Waarom ‘hoe’ en ‘waarom’ in deze kop kwamen

Hoe ‘waarom’ en ‘hoe’ een opmars beleefden

Vragende voornaamwoorden zijn binnen de journalistiek aan een opmars bezig. En hoe! En waarom ook eigenlijk niet?

Ook dit artikel past in de trend van opkomende vragende voornaamwoorden. Wanneer het idee voor de kop boven dit artikel precies begon, is moeilijk te achterhalen. Co-auteur Jochem van den Berg: ‘Het klopt dat de kop pas op het laatste moment is toegevoegd. De woorden ‘Waarom hoe en waarom in deze kop terecht kwamen’ zijn dus ook later geschreven dan de woorden die je nu leest.’

Co-auteur Diederik Smit geeft uitleg over de totstandkoming: “Met deze kop geven we aan dat er belangrijke informatie volgt over het ontstaan van de kop. We merkten dat daar behoefte aan was, omdat het in eerste instantie te vaag werd gevonden. Mensen willen duidelijkheid, ook over deze kop. De eerste reacties zijn tot nu toe zeer positief.”

Van den Berg: “We komen van ver. Toen we hier aan begonnen, hadden we nog geen kop, geen onderwerp, niets. We hebben echt van niets iets moeten maken. Daarom is het fantastisch om te zien dat het nu zo’n vlucht heeft genomen en dat iedereen het leest. Dat hadden wij van tevoren ook niet kunnen bedenken.”

Toch is er ook kritiek, in de eerste plaats van de schrijvers zelf. Smit: “Het nadeel van deze kop is dat het de lading van het artikel niet dekt. De kop luidt: ‘Waarom ‘hoe’ en ‘waarom’ in deze kop kwamen’, maar in het artikel wordt helemaal niet uitgelegd waarom ‘hoe’ en ‘waarom’ in deze kop kwamen. Aan de andere kant: als je in een artikel de beweegredenen voor de kop gaat zitten uitleggen, krijg je wel een heel navelstaarderig stukje. Daar is niemand bij gebaat.”

Waarom gekozen is voor deze slotzin is nog onduidelijk.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Nou, inderdaad! Op 29 maart reageren op toch boven een groot aantal reageersels van 28 maart terecht komen! Hoe doet u dat?

gravatar

Ter info,

Hietbrink is niet meer welkom op De Speld. Dit vanwege zijn herhaaldelijke antisemitische opmerkingen. Met zijn eindeloze wartaal en woorddiarree konden we leven, maar dit ging te ver. Hij was al meerdere malen gewaarschuwd.

Reageer
gravatar

Maar pas op dat U Uwe zelf niet uitroeid. Het bestuur diend daar om onmiddelik af te treden.

Tot ons is het bericht gekomen over een rioolrattenplaag op de redaktie van de speld; verzoeken U meteen kontakt op te nemen met…gediertebestrijding 020 http://www.ongediertebestrijdingamsterdam.nl/
Snelle en effectieve bestrijding van ongedierte. Neem contact op!
Muizen Bestrijding – Ratten Bestrijding – Mollen Bestrijding – Duiven Bestrijding
Rattenbestrijding – Ware-care.nl

gravatar

Dat is helemaal belachelijk nou kunnen ze blijkbaar ook nog niet eens tegen kritiek. Hopelijk wordt dit geen precendent. Ik zie nu nog reacties op artikelen die lang geleden geplaatst zijn stel je voor dat iemand straks op het ideen komt omn reacties van meer dan een jaar geleden te verwijderen

gravatar

Ben het eens met Uw opinie. Heb de zaak gevolgd en bemerk dat de redaktie zelve geen kritiek kan verdagen. Vrees het ergste om het voort bestaan van de speld. Men zal het merken: wij pikken dit niet. De apeld verliest elk recht om zo voort te bestaan. Wij zijn ongelooflijk pis.

gravatar

Wait and see, Heer Zerk. Hietbrink heeft diverse keren zijn mailadres hier gepubliceerd, zodat het mailtje overal vandaan kan komen. Hij blijft aandacht voor zijn eigen persoontje vragen en dan kan men vroeg of laat iets dergelijks verwachten.

Reageer
gravatar

Heer Spaland. Ik vindt het wel een erg lauwe reactie van de hoofdredactie en bovendien niet erg origineel.
Er zijn de hoofdredactie al vele reactionairs, alsmede de hoofdreacteur, geweest die hetzelfde hebben geopperd aan het adres van de Heer Hietbrink. Ik had een subtielere aanpak verwacht om het ongenoegen te verwoorden en hem van repliek te dienen.

Reageer
gravatar

Of het een rioolrat is moet nog forensisch worden onderzocht maar een rat is het dan zeker. Je kunt niet zomaar een bedreigende mail naar hietbrink verzenden dat kun je veel beter op de speld doen dan hebben andere reacteurs er ook nog lol aan.

Reageer
gravatar

Onderschrift bij de foto:
Diederik: “Waarom heb je dat gedaan, Jochem, die kop?”
Jochem: “Nou, eh, gewoon, weet je wel?”
Diederik: “Hoe kom je d’rbij man?”
Jochem: “Chillax dude, weet je wel. Dat jij nou een bad hair day hebt kan ik niet helpen!”
Diederik (wijzend): “Jij. Naar mijn kantoor!. NU!”

Reageer
gravatar

Vragende voornaamwoorden zouden helemaal afgeschaft kunnen worden. Leestekens alleen zeggen genoeg, toch? Een zin als “Wat kan ik voor u doen?” is ook heel begrijpelijk met “Mot je?”. Of “Hé, mafkees!” in plaats van “Waar ben je nu helemaal mee bezig?”. Bij “Wat kan ik voor u inschenken?” kan heel goed volstaan worden (in mijn geval tenminste wel) met “Biertje?”.

Reageer
gravatar

dit lijkt maar zo in werkelijkheid gaat het helemaal nergens over. Het is precies als in de politiek je krijgt een heel verhaal maar op de keper beschouwd is het gewoon K met P

gravatar

‘Het hoe,het waar en waarom en dan weer terug’, Plato vertelde het al in zijn overgewaardeerde boek, ‘Niemand en toch wel’, en in zijn verhalenbundel ‘Mijn vrouw is verliefd op een steen’ en ‘Seks met een brok graniet of toch grawel? (Dat laatste is een filosofisch doordenkertje van deze meester). Maar goed, waarom dan? Hoe, of hoe juist niet en waar?, voor de gewone mens zijn dit ondoordringbare geheimen, mystiek noemen sommige amateurs het zelfs.

Reageer
gravatar

Hoe en waarom; is de openings kop die de leerlingen op de journalisten scholen geleerd krijgen, om aan een bepaald artikel, via deze kop, de leeslust van het stuk publiekelijk op te wekken. Ook al gaat het stuk nergens over… Overigens de schijver van het artikel bepaald nimmer de kop; dat doet de hoofredakteur. Waardoor vaak de kop de lading niet dekt. Kan Hiebrink vele artiekelen (wat hem zelf als slachtoffer betreft) in zijn nadeel over mee praten… Dat is thans bij de hoofdredktie van de speld bekend; In de hoop dat; ze er iets mee durven te doen.
Journalisten, listen kunnen derhalve iemand maken of breken.

Reageer
gravatar

Dat heeft u toch maar mooi gezegd!
Het is hetzelfde als met jezelf praten omdat je af en toe het advies van een deskundige nodig hebt

gravatar

“Waarom gekozen is voor deze slotzin is nog onduidelijk.” Waarom niet eerst gewacht met het schrijven van deze slotzin tot duidelijk was geworden hoe die tot stand was gekomen?

Reageer
gravatar

@ Hietbrink Hoerenlopen wordt niet verboden. Het wordt alleen maar lastig gemaakt. Een potentiële hoerenloper moet bij een bekend A merk eerst een vragenlijst aanvragen en deze met de bewuste vrouw van zijn gedachten doornemen om te bepalen of hij legaal aan het hoerenlopen is of er sprake is van misstanden.
Hij kan eventueel advies inwinnen bij de hoerloper van de C U of bij Mithe Hilkens. Dit zijn de PR managers van het hedendaagse hoerenlopen.
Er wordt nog met Jeroen Dijsselboom overlegd of deze vragen in een template kunnen worden gepast.
Hietbrink u wordt op de hoogte gehouden van nieuwe onmtwikkelingen

gravatar

Dhr. Viesman is er kennelijk achter hoe erin te komen, en wel nu/nog steeds. Tijd om er hier in te komen heeft hij blijkbaar niet..

gravatar

Jut=jat… en deze jatters werden vroeger op de kermis als kop van jut
met een hamertje tik als atraktie op hunne kop geslagen… ook mismaakte mensen werden er ten-toon gesteld en het kalf met twee koppen voor een cent aanschouwd.

gravatar

De attractie ontstond in het einde van de negentiende eeuw. In die tijd werd het nieuws beheerst door Hendrik Jut, die een rijke weduwe en haar dienstmeid had vermoord en zich daarmee bij de bevolking niet geliefd had gemaakt. Bij de kermisattractie werd dan ook gezegd: “Verbeeld je maar dat het de kop van Jut is!”