Rapport GroenLinks analyseert aanstaande verkiezingsnederlaag

Naderende mokerslag in kaart gebracht

GroenLinks presenteert vanmiddag het evaluatierapport Hoe straks verder over de aanstaande verkiezingsnederlaag van 12 september.

Senator Tof Thissen gaf de afgelopen anderhalf jaar leiding aan een onderzoekscommissie die de oorzaken van de naderende mokerslag in kaart moest brengen: “We zijn ontzettend trots,” aldus Thissen. “Natuurlijk hebben we keuzes moeten maken. We konden in de beperkte tijd niet alle oorzaken onderzoeken, maar de belangrijkste hebben we uitvoerig behandeld.”

Partijleider Jolande Sap zal conclusies verbinden aan de verkiezingsnederlaag: “Het liefst was ik nog vier jaar doorgegaan om te knokken voor onze idealen, maar de kiezer zal gesproken hebben en daar sluit ik mijn ogen niet voor. Ik heb alles gegeven voor een goed resultaat, maar terugkijkend zullen we moeten vaststellen dat het niet genoeg zal blijken te zijn geweest.”

Elk lid heeft de afgelopen maanden een brief toegestuurd gekregen met de vraag waarom ze geen GroenLinks gaan stemmen. Aan de hand van de bevindingen heeft de commissie een aantal aanbevelingen gedaan waar de partij na 12 september haar voordeel mee moet doen.

Volgens het rapport zal GroenLinks de meeste kiezers verliezen aan de SP en D66. Thissen verklaart de leegloop door de strategische blunders van de laatste jaren: “De afgelopen periode hebben we als partij vooral dingen willen bereiken. Op die punten waar onze achterban het met ons eens was, is dat helaas niet gelukt. Op alle andere punten hebben we echter grote successen geboekt. Nu moeten we stil staan bij de vraag hoe we weer een brede splinterpartij kunnen worden.”

Toch ziet Sap ook reden tot optimisme: “Over een maand is het ergste achter de rug en moeten we de pijlen richten op de verkiezingen van 2016. Ik ben ervan overtuigd dat we ook dan met een goed rapport komen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Waarom niet, Blauwerik? Op elk potje past immers een deksel(se jongen). Mark is weliswaar nog niet eenduidig gedetermineerd (gesekst in termen van kippenfokkers) maar waren Wim Kan en Corry Vonk niet een gelukkig stel? Hij ho, zij lesbo. Nou dan? In politieke zin is dit een Liaison Dangereuse, maar Jolande had zich immers al eerder naar rechts gekeerd en Mark draagt al vanaf zijn geboorte rechts, een goed hart toe. Overigens lijkt hier niet zozeer sprake van een duurzame romance; eerder van een mariage de raison van tijdelijke aard; één, hooguit twee kabinetsperioden.

Reageer
gravatar

Het is natuurlijk een zeer ‘geposeerde’ en geretoucheerde foto maar dat meisje Sap oogt hier toch echt vertederend. Ze heeft weliswaar niet de brille van een Famke Halsema, maar ze doet haar best de laatste resten links geweten in de wieg te smoren. Geen wonder dat zij het hart van Mark Rutte heeft gestolen en hij haar kiezers.

Reageer
gravatar

Suggereert u nu een zekere persoonlijke liaison tussen de politici Sap en Rutte of zelfs een romance ?
Het zou mooi zijn als een evt. huwelijk in Kunduz zou worden gesloten; romantischer kan het niet !

gravatar

@Blauwerik

Hmm, dat leidt dan weer tot Kunduz c*itus.
Na consumptie ook nog eens een heerlijke fonetische alliteratie.

gravatar

Weet iemand hoe ik de groene aanslag van mijn tegels moet verwijderen?

Ik dacht eerst aan terrorisme, maar bij nadere beschouwing bleek het biologisch.

Reageer
gravatar

Inderdaad moet je voor alles wat je wilt bij ons, het CDA, zijn; goed gezien !
Niet dat we je helpen en misschien werken we je wel tegen, maar je stem is ons dierbaar en lid worden mag ook en geld doneren ook !

gravatar

Reeds maanden geleden heb ik Groenlinks-leden aan het schrikken gemaakt door te stellen dat de partij te veel groen en te weinig links was geworden.

Nou, dat hebben ze zich aangetrokken: nu is de partij tamelijk groen en tamelijk rechts geworden (TGTR), om maar een vinger in de Kunduz-pap te kunnen hebben.
Hopelijk wordt het aantal zetels straks dermate gering, dat een nieuwe Kunduz-samenwerking niet meer lukt. Lekker puh !

Reageer
gravatar

Veldwachter, ik moet u toch even corrigeren als dat zonder bekeuring mag.

Mijn broer Maurice probeert wel alle steekpartijen bij u te melden, maar laat wel eens een steekje vallen als de steekpartij te klein is.

gravatar

Een duidelijk rapport, daar kon je wat mee.

Probleem zit echter in madam Sap. Zij past niet in GrachtengordelLinks. Zeker niet met een Venloze G. Ze zal zich moeten laten omburgeren of uit moeten komen voor de Partij Voor Venlo.

Reageer
gravatar

Ik verwacht een Sappig rapport, waaruit blijkt dat het groene karakter een blauwtje heeft gelopen en het linkse karakter onverhoeds snoeihard rechtsaf is geslagen. (Martina zal wel blij zijn!)

Reageer
gravatar

Zoals Martina het treffend verwoord na een nederlaag: “Ach, ik heb mij bes gedaan. Morgén is er oeweer een nieuwe kans; ik ga nu uiiitlope, neem misschien ijsbaadje en ga daarna gewoon in die machientje zitten. Morgen start ik van een góede positie en hoef ik mij in miender bòchte te wringe om die finish te bereiken.” (Geen echte quote, maar het lijkt erop)

Positiviteit alom, misschien moet GL daar eens een voorbeeld aan nemen.

Reageer
gravatar

Voorwaar een uitstekend idee! Martina heeft per slot van rekening reeds ‘de kar getrokken’ bij de estafette en is DE uitgelezen persoon om nu het stokje over te nemen van dat sappie.

gravatar

Opmerkelijk dat ook bij GroenLinks het inzicht met de jaren komt. Het is eigenlijk wel een trendbreuk. Tot nu toe heeft GL nooit last gehad van realiteitszin, wat er gedaan moest worden of wat er feitelijk aan de hand was. Eind goed, al goed!

Reageer
gravatar

Als de opkomst van nieuwe partijtjes zo snel doorgaat als de laatste paar jaar hebben we straks 150 partijtjes in de kamer. allemaal bestaande uit 1 persoon. Het lijkt er op dat Groen Links en de PvdA al helemaal klaar zijn voor de nieuwe situatie, en ook het CDA is al lekker onderweg.

Reageer
gravatar

Het mooie van een brede splinterpartij is echter wel dat de diepgang van een dubbeltje voldoende is!

Weinig diepgang heeft zeer veel voordelen, klaarblijkend de zoektochten liggen er veel spijkers het water… het voorkomt in elk geval dat D66-achtige luchtballonnen voortijdig lek gaan.

gravatar

Het is allemaal heel makkelijk verklaarbaar. De onderzoekscommissie heeft niet goed opgelet. Er is namelijk sprake van Schuivende Panelen.

De Piraten zijn het nieuwe SP. De SP is het nieuwe PvdA. De PvdA is het nieuwe CDA. Het CDA is het nieuwe CU. De PvdD is het nieuwe GL. GL is het nieuwe D66. D66 is het nieuwe VVD. De VVD is het nieuwe PVV. De PVV is het nieuwe Overigen. Alle andere partijen is het nieuwe Overigen-Light.

Reageer
gravatar

Als dat waar zou zijn, wat u hier stelt, mijnheer Edelkoort, dan is het middenveld onderhevig aan extreme overbezetting en blijven de vleugels onbezet. Met zo’n opstelling kan je nooit winnen en verdedigen zal ook niet gaan. Ik zie gaten in de opstelling, het grootste gat op links. Een topcoach is nu nodig om dat gat te vullen en dan denk ik niet meteen aan voormalig gymnastiekonderwijzer Van Gaal. Nee mijnheer Edelkoort, de enige die het het land nog kan redden, die de gaten op kan vullen is JC. Het is niet anders.

gravatar

@Adjiedj,

Het lijkt erop dat de meeste partijen op links er geen been meer in zien elkaar eens een fatsoenlijke bal toe te spelen. Men gaat voor open doel en doekje, voor eigen glorie en voor de bijl. De linkerkant van het veld speelt kennelijk het liefst door de ruit naar achteren.

gravatar

Hola, dat is een optimistische gedachte, Edelkoort, het begint er steeds meer naar uit te zien dat we helemaal geen linkerkant meer hebben: men is vergeten hoe dat moet.

Maar wat ik mis, is de finale conclusie van de rapportage; namelijk dat de consequentie moet worden getrokken dat het meedoen aan de verkiezingen een verspilling van tijd, geld en moeite is, waardoor de ecologische voetafdruk van GroenLinks het betamelijke ver gaat overschrijden.
Het zijn de Olympische Spelen niet: winnen is belangrijker dan meedoen, dus een GLexit is de enige mogelijke optie, toch?

gravatar

Ja dat is nu het probleem met de kiezer. Continu geklaag over het nivo van de politiek, maar een beetje zelfinzicht dat ze het toch echt aan zichzelf hebben te danken, ho maar. Ik denk dat het tijd wordt dat de politiek de verantwoordelijkheid maar naar zichzelf moet trekken. Men zou een parlementaire enquete kunnen houden naar het gedrag van de kiezer, maar de uitkomst lijkt me duidelijk. Afschaffen die verkiezingen dus.

gravatar

Bij de vorige verkiezingen was dat de ochtend nadien, althans in zoverre het de PVV-kiezert betrof. Immers de geblondeerde Heiland uit Venlo die gedurende de verkiezingscampagne er voortdurend op had gehamerd dat tornen aan de pensioenleeftijd van 65 jaar voor hem een breekpunt betekent, vertelde de ochtend na de verkiezingen plots dat de pensioenleeftijd onderhandelbaar was.

gravatar

Was dat niet dezelfde grote blonde leider die al bij voorbaat beweerd dat slechts een kwart van zijn verkiezingsprogramma uitgevoerd zal worden? Aan de ene kant overweeg ik hierdoor sterk om gewoon thuis te blijven. Aan de andere kant loop ik dan het risico dat ik indirect die grote blonde leider aan het helpen ben. En dan moet ik straks verplicht aan het apartheidsregime rooibosextract in plaats van mijn verzameling van 50 verschillende soorten earl grey.

gravatar

Beste Frederick, U is te mild: het was niet de ochtend na de verkiezingen, doch nog die zelfde avond. De lampen in de verkiezingslokalen waren nog nauwelijks gedoofd of -op eigen initiatief!- kwam ‘De Grote Leider’ terug op zijn breekpunt.

gravatar

Niet zo dramatisch, Nondejus. Niet ‘zal uitgevoerd worden’, maar zou misschien wellicht uitgevoerd kunnen worden’ mits we de totale macht hebben, zoiets.

Maar wat is een kwart van bijna noppes? Een aparte landingsbaan voor El-Al op vliegveld Teuge?

gravatar

Groenlinks is de laatste jaren steeds verstandiger geworden, heeft tegen wetsvoorstellen gestemd die toch onhaalbaar waren, stemde voor voorstellen als er geen beter alternatief was en kwam zelfs met uitvoerbare initiatieven. Dat soort dingen stoot de kiezer enorm af. Blij dat dit nu eens duidelijk was geworden.

Reageer
gravatar

Vooruit kijken met Groen Links. Dat betekent Femke Halsema terug, GL de grootste partij en Andrée van Es als ministerskandidaat. Terug naar de toekomst, toen het allemaal beter werd! Er is een geweldige toekomstuitslag voor Groen Links mogelijk als alle kiezers hun verantwoordelijkheid maar nemen, we het verleden meenemen en de GLpolitiek een juiste plaats geven.

Reageer
gravatar

Aan zo’n schitterend rapport kan de PvdA nog een puntje zuigen. Waar blijft hun rapport over hun a.s. verkiezingsnederlaag?

Reageer