Multicultureel debat mogelijk heropend

Recente ontdekkingen werpen nieuw licht op de zaak

Het multiculturele debat wordt mogelijk heropend. Deze week werden feiten ontdekt die nieuw licht werpen op de zaak.

De discussie over de multiculturele samenleving begon in 2000 en werd in 2011 afgerond. In die elf jaar is veel te doen geweest over de bewijsvoering rond het debat. De mogelijke heropening maakt heftige emoties los bij nabestaanden van de multiculturele samenleving. “Het is voor mij een heel moeilijke periode geweest,” zegt columnist Thomas von der Dunk. “Hierdoor komen veel herinneringen uit die tijd weer naar boven, net nu ik het een voor mezelf had afgesloten,” aldus Von der Dunk.

Sinds het aantreden van het kabinet Rutte II leek men interesse te verliezen in de zaak, maar de afgelopen maand zijn er verschillende incidenten geweest die opnieuw belangstelling genereren. Recente videobeelden uit Londen met extremistische moslims zouden aanleiding zijn het debat opnieuw te bekijken. Op basis van nieuw bewijsmateriaal moet waarschijnlijk het hele oeuvre van Marcel van Dam nietig worden verklaard.

De laatste jaren is publicist Paul Scheffer achter de schermen bezig geweest om nieuw bewijsmateriaal te verzamelen, opdat het dossier heropend zou worden. Scheffer: “Er is steeds meer bewijs dat betrokkenen in dit dossier uitspraken hebben gedaan die aantoonbaar onjuist zijn.” Volgens Scheffer zijn er in elf jaar tijd minstens 500 vormfouten gemaakt in het geruchtmakende publieke debat.

Opinieblogger Joost Niemöller vindt het van groot belang dat de zaak wordt herzien: “Ik denk dat het essentieel is. Ook omdat ik dan de komende vijf jaar gewoon werk heb. Dat zou leuk zijn.”

Columnist en publicist Max Pam waarschuwt betrokkenen over de gevolgen van een mogelijke heropening. “In die tien jaar heb ik elk argument al tot in den treure herhaald. Als ik dat straks opnieuw moet doen, overweeg ik aangifte te doen wegens emotioneel letsel.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Geachte minister van integratie,
1. Kent u het artikel “Multicultureel debat mogelijk heropend” op De Speld?
2. Klopt het dat de overheid opnieuw van plan is om de benodigde leidende rol, of welke andere rol dan ook, in dit debat niet op zich te nemen?
3. Welke maatregelen bent u van plan te nemen om te voorkomen dat de overheid alsnog een zinvolle rol in dit debat inneemt?

Reageer
gravatar

1. Nee. Waar is dat te vinden?
2. Overbodige herhalingen zijn vaak onnodig en nutteloos.
3. Wie zegt dat ik iets van plan ben?

gravatar

Erg attent van u Oma en bedankt voor het snelle eerherstel van Thomas. Ik heb meer affiniteit met opvattingen en benadering van Von Der Dunk Sr. Maar ik gun u graag het genoegen van de frontale aanpak van Von der Dunk Jr.

Reageer
gravatar

Dus geen omnicultureel debat. De culturen die niet kunnen debateren doen ook niet mee?
Thomas von der Dunk, Joost Niemöller, Paul Scheffer, Max Pam, Herman Wijffels en van Es: namens en over welke culturen debateren zij zoal?

Reageer
gravatar

Helemaal mee eens, Oma. Ik zou graag nog eens een Parlementaire Enquête van start zien gaan rond de vraag waar en wanneer de eigenwijze Von der Dunk Jr. is gepromoveerd. Ik vermoed bij dezelfde universiteit waar indertijd Charles Schwietert het tot doctorandus heeft geschopt.

gravatar

Een omni-cultureel debat gaat wel erg ver, mevrouw List. Dan moeten alle 180 verschillende nationale culturen die in Nederland opvang vinden worden gerepresenteerd, mét hun subculturen. Dat wordt een pandemonisch door elkaar praten in een lokaliteit met de omvang en kubieke inhoud van AHOY of De Kuip. En in feite gaat het in onze instabiele kapitaal vs. arbeidcultuur toch maar om één dominante cultuur: de Regentencultuur, waaraan -naast politieke orators- de o.a. door u benoemde beroepsdebaters hun legitimatie en boterham ontlenen?

gravatar

Frederik (om 14:49),

Ik heb speciaal voor jou zo juist navraag gedaan bij een kleindochter die werkzaam is aan de bibliotheek van de Universiteit van Leiden.

Thomas von der Dunk promoveerde daar aan de vakgroep Geschiedenis in 1994 op een tweeledige dissertatie over ‘De politieke en de ideologische aspecten van de monumentencultus in het Heilige Roomse Rijk in de veertiende tot achttiende eeuw’.

Hij is mijns inziens als keiharde politiek orator hard op weg zelf een monument te worden. Een van gewapend beton en dat is het gegund.

Ik mag zijn commentaren graag lezen. Ze passen wel bij de doorsnee-Speldenprikker.

gravatar

Op de foto aanwezig een deel van het vaste repertoire aan bekende forumleden bij ernstige aangelegenheden: Paul Scheffer (PvdA), Herman Wijffels (CDA); de naam van de vrouwelijke participante ontschoot mij even. Waarover spraken zij? Schuivende Panelen van de multiculturele wandbekleding, wellicht? Wat schuift zo’n spreekbeurt? En: heeft men het werkelijk nodig? Herman Wijffels was ooit bankier, zelfs in zijn tijd was dat al een vermogensvormende functie, dus we mogen hem ‘onder de pannen’ achten. Paul Scheffer is huisideoloog van de PvdA en die werkt ondanks zijn versleten ogende Levi’s, ook niet voor niets. Mevrouw in het midden heeft naast een eigen inkomen, wellicht ook een bovenmodaal gehonoreerde echtgenoot. Hoeveel geld werd hier besteed aan het intrappen van openstaande multiculturele deuren. Opiniefora in Multi-Culti business zijn Big Business, een volwaardige industrietak in de Dienstverlening.

Reageer
gravatar

Een groot probleem van het multiculturele debat is dat men elkander niet verstaat, noch begrijpt. Het is ook hierom dat de EU de grote mislukking is geworden die zij heden, de Heere zij geprezen, is.

Reageer
gravatar

“Op basis van nieuw bewijsmateriaal moet waarschijnlijk het hele oeuvre van Marcel van Dam nietig worden verklaard.” Dan was het debat toch nog ergens goed voor…

Reageer
gravatar

Dat is nogal éénzijdig geredeneerd, beste Bant. Als dat bewijsmateriaal is gevonden in de boeken van Geert Mak en geduid door Joost Zwagerman wordt het bedenkelijk en is er sprake van een coup.
De schrijfsels van Van Dam bieden beter inzicht dan gewenst in regeringskringen, zo u weet.

gravatar

Tevens; naar mijn mening gaat u uit van een te eng-Europees kader. Redactioneel doet men verslag van recente voorvallen in London en Parijs. Zoals u weet worden Denen in Ajax marktconform betaald en deden de fundamentalistische ijveraars in Londen en Parijs hun werk geheel gratis, in afwachting van de latere beloning van 72 maagden. Deze ontwikkeling kan de bijl leggen aan de wortels van onze kapitalistische samenleving, door een 0 % -tarief BTW.

Reageer
gravatar

Beste Henk van M.S. Uw perceptie van ‘werkende’ Islamitische vrouwen is m.i. onjuist. Het team van 72 maagden dat iedere ‘conform de richtlijnen gestorven’ ware gelovige wordt toegewezen, kent geen andere aandachtsvelden dan de drie die ook aan wereldse varianten wordt toegekend: de keuken, het bed en (onderhoudsmatig) het binnenhuis. Hoe het de maagden na defloratie zal vergaan? Geen idee! Het lijkt alleen een wat schrale rationering: 72 maagden op de eeuwigheid! Is een gedefloreerde maagd per definitie maagd-af of vindt er reconstructie van het maagdenvlies plaats (in VU-MC of in het Halal Slotervaartziekenhuis)? Vragen aan de imam voor Hollandse bekeerlingen.

gravatar

Niet verrassend toch?
Een fors deel van de Nederlandse cultuur is het multilateraal langs mekaar heen kletsen om daar op een later tijdstip, als is doorgedrongen wie wat nu eigenlijk gezegd heeft met welke bedoeling maar dat toch niet gezegd wilde hebben omdat er wat anders bedoeld werd, daar op terug te komen.

Reageer
gravatar

Het wachten is nu op een brede multi-cultureel samengestelde kamercommissie (VVD-CDA-PvdA-GL-CU-GPV-PVV-PvdD) die zich gaat buigen over een vrijere expressie van religieus-ideologische drijfveren. Bij meer dan twee dodelijke slachtoffers is deze nu nog strafbaar.

gravatar

Ehhhh…. GPV lang geleden dat ik die gehoord heb, wordt waarschijnlijk RPF bedoelt….. Oh nee, dat is de partij die samen gegaan is met GPV en nu CU heet. Dan wordt SGP bedioelt. Mzzls

gravatar

Kunnen we het niet gewoon hebben over of Ajax volgend jaar weer kampioen wordt en hoeveel Deense spelers daar dan mee doen? Dat is toch ook multicultureel??

Reageer