nitpicker / Shutterstock.com

ING moet met schamel salaris van 2 miljoen misschien een topvrouw aannemen

Nu ING-topman Ralph Hamers naar een Zwitserse bank vertrekt om daar zeven keer zoveel geld op te strijken moet de bank op zoek naar vervanging. En dat is niet eenvoudig, want voor een salaris van 2 miljoen euro per jaar komt de gemiddelde topman uit de Europese bankwereld zijn bed niet uit. Het zou zomaar kunnen betekenen dat de bank genoegen moet nemen met een vrouw aan de top.

De frustratie is groot. “Het vertrek van Hamers laat zien waar ING al die tijd voor gewaarschuwd heeft”, aldus de Raad van Commissarissen van ING. Met een salaris van maar 2 miljoen is het volgens ING onmogelijk om buitenlands talent aan te trekken, en de poel aan potentiële Nederlandse topmannen lijkt droog te staan. Eerdere pogingen van ING om het topsalaris van Hamers te verhogen werden afgeblazen na een storm van kritiek. Maar een vrouw aan de top zou betekenen dat er een vrouw aan de top staat, terwijl twee van de zeven commissarissen ook al vrouw zijn. Dat lijkt ING nu ook weer niet echt nodig.

Als enige mogelijk uitweg ziet de bank nog dat er binnen enkele weken een politicus opstaat die bereid is om zich in te zetten voor de sector die hij jarenlang gereguleerd zou moeten hebben. Jan-Peter Balkenende, lid van de Raad van Commissarissen bij ING, heeft goede hoop. “De relatie tussen de bankensector en de politiek is nog steeds goed, er zijn meer dan genoeg kandidaten die zich zeer gewillig richting de financiële sector hebben opgesteld. En anders: voor politici is een bedrag van 2 miljoen per jaar vaak wél genoeg om hier en daar de nodige principes te laten varen.”

Download nu de app van De Speld!


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *