‘Banken binnen vijf jaar legaal’

Voormalig topman SNS Reaal ziet gang naar bovenwereld

Banken kunnen binnen vijf jaar legaal zijn. Dat zegt Jacques Stroof, voormalig topman van bank-verzekeraar SNS Reaal. Volgens Stroof dient de overstap naar de bovenwereld een groot maatschappelijk belang.

Stroof wijst op de negatieve effecten van een illegale bankensector. ‘We hebben de afgelopen jaren gezien dat allerlei schimmige figuren onbegrijpelijke financiële producten verkochten. Het is beter om banken op een verstandige wijze te reguleren, dan kan de overheid tenminste toezicht houden op kwaliteit.’

De gang naar de bovenwereld is een langgekoesterde wens die de bankensector deelt met organisaties als woningcorporaties en onderwijskoepels. Volgens Stroof zal er altijd vraag naar banken blijven. ‘Mensen hebben nu eenmaal de behoefte om hun geld op een bankrekening te zetten.’

Het is niet voor het eerst dat een oud-bankier in het openbaar spreekt. Voormalig ABN-topman Rijkman Groenink was onlangs te gast in het tv-programma College Tour. Een student vroeg hem of bankieren is aangeboren. Hij antwoordde ontkennend: ‘Je wordt bankier door een samenloop van omstandigheden.’

Volgens Stroof laat Groeninks optreden zien dat boven- en onderwereld sterk met elkaar zijn verweven. Er zouden binnen de overheid ook functionarissen zijn die als facilitator optreden. Zo wordt oud-minister Gerrit Zalm veelvuldig in verband gebracht met bankieren. Op dit moment zou hij zelfs een leidinggevende functie hebben bij ABN AMRO.

Financieel woordvoerder van D66 Wouter Koolmees noemt het idee om banken te legaliseren ‘bezopen’. ‘D66 wil juist keihard optreden om de jeugd tegen bankiers te beschermen. Het begint met het openen van een spaarrekening, maar voordat je het weet zit je de rest van je leven aan een rekening vast.’ Koolmees stelt ook dat de media minder aandacht bankiers moeten besteden. ‘Bankiers worden wel heel erg opgehemeld. Rijkman Groenink in College Tour was al erg genoeg.’


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Inderdaad heel erg als een bank als ABN-AMRO legaal zou worden. Dit is net zoiets als de Rijksoverheid te laten stoppen met belastingverhogingen en het over de balk smijten van dat belastinggeld. Dat is toch echt nodig om al die ambtenaren hun zakken te laten vullen nadat ze zich met alles en iedereen bemoeit hebben. Kijk naar de Minister van Financiën. Je moet er toch niet aan denken dat iemand vanuit die positie recht voor zijn raap toe gaat geven dat hij crimineel is door bijvoorbeeld een topman van een bank te worden ?
Waar moet dit heen ?

Reageer
gravatar

Toen politici een koophuis aanprezen als ultiem doel voor minvermogenden en economen dit huizenbezit benutten om de arbeidsparticipatie te verhogen door vrouwen massaal de arbeidsmarkt op te dwingen, toen beste collega’s, werd Het Kapitalisme pas goed ontketend. Feministes liepen tegen het Glazen Plafond aan waar vrouwen desnoods kwaadschiks dwars doorheen geëmanicipeerd moesten worden en iedereen moest drie keer per jaar op een ver weg vliegvakantie. Daartoe werd de crèche uitgevonden en door de verhoogde vrouwenparticipatie in de economie kon (bijna) iedereen om de anderhalf jaar in een nieuwe auto. Vrouwenbeweging en kapitalisme samen in de sauna, bien étonnés de se trouver ensemble. Dat kon niet eeuwig duren en daarom schiep Gerrit Zalm de Euro en Hij zag dat het goed was. Resultaat anno 2013: armoede weer hélémáál terug, feodale verhoudingen hersteld, inkomenstekorten normaal en “rijk zijn” slechts een van God gegeven dure plicht voor uitsluitend Zijn Ware (VV)Duitverkorenen. Mundus vult decipi, Qui Bono?

Reageer
gravatar

De oplossing voor het banken probleem komt zoals altijd uit Zweden.
Als we het banklopen strafbaar maken dan kunnen we ongetwijfeld allerlei ongewenste bijeffecten, zoals het international verhandelen van objecten beter in de smiezen krijgen. We zullen moeten accepteren dan mensen nu eenmaal altijd een bank zoeken maar de uitwassen kunnen we beperken door het banklopen te verbieden en eventueel slechts toe te staan in duidelijk afgebakende zones met felle lampen en zo.

Reageer
gravatar

Outsider, met al deze informatie rondjagend in de prefrontale lob kán slapen wat moeilijk worden. Denk dan niet gelijk aan lobotomie; als apotheekhoudend huisarts schrijf ik u (tegen een prix d’amis) graag 5-10 mg. Temazepam voor; innemen kort voor de nachtrust, zittend op de rand van het bed. Innemen met water en de tablet heel doorslikken; niet kauwen. P.S. dit middel kan de rijvaardigheid beinvloeden; beschikt mevrouw Outsider over een rijbewijs?

Reageer
gravatar

KIJK geacht Speld-forum: dat nu is de kracht van het democratisch verpakte kapitalisme! Kritiek is toegestaan, wordt zelfs gestimuleerd (inspraak?!) en zo wordt alle druk van de oppositionele ketel gehaald. Alle ergernis die wordt verwoord, schriftelijk of mondeling, verliest zijn lading, zijn angel en wordt aldus geneutraliseerd. (In Nederland gebeurt sowieso alles 50 jaar later). Had het communisme deze ‘openheid’ begrepen; de Berlijnse muur en haar mijnenvelden zouden nu nog integraal intact zijn. Laten we eerlijk zijn; het hoogkapitalisme vindt zichzelf steeds opnieuw uit. Nu viert de graai-variant hoogtij. Anders dan de DDR kunnen wij ons de kosten van een Stasi besparen; wij allen zijn glazen mensen geworden. BV Nederland weet door peilstations via onze GSM’s exact waar wij verblijven, waar wij naar toe gaan, hoe lang wij daar blijven. Door onze bankpas exact wat wij uitgeven en bij welke winkel (de pindakaas). Welke medicijnen wij gebruiken, hoe wij zijn verzekerd (ziektekosten) en bij wie. Ook weet de fiscus al wat wij vorig jaar verdienden, we hoeven zelfs geen IB-formulieren meer in te vullen, dat wordt al voor ons gedaan. Men behoeft nog slechts onze locatie, datering en handtekening. Via Facebook weet men de rest. Instanties die alle bestanden kunnen kruisen, doen dat ook onbeperkt en onvermoeibaar (uiteraard alleen voor het goede Doel). Privacy? Nog minder dan in The Brave New World. Eerlijke mensen zijn als glas; politici, bankiers en de fine fleur van ons bedrijfsleven hebben zowel onderlinge schutkleuren als gedeelde camouflage-systemen. De Staat waakt over u en de drones der Gerechtigheid patrouilleren 24/7 boven uw hoofd, dus gaat u rustig slapen.

Reageer
gravatar

Tiens. Legaliseren? Gekke Henkie wordt weer wakker. Hier in België waren banken legaal, maar nu zijn ze dan toch van miserie dat gehannes buiten de wet aan het stellen. In de grote steden worden ze zelfs gewoon fysiek afgeschaft. Er hingen te veel hangjongeren en zatte Polen rond.

Reageer
gravatar

Dit is een slecht doordacht plan. Heeft men gedacht aan de hordes “toeristen” die hun vieze spaargeld in ons land “legaal” denken te kunnen stallen? Onze regering kennende zullen banken binnenkort wel gedoogd gaan worden: spaargeld aan de voordeur legaal naar binnen mogen brengen, terwijl de achterdeur nog steeds illegaal is, en al die krijtstreepfiguren in het zwarte circuit hun kapitaal proberen te slijten…

Reageer
gravatar

Indien die ladingen zgn. “zwart” buitenlands geld wordt behandeld volgens de Cyprus methode (tegoeden boven EUR 100.000,- betalen 12% belasting) dan kan ik hier niets op tegen hebben en Dijsselbloem (de bedenker van de Cyprus methode) ook niet.

gravatar

Ik ben er zeker niet voor de banken verder de criminaliteit in te drukken (daar zijn ze heel goed zelf toe in staat) maar legaliseren…? Misschien is het beter de banken te gedogen en de klanten strafbaar te stellen. Zonder klanten geen banken, niet dan?

Reageer
gravatar

Het wordt binnenkort een nieuw verschijnsel in het straatbeeld: mensen die het pand van een bank verlaten met een schoenendoos onder de arm.

Van Bommel, Gaastra, Schoenenreus; voor iedere smaak zit er wel iets bij.

gravatar

Alle banken de wereld uit, om te beginnen uit Nederland!! Hebben deze criminelen en halve zolen niet genoeg slachtoffers geeist? Terug naar de ruilhandel en alle bankiers naar nieuw op te richten kolonieën en zandbanken! Dat zal ze leren onschuldige burgers te belazeren!!!!!

Reageer
gravatar

Tiens, Amice, mooi plan, maar alleen toepasbaar voor hoogvermogenden, met voldoende grondgebied voor aardappel-, augurken- en tomatenkweek en feodale Mujiks om de oogst binnen te halen en ter markt te brengen. Wat zouden flatbewoners trouwens onderling moeten ruilen anders dan hun armoede, hun pubertaire dochters, hun pensioendeficit, hun leesmap of hun doorverhandelde hypotheekschuld? En vergeet u vooral niet bankiers uit te zetten op zandbanken die eb en vloed kennen?

gravatar

Liever niet, want bij eb gaan ze dan mijn zand verpachten aan de stroomgeul. Wij zandbanken zijn tegen het verplaatsen van het banken probleem naar ons zand.
Wij hebben het al moeilijk genoeg met het opkomend getij. Wijkt u maar uit naar een zoutkoepel of een verzakt stukje waar niets boven gaat.

gravatar

Speldenaren: zijn wij wel echt eerlijk jegens de zondige woekeraars die -in niet klerikaal taalgebruik- bankiers worden genoemd? Moeten wij ons niet veeleer focussen op het goede in deze dwalende zielen? Ziet toch hoe snel en onbaatzuchtig Jan Hommen (ING)afstand deed van zijn bonus over 2012, toen hem beloofd was dat dit geld zou worden besteed aan feestmutsen en -neuzen voor 4.839.576 hongerende ING-rekeninghouderskinderen en 93 grootaandeelhouderskinderen? En neem nu Gerrit Zalm; pleitte hij niet geheel belangeloos voor de herintroductie van de Zilvervloot reeds daags na zijn benoeming tot Opperambtenaar der 1e Klasse met Eikenloof Boven de Balkeinde-norm? Stelde de verduurzaamde Sjoerd van Keulen niet geheel onbaatzuchtig voor € 4,7 miljard op de nationale gezondheidszorg te besparen teneinde Zijn SNS-bank tot 3e Staatsbank te kunnen financieren? Hetzij fröbelend, falend, frauderend of foei-stout, bankiers blijven toch mensen die van goede wil zijn? Sommigen van hen mogen zelfs tutoyeren met de MP en de Minister van Financiën. Dat mag toch niet iedere gewone sterveling? Nou dan? Dus makkers, staakt uw wild geraas, houdt op met de roep “A la Bastille et à la Guillotine”; bankiers zijn gewone mensen, met erg veel privégeld en gewoon 5 studerende kinderen. Matig u dus in uw afzetten tegen deze verdrukte minderheid.

Reageer
gravatar

Heer Outsider wanneer zij op de zandbanken worden uitgezonden kan dit beslist niet zonder toezicht. Voor u ze de rug heeft toegekeerd hebben zij zich meester gemaakt van de mosselbanken

gravatar

Is dit wel verstandig? Voor je het weet worden ook supermarkten gelegaliseerd en dan is het hek van de dam.

Reageer
gravatar

Gelijk hebben is niet hetzelfde als gelijk krijgen u zou als lid van het cellectief dat bij uitstek moeten weten.
Bent u overigens bekend met de heer Endstra?

Reageer
gravatar

Alleen daarom al was het gedoogbeleid voor banken fout. We kunnen de legalisatie en de discriminalisatie van de banken echter nog voorkomen door al ons geld zo snel mogelijk van de banken af te halen.

Reageer
gravatar

Als de vos de passie preekt boer pas op je ganzen. Meesterlijke zet van de onderwereldfirguren. Banken legaliseren
en er je wijs laten maken om je spaargeld op een rekening storten.
Dit is ongeveer hetzelfde als je geld rechtstreeks aan de maffia te geven zonder dat je afgeperst wordt.
Bankier wordt je niet door een samenloop
van omstandigheden. Hiervoor kom je alleen in aanmerking wanneer je succesvol de doctorale studie Misdaad Loont hebt afgesloten.
Als extra aanbeveling is vervolgens ook de studie Slim, Sluw en Onbetrouwbaar aan te bevelen met als specialisatie jouw geld mijn geld.

gravatar

Al ons spaargeld van de banken weghalen? Te laat! Andersom s reeds lang geleden gebeurd. De banken hebben al mijn spaargeld al jaren geleden van mij afgenomen.
Het legaliseren van banken lijkt mij echt een grote stap de verkeerde kant uit. De signaalfunctie die daar vanuit gaat zal er dan wellicht zelfs toe leiden dat het koningshuis gelegaliseerd zal worden, dat de KNVB gelegaliseerd zal worden of zelfs dat Justitie gelegaliseerd zal worden. Er zullen toch niet veel mensen te vinden zijn die dat zonder afgrijzen denkbaar vinden?

gravatar

Hm, maar goed dat ik het surplus aan geld dan van de bank heb gehaald. Het was niet zo veel: achterop de Solex in een oude schoenendoos met ruimte voor de groenten over.
Maar beter dat dan er helemaal niet meer bijkunnen, zoals Cyprioten nu ondervinden.

gravatar

Hier loont zich weer dat u niet zo’n grote eter bent, Heer Jeettje. U kon het hele vrachtje in één keer veilig stellen en op brandstofkosten besparen.

Naar mijn beste kennis gold de Europese garantie voor bedragen tot 100.000 euro spaargeld ook voor de Cyprioten. Met de heffing van 6,75% wordt in de voorgespiegelde zekerheid een aardig gat geslagen. Dat men Russisch zwart geld wil afromen, verklaart niet dat men ook de “witte” tegoeden moet aantasten.

Toen ooit de spaarbanken ontstonden was dat een zegen. Voor de negentiende-eeuwer was de rente niet zo van belang, maar wel de bescherming tegen brand en diefstal. De klok lijkt nu meer dan 100 jaar terug te gaan.

gravatar

Nu bespaar ik bepaald niet op groenten, Heer Spaland, het viel wel mee dus.

Maar aangezien de Belastingdienst ook al met roverij bezig is – daar doet men niet onder voor de banken, leek het me raadzamer een en ander in eigen beheer te houden.

U weet wel; belasting op spaartegoeden met een fictieve 4% rendement en heffe daar 30% belasting over (= 1,2%), daar waar men nu nauwelijks gemiddeld de 2% effectief kan overstijgen. Effectief wordt de rente dan gemiddeld 0,8%.

In alle jaren sinds deze gelegaliseerde diefstal plaatsvindt in het gemiddelde op 2,97% blijven steken en levert de schatkist een slordige 4 miljard per jaar op.

Ergo: als de rente zo laag is en de heffing zo hoog, heeft het weinig zin nog wat extra risico te lopen door het op een bank te laten staan in de wetenschap dat men daar nogal zorgeloos, om niet te zeggen roekeloos, met iemands geld omspringt.

Daar vallen de brandstofkosten van de Solex bij in het niet.

gravatar

Bedenk ik mij net, Heer Spaland, aangaande uw opmerking over spaarbanken ter bescherming tegen brand en diefstal, dat de Overheid er tegenwoordig werkelijk álles aan doet om thuisbankieren aantrekkelijker te maken met het propageren van brand- en rookmelders en allerlei gerief qua sloten en inbraakbeveiliging: het zou toch niet …? Of ben ik hiermee een complotdenker?

gravatar

Een complot, Heer Jeettje, daar zegt u me wat. Dankzij De Speld ben ik ooit bekend geworden met werken en *kuch* denken van ene Marcel Messing. Als goed geïnformeerd lezer van De Speld heb ik die figuur daarna gelaten voor wat hij moge zijn. Maar aangezien hij een complotdenker van formaat is heb ik voor één keer nog maar eens zijn site geraadpleegd.
http://www.wijwordenwakker.org/content.asp?m=M26&l=NL

Tja, hij eindigt met de conclusie dat wij slaven van de banken kunnen worden. Wat hij zegt schijnt ook heel erg voor de hand te liggen. Het probleem met dergelijke types is echter, dat zij voor het verwoorden van voor de hand liggende zaken zulke grote lappen tekst nodig hebben dat een gewoon hoofd er bij leegloopt.

Kortom: het schijnt dus zo te zijn, maar vraag me niet waarom.

gravatar

Oe, dat is een hele lap tekst, Heer Spaland, en ik heb gister juist een mooi boek van Frits van Oostrom gekocht; “Stemmen op schrift”, met uw permissie schenk ik daar voorrang aan.
Het stuk doorgescrolld kom ik echter de naam Bilderberg niet tegen, en dat lijkt mij een omissie.

Maar samenvattend komt het er op neer dat men een 2e arbeidersrevolte denkt te kunnen ontlopen door eenieder vol te stouwen met leningen en derhalve schijnbezit. Dat had ik ook al bedacht, maar die meneer heeft wel erg veel tekst nodig voor zoiets simpels.

De arbeiders van weleer hadden niets te verliezen dan luizen, vlooien en enge ziektes: dat is nu wel anders. Het zal mensen koest houden vanwege de constante dreiging dat allerlei consumptiegoederen uit huis kunnen worden gedragen, maar toch nog volledig afbetaald moeten worden.
Men heeft iets te verliezen, kortom.

gravatar

Gelet op de beschrijving van “Stemmen op schrift” lijkt dat mij een betere tijdsbesteding dan de schrijfsels van Marcel Messing, Heer Jeettje. Door snel te scrollen hebt u al een prikkelende samenvatting van het gebodene weten te geven. De Bilderbergers hebt u daarbij weliswaar gemist, maar wat over hun rol wordt gesuggereerd is in hoge mate voorspelbaar. Dus eigenlijk hebt u weer niets gemist.

gravatar

Het is zeker een aan te bevelen boek, Heer Spaland, van het formaat ‘kloek’: 651 leesbare pagina’s tussen de kaft met mooie bladspiegel en verlucht met afbeeldingen van incunabelen en wat dies meer zij. Een mooie wijsheid wil ik u niet onthouden:

Die een peert heeft dat qualijck gheet,
ende een wijf die achter uutsleet,
ende op elken teen twee exteroghen,
die man leeft selden sonder doghen.

Zo ziet u dat de 14e eeuwer ook zo zijn zorgen kende.

Inmiddels hoop ik dat eerder genoemd percentage voor bewindvoerders bekend wordt, het beloopt bij mij nu boven de 90%. Ik vrees dat dat teveel is.

gravatar

Zo, nu even wat ernstiger materie behandelen, iets wat niet in de lap tekst wordt genoemd, maar wel een wezenlijke richting in is geslagen: het verdwijnen van chartaal geld.

De lap tekst is, voorzover ik zag tijdens het scrollen, een uitleg hoe het allemaal zo gekomen is, en welke schurken wat hebben gedaan. Echter: dat is een gepasseerd station en derhalve niet interessant – de boeven zullen nooit gestraft worden.

Iets wat ik al vele jaren geleden met het invoeren van de Betaalpas opperde, dreigt zijn beslag te gaan krijgen: het verdwijnen van écht, tastbaar geld.
Het is in het verleden al eens een item geweest van de banken, het afschaffen, en nu het pinnen van het kleine bedrag mogelijk is, worden de kosten voor het behandelen van geld te hoog – mede een reden voor de vermindering van pinautomaten.

Wat we zien gebeuren is dat science fiction werkelijkheid wordt: in fiks wat verhalen krijgt de burger kredieten die jaarlijks opgewaardeerd worden – of niet; al naar gelang de brave volgzaamheid van de burger aan de Centrale Overheid.

Dat wordt een terugkeer naar ruilhandel, schelpen, kraaltjes en spiegeltjes voor degenen die niet braaf zijn geweest.

Ik overweeg Solex onderdelen te verzamelen als ruilobject: beter mee verlegen dan om verlegen, zoals mijn goede moeder placht te zeggen.

gravatar

Inderdaad, men ziet het ook in supermarkten waar nog maar bij een beperkt aantal kassa’s met chartaal geld kan worden afgerekend. In wezen is het hondsbrutaal. Feit is dat velen in deze crisis moeten bezuinigen. Volgens het Nibud is één van de manieren om verstandig met geld om te springen om een vast bedrag aan contanten op te nemen en dan vervolgens: op=op. Er zijn op dit moment al dorpen waar geen geldautomaat meer staat, zodat men noodgedwongen overal maar weer de kaart door de gleuf moet halen. Met als gevolg dat men minder overzicht heeft over de uitgaven.

Dankzij de streepjescode op de Bonuskaart weet de grootgrutter hoeveel brood ik eet, hoe dik ik de pindakaas smeer en op welk tijdstip ik die pindakaas in de winkel ophaal.

Al dat pinnen is dus ook niet meer nodig. Na een eenmalige jaarlijkse betaling aan de grootgrutter kan ik op de vooraf bekende tijdstippen de boodschappen ophalen. Men weet wat ik nodig heb en men weet wanneer ik mij zal melden.

gravatar

Het is wel de vraag of het wenselijk is dat de overheid toezicht gaat houden op de kwaliteit. Op het niveau van de gebruikelijke ambtelijke bezoldiging is het niet mogelijk hiervoor de juiste mensen aan te trekken.

Reageer
gravatar

Heer Spaland
de controle van de overheid?
dat is in het verlden ook niet zo’n succes gebleken. Belangenverstrengeling volgens mij

gravatar

Holeder=Haal-leder… deze al oude beroepsnaam van leder waren handelaren en halers heeft U omgezet in een berucht personage en lieveling van de misdaad journalistiek.
Omtrent de jaren tachtig was Hietbrink getuigen op de torensluis brug van een snelle speedboot die door het water onder de brug schoot…dacht bij zich zelf dit kan niet! terwijl een groep Japanners dit fotografeerde. Later bleek overval op het hoofd-postkantoor aan de singel.
De speedboodgangers waren alle gemaskerd en zwaaide
in juichstemming met hun wapens, waar van een schot onder de brug als echo weerkaatste.
Gefeliciterd nog… er is toen niemand beschadigd en er is toen niemand gepakt. Slechts bewijs telt in dit leven.
Aangaande de legale toekomst der banken
dit nog… dat betekend; dat ze thans illigaal en eenmaal een dief altijd een dief, of ziet Hietbrink dat verkeerd?