Biografie Klaas Willems werpt nieuw licht op kleurrijk leven

HR-specialist bleef altijd op zoek naar de kameraadschap uit zijn diensttijd

Op 10 mei verschijnt de langverwachte biografie ‘Klaas Willems: een leven zonder gevolgen’ door Arthur Gaastra. Het werk geeft een kijkje in alle facetten van het bewogen leven van de markante Abcoudenaar.

Gaastra is de eerste biograaf die onderzoek heeft gedaan naar de diensttijd van Willems. Interviews met zijn ‘slapies’ van kazerne Hollandsche Rading leveren sappige anekdotes op. Kameraad Henk Sturing over die keer dat Willems kranten in zijn kistjes had gestopt: ‘Ik dacht dat ze opeens niet meer pasten.’ Gaastra: ‘Voor Willems was de diensttijd een allesbepalende periode. Hij is toen echt gevormd. Ik denk dat hij altijd op zoek bleef naar de kameraadschap uit die tijd.’

Gaastra behandelt uitgebreid de relatie tussen Willems en zijn vrouw Karin. Hij reconstrueert hun eerste ontmoeting op dansschool De Inhaker en gaat uitgebreid in op het huwelijksfeest in een bollenschuur in De Kwakel. De relatie beleeft een dieptepunt rond 2000 als een muisarm Willems enkele maanden aan de kant houdt en hond Dinky een maagtumor krijgt. Gaastra: “Van vechter Klaas was toen even weinig over. Maar uiteindelijk kwamen ze er sterker weer uit.”

In september 1990 waagt Willems de overstap van de HR-afdeling van de gemeente Abcoude naar de salarisadministratie van de Postbank. Geert Verkade (66),  jarenlang Willems’ naaste collega in Abcoude: “Klaas had een soort onrust in zich. Langer dan 20 jaar kon hij het nooit ergens volhouden. Hem tegenhouden was zinloos.”

Bij de Postbank ontwikkelt WiIlems zich tot een gidsfiguur. Hij beleeft zijn ‘finest hour’ in de begeleiding van de overgang van WordPerfect naar MS Word. Gaastra: “Willems was de juiste man op de juiste plaats. Dankzij zijn computerzolder had hij de technische know how. Maar hij had ook het charisma om mensen mee te krijgen.”

De presentatie van de biografie zal plaatsvinden in de Openbare Bibliotheek van Abcoude. Willems zelf kan hier helaas niet bij aanwezig zijn. Hij heeft die avond bardienst op de volleybalvereniging.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Kijk, dat siert Klaas. Eenvoudig en toch zo groot en vol betekenis voor zijn medemens. De bakens die hij heeft verzet mogen niet worden onderschat! En dan komt hij gewoon niet naar de boekpresentatie omdat hij bardienst heeft. Wat een klasbak deze man! Een gouden kerel!
Hulde voor Klaas Willems!

Reageer
gravatar

Heeft u allen een exemplaar vooraf ontvangen dat u nu al zoveel duiding kunt geven? Of kende u Willems persoonlijk? ‘t zal wel storm lopen bij de presentatie. Zijn er nog kaarten? Ik weet ook altijd pas achteraf ergens vanaf.

Reageer
gravatar

Nee; maar velen van ons hadden zulk een boek ook kunnen schrijven… Stom dat we het niet deden en de goed gespelde/gespeelde recentie van de speld nu missen. Kaarten zijn gratis; de presentatie is in de ArenA.

gravatar

In het Afrikaans Zimbabs dialekt-diets noemt men zulke soort geschriften “pruutpopoer”=praat-papier… Het orginele woord voor voorleesboek.
Dit woord is kunnen ontstaan doordat eeuwen van niet lezers en schrijvers het volk voorleesboeken voor praat-pappier aan zagen en dan komt men tot zulke verzinsels. De missionarissen die voorlazen hebben dit grappige woord gelukkig behouden en laat ons weer eens zien hoe woorden eigenlijk op de meest vreemde manieren kunnen ontstaan. Zimbabbe=us-heem-papen… ons heim door de papen gebouwd, daar die negers zelve konden nog niets. Klaas=ik-laas=las=lees veel sukses! Zonder gevolgen.

Reageer
gravatar

Trouwens de uitdrukking Limbabbe voor Limburg is ook nog zo iets als bewijs. Om dat het daar zo katholik ook deze paapse naamaanvulling.
Dus, Limbabbe=limburgse-paapen
De papenstraat gaat regelrecht naar de 2 kerken aan het Vrijthof, want dat ze paaps waren wilde daar ze wel weten. Echte pappenheimers en smulpapen daar in Maastricht. (De Misionarissen in Zimbabbe waren Vlamingen.)

gravatar

Jaren geleden bereikte mij al het verhaal dat er bij de postbank een moedig figuur was opgestaan die het aangedurfd had een vetplant op de afdeling te plaatsen. Eerst deed ik dat natuurlijk af als een gerucht, maar al gauw bleek dat het op waarheid berustte. Dan vraag je je toch af wat voor mytisch figuur dat geweest moet zijn. Ik geef eerlijk toe, ik verzon er op regenachtige dinsdagmiddagen ook rustig het een en ander bij. Dat hij bijvoorbeeld voorgesteld had de ordners niet langer op jaar te classificeren maar op alfabet. En dan nu, na al die jaren, lees ik zijn biografie en blijkt de werkelijkheid nog veel grootser te zijn geweest. Wat een man was Klaas, altijd bereid een ander van de regen in de drup te helpen.

Reageer
gravatar

Maar beste Tiens,

Bert Bokhoven is hier toch vaak aanwezig onder de schuilnamen Hietbrink, Suske Pluske of Duizenddichter.

gravatar

Mijnheer of mevrouw De Speld,

Door uw slechte plaatsing loopt de boeiende discussie over ene Bokhoven hier door elkaar.

Overigens komt dat plaatje mij bekend voor. U heeft het toch niet geplagieerd, is het wel?

gravatar

Hier laat de Speld helaas toch een enorme steek vallen!!!!! Want wat kunnen we weten over deze ontzagwekkende biografie zonder de eminente analyse van prof. dr. Bert Bokhoven. Graagalsnog zijn briljante visie hier.

Reageer
gravatar

Zo is dat ouwe hoer! IK heb niks gezegd, dat kwam van de straatkrantverkoper bij de Aldi. Ik heb niets beaamd of ontkend van de geruchten die de ronde doen over dhr. Viesman. Waarvan akte.

gravatar

Als ik dit zo lees, vermoed ik dat Paulus Viesman zwaar teleurgesteld zal zijn, dat Klaas Willems seksleven nauwelijks belicht wordt. Van zo’n kleurrijk figuur (Klaas dus) valt altijd wat te leren, dunkt mij.

Reageer
gravatar

DINKY (Double Income No Kids) is wel de perfecte hondennaam voor een stel als Karin en Klaas Willems. Hopelijk komen er meer van dit soort creatieve ideeen van Klaas in de biografie naar voren.

Reageer
gravatar

Ik was vooral geroerd door Klaas’ strijdlust toen de Postbank-directie besloten had de Douwe Egberts koffie te vervangen door Nescafe. Dagenlang heeft hij voor de automaat gelegen…niet eten..niet drinken. Tot de directie genoodzaakt was hun roekeloze besluit terug te draaien. Een van de vele overwinningen van Klaas.

Reageer
gravatar

Ja dat is Klaas ten voeten uit. Ik weet nog dat hij na 10 jaar van montuur wisselde. Het was een week lang het gesprek van de dag tijdens de cup-a-soup pauzes. Wel jammer dat drie collega’s zich genoodzaakt zagen langdurig ziekteverlof op te nemen.

Reageer
gravatar

Een leven niet helemaal zonder gevolgen want het is dank zij deze zelfde Klaas dat er bij ons in café Het Baampje in Baambrugge, het dorp waarnaar Klaas zo graag even mocht “ontsnappen” een dartbord is komen te hangen, en dat al ruim voor de écht grote dartsgekte van tegenwoordig.

Reageer
gravatar

Dat belooft een bestseller te worden. Ik heb gehoord dat er al onderhandeld wordt over een vertaling in het engels en dat George Clooney geïnteresseerd is om het leven van Klaas te verfilmen

Reageer
gravatar

Is dat zo? Ik meende dat ze bij Eyeworks even het spoor bijster zijn: een werknemer is wat al te kwistig met firmagelden omgesprongen en nu brengen ze deze zaak voor de rechter, in plaats van hier een nieuw format in te ontdekken: “Wie trekt zijn baas de grootste fles”?

gravatar

Klaas Willems loopt dit jaar voor de 25ste keer de Nijmeegse 4-daagse mee. In Cup a Soup heeft hij nu ook zijn eigen shirtsponsor gevonden.

Reageer