Gerrit Zalm: ‘Ministerie van Financiën too big to fail’

Ministerie speculeert al jaren op herstel consumentenvertrouwen

Volgens ABN Amro-topman Gerrit Zalm is het ministerie van Financiën too big to fail. Zalm: “Nu het ministerie dreigt om te vallen, zullen private partijen moeten ingrijpen om maatschappelijke chaos te voorkomen.”

Als Financiën failliet gaat, dreigt de samenleving te ontwrichten doordat burgers geen belasting meer kunnen betalen, andere ministeries niet meer weten hoeveel ze moeten bezuinigen en Kamerleden geen salaris meer krijgen, stelt Zalm. De oud-minister zegt contact te hebben met topmannen van andere grote bedrijven zodat ze in geval van nood kunnen ingrijpen.

Het ministerie draait jaar na jaar miljardenverlies, waardoor de financiële positie wankel is geworden. Volgens Zalm hebben minister Jeroen Dijsselbloem en zijn voorgangers onaanvaardbare financiële risico’s genomen door te speculeren op herstel van consumentenvertrouwen en het met winst doorverkopen van banken die tijdens de kredietcrisis zijn genationaliseerd.

Bovendien is het ministerie inmiddels zo groot dat de top onmogelijk alle werknemers kan aansturen. Zalm: “Niemand op Financiën heeft overzicht van wat er allemaal gebeurt, waardoor niemand meer verantwoordelijk kan zijn voor het geheel. Dat is lastig in een acute crisissituatie, zoals recentelijk met SNS Reaal, maar ook bij de dagelijkse gang van zaken. Het ministerie is too big to manage, een soort olietanker zonder roer.”

Zalm pleit ervoor het ministerie op te splitsen in meerdere kleine ministeries. “Die kunnen een gezonde concurrentie met elkaar hebben en gewoon failliet gaan. Met één groot ministerie van Financiën loopt de samenleving onaanvaardbare risico’s.”

Niet iedereen is het met Zalm eens. Volgens financieel-politicoloog Matthijs Bouwman missen kleine ministeries van Financiën slagkracht om een vuist te maken in Brussel. Ook denkt hij dat een faillissement niet voor grote problemen hoeft te zorgen omdat het ministerie van Handel en Ontwikkelingssamenwerking de taken van Financiën prima kan overnemen.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

En we moeten toch ook niet denken aan de rampzalige gevolgen voor Belastingvrijhaven Holland. Al die multinationals die via Nederlandse brievenbussen hun miljardenwinsten veilig stellen, als die wegvallen scheelt ons dat minimaal een paar reservebanden van de JSF-luchtvloot; € 3.000.000.000,- op jaarbasis. Nederland is ook koploper in asielverlening, opvang en briefbussing van dakloze belastingvluchters. We gaan zelfs zó ver dat we onvermogende asielzoekers nu per chartervlucht (à € 30.000,-) uitzetten naar het land van herkomst. Wie A zegt, moet ook B zeggen dus het COA wordt omgevormd naar COB, Centrale Opvang Belastingvluchters en onderdeel gemaakt van KPN (Directoraat Brievenbussen). Nederland herrijst! Fiscaal, over de rug van haar gewone burgers.

Reageer
gravatar

Gezien de magere respons mag worden aangenomen dat de interesse in begrippen als “Verlies” en “Winst” niet meer zo levensvatbaar zijn, in de nu al ruim 5 jaar durende crisis. Wat nog rest is onze Euro en de bijbehorende ideologie, na het ‘zuur’ komt het ‘zoet’, na ‘pijn’ komt ‘fijn’ en na ‘poet’ komt ‘bloed’. Het kan nog even duren voordat banken dit ook gaan toepassen, maar vóór Kazakstan’s entré in de Eurozone (2056) moet alles in kannen en kruiken zijn. Wees tot dan zuinig met het uitgeven van uw appeltjes voor de dorst
.

Reageer
gravatar

Jullie kunnen zeggen wat jullie willen van Gerrit Zalm, maar hij heeft het -op persoonlijke titel- toch helemaal voor elkaar. Een jaarinkomen van (incl. bonussen, opties en andere fringe benefits) al gauw zo’n anderhalf tot twee miljoen per jaar, effectief netwerk in politiek en regering; nee, laat die Gerrit maar schuiven en die Jan Hommen kan er ook goed van kommen. Die hoeven niet te zoeken naar een baan. Laten we vooral Gerrit’s voorbereidende werk voor de Euro niet vergeten. Mede dankzij hem en zijn Euro-kindje is nu de armoede aan een grootschalige terugkeer bezig in gans Europa. Welke feodale heerser vóór hem heeft hetzelfde bereikt zonder uitzicht op herstel? Jeroen Deysselbloem zal binnenkort ook wel van de PvdA naar de VVD switchen, naar analogie van zijn blote-voeten-goeroe Gerrit. Pecunia non olet, nietwaar?.

Reageer
gravatar

Tja, als de accountant 3% begrotingstekort accepteert op de jaarafrekening, dan moet je niet raar opkijken als je richting ‘fail’ gaat.

Zoals Wilkins Micawber het zo treffend beschreef:

“Annual income twenty pounds, annual expenditure nineteen pounds nineteen and six, result happiness. Annual income twenty pounds, annual expenditure twenty pounds nought and six, result misery.”

http://en.wikipedia.org/wiki/Wilkins_Micawber

Reageer
gravatar

Wij gaan inderdaad Dickensiaanse tijden tegemoet, aangevuurd door de Dalrymple’s ( echte naam Anthony M. Daniels, psychiater) van deze wereld.
Maar u maakt toch niet ook de fout de Staatshuishouding te vergelijken met de Brabantiabox op de keukentafel http://tinyurl.com/mvwtbkv ?

Rutte en aanverwanten doen dat, en hé, ‘kijk nou eens: ellende en malheur.

gravatar

Burgers kunnen allang niet MEER belasting betaling zij worden gewoon geplukt en afgeperst door een stelletje misdadigers waar de maffia nog wat van kan leren.

Reageer
gravatar

Beste Speld,

het kadertje met de laatste reacties ontbreekt.
Aangezien ik gewoon ouderwets achter (voor) een desktop-pc zit en mijn webmail niet altijd open heb staan is e-mail voor mij geen optie, dus de volgende vraag:

Hoe moet ikke nu weten waar de flauwste kul wordt geactualiseerd?
En waar een goed gesprek wordt gevoerd?

Kortom: kan dit terug A.U.B. S.V.P. B.V.D.?

Reageer
gravatar

Niet alleen de omvang van het ministerie is te groot, er zitten ook zeer slecht presterende onderdelen in het ministerie. Deze onderdelen moeten worden ondergebracht in een ‘Bad Ministry’ om besmetting van de overige, in de kern gezonde, delen te voorkomen. Het goede gedeelte kan dan na de gedwongen privatisering weer (met winst) aan het publiek worden verkocht.

Reageer
gravatar

En de risico’s van dat Bad Ministry kunnen we vast wel verpakken in een mooi risicorijk financieel product dat we weer verpatsen aan andere ministeries.

gravatar

De reddingsbrigade krijgt het straks nog druk.

Reageer
gravatar

De vis begint meestal aan de kop te stinken en is dus begonnen onder Zalm.