Binnenstad Zoetermeer verwoest door architectuur

Bewoners geëvacueerd uit rampgebied

Een uitbraak van architectuur heeft de binnenstad van Zoetermeer de afgelopen dertig jaar compleet verwoest. Burgemeester Charlie Aptroot heeft gisteren de noodtoestand uitgeroepen.

Aptroot onderbrak zijn vakantie in Den Haag om het rampgebied te bezoeken. “Het is verschrikkelijk”, aldus de aangeslagen burgervader op een persconferentie gisteravond. “Overal staan betonnen constructies met onduidelijke functies. Ik heb de meest verschrikkelijke dingen gezien: huilende kinderen die nog net op tijd konden ontsnappen, totale ontreddering, winkelcentrum Rokkeveen, het was vreselijk. ”

Joop Smuilders, Zoetermeerder van geboorte, is vorige week al geëvacueerd uit het rampgebied en ondergebracht in een monumentaal pand aan de Amsterdamse Prinsengracht. Hij heeft de architectuur van dichtbij meegemaakt. “Tegen de eerste golf konden we ons nog wel wapenen door de andere kant op te kijken. Maar tegen die moderne architectuur is niks te beginnen. Ze slaan een paar heipalen in de grond en een paar maanden later staat er een groot gebouw in de vorm van een kaasstolp.”

Volgens de lokale autoriteiten zouden nog zeker 50.000 mensen onder het puin werkzaam zijn.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Als autochtone én geharde Zoetermeerder, die de etnische zuiveringen van begin jaren zeventig door het toenmalige college van B&W heeft overleefd, kan ik de hier geposte beweringen meteen ontzenuwen.
Het is namelijk allemaal veel erger dan hier wordt beweerd, niet alleen is de architectuur van een berlijnse allure zonder weerga, deze stad wordt nog steeds per decreet op stalinistische wijze bestuurd, en loopt qua mentaliteit zo’n vijftig jaar achter op de rest van nederland.
Mocht de wereld ooit vergaan, kom dan naar Zoetermeer, hier gebeurt alles vijftig jaar later.

Reageer
gravatar

Ik roep al jaren dat lijfstraffen voor architecten weer ingevoerd moeten worden. Maar daar wordt nog steeds geen gehoor aan gegeven.
Met bovenstaand drama als gevolg.

Reageer
gravatar

Ik kan mij vinden in die lijfstraffen, verplicht in Zoetermeer wonen werkt helaas niet, het college van B&W van Zoetermeer heeft in het verleden een poging gewaagd met haagsche zwervers, om de stad meer coleur locale te geven, en die namen binnen een week de kuierlatten, ondanks de aangeboden gratis riante doorzonflat en ruime onkostenvergoeding.

gravatar

Ja, eigenlijk is een openlijk Mea Culpa wel van toepassing: twee domme missers, niet Zoetermeer maar Zoeterwoude als vestigingsplaats en belastingthuishaven voor ‘s lands grootste drugsleverancier Heineken (en Amstel) en niet Helmond doch Maastricht als zuidelijkste bolwerk der Vrij Voortvarende Defiscalators. Ach ja, Onno Hoes, hoe kon ik hem vergeten, dat komt me vast op een reprimande in RTL Boulevard te staan. Ja, van Albert, natuurlijk. Jan Willem en Bant Luttelgeest, dank voor jullie tactvolle correcties. Maar nu dan getroost weer verder, over de monumentale nieuwbouwvallen in het Zoetermeer van Charley Aptroot; de Heilige Fiscus zegene Zijn Naam met belastingvrijdom, de VVD-fractie gedenke hem in haar dagelijkse gebeden.

Reageer
gravatar

Te makkelijk, omdat architecten meestal ziende blind zijn dan wel een bouwbord voor hun kop hebben, uw aanname dat architecten graag cramperen is overigens wel correct, meer zit er niet in qua financien, en het geeft meteen het referentiekader van de gemiddelde BNA-zwerver aan.

gravatar

Lieve Oma,

Heel erg aardig bedoeld die lieve woorden van u, maar wat denkt u van de onmogelijkheid om mijn typefouten te corrigeren na de drastische verbetering van De Speld?

Nu blijft in mijn vorige bericht de onnozele “Mij” staan, waar “Mijn” was bedoeld. En in dat daarvoorgaande bericht “p” in plaats van “op”. Dan heb ik het nog niet over plotselinge neonacceptatie zonder de mogelijkheid van correctie.

Reageer
gravatar

Nu ja, ik heb inmiddels bericht dat het witte vlak deze week verdwijnt. Maar dan is het natuurlijk afwachten wat er met de rest gebeurt: wellicht verdwijnt De Speld in het niets. We zien wel. Of niet.

Overigens gaat het wel helemaal volgens het beproefd ITC protocol: vooral niet luisteren naar de gebruikers.
Heel professioneel, dat moet gezegd.

gravatar

Hier in het Westen hebben ze net de helft van het centrum platgegooid om er iets leuks van te maken… Dat hebben ze al met de andere helft gedaan en daar draait alles verlies. Ik wil maar zeggen; het is besmettelijk.

Reageer
gravatar

Nou ben ik een bovenste beste brave verwijzer, maar toch MOET ik hier klagen.

Mij complete bericht werd verziekt. omdat twee knopje die op het toetsenbord boven de komma en de punt staan, niet meer worden geaccepteerd.

Nogmaals zonder die verboden lettertekens. Druk op de knopjes voor links en rechts.

Reageer
gravatar

Beste mensen van De Speld: Kijk eerst eens naar jullie eigen architectuur. Dat moet anders! Het uiterlijk van de Speld site is verwoestend lelijk. Doe er wat aan!

Reageer
gravatar

Inderdaad, het gaat hier om een gevalletje pot verwijt de ketel. Qua functionaliteit kan de directie van de Speld nog heel wat leren van de betonstorters in Zoetermeer.

gravatar

mijn weledelgestelde confreres.
ik als armlastige inwoner van het betonnen Zoetermeer. betuig hierbij mijn steunbetuiging tot de algehele afbraak van deze betonnen constructies en dan maar meteen de sociale huurwonongen uit de verkoop te halen ook dit is een wanstaltigheid met de goedkeuring van appie aptroot

Reageer
gravatar

Namens B&W en de stadsarchitect adviseert de sociale dienst van Zoetermeer bovenstaande inwoner zijn internetabonnement te beëindigen, en, gezien de kennelijke afkeer van beton, in een bij ‘de Appie’ gratis verkrijgbare kartonnen doos te gaan wonen. Dat maakt u meteen een stukje minder armlastig.
Intussen zetten wij de verkoop van sociale huurwoningen onverdroten voort. Onze architectonische hoogstandjes moeten tenslotte ergens van betaald worden, en bij slecht weer mag u er dan gratis onder schuilen.

gravatar

Wij van R.K. Woningstichting De Goede Woning te Zoetermeer verkopen uitsluitend de woningen die wij door onze katholieke Poolse inhuurkrachten volledig hebben laten opknappen.

Een van onze zesduizend woningen is nog niet verbeterd en kan worden gehuurd.

Uiteraard komt u bij ons, als Roomse stichting, uitsluitend in aanmerking als u iedere zondag vooraan in een RK-kerk naar keuze zit. Wij mogen sinds kort van de Heilige Vader aan een homostel verhuren op voorwaarde dat ze hun bijbelse zonde niet praktiseren. De Heilige Vader discrimineert immers niet. Vanzelfsprekend controleer ik dagelijks op het bezit van verboden anticonceptiva en verfoeilijke boeken van Richard Dawkins en andere verfoeilijke heidenen.

De woning Storkstraat 6, 2722 NN Zoetermeer is nog niet opgeknapt en kan worden gehuurd tot onze Poolse bouwvakkers weer terug zijn van vakantie.

Zie verder: http://zoetermeer.nu/huurwoningen

gravatar

Die enorme kaasstolp in het centrum van Zoetermeer is nog niet het ergste. Dat is nog wel te harden. Maar waarom moest er per se een stukje Zwitserse kaas onder?

Reageer
gravatar

Nou ja zeg, om iemand die zó zwaar getroffen is dan maar in een pand langs een open riool te dumpen ergens in Noord Holland is natuurlijk ook een schande. Houdt de ellende voor deze mensen dan nooit op?

Ik denk dat wij hier weer een zeperd halen bij de Unesco en het Straatsburgse Hof.

Reageer
gravatar

Tsja tegen een dergelijke archisunami is geen weiland bestand. De archinamiërs rollen hun groteskontwikkelingsdrang op haast ieder maagdelijk perceel af zonder oog voor de zuigende leegstand in eerder getroffen gebied. Aldus een getijdewerking veroorzakend die dra beschermende dijkgordels rond bijvoorbeeld de noordoostpolder of de waddenzee zal slechten. Denk je eens in dat je op een heiige ochtend wadplakkend onderweg bent naar gene zijde van wad modder en je plots stuit tegen een kolossaal kantorenpand..

Reageer
gravatar

Hoorde zojuist dat de architectuurgolf ook naar Almere en Lelystad is overgewaaid: Burgemeesters Horsselenberg (Lelystad) en Jorritsma (Almere) hebben hun colega Aptroot al om advies gevraagd…

Reageer
gravatar

Was laatst bij een oude vriend op bezoek die vanuit Rotterdam was verhuisd naar Zoetermeer, lang niet gezien. Van Zoetermeer wist ik alleen dat Heineken er een brouwerij had en van die vriend dat hij lang en middelblond was. Ter plaatse aangekomen, bleek Zoetermeer een slaapstad en die oude vriend een stuk korter dan vroeger en volkomen kaal. Jullie kunnen je dus mijn teleurstelling voorstellen. Het enige goedmakertje was dat ik nu eindelijk weet van welk dorp Charlie Aptroot (dé BOnoBO der VVD-apenrots) nu tot burgemeester is gemaakt. Ik heb zijn parelende (of Paarlbergende) aanwezigheid zó gemist in de Tweede Kamer, maar nu weet ik waar deze rappe klimmer zich ophoudt; Zoetermeer, het architecturale epicentrum van Nederland, waar tropenjaren dubbel tellen, ergens midden op de ambtelijke carrière-ladder. Zijn volgende plaatsing wordt ongetwijfeld een andere stad zonder toekomst: Helmond, de zuidelijkste menselijke vesting onder VVD-vlag. Voor Zoetermeer is inmiddels Zoetermin- of meer een totale make-over gebudgetteerd.

Reageer
gravatar

voordat je het mooie merk Heineken vermengd met de troosteloosheid van Zoetermeer, de brouwerij staat in Zoeterwoude.

gravatar

Ja, Heer Outsider, dat was een vergissing. Maar men kan van Heren van stand dan ook niet verwachten alle ins en outs te kennen omtrent het fabricageproces van paardenpis vermengd met uilenzeik: het zij u vergeven.

gravatar

Volgens mij is architectuur besmettelijk, want andere plaatsen in Nederland lijken er ook last van te krijgen. Ik denk dat bijvoorbeeld Almere in quarantaine moet worden gesteld vanwege de ernst aldaar.

Reageer
gravatar

Ik denk zelfs dat het een besmetting door Lelystad of Almere is geweest die dit onverkwikkelijke fenomeen heeft veroorzaakt…

gravatar

Zoetermeer heeft gewoon een re-branding nodig. Noem het Sweet Lake City en je krijgt opeens waardering voor de fonkelende architectuur van de jaren ’80

Reageer
gravatar

Kamervragen, nu ik hier op de Westelijke Jordaanoever mijn vakantietijd onledig aan het maken ben met mijn boezemvrienden van Likoed? Het moet niet gekker worden.

Voor elke moslim die ik hier wegpest ontvang ik honderd sjekel. Dat verdient dus lekker. Moet je daarom in Nederland met zijn gierige regering eens komen.