Commissie: Waku Waku had voorkomen kunnen worden

'Signalen die wezen naar kennisquiz structureel genegeerd'

De televisiequiz Waku Waku had voorkomen kunnen worden. Dat is de conclusie van het rapport van de commissie-Vogelaar. Volgens commissievoorzitter Ella Vogelaar heeft de overheid de kans op Waku Waku onderschat.

Waku Waku kon vanaf 1989 jarenlang ongestoord worden gepresenteerd door Rob Fruithof, Sybrand Niessen en Paula Udondek. In de maanden voorafgaand aan de eerste uitzending deed de overheid niets om het KRO-programma te verijdelen. “Alle autoriteiten hebben zitten slapen,” zegt Vogelaar, die vooral kritiek heeft op toenmalig minister van Cultuur Elco Brinkman. “De signalen die in de richting wezen van een kennisquiz over dieren en natuur zijn structureel genegeerd door het ministerie,” zegt Vogelaar. “Het is niet bekend of de minister geweten heeft van het risico op Waku Waku, maar onze conclusie is in elk geval dat hij het had móeten weten.”

GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver vindt dat het rapport niet zonder politieke gevolgen kan blijven: “Tien jaar lang zijn er met belastinggeld knuffelaapjes uitgedeeld en de overheid heeft niets gedaan om dat te voorkomen. Het wordt tijd dat er iemand opstaat die zegt: ‘Ik, en ik alleen, ben verantwoordelijk voor Waku Waku.’ Het zou onbegrijpelijk zijn als iedereen weer op zijn plek bleef zitten.”

Kees Verhoeven, mediawoordvoerder van D66, heeft nog veel vragen aan staatssecretaris Dekker van Cultuur en Media: “Wat is er gebeurd met al dat geld dat zogenaamd naar die verzonnen goede doelen is gegaan? Leeft Klaas Wilting nog? En wie is Rob Fruithof?”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Hallo lieve lezers,

Ik heb een heel leuk spelletje voor jullie en dat spelletje heet Waku Waku. Daarmee kunnen jullie je rekenvaardigheid drastisch verbeteren.

Hier is ie: http://tinyurl.com/dxoyjt9

Succes,

Veel warme knuffels van Paulientje met de vlechtjes

x x x x x x x x x x x x x x x x x

O ja,
Mijn vervelende broertje bracht er niks van terecht.

Reageer
gravatar

Nu u het zo zegt, ik mis al enige tijd de gewaardeerde bijdragen van de Heer Viesman. Zouden hij en zijn enigszins expliciete bijdragen soms ook ten prooi zijn gevallen aan de moderator die genoemde explicietheid zo te zien minder kan waarderen?

gravatar

Typisch Nederlands weer. Achteraf gezien had je zoveel kunnen voorkomen. De Noord-Zuid lijn, Jan-Peter Balkenende, het kapsel van Beatrix. Nederland is gezegend met vele begenadigde stylisten die zich elke koninginne- en Prinsjesdag hoogstwaarschijnlijk zaten te verbijten voor de beeldbuis en liever eens met de handen in het haar van Beatrix zaten. Ik geloof bij nader inzien dat deze bijdrage van mij ook zeker geen hoogstandje is en misschien ook beter voorkomen had kunnen worden door het artikel hierboven gewoon niet te schrijven. Het leven kan zóóó simpel zijn…

Reageer
gravatar

Ten tijde van de uitzendingen van deze Miss Daad-serie bestond er toch al zoiets als een ‘media-wakuhond’? Waarom is die nooit tekeer gegaan? En de Vakantieman dan? Had die dit niet ook moeten voorkomen? Of de beursberichten op de radio bij In De Rode Haan? Om nog maar te zwijgen van de meerderheid bij Tros Kamerbreed.

Reageer
gravatar

Godzijdank. Dit werd tijd. Nu eens bedenken welk bedrag ik ga claimen want Waku Waku heeft mijn hele leven KAPODT gemaakt meneer!

TONNEN ga ik eisen, ZE GAAN ERAAN!

Reageer
gravatar

Siebrand Niesen heeft bij mij in de straat gewoond en dat was geen onverdeeld genoegen. Het programma leverde hem veel frustraties op (bijvoorbeeld het werpen van de hoed), die hij dan thuis en in de buurt afreageerde. Ik ben zo benieuwd of zijn nieuwe buren het zelfde ervaren, want zijn knulligheid blijkt onverbeterlijk. Verder heb ik Waku Waku nooit begrepen. Wie was de doelgroep ook weer? Gerepatrieerde Surinamers?

Reageer
gravatar

Dank Jeettje, voor deze impliciete correctie, radio vs tv. Maar volgens mijn vader was er (vóórafgaand aan de tv-versie) eerst enige jaren de radio-versie. Klopt dat? Overigens, was dat de contemporaine pin-up en Eurovisie Songfestivalwinnares Teddy Scholten (“Een beetje” echtgenote van Henk Scholten?) die daar zo teder werd toegezongen door Donald Jones?

Reageer
gravatar

Ik begrijp dat er eerst de radio was, uiteraard. Moeilijk te zeggen wie de dame is; mij lijkt het een jonge Mimi Kok, maar het zou ook Teddy Schaank kunnen zijn Teddy Scholten heeft nooit meegedaan, volgens de Wiki. Helaas te ver weg voor mijn geheugen om met zekerheid iets te zeggen, heb wél de uitzending gezien, dat kan ik me nog herinneren.

Hier de cast:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Pension_Hommeles

gravatar

Als vroege puber herinner ik mij nog de toenmalige tophit van Donald Jones: “Ik zou het in je doosje willen doen”. Pas later kwam ik er (door mijn vader nadrukkelijk gecorrigeerd) achter dat de oorspronkelijke tekst luidde: “Ik zou je in een doosje willen doen”. Daaruit bleek eens temeer hoezeer hormonale stress onze sensorische waarneming kan vertekenen.

Reageer
gravatar

Donald Jones was echt een verhaal apart.
Onze eerste “Black Comedian” in de 50’er jaren. Eerst alleen hoorbaar aanwezig in “De familie Doorsnee”, later expliciet op tv in “Ja Zuster, Nee Zuster” en -met ex-echtgenote Adèle Bloemendaal, Piet Römer en Leen Jongewaard- in het erg lokaal-Jordanese melodrama “Poot met 5 schapen”

Reageer
gravatar

Beste Jeettje,

Bedankt voor het tijdelijk overnemen van mijn taak.

Ik ben met mijn familie een paar daagjes weggeweest. Maar we zijn weer terug op aarde.

gravatar

Maar daarentegen had Donald”Duck”Jones wel een goede rol! Hij hield zich kranig tussen al die macho panelleden en is er financieel alleen maar bij ingeschoten.

Reageer
gravatar

Ook in mijn praktijk komen Waku-Waku slachtoffers voor. Sommige daarvan zijn zelfs zover heen dat zij immuun bleken voor LSD-therapie van Bastiaans. Enkele uitbehandelde patiënten werden lid van de VVD of plaatselijke Oranje-committee’s. Van hen werd helaas nooit meer iets vernomen, behalve van Ton Hooymayer, die nu op de Kaaiman Eilanden financieel asiel geniet, samen met partijgenoot Sjoerd van Keulen die ook nooit goed is hersteld van het H1N5 Waku Waku Klepto-virus.

Reageer
gravatar

Ik mocht nooit naar Waku-Waku kijken van mijn ouders. Wij moesten naar CHiel Montagne kijken met ‘op volle toeren’… en verplicht meezingen

Reageer
gravatar

Tros-babies, is dat net zoiets als tros-tomaten? En zo ja, hoe worden zij dan geplukt?