Spellingscontrole internet kan nog jaren duren

Afronding project voor de zeventiende keer uitgesteld

Het kan nog jaren duren voordat de spellingscontrole van het gehele internet is afgerond. Dat heeft Tony Brooks, woordvoerder van Microsoft, gisteren bekendgemaakt. Volgens Brooks is de voltooiing van de spellcheck, die eerder voor afgelopen zomer gepland stond, niet te verwachten vóór 2019.

Het is de zeventiende keer dat de afronding van het project is uitgesteld. “Keer op keer blijkt de uitdaging groter dan we dachten”, aldus Brooks, die zelf al zeventien jaar als internetcorrector werkzaam is. “Enerzijds hebben we al veel bereikt: van de dertien miljard taal- en spelfouten die ooit op het internet hebben gestaan, zijn er inmiddels duizenden verbeterd. Toch is er nog veel werk te doen, met name door de opkomst van de sociale media en de persoonlijke weblogs van beroemdheden uit de showbizz.”

Het idee voor een centrale spellingscontrole van alle internetwebsites ontstond in 1993. Vanaf de start van het world wide web werd het taalgebruik volledig overgelaten aan de individuele internetgebruikers. Al snel ging het mis. In september 1993 stonden er in totaal al 135 spelfouten op het internet. Medewerkers van Microsoft begonnen nog datzelfde jaar aan een algehele spellingscontrole van alle webpagina’s, iets wat binnen twee maanden klaar had moeten zijn. Door de toename van het aantal websites en bezuinigingen op het onderwijs bleek die doelstelling te ambitieus.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Vreselijk ik schrijf spellingscorrector de meest afgrijselijke dingen naar mijn kinderen. En om de haverklap moet ik die schijnbaar Bert van leeuwen met dat familie diner het bos insturen

Reageer
gravatar

#haddenjulliemaarnietmoetentwitteren #enfeesboeken #enbloggen #vooralopletten: #ensmsen

#fautloos

Reageer
gravatar

Nu het wel zeker is dat het groene boekje nooit meer verschijnen zal, dat ons om de 10 jaar opzadelde met de laatste nieuwe spellingregels… Ziet Hietbrink niet in waarom er ooit op internetjes spellingscontrole zoude moeten komen. ?
Wie de nieuwe spelling niet wil, denkt vooral aan zichzelf – Taalschrift taalschrift.org › discussie In cache – Vergelijkbaar
Daarin hebben Hietbrink en gelijkwaardige taal liefhebbers voorgoed de vloer aan geveegd met de makers van het groene boekje en zijn ze neer gezet als de meest notaire taalzwendelaars ooit. In honderden reaktie’s, alle records gebroken en de Nederlansdse taal unie met zelfs hun site “taalschrift” voorgoed het zwijgen opgelegd. Hietbrink kan U wel verzekeren dat alles wat met spellings dwang heeft te maken nog voor 2020 geen bestaansrecht meer heeft… Juist vanwege, gediplomeerde oplichting, volksverlakkerij, bedrog, geldklopperij en subsidie plunderingen. De truck is doorzien na 40 jaren… zij kwamen om de 10 jaar met het zefde boekje uit ; van veranderende spellings verspilling dat echter precies het zelfde boekje was van 20 jaar daar vóór en 40 jaar daar vóór, dus om en om met een en het zelfde werk, in slechts twee versie’s. Kassa!

Reageer
gravatar

Wellicht dat de Amerikanen dan eindelijk weer eens fatsoenlijk Engels leren spellen in plaats van de stelselmatige verkrachting van die taal die ze, vreemd genoeg, US English noemen i.p.v. American of USish o.i.d…

Reageer
gravatar

Ik stel voor om de automatische spellingscontrole te integreren in de web server software (zoals Apache); Dan pakken we het probleem direct bij de bron aan! Om spellingscontrole-sites te bedienen dient deze feature uiteraard optioneel te zijn, zodat verwarrende output voorkomen kan worden. Het invullen van de zin “Hun heb veler als ons.” zou dan bijvoorbeeld kunnen resulteren in de output: “Wij hebben geen spellingsfouten kunnen ontdekken in uw invoer ‘Zij hebben meer dan wij.’ “.

Reageer
gravatar

Als er nieuwe spellingregels vastgesteld worden, moet Microsoft dan van voren af aan beginnen? Effe alle pagina’s aan de nieuwe spelling aanpassen?

Reageer
gravatar

Jeroen,

Hierover zijn de geleerde lexicografen het nog niet met elkaar eens, hoorde ik van een zwaargewonde drs. Den Boon die ik gisteravond aantrof in de redactiekamer van Van Dale.

Mijn god, wat hadden die lieden er weer een bloederige bende van gemaakt.

gravatar

Nou Steve, ben ik niet met je eens. Door de technische informatie van MS te komen is een ramp en op iets anders dan via een email of website kom je er niet.
Bij ons op Linux (Fedora, Suse, Ubuntu, Mint etc.) gaat het veel makkelijker: van stumperds tot geeks helpen elkaar.

Reageer
gravatar

En Kwel, niemand heeft jou er op gewezen dat je maar één keer ‘noch’ moet gebruiken? Dus ‘En de stumperds noch de geeks weten…’.
Naast een spellingcontrole zou er ook een grammaticacontrole moeten komen op het internet.

gravatar

Dat zou een stuk schelen omdat de zelfbenoemde verbeteraars hier ook fouten maken, beste Zifter: Noch .. noch .. , is een stijlfiguur.
Overigens valt dit soort dingen niet onder “moeten”, we zitten hier toch niet in Noord Korea?

gravatar

En weer komt mijn bedrijf negatief in het nieuws.

In plaats van te berichten over het opnieuw uitstellen, kunt u beter berichten over het feit dat Microsoft u wil helpen!

Reageer