Balkenendenorm voor daklozen in realityserie

Deelnemers moeten rondkomen van 16000 euro per maand

RTL4 start op 1 maart met de realityserie ‘Effe teren op de Norm’. Vier daklozen moeten een jaar lang rondkomen van de balkenendenorm.

De balkenendenorm bedraagt 193.000 euro per jaar, wat voor een maand neerkomt op een schamele 16.000 euro. Daarvan moeten de kandidaten voorzien in hun verslaving, schulden, nachtopvang en eventuele andere onkosten, zoals vanillevla. Daarnaast wordt met opdrachten een extra beroep gedaan op het toch al beperkte budget van de deelnemers.

Presentatrice Linda de Mol: “Burgers aan de onderkant van de samenleving leven in een beschermd, overzichtelijk wereldje. Veel meer dan hun eigen buurt en casemanager zien ze meestal niet. Dat er ook een groep bestaat van topmanagers, voor wie dat alles niet zo vanzelfsprekend is, daarvan zijn ze zich nauwelijks bewust.”

Voor de deelnemers is het lang geleden dat ze een beperkt maandinkomen hadden. De Mol: “Ineens zien ze zich geconfronteerd met begrenzingen aan hun maanduitgaven. Als je gewend bent aan een leven van vrijheid/blijheid is dit een enorme overgang.”

Gerard Servaas (44) is in het dagelijks leven dakloos heroïnegebruiker in winkelcentrum Hoog Catharijne te Utrecht. Hij schreef zich in voor de serie omdat hij ‘toe is aan een nieuwe uitdaging’ en uit solidariteit met andersbedeelden. “Het daklozencircuit is beperkt en wereldvreemd . Er heerst een soort verstikkende ons-soort-mensen-cultuur. Men voelt zich zelfs te goed om een topmanager te groeten op straat.”

Voor Gerard zijn managers ‘ook gewoon mensen’ voor wie het leven gewoon wat anders is verlopen dan voor de gemiddelde dakloze. “In het circuit heerst de opvatting dat ze er zelf voor gekozen hebben, maar ik geloof niet dat je alles in je leven in de hand hebt.” Door maandelijks van 16.000 euro rond te komen, hoopt hij te leren hoe het is om echt op de proef gesteld te worden. “Als het op overleven aankomt, leer je hoe relatief je eigen drugsverslaving en dakloosheid zijn.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Het lijkt me ook wel eens goed als zo’n manager een tijdje ruilt met het inkomen van zo’n dakloze. Van de uitkering, de zorgtoeslag, de kwijtscheldingen van gemeentelijke lasten en de gratis sportclubs voor de kinderen kan eindelijk de Jaguar z’n onderhoudsbeurt krijgen en de villa geschilderd worden. Al kan ie dat eigenlijk ook zelf doen: er komt gemiddeld 85 uur per week vrij als je niet hoeft te werken. Menig manager zal er een rijker leven van krijgen.

Reageer
gravatar

Ik zou er echt naar toe willen trekken. Met een NL met een grote mond. Anders red je dat niet. Van Amsterdam raak je ZO in Seoul.

Als je daar heel onnozel aan de grens staat gelijk een onwijs en te voet en met enkel een rijbewijs? En met zeker ne kilo Belgische Chocolade en Hollandse Ganja.

Waarom ze van de EU niet gewoon vragen : hoe gaat het met je?

Reageer
gravatar

Ik vraag me af of je vanuit Nederland contact gaat kunnen krijgen met Noord-Korea? Het lijkt van hieruit geaborteerd te worden. Je denkt :ik bel ze op gewoon. PROBEER DAT!!

Ik bedoel : als ze Verhoftadt en de hele EU, kom MAN. Ze schilderen de Noord-Koreanen zo af ook gelijk : ze zijn LELIJK en ze hebben geen tieten.

Reageer
gravatar

Ze begonnen met de Europese Gemeenschap van Kolen en Staal. En nu eindigt het ermee. Waarom moet een kuismadam van de EU 100.000 pakken? Gewoon omdat anderen te braaf zijn? Dat ze mijn oor likken.

Reageer
gravatar

Ja, ja, eerst is het allemaal lachen en leuk, ha, ha, hoeveel bier kan je kopen voor zestienduizend euro? Maar dan denk je, weet je wat, ik koop een villa. En een paar aandelen. En een Mercedes voor op de oprit. Misschien een bootje. Tja, en dan hebben ze je — aanbetalingje hier, afbetalinkje daar, paar ongedekte put-jes en voor je het weet zit je in het portiek van de villa van je buurman omdat de deurwaarders in je eigen portiek op de deur staan te beuken.

Heb ik me laten vertellen.

Reageer
gravatar

Kweetnie, maar normal kun je met zo´n slaris ook alle onkosten declarizeren. Kom maar op! En daarna doorstromen nar het echte werk.

Reageer
gravatar

Vergeet vooral de extreme reiskosten niet! Op het schamele schaalsalaris van een MP met hooguit 4 periodieken, moeten nog in mindering worden gebracht de reiskosten naar alle jaarvergaderingen van de bijbehorende commissariaten bij multinationals. Dat hakt er ook in en vergeet zeker niet ook de reiskosten die aan de schnabbeltour van de 20 minuten-spreekbuurten zijn; van hot naar her door Nederland. Op de Solex zou het goedkoper zijn maar gezien de onderlinge afstanden, het vele slechte weer en de jaarlijkse kilometrage is een auto met chauffeur natuurlijk onmisbaar. Wat een dakloze subminimaal al niet moet doen om het vegend lijf boven water te houden.

Reageer
gravatar

Dat lijkt een makkie, maar dat zal die daklozen nog vies tegenvalen, elke dag moeten bedenken waar je je geld aan gaat uitgeven. Stress!!! Ik vind dit heel erg onverantwoord van RTL. Dat er nog geen Kamervragen over gesteld worden is een schande.

Reageer
gravatar

Daklozen… Doch het schedel dak van hunne hersenpan zit niet los. Hoeveel duizende jaren is de mens niet zelf dakloos geweest? Dakloos was ik… en bij elke voetafdruk in de aarde verliet ik mijn woning… de regen mijn washandje en de wind mijn drooger… de duizenddichter.

Reageer
gravatar

Gedichten=gedachten… In Haarlem optreden en zelf je optreden moeten betalen zo ver zijn we nu. 100 dichters hebben zich prepayd voor 5 euro in geschreven om naar elkaar te mogen luisteren. Vroeger sloegen ze elkaar van het podium af; Namen worden er niet meer genoemd want je bent genummerd, in volgorde der bank afschrift betaling.
Niets in de media dan op internet, google gedichten en je gedachten raken zoek. Ach hobby’s kosten nu eenmaal geld. Ook dokter-anders P doet niet meer mee.

gravatar

Hadden we Balkenende niet gehad dan hadden we nu ook geen norm! Dus is hij -net zoals de VOC- toch ergens goed voor geweest, dat mag hier best eens gezegd worden.

Reageer
gravatar

Hier wat hulp voor Gerard.
Bij AH is deze week in de aanbieding:

4-delige pannenset
AH Broccoli
AH Dameshipsters
AH Eierkoeken
AH Filet americain 150 gram
AH Hacheevlees
AH Hamlappen
AH Herenboxers
AH Iets kruimige aardappelen
AH Keukenpapier
AH Keukentje
AH Kipfiletblokjes
AH Kiwifruit
AH Mobiel + Samsung E1200
AH Perssinaasappelen
AH puur&eerlijk kipfiletblokjes
AH puur&eerlijk rib-/runderlappen
AH Rib-/runderlappen of sukadelappen
AH Sla
AH Voorjaarsbloemen
Alle AH Ovenverse zaden & pittenbroden
Alle AH Schnitzels
Alle Aquafresh
Alle Beemster
Alle Campina goedemorgen
Alle Conimex
Alle Dove
Alle Hertog
Alle Spa
Alle Unox Cup a Soup en Goodnoodles
Alle Unox soep in zak
Alle Verkade
Alle Verse pizza’s
Bavaria pils
Brand pils
CêlaVita minikrieltjes of opbakaardappeltjes
Concha y Toro wijnen
Dommelsch pils
Eco halogeen multipacks
Heinz sandwichspread
Johma brood & toastsalades
Jupiler pils
Koks-outfit
Lätta of Becel Gold
Mars, Snickers of Twix mini’s
Mona pudding, mousse of yoghurt
Mora minisnacks
Nescafé
Pedigree of Whiskas
Persil, Fleuril of Silan grootverpakking
Roosvicee 1.5 literpakken

Ik zou zeggen, doe er je voordeel mee.

Reageer
gravatar

Moedig hoor van deze mensen.

Wat ik me dan wel afvraag is het volgende. Ik zie regelmatig daklozen de daklozenkrant verkopen. Moeten ze straks dan ook de opbrengst daarvan weer aftrekken van hun inkomen?

Lijkt me haast niet, want dan is het sowieso niet te doen. Toch?

Reageer
gravatar

De opbrengsten mogen behouden worden (we zijn natuurlijk niet helemaal onmenselijk), maar alle nevenfuncties dienen natuurlijk opgegeven te worden. Natuurlijk heeft zo’n krantenverkoper strikte geheimhoudingsplicht richting clientèle. Dit laatste geldt overigens ook voor het heroïnehoertje. Daarnaast dient de betreffende daklozenkrant i.v.m. mogelijke belangenverstrengeling, zich te onthouden van iedere berichtgeving omtrent het programma.

gravatar

… ik verheug me nu al op de obligate peptalks van de o zo bewogen en meelevende John Williams (hand op schouder): “…je KAN dit, we gaan dit SAMEN doen, toen ik nog bij CallTV werkte, moest ik OOK rondkomen van een schamele 2 ton …”

Reageer
gravatar

Dit is gewoon weer zo’n spin van Jack de Wipper (ehh, of heette die nou de Vries?). Nou ja die dus, die het huwelijk zo belangrijk vindt dat hij het buiten de deur doet om het binnen spannend te houden, om Balkenende zielig te laten zijn en de nieuwe partijleider te laten maken.

Maar we hebben ‘m door, die smiecht!!

Reageer
gravatar

Lieve Marg00tje uit het gootje,

Zullen we voor de gezelligheid ons samen inschrijven? Als we onze maandelijkse bedragjes samenvoegen en in Madurodam een huisje delen, moet het met wat moeite wel lukken.

Kusjes van Paulusje met de melancholieke blik.

gravatar

Mijn broer zegt het al. Denkt u nu echt dat de heroïne aan de bomen groeit of zo?
De heer Balkellende van het geld van broer zien rondkomen, kijk dat is pas een uitdaging!

Reageer
gravatar

Dit gaat te ver….dit gaat over alle fatsoensgrenzen heen, alleen om te scoren.
Die commerciëlen denken alleen aan de kijkcijfers, arme daklozen.
En dan denk ik ook nog aan die arme Linda, die moet toch weten hoe het is om van 16.000 Euries een hele maand rond te moeten komen.
Bah, ik zeg mijn lidmaatschap van RTL op.

Reageer
gravatar

Mijn ervaring als dakloze is dat het nagenoeg onmogelijk is om met 16.000 euro per maand rond te komen. Ik geef dat bedrag al uit aan zakdoeken en paraplu’s om het hoofd droog te houden. Dat is toch je eerste prioriteit als je geen dak hebt.

Reageer
gravatar

Dit kan men mensen toch niet aandoen? Zo zakt Nederland door de bodem van alle lijstjes en krijgt de terechte toorn van Mensenrechtenorganisaties en het Europese Strafhof over zich heen: dit gaat het land veel schade berokkenen.

En waar kan een Nederlander dan nog met goed fatsoen en kans op succes asiel aanvragen?

Reageer
gravatar

Ach weet U heer Jeetje, Nederland is al een bananenrepubliek geworden, waarbij wij slechts in 2 dingen verschillen van een echte bananenrepubliek:
1.We hebben hier een kouder klimaat dan in de gemiddelde bananenrepubliek
2.We hebben (nog) een koningin en geen president.
In het kader van punt 2 stel ik voor om op 30 April een reclamevliegtuig boven Amsterdam in te zetten met de tekst “Nederland Bananenrepubliek” en daarachter het Chiquita logo.

gravatar

Persoonlijk prefereer ik kokosnoten, daar kan men nog iets nuttigs mee doen én ze komen harder aan. Plus dat ze beter blijven drijven, wat bij een dramatische stijging van de zeespiegel toch wel handig zal blijken.

Echter, net iets op tv geziend hebbend, vrees ik dat we het stadium bananenrepubliek vér voorbij zullen gaan: een opgewekt stuk jeugd, overduidelijk in veel te goede doen voor zijn jeugd, stond te oreren dat “wij niets meer hebben aan kennis van vóór het internet, neen, wij hebben twitterende leiders nodig”. Waarbij hij uiteraard zichzelf zo’n rol zag vervullen.

Ik voel een hevige behoefte opkomen aan een jachtvergunning waarmee opgewekt twitterende nitwitvogeltjes massaal mogen worden afgeschoten, dit ten einde het milieu niet voorgoed uit het natuurlijk evenwicht te doen slaan.