In vier stappen naar ‘mindful besturen’

‘Onbevooroordeeld regeren in het moment’

Volgens lifestyle-coach Aantje van Henegouwen zijn de politici van nu te veel bezig met zaken die de toekomst betreffen. Met haar cursus ‘Mindful besturen’ introduceert zij het ‘onbevooroordeeld regeren in het moment’.

Richt je aandacht op het hier en nu
Het belangrijkste inzicht van allemaal. Hedendaagse politici zijn te snel geneigd zich bezig te houden met de toekomst. Waarom beleid maken voor 2014 als het 2013 is? Leven in het nu, daar gaat het om. Kijk eens naar de kamerleden om je heen, hoe zien ze eruit? Hoe ruiken ze? Voel het moment, meer is niet nodig.

Laat verwachtingen los
Tijd om vaste patronen te doorbreken. Ga een immigratiedebat eens niet in met het idee dat jouw visie de betere is. Hang eens niet direct een oordeel aan het verhaal van de andere spreker. Mindful besturen betekent genieten van je moment aan de interruptiemicrofoon, zonder verwachtingen en zonder druk. Besluiten kun je altijd nog nemen.

Vier je tekortkomingen
Het begrotingstekort dreigt opnieuw de 3% te overschrijden. Fantastisch! Feliciteer jezelf, je bent een mens die wanbeleid voert als zoveel anderen. Een mens met talenten en tekortkomingen, die ook niet meer kan doen dan zijn best. Accepteren kun je leren.

Neem afstand van problemen
Bijna zevenhonderduizend werklozen, massabezuinigingen in de zorg. Het zijn niet de minste zaken die je op je bord krijgt. Tijd om afstand te nemen. Doe die economische crisis in een doosje. Knoop er een mooi strikje omheen en stop hem weg in de onderste lade van je gedachtenkast. Blijf je grenzen in de gaten houden, je werk moet natuurlijk wel leuk blijven.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Laat ons nooit vergeten dat Blok c.s. het beste met Nederland voorhebben. In ieder geval met de bovenste BCBG en OSM-inkomenslagen. De Inkomens- en Vermogensbelastingen kunnen omlaag, betaalde arbeid wordt gaandeweg vervangen door verplicht vrijwilligerswerk voor werklozen en uitkeringsgerechtigden en vakdiploma’s worden binnenkort -met examenhulp- gratis verstrekt via Rotterdamse IBN-opleidingsfora.

Reageer
gravatar

Tijd om vaste patronen te doorbreken, geweldig! Met Stef Blok erbij weet ik zeker dat het zal lukken, die is het schoolvoorbeeld van laten we nu even lekker losjes doen. (Komt deze reactie ook in America?)

Reageer
gravatar

Maar wat een héérlijk artikel toch en zo pakkend geïllustreerd. Stef Blok zo treffend getypeerd: vierkante Lockheed-kop, een echte Douglas-kin (let op het authentieke Schumacher-handwerk ter plaatse!) en een gepatenteerde Hans Wiegel-grijns gebeiteld in het gelaat. En op de achtergrond het zwarte-lompen-en-zonnebril-proletariaat (zo treffend weergegeven in de persoon van Jules Deelder) in de boom gejaagd. De Vaderlandsche verhoudingen tussen Vrijen en Onvrijen, Rekkelijken en preciezen, werden nog nooit zo plastisch weergegeven. Hulde aan de redactie daarvoor én voor hun weergaloze techniek van bijdragenselectie “aan de poort”.

Reageer
gravatar

Leven in overgave aan ‘hier en nu’; dát is het idee. Overheden doen hun -volgzaam in het duister tastende bevolkingen (zich)- overgeven; daartoe zijn beiden voorgeprogrammeerd. Onze demokratie is ingeslapen, in functionele stasis. Brussel heeft i.o.m. Den Haag mindful besloten de armoede grootschalig te doen terugkeren, terug naar de zompige rust en orde van de jaren ’50. Jammer genoeg net op het moment dat men op het Taksim plein wakkker begint te worden. Net nu Zuid-Oost Europa ontwaakt, gaat Noord-West Europa mindfull in winterslaap. “East is East and West is West, and never the twain shall meet”.

Reageer
gravatar

@outsider Je hebt vrijwel helemaal gelijk, alleen het 2e gedeelte van je laatste zin, hoeft niet te kloppen. We leven namelijk allemaal op deze aarde, dus als we de dingen willen veranderen, dan lukt dat heel erg supermisschien.

gravatar

in het nu leven betekent vanaf nu accepteren, wie voor u het beste heeft nagedacht en het meest zijn vermogens heeft ingezet, dan kun je altijd direct ja zeggen dat is geen probleem.

Want mijn wil is wat ?

Reageer
gravatar

Belangrijke mededeling

Ik mag eenieder erop wijzen, dat ik tot nog toe twee verboden lettercombinaties heb ontdekt:

sl*cht
w*t
(* staat voor de letter e)

ook alle woorden waarin de lettercombinaties sl*cht en
w*t voorkomen worden NIET door de moderatoren van De Speld geaccepteerd vanwege hun schadelijkheid voor de tere zielen van de lezertjes.

Als u andere verboden woorden heeft ontdekt, kunt u ze zich wenden tot de Hoofdreacteur: [email protected]

Reageer
gravatar

Kijk dat kan natuurlijk niet, hoe kan werk bijvoorbeeld ooit leuk zijn? Waarom zou je willen genieten terwijl er nog zoveel te ergeren is? Waarom zou je regeren, regeer nou eens niet, blijf lekker thuis en probeer je vrouw de baas te worden en bewijs met haar dat je een echte man bent. Bewijs het ook op je werk aan je secretaresse en de schoonmaakster. Ik bedoel maar, als je nog niet eens een hamster aankunt, wie ben je dan?

Reageer
gravatar

Algemene testuitslag

Polleke heeft alleen de rechterkeuzerondjes ingevuld en opa alleen de linker. De resultaten liggen nauwelijks uiteen en de adviezen zijn dezelfde.

Niet doorvertellen dat ik over mijn patiënten uit de school heb geklapt, maar dat zult u wel begrijpen.

gravatar

Als ervaren tester weet ik wat er in de hoofden van mijn collegae speelt. Ik maak namelijk gebruik van dezelfde doorzichtige methoden.

Dit is het resultaat van mijn eerste poging om het maximale gewenste resultaat te bereiken. Sl*chts één vraag fout! Ik ga door tot ik de volle honderd procent te pakken heb.

gravatar

Enige positieve kritiek op de uitslag zou kunnen zijn dat kennis en levenservaring niet afhankelijk zijn gemaakt van de intensiteit van het leven en de ervaringen die men gehad heeft en daarnaast sommige antwoorden op vragen geheel afhankelijk zijn van wat er gebeurt is die dag. Bovendien zijn er andere spirituele elementen dan alleen de geest en heeft iedere geest zijn eigen doelstelingen en een visie over hoe hij deze wil bereiken.

gravatar

Geweldig advies.

Ze doen al veel beter dan geadviseerd:

Schakel je verstand uit.
Lul verder volkomen uit je nek.
Doe een plas en laat het bij hoe het was.
Vraag daarna om een enquête en hoe je lekker bezig met elkaar.
Zet thuis de verwarming uit.
Blijf veilig!

Reageer
gravatar

Beste Bertus,

wel even bij de les blijven graag: de correcte mindfulle groet is “houd je veilig”

De rest had ik niet beter kunnen zeggen (maar wel w*ten)

gravatar

Mindfulness is inderdaad en prima idee voor de agenda voor de planvormende vergadering inzake de toekomstige bijeenkomsten over het vereder wegliggende verleden.

Reageer
gravatar

OK, even geprobeerd,
1: Richt je aandacht op het hier en nu
De meeste kamerleden hebben een dusdanig sterke BO, dat ik onpasselijk werd. Vooral veel angstzweet bij niet nader te noemen ongevallensheets.

2: Laat verwachtingen los
Dat heb ik heel lang geleden gedaan. Bij 50+ zou ik woordvoerder voor jeugdzaken worden, maar dat doen ze daar nu ineens niet meer en bij de PvdD de woordvoerder voor ‘humaan slachten’. Drie keer raden wat met dat woordvoerdersschap is gebeurd…

3: Vier je tekortkomingen
Haha. Waarom denk je anders dat ik de politiek in ben gegaan?

4: Neem afstand van problemen
I see no problems!

Reageer
gravatar

Wat een heerlijk bericht! Heb gelijk mijn verwachtingen bijgesteld. Ga nu kijken bij het UWV hoe mijn mede werklozen er uitzien en ruiken. En dan samen het moment voelen.

Reageer
gravatar

Zeiken over een niet correct email adres na de oranje knop en m’n sublieme spontane reactie laten verdwijnen. Ik ga ff mindfull de Speld interface vervloeken.

Reageer
gravatar

Hoe zit dat? Een knuffelboom die niet geknuffeld wil worden door knuffelbeertje Guus Meeuwis?

gravatar

Dit moet subiet naar de tweede kamer gestuurd worden. Stel je voor dat ze dit niet lezen. Dan kunnen grote vergissingen worden voorkomen.

Reageer
gravatar

Als eerste gereageerd. wat een geluk. Het gaat nergens over maar het voelt goed.

Wat een heerlijk moment. Dat neemt men mij niet meer af.

Reageer