Asbest in huizen vaak verouderd

'Kan gaan rotten en geeft lelijke plekken op de muur'

Tachtig procent van de asbest in Nederlandse huizen is verouderd. Dat blijkt uit onderzoek van het Landelijk Asbestinventarisatiebureau. Het bureau stelt dat de verouderde verontreiniging vaker vervangen moet worden.

“Verouderd asbest kan gaan rotten en lelijke plekken geven op de muur”, aldus inspecteur Theo van Tongeren. Hij raadt mensen aan de asbest in hun huis te controleren op schimmel en roest: “Dat kan door vlak boven het stuk asbest te gaan hangen en diep in te ademen. Als je niet met acute ademhalingsproblemen en hallucinaties te maken krijgt, is er voorlopig niets aan de hand.”

Het vervangen van asbest is volgens Van Tongeren niet moeilijk. “Op Vimeo staan uitstekende instructiefilmpjes waarin asbestvervanging aan de leek wordt uitgelegd. Het is een kleine moeite en het maakt een groot verschil. Je woning voelt gewoon lekkerder met vers asbest in het raamkozijn.”

Uit onderzoek blijkt bovendien dat nieuw asbest beter is voor het milieu. “Veel van ons huidige asbest, is geplaatst in de jaren ‘60. Toen werd er nog niet zo nauw naar milieurestricties gekeken. Momenteel is er asbest op de markt die veel duurzamer is. Bewuste consumenten die wat meer te besteden hebben kunnen zelfs biologische asbest gebruiken.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Typisch weer zo’n onruststokend artikeltje dat de Speld helaas steeds meer begint te kenmerken. Nieuwe studies hebben bewezen dat asbest juist goed is voor de gezondheid en heel wat zogenaamde (nog levende) asbest ‘slachtoffers’ hebben hun schadeloosheidsstellingen terug moeten betalen en in andere gevallen heeft men de deurwaarder naar de nabestaanden gestuurd. Maar neen, de Spelt gaat maar door met haar verspreiding van onbewezen geruchten en valse informatie. Treurig!

Reageer
gravatar

Ja, maar dat stáát er toch? Wat is uw punt? En maakt u dat punt nog eens als u het artikel gelezen hebt? Nu begrijp ik er niets van.

# loopt naar de winkel voor nieuwe eternit golfplaten: gezondheid voor alles.

gravatar

Bokito, dacht u dat ik een artikel met zo’n opruiende titel ging lezen??? Bovendien is er bewezen dat asbest, of het nu oud (gerijpt) of vers geplukt is, altijd goed is voor de gezondheid en ook tuberculose kan kuren en met wat nicotine er in zowel gekruimeld als in pasta een goed broodbeleg is voor beginnende en getrainde rokers. Asbest Isbest!

gravatar

De naam is Bokito want dat is de foto. Ik kan daar niets aan veranderen hoe intens graag ik het ook zou willen.
En ja, ik ga al die lasterpraat en achterklap toch niet lezen, dat is nu juist wat hun willen!

gravatar

Hm, ik wil u best kennis laten maken met de enige echte Bokito, als u daar prijs op stelt. Kunt u het verschil voelen.

Weet u echt zeker dat u niet bedoelt achterpraat en lasterklap?

gravatar

Eet u smakelijk Heer Spaland. Dit zal dan toch de eerste bol zijn die Rotterdam heeft bereikt. Is Paulus op bezoek?

gravatar

Eigenlijk zou we dus het asallerbeste moeten hebben. Ik zelf heb zeer goede herinneringen aan glaswol, dat werd op 1,5 meter dikke stapels gelegd in woningen die nog niet af waren en die kon je als trampoline gebruiken. Je had alleen jeuk als je thuis kwam. Met asbest kon dat niet.

gravatar

Beste Lodewijk zoals je zelf al zegt met glaswol heb je alleen maar jeuk met asbest weet je het nooit. In het ergste geval wordt je zelf as maar nooit beter.

gravatar

Zelf heb ik alles laten vervangen door asplusplus. Je moet wel oppassen met plofasbest, dat kan echt niet meer.

gravatar

Hebben jullie de ‘kasteelmoord’ al eens goed bekeken? De ‘dader’, een NL en zijn vriendinnetje stierven op enkele maanden na mekaar van longvlieskanker. Ze zitten dus met een dode huurmoordenaar. Altijd handig denk je maar de dokter-opdrachtgever (?) zit opnieuw in de cel. Hij had zijn eigen onderzoeksrechter aangeklaagd. Crazy. In België kunnen ze je ook zonder rechtstreekse bewijzen voor zoiets levenslang vastzetten.

Hoe laf is dat nou? Iemand die slaapt wat asbest laten snuiven. Wellicht mixten ze het in hun cocaïne.

Qua criminaliteit is dit erger dan een bom.

Reageer
gravatar

Bij de lijnwerkplaatsen van de NS hebben velen Asbestose opgelopen; een aandoening die verhinderde dat men nog ouder werd. Mensen konden al vroeg op ziekteverlof dat nooit erg lang duurde. Intussen is de meeste lijders wel het zwijgen opgelegd, met of zonder afkoopsom. Tellen wij de zegeningen van asbestos. Dit had eigenlijk door onze apotheekhoudende huisarts kunnen (nee: móeten) worden aangekaart. Op vakantie Van H.? Welke collega neemt waar?

Reageer
gravatar

Laat ik het zó stellen: vroegtijdige uitval van pensioenclaims is nog nooit een inconveniënt gebleken voor professionele pensioenverzekeraars; de één zijn (eerdere)dood is namelijk de ander zijn (grotere) bonus.

Reageer
gravatar

Het lijkt me echt vervelend als je gehecht bent aan een woning dat er dan asbest wordt gevonden en dat de boel dan wordt afgebroken.

Reageer
gravatar

Inderdaad, het hangt er vanaf HOE men gehecht is: met hechtingen, Bisonkit of secondenlijm, met losse hechtsteek e.d. Daarom is het aan te raden goed te verifiëren of er niet handige projectontwikkelaars aan de slag zijn zijn, die -tegen betaling- zelfs nog in organische nieuwbouw op toplocaties “asbest” kunnen aantreffen. Alle actoren in de O.G.-sector zoals makelaars,(hypotheek)banken en projectontwikkelaars zijn van verwante DNA- en moraalstructuur en hebben in de hel hun eigen coffeecorner met pooltables en een back-office met flexibele masseuses. En niet te vergeten een frontoffice met uitzicht op Memmon himself.