Onbekende ansichtkaart Gerard Reve ontdekt

Document werpt nieuw licht op relatie met broer

In het Nationaal Archief is een onbekende ansichtkaart van Gerard Reve ontdekt. Volgens Reves biograaf Nop Maas werpt de vondst een nieuw licht op zijn relatie met zijn broer Karel. Het document zal uitgegeven worden in Reves nieuw te verschijnen brievenboek ‘Een ansicht aan mijn geleerde halfbroer.’


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

@ Jeettje – 13 augustus 2013, 19:51
Gedachte: ik ook, ik ook!

Reageer
gravatar

Heel goed Wim, ‘t is een briefkaart. Zoek nog even verder wil je?

gravatar

Hm, dat zegt niet veel, beste Trendvolger: een oudtante in de famille verstuurde al haar prentbriefkaarten in een envelop. Zij was bang dat het plaatje anders beschadigd zou worden.

Volgens mij is deze van een piepjonge Gerard, ten tijde de lange zomervakantie in huize Van het Reve, waar de jongens een tentje hadden gemaakt van een salontafeltje en een plaid.

gravatar

Daar is niks mis mee Heer Jeettje, zuinigheid en duurzaamheid; oude prenten zijn veelal prachtig om naar te kijken. Karel bezit deze eigenschappen ook, bij Gerard plaats ik daar een vraagteken bij. Gekweld door psychische problemen en een mislukte zelfmoordpoging later heeft dat bij hem niet echt to enige orde in zijn toch al grillige bovenkamer geleid. Maar goed, het zou kunnen.

gravatar

Kan me niet voorstellen dat Gerard het ergens best leuk zou vinden.

Reageer
gravatar

Nop Maas had Brieven aan de heer Steeds reeds in 2010 gereed, maar mijn familie houdt helaas de uitgave tegen.

Reageer
gravatar

Beste heer Steeds,

Tegenhouden van boekuitgaven lijkt momenteel wel een trend.

Mijn literair werk Mijn bijdragen aan De Speld wordt tegengehouden door de toekomstige nabestaanden van de redactieleden van dat e-blad. Ik heb nog wel kosten nog moeite gespaard om mijn boek te verluchtigen met expliciete afbeeldingen van Plien en Polleke.

gravatar

Inderdaad heer Viesman,

Mijn idee voor een leerzaam taalkundig boek onder de titel Spelfouten in De Speld gecorrigeerd werd eveneens niet warm onthaald.

Á propos, uw “nog” tussen “kosten” en “moeite” had nochtans “noch” moet zijn.
Ik heb het manuscript bijgewerkt.

gravatar

Inderdaad heer Viesman,

Mijn idee voor een leerzaam taalkundig boek onder de titel Spelfouten in De Speld gecorrigeerd werd eveneens niet warm onthaald.

Á propos, uw “nog” tussen “kosten” en “moeite” had nochtans “noch” moeten zijn.
Ik heb het manuscript bijgewerkt.

gravatar

Kareltje zal binnenkort wel een verzoek van Postnl krijgen om het ontbrekende bedrag aan postzegels plus administratiekosten te betalen.

Reageer
gravatar

Waarom heeft Gerard hem niet gefrankeerd? Vragen, vragen, allemaal vragen. Hopelijk schept het nieuwe brievenboek meer duidelijkheid.

Reageer