Generaal pardonregeling voor Mbotu Lusako

PvdA ziet wens in vervulling gaan

Het regeerakkoord tussen de VVD en de PvdA omvat een generale pardonregeling voor de 46-jarige Rwandese asielzoeker Mbotu Lusako. Met de regeling is er eindelijk duidelijke wetgeving rondom de Afrikaan.

Lusako verblijft sinds 1999 in Nederland. Hoewel zijn verzoek om een generaal pardon onder Balkenende II nog werd afgewezen, kon hij tot op heden gebruik maken van een uitzonderingsregeling. Samsom wil geen commentaar geven over de regeling: “Ik kan niet op individuele gevallen ingaan, dat zou staatsrechtelijk gezien niet juist zijn. Maar Mbotu Lusako mag sowieso blijven.’’

De PvdA maakt zich al jaren sterk voor het verworven generaal pardon. Diederik Samsom: “We hebben in de onderhandelingen met de VVD de regeling voor Mbotu Lusako uitgeruild tegen een miljard bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking, maar voor ons is dat het waard geweest. Politiek gaat om keuzes maken.’’

Vluchtelingenorganisatie INLIA is verheugd over de regeling. “Dit is fantastisch nieuws voor al die asielzoekers die op 19 januari 1999 op stoel 43 zaten van de KLM-vlucht die om 13.37 uur van Kigali naar Amsterdam vertrok,” aldus directeur John van Tilborg.

Kinderrechtenorganisatie Defense for Children onderzoekt momenteel of Mauro Manuel ook onder deze regeling valt.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Krachtens een vooraanstaande encyclopedie wordt een ‘pardon’ ook wel omschreven als zijnde een ‘vergiffenis’. Een ‘generaal pardon’ zodoende, is feitelijk een soortement ‘algehele vergiffenis’, daarmee als het ware een religieuze – in bredere zin, spirituele – gebeurtenis.
Dat wilde ik u allen graag even meegeven.

Reageer
gravatar

Ik heb begrepen dat Mbotu Lusako een heel gangbare naam is in Rwanda. Ik wil niet weten wat er gebeurd als het bij hen bekend wordt dat er een generaal pardon is Mbotu Lusako’s…

Reageer
gravatar

Een generaal pardon “voor al die asielzoekers die op 19 januari 1999 op stoel 43 zaten van de KLM-vlucht die om 13.37 uur van Kigali naar Amsterdam vertrok”: wordt Nederland te ruimhartig?

Reageer
gravatar

Dan zullen het verschillende personen zijn met slecht gevoel voor humor.

Maar allicht zullen er nog mensen zijn die de Generaal Pardon-grap in al die jaren nog niet hebben gehoord…, of die kunnen lachen om een méésterlijke reactie als:

“Blijft natuurlijk de vraag: Stoel 43 a,b,c, f, g of h? en wat was het vluchtnummer, om welk type toestel ging het? Heeft dit bericht betrekking op alle stoelen op rij 43 van deze KLM vlucht? Heeft dit nog gevolgen (met terugwerkende kracht) voor de overname van KLM door Air France? Speld redactie, graag meer duidelijkheid!”

Ik zal proberen in het vervolg niet meer naar beneden te scrollen en me deze wanhopige pogingen tot humor te besparen. 😉

gravatar

Een goed voornemen, al denk ik dat dat nog lastig genoeg zal zijn, je zult zien dat toch de angst sluimert om die ene reactie te missen waarop je nou net zat te wachten

gravatar

Na de Bijlmerramp kwam er ook een pardon voor bewoners van de ingestorte flats. Het bleek dat er meer mensen op één adres hadden gewoond dar er rechtop in de woning hadden kunnen staan. Dus het kan heel goed, vluchtingenorganisatie weten dat.

gravatar

Sjips Suus, dit beangstigd mij: hoeveel kunnen er dan wel niet in de polder staan?
Maar ik dacht dat Generaal Pardon buiten dienst was? Hebben we een generaalstekort dat hij weer mag aanschuiven?

gravatar

Akke, de vraag hoeveel er in de polder kunnen staan, beantwoorde men het beste met een wedervraag:

Veel, en hoe lang denk je dat ze het volhouden?

#storm #regen #vorst-aan-de-grond #herfst #winter #kerstmis #sneeuw #vallendeblaadjes

gravatar

De vraag blijft nu wel of de 4.30 minuten vertraging die de vlucht van Mbotu had geen probleem gaan vormen om in aanmerking te komen voor dit pardon.

Reageer
gravatar

Blijft natuurlijk de vraag: Stoel 43 a,b,c, f, g of h? en wat was het vluchtnummer, om welk type toestel ging het? Heeft dit bericht betrekking op alle stoelen op rij 43 van deze KLM vlucht? Heeft dit nog gevolgen (met terugwerkende kracht) voor de overname van KLM door Air France? Speld redactie, graag meer duidelijkheid!

Reageer