Kwart van geheugenstaal lijdt aan amnesie

Ruim 26% geheugenmetalen vergeet oorspronkelijke vorm

Dementie is een steeds groter probleem onder geheugenmetaal. Deze vergeetachtigheid van het metaal kan tot levensgevaarlijke situaties leiden, zeggen ingenieurs van TNO.

Het bureau baseert zich op een onderzoek onder ruim 1600 legeringen van nikkel en titanium of nikkel, koper en aluminium. Met behulp van een vragenlijst die in de geriatrie gebruikt wordt om te beoordelen in hoeverre ouderen lijden aan de ziekte van Alzheimer werden de metalen beoordeeld op hun mentale capaciteiten. Daarbij werd niet alleen aandacht besteed aan hun herinneringen over eerdere vormen, maar ook of de metalen nog in staat waren de weg naar hun oorspronkelijke afmetingen zelfstandig terug te vinden.

Ruim 26% van alle geheugenmetalen vergeet regelmatig welke vorm het oorspronkelijk had. Nog eens 12% van de stukken staal weet wel nog wel hoe ze eruit zagen, maar geeft aan ‘geen benul te hebben hoe ze daarheen terug kunnen keren.’

Onder normale omstandigheden is het voor dit soort metalen, die onder andere bij het maken van protheses en ingewikkelde mechanieken gebruikt worden, een gemakkelijke zaak om vanuit de austenietfase terug te springen naar de martensietfase. Met wat hulp van buitenaf, doorgaans door toevoer van warmte, herinnert het metaal zich vervolgens zijn austenietvorm. Met het klimmen van de jaren kan echter slijtage optreden. Meestal begint het met metaalmoeheid, die sluipenderwijs overgaat in totale amnesie.

“Metaaldementie kan enorme risico’s veroorzaken,” stelt TNO-onderzoeker Bruno Goldschmidt, die het enquèteonderzoek grotendeels coördineerde. “Wanneer dit soort materialen bijvoorbeeld als schakelaar gebruikt worden in, zeg, een kerkklok of een kerncentrale, dan kunt u zich indenken wat er gebeurt wanneer dat metaal plotseling niet meer weet hoe het zichzelf gestalte moet geven. En dan heb ik het nog niet over een botprothese die zich plots een heel verkeerde vorm herinnert.”

Goldschmidt denkt dan ook dat dit soort oudere metalen jaarlijks een geheugentest zouden moeten ondergaan. Hij waarschuwt wel dat het waarschijnlijk nodig zal zijn de capaciteit van schroothopen te vergroten. “Die kunnen de toestroom aan uitgerangeerd spul nu al nauwelijks aan, zodat het metaal dikwijls vrijwel zonder enige hulp ergens in een hoekje ligt weg te roesten.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Geachte heer van M.-S; de praktische gevolgen zijn beperkt: na een intensief werkzaam leven is de Geigerteller volledig uitgeteld in de WAO beland en via het CWI omgeschoold tot Stehgeiger in het orkest van André Rieux. Waar hij nu bescheiden de tweede viool speelt. Sedert zijn intrede in dit orkest, is Rieu vaker met zijn orkest op de radio actief.

Reageer
gravatar

Zo kende ik ooit een Geigerteller die
-volkomen dolgedraaid en gekgetikt in Dodewaard- van gekheid niet meer het verschil wist tussen dementia praecox en ejaculatio preacox. Gelukkig had hij nog een appeltje voor de dorst: een prae-Cox Oranje.

Reageer
gravatar

Zeg Alessandro, die naam van jou is toch wel helemaal koosjer? Niet dat we later moeten horen dat jouw echte naam Alexander is, van Willem Alexander van Buren? Dat we -met andere woorden- te maken hebben met een infiltrant van de RVD, in plaats van met een groentje dat nog helemaal moet wennen aan het taalgebruik in De Speld. “Het hele jaar dóór 1 april” duidt op een hinderlijk onbegrip van de plaatselijke mores.

gravatar

Dat verklaart dan meteen waarom zelfs bij de lichtste parkeerschade een deuk niet ter plaatse ‘ontdeukt’. Allemaal geheugenloze rotzooi van de categorie ‘pisbakkenstaal’, corrodeert reeds onder een vingerafdruk. Vroeger werden alleen Russische en Poolse Lada’s en Oostduitse Wartburgs van deze staalvariant gemaakt. Naar verluidt nu ook lease-auto’s met 14 % bijtelling.

Reageer
gravatar

Dat metalen geheugens aftakelen kan ook niet anders, want wie weet nog hoe vaak de Hoogoven Staalfabriek is doorverkocht? Niemand kan zich toch nog herinneren wie nu de huidige eigenaar is? Breedband, Van Nieuwenhuizen, Bethlehem Steel, Arcelor Mittal, British Steel, Tata Steel of een onbekende roof-en-graai-kapitalist: na de 3.000e overdracht en reorganisatie weten zelfs de Nederlandse Staat, de VEB en zelfs de Belastingdienst het niet meer. Is het dan gek dat Nederlands staal geen geheugen meer heeft en eigenaars geen geweten?

Reageer
gravatar

Geheugenstaal is zoals de naam reeds aangeeft, voorzien van een stalen geheugen. Blijkend uit het artikel is dat vaak geen roestvrijstalen (RVS, niet te verwarren met de Rotterdamsche Verzekerings Sociëteit) geheugen omdat bijeengeteld 38 % van de metalen geen idee had om in de oorspronkelijke configuratie terug te keren. De afgekeurde metalen vonden allen -als breekijzers- onderdak in een van de regionale besturen van Jeugdzorg, als aanvulling op de brekebenen die daar het bestuur vormen. Dit terzijde.

Reageer
gravatar

RVS is toch Roest Vast Staal? Klopt ook: zodra het zijn geheugen verliest, roest het als een gek. En dan heb je vier bussen kruipolie (zonder hernia) nodig om het weer los te krijgen.

gravatar

In de Voortsche Courant heeft prof. dr. Bert Bokohoven een belangwekkende artikel hierover geplaatst. Wat een opzienbarende analyses kan deze geweldige omniexpert toch steeds weer opnieuw maken, dat de Speld deze briljante wetenschapper niet veel en veel vaker inzet, maar dit terzijde. Goed, in dit artikel bepleit Bokhoven het implanteren van een geheugenchip in alle soorten metalen en uiteraard ook in alle menselijke breinen waardoor dementie uitgebannen kan worden. Vergeet men of het metaal iets dan is het gewoon een kwestie van de chip activeren en een harde reset plegen en ineens is alles weer helder en duidelijk. Waar zouden wij zijn zonder prof. dr. Bert Bokhoven??

Reageer
gravatar

Uri Geller is een gaaf geconserveerd fossiel uit de jaren ’70 toen men van verbazing uit de zitkuil viel als Uri op tv gratis defecte horloges en wekkers herstelde en als hij door pure gedachtenkracht vorken en lepels liet krombuigen. Op de een of andere manier werden messen steeds overgeslagen, er moest al een kromming in het materiaal aanwezig zijn. Of messen boden teveel weerstand. Hieruit blijkt dat het geheugen van messen beter is dan dat van vorken en lepels. Dáár zou die Bruno Goldschmidt van TNO eens onderzoek naar moeten doen. Misschien wil SOLA Massief hier wel sponsoren?

gravatar

Uri Geller gebruikte bimetalen. Die buigen als ze warm worden door het verschil in uitzetting*. Hij bracht daarvoor altijd zijn eigen bestek mee, die hij stiekem opwreef tussen duim en wijsvinger.

Er blijken wat misverstanden te zijn over het bimetaal, die ik graag wil ophelderen.
– Bimetaal is niet biseksueel.
– Bimetaal is niet één metaal maar twee aan het elkaar gelijmde metalen.
– Bimetaal heeft geen ander geheugen dan elk van de twee metalen afzonderlijk.

Voetnoot
* Uitzetting gemist kijk dan hier:
http://www.speld.nl/2012/10/05/uitzetting-gemist/

gravatar

En voor de jongere lezertjes: Griet is een wetenschapsdeskundige uit de tijd dat wetenschap ‘groovy’ en ik jong was. Teleac Cursus Basic Programmeren:
10 FOR I = 1 TO 10
20 PRINT “IK BEN (TE) GEK\n”
30 NEXT I

gravatar

Broertje, ik weet niet hoe het komt dat ome Viesman het bij jou wel lukt. Ik heb uren gewreven over een theelepeltje, maar er gebeurt niks,

gravatar

Het gerucht gaat dat Amal Gaam niet zozeer door tandartsen werd geweerd ten gunste van hun cliënten/patiënten, maar omdat men als tandarts er zelf vergeetachtig van werd. Een deel van hen vergat rekeningen in te dienen, anderen declareerden dubbel en weer een ander deel begon ineens eenzijdig de tarieven te verhogen. Het duurde een hele tijd voor de faciliterende VVD/CDA-minister dát in de gaten had, maar nog ruim vóórdat de Tweede Kamer wakker werd.

gravatar

Naar analogie van de politiek (waar VVD en PvdA elk een eigen geheugen en contrasterende eigen doelstellingen hebben), kan men in de metaalindustrie overgaan tot het systeem van bi-metalen zoals in onze auto’s de clignoteur die onverwoestbaar blijkt, tot men er een aanrijding mee krijgt of een van beide metalen verlamt raakt.

Reageer