Zwitserland erkent Nederlandse oppositie

Net sluit zich rond Kabinet Rutte II

De Zwitserse regering erkent de Nederlandse oppositie als de legitieme vertegenwoordiging van het Nederlandse volk. Bondspresident Eveline Widmer-Schlumpf maakte dat bekend. Volgens haar is de oppositie inmiddels voldoende representatief om de regering-Rutte II te vervangen.

Widmer-Schlumpf: “Het Rutte-regime raakt de Nederlandse burgers keihard met maatregelen als belastingverhoging, bezuinigingen op de sociale zekerheid en een verbod op circusdieren. Wij kunnen dat niet langer toestaan en steunen de oppositiegroeperingen in hun strijd tegen deze verderfelijke regering.”

De erkenning komt na weken van interne discussie in de Zwitserse regering, die altijd bestaat uit de vier grootste partijen van het land. De christen-democraten en de rechtse Volkspartij wilden de Nederlandse oppositiegroeperingen al eerder erkennen, maar de sociaal-democraten vonden dat ze nog te veel verdeeld waren om een geloofwaardig alternatief te vormen. Partijvoorzitter Christian Levrat voorzag zelfs politieke chaos: “Hoe zouden zulke totaal verschillende stromingen ooit gezamenlijk een stabiele regering kunnen vormen?” Levrat kreeg aanvankelijk bijval van de liberalen, maar zij veranderden van gedachten toen hun achterban in opstand kwam.

Volgens bondspresident Widmer-Schlumpf is Sybrand van Haersma Buma de aangewezen man om de nieuwe premier te worden. “De oppositie heeft nu de verantwoordelijkheid om zich goed te organiseren. Als iemand de uiteenlopende visies samen kan brengen in een risicoloze mix van stabiele stilstand, dan is het Buma.” Widmer-Schlumpf benadrukt dat de erkenning niet betekent dat Zwitserland wapens zal leveren aan de Nederlandse oppositie.

Duitsland, Ruttes belangrijkste bondgenoot, heeft woedend gereageerd. Minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle: “Het is onze missie om een dialoog tussen het regime en de oppositie op gang te brengen. Wij dachten dat Zwitserland ons daarin steunde.” Westerwelle vreest dat christenfundamentalisten de macht overnemen. “Natuurlijk zijn er ook relatief ingetogen krachten als Roemer en Wilders, maar Van der Staaij en Slob staan te popelen om in het machtsvacuüm te springen. Bovendien moet nog maar blijken hoe gematigd Buma is. We weten eigenlijk niets van die man.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Maar waar blijven de zwitsers met daden? Met woorden bereik je niks, waarom wordt de oppositie nog steeds verstoken van wapens? Dan hadden we Rutte al lang uit het torentje geschoten.

Reageer
gravatar

Ik zit dan wel in de oppositie, maar de Heere heeft mij desalniettemin geroepen om Zijn verboden via mijn onwaardige mond in de Kamer te laten horen en vrouwen zo veel mogelijk eruit te houden.

Dat lukt nog niet erg, maar als ik genoeg bid zal de Heere ons land weer even godsvruchtig maken, als in de Gouden Eeuw.

Reageer
gravatar

Bij mij aan deur wèl. Een apocalyptische toeter recht in mijn gezicht. Heb tegen die blaasgast geroepen dat hij de volgende keer zelf naar de voordeur moet lopen en achteruit mag blazen richting het tuinhekje.

gravatar

Zwitsersland=zwetsterland… 4 talen dialekt-diets worden daar door elkander gesproken swietschers diets… de oude hoofdstad Bazel woonde ooit nog eens 100.000 Lage landen emigranten=om-geranten=gij-rent van wegen onze god-dienst oorlogen. Doch dit maal zwetsen de zwitsers toch echt niet. Het Rutte VVD regiem is politie-staat en wel zulk een goede… dat ze gevraagd buitelandse politiestaten te trainen.
8 Kogels had ons dienstpistool, wordt in geruild voor 15 kogels… De pak kans wordt inderdaad steeds kleiner, daar 7 x meer kans op raak schieten… zelfs al is men zelf ongewapend.

Reageer
gravatar

Een aantal opties is mogelijk:
1. We slepen Zwitserland voor het kanton-gerecht.
2. We bemiddelen onder het genot van een kaasfondue.
3. We sturen Wallis en Simpson als bemiddelaars.
4. Of we vragen Gargamel de boel voor ons op te ruimen.

Reageer
gravatar

Natuurlijk kiezen wij in Apelfoort voor optie 2: de kaasfondue in een hele grote pan op het marktplein in Apelfoort om daar dan diegene die het waagt de onderhandelingen te doen mislukken gelijk in die Zwitserse kaasfondue onder te dompelen.

gravatar

Ik dacht dat Zwitserland altijd krampachtig neutraal was. Bovendien beoefent Sybrand van Haersma Buma een andere wintersport dan de doorsnee Zwitser, hoe kun je dan zo iemand steunen?

Reageer
gravatar

Nee hoor, Zwitserland doet dat heel democratisch na goedkeuring per referendum in Basel Stadt, Basel Land, Jura, Neuchâtel, Bern, Waadt/Vaud, Geneve, Valais/Wallis, Fribourg, Aargau, Zürich, Schaffhausen, Schwyz, Uri, Luzern, Obwalden, Nidwalden, Tessin, St.Gallen, Thurgau, Appenzell Ausser Rhoden, Appenzell Inner Rhoden, Glarus en Graubunden.

gravatar

Bern heeft inmiddels een sanctiemaatregel genomen door de export van koekoeksklokken naar Nederland te verbieden. Het exportverbod van kaas gaat niet door, omdat de Emmentalers wegens overschot een hele berg kwijt moeten.

Den Haag reageert met een tegenmaatregel. Er zal voor de export van witgewassen en zwart geld geen toestemming meer worden gegeven totdat Bern zijn erkenning van de oppositie intrekt.

Reageer
gravatar

De Zwitserse Bondspresident Eveline Widmer-Schlumpf? Schlumpf betekent smurf in het Duits! Hoe serieus nemen we de regering van een land dat door de Smurfin wordt bestuurd?

Als het nou de Grote Smurf was…

Reageer
gravatar

En het es al de tweede, haar vader zat al in de regering. We zijn blijkbaar en volk dat regeert word door smurfen.