NOS

Goedmakertje: vmbo’ers Maastricht mogen zich student noemen

Na het afkeuren van de eindexamens van 354 vmbo-diploma’s in Maastricht, worden de scholieren nu tegemoet gekomen door de Onderwijsinspectie. Als goedmakertje voor de nalatigheid van het schoolbestuur mogen ze, ondanks dat ze niet naar het mbo kunnen doorstromen, toch alvast student genoemd worden.

Met deze pleister op de wonde hoopt het bestuur dat de leerlingen in september vol goede moed opnieuw aan hun examenjaar zullen beginnen. “Beste studenten, van harte gefeliciteerd met het feit dat jullie nu student zijn. We zien jullie, studenten, graag terug in het nieuwe jaar.”

De ‘studenten’ reageren opgetogen. “Dit maakt veel goed. Nu kan ik in de vakantie met een euro korting naar een museum, voordat ik straks de lessen ga volgen die ik dit jaar had moeten krijgen”, zegt Rick (17). “En nu krijgen we ook stufi!”, roept een van de andere kersverse studenten opgewonden naar de Onderwijsinspectie, dat vriendelijk lacht. “Haha, nee, natuurlijk niet.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik zag wat meiden langs een terras lopen van glas. Een droeg zo’n kort broekje met gaas over haar billen. Ze zeiden ‘gefeliciteerd’ tegen een jongetje, tamelijk klein van postuur met een brilletje, die enthousiast naar de rand van de kooi kwam. De meiden liepen weer door. Ik begreep dat ze geslaagd waren voor hun examen.

Reageer
gravatar

Voor het eerst al die jaren werd hij aangesproken door ze. Hij dacht nu is het zo ver.
Toen hij zijn handen tegen het glas drukte, liepen ze door. Toch geen kusje.
En nu studeren.

gravatar

Sinds ik tien was en ze borsten kregen, is de rust nooit meer teruggekeerd op school.
We kennen die dingen wel, hoe we altijd voor schut stonden.
Ze zijn er nooit meer van afgekomen.
Bij mij begin het al op de basisschool.

gravatar

We kennen die dingen wel, hoe we altijd voor schut stonden.
We zijn er nooit meer van afgekomen.
Bij mij begin het al op de basisschool.

Mijn enige fout was dat ik een stel vrienden had op school. Dus werd ik ervan afgestuurd.
We moesten ons gezamenlijk sterk maken.
Normaal kan dat niet vanwege de meisjes en de competitie.
Carrière.

gravatar

Een mooi initiatief, in het Zuiden des lands gelden immers andere regels.

De opvolgende term “academicus” is inmiddels verwaterd tot “een soort niet-ondernemer-die-denkt-dat’íe-het-allemaal-beter-weet”. Dus wat je nog wilt met die titulatuur en aan schreeuwbloggers gelijkgestelde universitaire kennis weet ik niet, maar het is een leuk token.

Reageer
gravatar

Wat betekent ‘de uni’ eigenlijk?
Het lijkt me in ieder geval een germanisme.

Is het trouwens tsjiller om tof te zeggen, of toffer om tsjil te zeggen?
Of haal ik nou dingen door elkaar?

Mode is voor mensen zonder smaak.

Reageer