Trendwatching: dé trend van 2013

Adjiedj Bakas duidt het Jaar van de Slang

Adjiedj Bakas, ‘Trendwatcher des Vaderlands’, publiceerde onlangs zijn lijst met trends voor 2013. Zoals gebruikelijk gaat de voorspeller controversiële standpunten niet uit de weg: “Het komende jaar wordt het jaar van de trendwatcher.”

De ‘Marco Borsato onder de trendwatchers’ baseert zijn voorspelling op het feit dat 2013 een Jaar van de Slang is. “Slangenjaren zijn jaren die gekenmerkt worden door heethoofdigheid, nervositeit, heerszuchtigheid, wispelturigheid en onrust, veroorzaakt door slechte verliezers. Dat levert een ogenschijnlijke chaos op. Je ziet dan vaak een vlucht in het watchen van trends.”

Bakas ziet parallellen met andere Slangenjaren. “In 2001, het vorige Jaar van de Slang, zagen we een ware wildgroei aan trendwatchers. In de daaropvolgende jaren nam de behoefte aan het duiden van tendensen echter af. Dit liep uit op een ware hype in het negeren van rages.”

Trendwatchen mag dan het beeld van 2013 bepalen, geheel vrijblijvend is het niet: “De trendwatcher van 2013 is een multicultureel met harde tepels die al dan niet operatief zijn aangebracht, heeft de Samsom-look in de vorm van het bekende schaamhaardonsje, eet koosjere varkens, internet Zalando-vrij en date het liefst ontrubberd met vrouwen als Eva Jinek die SGP stemmen en van wie hij naaktfoto’s op zijn smartphone heeft staan. Details zijn daarbij van groot belang. Zo mogen de tepels niet bruin of paars zijn. Dat is uit.”

In 2012 beschreef Bakas de opkomst van de consumeigenaren van de prei-generatie, die de neoprepostbioglobalisering euronuchterend tegemoet traden, dankzij de übereco-lifestyle van het guerillatuinieren van de ontfacebookende teenpreneurs. Bakas: “Dat is een inschattingsfout geweest. Dit leidt vanzelfsprekend tot meer trendwatchting in 2013.”

“Enerzijds zien we dit jaar steeds meer gebruik van trendwatching, maar tegelijkertijd zien we ook dat er steeds minder gebruik gemaakt wordt van trendwatching. Doordat beide trends gelijktijdig plaatsvinden, merken we er bijna niets van. Dit zijn dan ook de moeilijkste trends om te watchen,” zegt Bakas.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Het klinkt mij toch als een zwakke smoes om een jaar te ‘retraiten’.

Je eigen niche-beroep watchen en met elkaar trend-watch afspraken maken, dit riekt naar opzet, politiek bijna.

Reageer
gravatar

U zag het, maar u zei het niet.
Dat is toch een stuk beter dan mijn buurman die te pas en te onpas zegt: “Ik heb het altijd al gezegd.” Kennelijk wel altijd zo zacht dat niemand het blijkt te hebben gehoord.

gravatar

Quote: “Enerzijds zien we dit jaar steeds meer gebruik van trendwatching, maar tegelijkertijd zien we ook dat er steeds minder gebruik gemaakt wordt van trendwatching. Doordat beide trends gelijktijdig plaatsvinden, merken we er bijna niets van.”

Moet dat ons verbazen? Nee, dus het verbaast ons niet!

Reageer
gravatar

Beide trends vertonen een “mean reversion” trend die beiden terugkeren naar hun gemiddelde. De resultante daarvan levert op dat er niets gebeurt. Men veronderstelt dat dit bij trendwatching een complicerende factor is.

gravatar

Trendwatching is eigenlijk een adiabatisch proces; pure meteorologie: men ziet kolommen gebakken lucht opstijgen uit de kookpannen van trendsetters, grote hoogten bereiken en al condenserend geleidelijk weer afkoelen, dalen en -leeggelopen- weer op aarde landen. Een versnelde versie komt voor in de politiek; men laat daar (proef)ballonnetjes op om de heersende electorale windrichting zichtbaar te maken.

gravatar

Dat hangt er vanaf of die kaarsen achter Adjiedj stearine of waskaarsen zijn. Waskaarsen mag, stearine niet meer. Maar oude voorraden stearinekaarsen mogen nog wel worden opgebrand, burn(ed) out. Er zijn veel fabrikanten die nog dagelijks ‘oude voorraden stearinekaarsen’ maken. Niet alleen creatief met kurk, maar ook met kaars en Voedsel- en Warenwet. Leuk hè?

Reageer
gravatar

Er heerst hier een vervelend misverstand. Iedereen weet toch dat 2013 het Jaar van de Kip is !?

Is Adjiedj Bakas wel eerlijk in dezen, is het niet bekend dat zijn vrouw toevallig in Groningen een slangenwinkeltje bestiert en graag zou uitbreiden?

Mág dit wel van de EU ?

Reageer
gravatar

Om met wijlen Joop den Uyl te spreken: “Ik ben blij dat u deze vraag stelt”. Het is mij onbekend of Adjiedj van de heren dan wel de damesliefde is. Maar zou hij heterosexueel gehuwd of samenwonend zijn, het zou mij niet verbazen als zijn épouse een reptielenwinkel dreef, waarin slechts één (1) slang, een boa constrictor van 12 meter lang, die in een glazen bak van 40 m3, onder verwarmende verlichting, ligt bij te komen van het consumeren van de gezette Emile Ratelband die -kort daarvoor- te kennen had gegeven zich óók in de lucratieve trendbusiness te willen begeven. Het mag worden betwijfeld of dit winkeltje een EU-keurmerk of een sticjker van de Smaakpolityie zou mogen voeren.

gravatar

Mijn excuses voor de hinderlijke typefouten in de laatste regel van voorgaande bijdrage. Overigens mijn complimenten voor uw beheersing van het Nederlandse idioom. Maar à propos Bums: liebes Fräulein, wollen wir vielleicht mal Bumsen?

gravatar

Hoe meer ik over Bert Bokhoven als multi-wetenschapper, alleskunner, patroonsheilige etc. etc. lees en hoe idolater zijn achterban hem vereert, tegen alle kritiek in, hoe meer ik verwante trekken zie met religieuze voorlieden die hier niet benoemd kunnen worden zonder risico op een fatwa én met een v/h Tilburgse wetenschapper die zelfstandig cijfermateriaal produceerde dat aangaf dat hij altijd gelijk had. In die tendens is te verwachten dat ook Bert Bokhoven binnenkort een boekwerk als magnum opus afscheidt, waarin hij een passend vrouwbeeld én de dagelijkse zedelijke en morele levenswijze zijner volgelingen tot in detail voorschrijft. Gezien het grote aantal adepten van Bert zal het zoeken naar DUIDERS en EXEGETEN niet lang hoeven duren; we hoeven daarvoor slechts de annalen van De Speld op na te slaan. In Noord Korea, in de voormalige USSR en in het huidige Rusland heet dit proces: van bovenaf gestimuleerde, doch geheel spontane, persoonsverheerlijking en massahysterie. Op verkleinde schaal in De Speld kunnen we dit blinde idolatie van een fantoom noemen, hetgeen wonderwel ook past in de structuur van erkend religieuze bewegingen en hun kopstukken.

Reageer
gravatar

Je hoeft geen trendwatcher-watcher te zijn om het einde van Adjiedj Bakas als trendwatcher te voorspellen;

De opkomst van de consumeigenaren van de prei-generatie, die de neoprepostbioglobalisering euronuchterend tegemoet traden, dankzij de übereco-lifestyle van het guerillatuinieren van de ontfacebookende teenpreneurs totaal verkeerd inschatten, dan ben je toch een prutser, nietwaar?

Reageer
gravatar

Hopelijk komen broeken met wijde pijpen weer in want tegenwoordig worden fietsen met dichte kettingkast verkocht, is ook meteen handig om gestolen expemplaren te herkennen want die barrels rijden altijd zonder!

Reageer
gravatar

Elvis, you are indeed alive, just as I said earlier!! You can have my watch if you sing your great songs ‘live’ again!

gravatar

Zeg kleerkast, ga jij ook over zijn pruiken? Ik voorspel namelijk dat hoogblonde patser pruiken het helemaal gaan maken dit jaar. In lijn met de ontkroning van Bea (ze slaapt met der bol inne vissekom) is de vrouwenpruik voor vrouwen uit. Alleen een echte vent draagt dit jaar een vrouwenpruik.

gravatar

Bertje Bokhoven tendensbekijker? Bekijk het maar! Toen hij destijds als zestienjarige in de vierde klas zat, heeft hij daar geen enkele blijk van gegeven. Dat komt vooral, omdat “trend” vlak na de oorlog nog moest worden uitgevonden. En “watching” werd destijds nog gewoon “klokkijken” genoemd. En dat heeft hij nooit onder de knie gekregen.

gravatar

@ Meester den Oetelaar:
Excusez le mot, maar ik vind u een oeletuiter! Elke keer wanneer Bert Bokhoven ter sprake komt of zijn deskundig licht laat schijnen staat u klaar om hem de grond in te trappen. Ik vind dat zeer aanmatigend, zeker aangezien uw conduitestaat niet verder reikt dan de plaatselijke lagere school.
Bert Bokhoven is, ondanks uw beperkte capaciteiten, toch wel een stuk verder gekomen in het leven!

gravatar

Donderse knapen,

Het is overduidelijk dat ik het over de vierde klas van mijn lagere school had. Toen Bertje weer bleef zitten, heeft hij de school verlaten om bij een passerend rondreizend circus de stallen schoon te maken. Daar is Bertje na nog geen dag ontslagen, omdat hij een tandenborstel niet van een bezem kon onderscheiden.

Jullie hebben Bertje nooit ontmoet, want anders hadden jullie beter geweten. Dat hij zich allerlei titels aanmeet, is kenmerkend voor zijn dissociatieve identiteitsstoornis*.


* Aardige jongens weliswaar, ze doen geen vlieg kwaad, maar helaas lijden ze allemaal ook nog eens aan het syndroom van Asperger.

gravatar

Niks niet, dorpsfrik: ik herken een Freudiaanse verspreking als ik hem lees.
En het is bepaald niet de eerste keer dat uw jalouzie de overhand kreeg.
Bert Bokhoven voor de Nobelprijs!! (welke dan ook)

gravatar

Wat ik hier mis zijn de trend-prognoses van Abdul Hamid Sobeit Al-Karkas. Hij komt -net als Adjiedj Bakas- uit een oude en gerenommeerde familie van koffiedikkijkers en krokant gebakkenlucht bakkers. Abdul voorspelde dit jaar al juist dat Oud en Nieuw op 31 december en 1 januari zouden vallen, dat de trend om Koninginnedag op 30 april te vieren zijn langste tijd wel had gehad en dat 1 mei wederom niet zou worden gevierd in Nederland. Verder voorspelde hij dat de reclame die Matthijs van Nieuwenhuizen maakt bij DWDD voor te kleine pakken, puntschoenen en smalle tochtstripdassen nog zou doorgaan zolang de omzet van de Firma Oger uit de PC Hooftstraat voldoende stijgt. Ook dit is weer een voorbeeld van een multi-culturele aanwinst voor ons land, die hausse aan trendwatchers en trendsetters. Onze huis-trendwatcher Lidewij Edelkoort bevestigt dit, al is ze niet erg blij met al die exotische instroom in Trendland. Liever zag zij een trendy HBO-opleiding tot trendwatcher voor kansloze jongeren bij Hogeschool InHolland

Reageer
gravatar

Ik vond de eerste reactie in de Volkskrant op dit stuk toch eigenlijk wel erg goed, eigenlijk.
Dit geeft een serieuze beschrijving van de werkelijkheid.

Maar begrijp ik nu goed dat we Maurice de Hond nu niet meer serieus mogen nemen vanwege flubberende tepels en een teveel aan haar?

Reageer