Naarden vijandig overgenomen door Maastricht

Gemeente wil sterke speler in Randstad worden

Maastricht heeft gisteren de gemeente Naarden vijandig overgenomen. Burgemeester van Maastricht Onno Hoes maakte vandaag bekend dat zijn stad inmiddels meer dan vijftig procent van de aandelen Naarden in handen heeft.

De aandeelhouders van de gemeente Naarden stemden gisteren in een referendum voor de overname. Een meerderheid van de inwoners denkt dat de positie van Naarden beter kan concurreren met gemeentes als Almere en Haarlem samen met een bestuurlijke en kapitaalkrachtige speler als Maastricht.

Joyce Sylvester, de burgemeester van Naarden, was tegen een overname. Ze vreest dat het eigen karakter van Naarden verloren gaat. “Voor je het weet wordt hier carnaval gevierd en met een zachte ‘g’ gesproken. Straks wordt ons stadje overspoeld met Belgische en Franse drugstoeristen.”

Maastricht wil al jaren een voet aan de grond krijgen in de randstad. Burgemeester Onno Hoes spreekt van een ‘doorbraak’ die de Maastricht weer op de kaart zet. Hoes: “Naarden is een prachtige vestingsstad met prachtige natuur waar veel toeristen op af komen. Er zitten veel mediabedrijven en bovendien haalt Maastricht met de overname de jaarlijkse Mattheus Passion binnen, dat is een hele eer.”

Naarden was al langer een prooi voor gemeentes die een speler in de Randstad wilden worden. Onder andere Assen en Deventer probeerden de laatste maanden om de vestingstad in het Gooi over te nemen. Financieel geograaf Ewald Engelen denkt dat dit pas het begin is. “Je zult zien dat de de komende tijd kleinere gemeentes in rap tempo gaan verdwijnen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Alkmaar heeft er het laatste jaar alles aan gedaan om Markenbinnen bij hun gemeente te krijgen. Ook onbegrijpelijk. Dergelijk landjepik op de rand van de Randstad gaat toch echt niet werken. Venlo wilde zo Aalsmeer hebben, maar kreeg daar zelf de ellende van de Floriade voor terug. Maarten van Rossem is overigens bezig om Nederland aan de USA toe te voegen.

Reageer
gravatar

@Ximaar even een correctie: het landjepik rond het Alkmaardermeer begon toen Marken Binnen en de Woude van Uitgeest respectievelijk Akersloot werden afgepikt door Graft-De Rijp. Hierdoor kwam Graft-De Rijp over een lengte van 500m aan Zaanstad te grenzen hetgeen een verwoede strijd opleverde tussen A en Z vanwege de annexatie van Graft-De Rijp (en dat terwijl Alkmaar nota bene de Schermer nodig had om aan Graft-De Rijp te kunnen grenzen!). Inmiddels is duidelijk dat ondanks de verdedigingsstrategie van de Graftenaren (Purmerend, Wormerland) Alkmaar hier aan het langste eind trekt.
Bij deze waarschuw ik de kaaskoppen dat de nieuwe grens nabij Westknollendam met hand en tand verdedigd zal worden door de Zaankanters! We zullen die kaaskoppen leren met hun landjepik!

gravatar

Hoewel ik niet begrijp dat Maastricht zich met zo’n middeleeuws dorpje bezighoudt heb ik ook al Groningers in het Muiderslot gezien. Dan kan het voor de forensen op de A1 nog wel eens spannend worden.

Reageer
gravatar

De bewoners van beide plaatsen dienen nu betiteld te worden als Maastrichtenaarden.

Reageer
gravatar

Naarden? Ik ben er wel eens geweest. Kleine stad, smalle straten, verder wel aardig. Alleen was daar een toonkamer van Jan des Bouvrie, wat een ramp was voor de omwonenden. Elke bezoekende patser parkeerde daar zijn schroothoopje pal voor de voordeuren van de bewoners.
Het parkeerverbod werd amper gehandhaafd en boetes hebben natuurlijk geen zin bij dit soort asocialen.

Als Maastricht die misstanden zou aanpakken, gaat Naarden er op vooruit.

Reageer
gravatar

Een kleine correctie: die Des Bouvrie is een ramp voor geheel Nederland. Hij biedt alleen uitkomst aan een select groepje met een teveel aan geld en een te weinig aan goede smaak.
Alles wittig en vierkantig, en als men dan toch kleur wil, drapere men er een grand foulard overheen van een andere teint wit. Een finaal mislukte Cristo, deze sneue personage.
Ik kan mij voorstellen dat Heer Spaland zijn vertrek uit Schiedam niet heeft betreurd.

Overigens lijkt het me een betere verklaring dat Maastricht overloopt met drugsrunnertjes en -toeristen, en dat men deze op veilige afstand wil lozen. Hoes denkt zeker dat we onnozel zijn?

gravatar

Zijn vertrek? Hij was nimmer in persoon aanwezig, dus eigenlijk is hij hier nooit aangekomen. Hij dacht dat alleen het voeren van zijn naam voldoende was. Zaken doen is echter meer dan het in de morgen open laten gooien van de winkel om een uurtje of 10, half elf.

Overigens: wie om wit verlegen zit kan uitstekend terecht bij de firma Flexa tegen schappelijke prijzen.

gravatar

Jullie kunnen wel zo laatdunkende doen over Jan des Bouvrie, maar hij heeft iets wat jullie in het interieur ontberen: het totaalconcept.

Dat is goed bekeken van Jan, want witte vierkante totaalconcepten zijn makkelijker rond te schuren en in een andere kleur te verven dan andersom.

gravatar

Ik had ook zo’n totaalconcept van meneer Des Bouvrie gekocht. Maar het was toch flink duurder dan ik dacht. Ik moest namelijk bij Ikea nog praktische stoelen en een bankstel kopen om lekker te kunnen zitten. Als we bezoek krijgen is dat elke keer wel een hele verhuizerij. Het voordeel is dat bezoek niet lang blijft hangen.

gravatar

Op de valreep nog even dit over het experiment “Jan des Bouvrie in Schiedam”. Ik herinner mij nog die enorm scheve vloer in de Korenbeurs, of was het nu Het Zakkendragershuisje. Ik vroeg me welk bedrijf daar in vredesnaam nog in zou willen stappen. Dit project was ‘n dood geboren kindje; een sterk vergrijzende stad met een groot aantal straatarme immigranten op overwegend Spaanse kringloop-ameublementen en -hooguit- IKEA-design is voor een nouveau-riche (als Jan) geen kansijke markt. Ik had de indruk dat er bij een (letterlijk en figuurlijk) aflopende omzet alleen zwart geld (des Bouvrie)-witgewassen werd. Jan heeft niettemin een faire deal kunnen maken met de fiscus, zoals de fiscuws dat met alle vermogende doch frauderende ondernemers doet. Daar kan het Griekse belastingregime nog een puntje aan zuigen.

gravatar

Haha, nou me zusje had eerst ook een meisje in de klas die zo heete en dacht dat het wel een foute speling van haar naam moest zijn want zoveel gekke letters achtermekaar kan niemand uitspreken dacht ik toen dus haha!

Reageer
gravatar

Lieve heeroom Paulus,

Laat ik nou net ook denken, dat Onno Hoes en Joyce Sylvester op een Gooisch matras niet vruchtbaar is gezien het verschil van seksuele geaardheid.

gravatar

Laat Maastricht maar uitkijken, want Luik is stiekum bezig heel Zuid-Limburg op te kopen en omdat het 2 halen, 1 betalen is, krijgen ze er midden Limburg gratis bij.

Reageer
gravatar

Persoonlijk heb ik een heftige inwendige taalstrijd als ik limburgers probeer te verstaan, dus in dit geval is een verfransing meer dan welkom, want daarmee scoor ik zeker 3 op de 10 woorden.

gravatar

Wat een eenzijdige berichtgeving weer. Wat vinden die Naardelingen er zelf van? Bij tegenstand gooien ze toch gewoon die poorten op slot kan niemand er in. Trouwens die Maastrichtenaren hebben een hekel aan natte voeten, dus aan die slotgracht zullen ze zich niet vies maken.

Reageer
gravatar

Lieve Marg00tje,

O, daarom gooien ze bij jou in Madurodam de poorten ‘s avonds op slot. Uit angst voor Naarlingen.

gravatar

Heb die Maastrichtenaren nooit vertrouwd. Was er een keer voor zaken, maar er was geen fatsoenlijke Maastrichtenaar te vinden, zelfs op straat liepen ze allemaal in vermomming.

Reageer
gravatar

Hoorde net dat Venlo vaste voet aan de grond wil hebben in Amsterdam. Venlo staat op het punt de Bijlmermeer over te nemen. Ze hebben ‘grootse plannen’ met het stadsdeel.

Reageer
gravatar

Dat voorstel heeft mijn personeel in de gemeenteraad van Venlo gedaan. Lijkt mij de juiste plaats om alle Marokkanen en Oost-Europeanen die in Venlo verblijven onder te brengen.
Wellicht ook een goed idee voor Den Haag.

Er moet natuurlijk nog wel een flink hek omheen.

gravatar

Ja, dat wordt de laatste tijd steeds erger. Zou de Speld de weg van alle kranten gaan?
Ik hoop wel dat de betrouwbaarheid van de artikelen gehandhaafd blijft, maar men krijgt twijfels.