrijwilligers die naar Ghana vertrekken nu door Polen, Bulgaren en Roemenen laten invullen en dat tegen minder loonkosten! Ik zeg: Win-Win

Reageer
gravatar

Dit mag dan satirisch zijn; tot op beperkte hoogte is het waar. Vrijwilligerswerk zou enkel moeten bestaan uit werk waar de lokale bevolking niet de expertise of anderszins de mogelijkheid toe heeft om het zelf te doen. Vrijwillig werk verrichten waar werkgevers ook geld voor over zouden hebben schaadt de economie wel degelijk.

Reageer
gravatar

Helemaal waar Arthur! Maar ik weet ook dat de Ghanezen blij zijn met vele Nederlanders. Mijn broer woont en werkt daar . Stichting Child Support en vangt en voedt meiden op die de Ghanezen links laten liggen. Zij zouden hun eigen mensen zo moeten opvangen en niet de balnke Hollanders, maar dat doen ze niet!

gravatar

Doordat die taken vervuld worden door vrijwilligers, hebben de werkgevers geld over dat ze kunnen spenderen aan andere zaken. Bv aan meer voedsel voor de kinderen in het weeshuis. Daar profiteren dan zowel die kinderen van als de boeren die het voedsel produceren.

Een ander voorbeeld: Als ze het geld gebruiken om zaken zoals bv een auto, tractor of fiets te komen dan zullen ze in de toekomst zelf productiever zijn omdat ze zichzelf sneller kunnen verplaatsen en grotere ladingen en dergelijke kunnen transporteren. Hun arbeid wordt dus productiever. Ze kunnen met andere woorden op minder tijd meer zaken doen. Gratis arbeid schaadt de economie dus niet. In tegendeel. Het zorgt dat er meer taken vervuld kunnen worden.

gravatar

Klopt! Dit zou bijna een serieus krantenartikel kunnen zijn. Overigens is in Nederland soms bijna hetzelfde aan de gang. Echter worden hier vrijwilligers gevraagd maar worden er wel enorme eisen gesteld aan de werknemers. Een jarenlange studie en dan alleen vrijwillersfuncties krijgen in jouw sector is geen uitzondering en ook hier schaadt het de economie.

gravatar

Beste Frank, heb jij ooit wel eens de planeet Aarde bezocht? Gezien jouw reactie krijg ik de indruk dat je absoluut geen idee hebt hoe onze maatschappij in elkaar zit. Ondernemers die geld overhouden en het dan besteden aan voedsel voor weeshuizen. Zelden ben ik iemand met zo’n gebrek aan realiteitszin tegengekomen.

gravatar

Aaaah… ik vind Frank lief!!!!!!

Krijgen de kinderen wel extraatjes met het fair-trade keurmerk? Anders kunnen we straks alleen nog maar vrijwilligerswerk doen bij de boeren aldaar en dat is niet zo leuk.
Beter met een Hummer vol broodjes gezond en goedgekeurde mango langs de scholen.
Ik wil dat vrijwillig in de gaten houden, of alles volgens de regels gaat.

Zoveel hoef ik daar niet mee te verdienen als vrijwilliger, zolang ik zelf niks te kort kom (modaal, Nederlands modaal, dat spreekt vanzelf) en het goed is van eten en drinken wil ik dat best een poosje monitoren, ik dacht zelf aan de koude Nederlandse wintermaanden.
En ik wil een goedwerkende internetverbinding, je ziet ik vraag niet veel..

Frank, je bent of heel jong, of echt een schatje!
Xjes, tante Annie uit Den Haag.

ps: and free airco for all Frank!!

gravatar

Oh en uiteraard nu is Kwame Mpufu daar ook weer. Vervelend leven moet die man toch hebben.

Reageer
gravatar

Volgens mij is het een ander, deze is 25, ik heb een andere gezien van 43, en eentje van 7. Schijnbaar zijn er heel veel in Afrika