Ophef over misstanden AIVD opnieuw uitgesteld

Passende commotie niet gegarandeerd

De maatschappelijke onrust over de misstanden bij de AIVD is opnieuw uitgesteld. Dat heeft de NOS vandaag bekendgemaakt.

Volgens Marcel Gelauff, hoofdredacteur van NOS Nieuws, zijn er op dit moment te veel andere hypes om de ophef een eerlijke kans te geven. Gelauff: “Deze misstanden verdienen een passende commotie in de media en op dit moment kunnen we dat niet garanderen.”

De grootschalige misstanden bij de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) zijn al sinds september bekend bij de NOS. De ophef kon toen niet doorgaan, omdat op het laatste moment gekozen werd voor de rellen in Haren. Ook in november moest de commotie worden uitgesteld, ditmaal vanwege de onthullingen over de zaak-Vaatstra. Deze week vormde de discussie over geweld in het amateurvoetbal reden tot uitstel. “Onze verslaggever Kees van Dam is al twee maanden ter plaatse bij het hoofdkantoor van de AIVD, mocht de ophef onverwacht kunnen losbarsten,” zegt Gelauff.

Verschillende redacties zijn verontwaardigd over het uitstel. Pauw & Witteman-eindredacteur Herman Meijer: “Wij hebben de onderzoekers en de betrokkenen nu al twee keer moeten afbellen vanwege een conflicterende nieuwsagenda. Wat ons betreft kan het niet te lang meer duren. Het is de vraag of de gedupeerden van de misstanden over twee maanden nog verontwaardigd zijn.”

Gelauff begrijpt niets over de onstane ophef over het uitstel van de commotie: “Het plan is nu om het nieuws maandag te brengen, zodat Nieuwsuur en Pauw & Witteman er dinsdag en woensdag aandacht aan kunnen besteden. In het weekend volgen dan de analyses in de krantenbijlagen en nog een gesprek in Buitenhof met Clingendael-directeur Coco Lijn over de situatie bij veiligheidsdiensten in het algemeen.”

SP-leider Emile Roemer heeft al kamervragen voorbereid over de kwestie: “Zodra de media-aandacht eindelijk losbarst, moet er zo snel mogelijk opheldering komen van de minister.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Opheffen -of- over heffen

Algemeen Directeur Dhr. Prof. Heffen snapt deze ophef niet helemaal en vraagt daarom voor meer opleg of een kijk op Leg Maar Neer.. Want Dhr. Prof Leg heeft een stevig stuk geschreven over de huidige situatie bij de Dienst – Dossier “M” En dat Rapport ligt ter inzage of ..In Zage – een klein dorpje ergens nabij een ander klein onbekend dorpje.. zo houd je dingen nog eens geheim.. zo meent de organisatie.. die verder niets kwijt wil,
daar hebben ze een prullenbak…

Reageer
gravatar

Ophef-technisch is het verstandig om te wachten tot 1 januari, als de Nationale Politie echt van start gaat, onder leiding van de oud-AIVD chef Gerard Bouman. Voordat daar voldoende ophef over is, zijn we wel een week verder. Dat zou voldoende ruimte moeten zijn

Reageer
gravatar

Jammer dat het weer uitgesteld is. Ik ben de hele week met de kinderen bezig geweest om verontwaardigde tweets te verzinnen. Mijn Elsevier-reactie-forum-account heb ik weer geactiveerd en ik heb flink geoefend op het woord ‘zakkenvuller’. Ik hoop niet dat dat dadelijk allemaal voor niets is geweest.

Reageer
gravatar

P.S. Die NOS-jongen van Van Dam hangt nu al twee maanden rond bij de leveranciers-ingang van de AIVD. Is hij in zijn eentje bezig een “Occupy” actie te houden op bevel van die snuiter van Gelauff? Ik vraag u: wordt hier het rij-en arbeidstijdenbesluit niet met voeten getreden? Waar blijft de Arbeidsinspectie, liggen de centrale OR en ARBO-dienst weer voltallig te slapen?

Reageer
gravatar

Vroeger stuurden wij de jongste bediende ook wel eens op pad voor een plintenladdertje of een linkshandige schroevedraaier. Maar dan vertelden we het hem wel de volgende dag dat het niet meer hoefde, daar lieten we geen twee maanden overheen gaan.

gravatar

Ook populair was het laten zoeken naar de boeken over het vijfde kwataal. Zo’n jongen werd van afdeling naar afdeling gestuurd. Dit was zeer nuttig aangezien hij op deze wijze heel snel de weg over het bedrijfsterrein leerde kennen zonder dat men hem behoefde rond te leiden. Doeltreffend en goedkoop. Een vorm van zelfstudie, zal ik maar zeggen.

gravatar

Bij ons in het effectenvak lieten we dergelijke figuren op zoek gaan naar een linkshandige coupontang of de map met zoekgeraakte stukken. De slimme medewerker rende meteen naar de interne controle en vroeg om de gegevens van de zgn. recherchelijst van vermiste effecten.
Door verdergaande dematerialisatie van de effectenmarkt zijn deze inwijdingsrituelen in onbruik geraakt.

gravatar

O tempora, o mores. Is het niet diep-en-diep tragisch dat een potentieel kabinet-schuddend schandaal als dat van de AIVD nu nog nét dat zetje extra moet krijgen van De Speld? Waar is potjandorie de tijd dat één anoniem telefoontje naar De Telegraaf voldoende was om ministers, staatssecretarissen of Tweede Kamerleden resp. door hun principes, zetel en/of hun hoeven te doen zakken?

Reageer
gravatar

Heren Bant Luttelgeest (4) en Luttel Bantgeest (5),

Mag ik jullie er opmerkzaam op maken, dat bij de AIVD spionnen werken. Een van de verworvenheden van deze lieden is het camoufleren.

Het beste bewijs hiervan is, dat Bant meent dat het gebouw op de foto niet van de AIVD is, dat Luttel er de Scheveningse gevangenis in ziet, Buitenstaander meent dat het een hogeschool is en ik er een frietkraam in Kunduz in herken.

Reageer
gravatar

Inderdaad generaal, nu zie ik het ook. Dat is Patje Patatje aan de Bermbomb Highway door Kunduz. Zijn eerste vijf kramen zijn weggeschoten door de Taliban, daarom heeft hij er maar bunker omheen gebouwd. Een fraaie, want hij is ontworpen door Herman Hertzberger zelf.

gravatar

Paulus,

Ach die Patje, er was altijd wel wat om te lachen met deze Nederlandse dubbelspion van Pakistaanse herkomst.

Wat hebben wij ons gierend bescheurd toen in Texas een bestuurder van een onbemand vliegtuigje Patjes versterkte frietkraam aanzag voor een bunker van de Taliban. We lagen dubbel. Ik dacht dat ik niet bijkwam.

We hebben hem daarna bijeengesprokkeld en in een grote puntzak naar zijn weduwe in Nederland teruggestuurd, weet je nog. Sjonge, dat was nog eens humor. Kom daar in Nederland maar eens om.

gravatar

Nu toch alle staatsgeheime AIVD-intriges op straat komen te liggen, is het maar een kleine stap naar de scoop van de IND die recent de tel kwijtraakte m.b.t. de uitgedeelde studievisa aan studenten van hogescholen InHolland, Windesheim en de Islamitische Universiteit. Laatstgenoemd instituut registreerde een sterk verhoogde instroom van studenten voor de studierichting Sport & Arbitrage. Traditiegetrouw reiken InHolland en Windesheim hun diploma’s uit aan het begin van de opleiding; zo boeken hun studenten een tijdwinst van vier jaar. Men heeft zo toegang tot de arbeidsmarkt ruim voordat jaargenoten van andere HBO-opleidingen hun studie hebben afgerond.

Reageer
gravatar

Zo wordt het helemaal NIKS met die ophef. Voor je het weet ontstaat er meer onrust over Kees, omdat die al zo lang zonder verzorging en aandacht bij de AIVD de wacht moet houden dan over de Miss Standen bij de AIVD zelf.

Reageer
gravatar

Inderdaad, zo ontkomen we nooit niet aan geen onrust.Keesie staat zo te zien voor ‘t gevang in Sjeveningen te wachten op XXX-evic. D’n spioennen zitten in Zoetjemeer in ‘n aluminium blik.

Reageer
gravatar

“Onze verslaggever Kees van Dam is al twee maanden ter plaatse bij het hoofdkantoor van de AIVD”: geen wonder dat hij niets hoort of ziet over de AIVD want dat gebouw ziet er heel anders uit…

Reageer
gravatar

Ons Kees is natuurlijk undercover, onderdeksel zeg maar. Dat is trouwens ons Kees helemaal niet maar een willekeurige voorbijganger die we een microfoon gegeven hebben en gevraagd hebben vertwijfeld in de camera staren. Deed ‘ie goed overigens, misschien moeten we ‘m oorlogscorrespondent maken.

gravatar

En zal nu wel weer worden uitgesteld vanwege ander brekend nieuws, zoals de Telegraaf die belt met een overlevende van de bijnaramp in Uitgeest, of staatsscretaris Co Verdaas die aftreedt vanwege gedoe met bonnetjes. Kortom: veel nieuwe hypes.
Die verslaggever Kees van Dam mag wel oppassen met zijn declaraties, voordat hij ook een ‘Verdaasje’ doet…

Reageer