Barokke studenten tuigen Leiden op

Weelderige verbouwingsdrift teistert stadscentrum

Ze zijn inmiddels berucht in Leiden: de groep studenten die vrijdag- en zaterdagochtenden een spoor van barokke stijlelementen achterlaat op naoorlogse gebouwen in het centrum van de stad.

Tijdens de meest recente ‘baroksessie’ kregen de bankjes op het treinstation een bekleding van zijde-damast, geschoren velours met drukke patronen, zilverbrokaat en complexe borduursels. De naburige bushaltes werden opgetuigd met weelderige ornamenten en kroonluchters.

“Supermooi.” Zo vindt Egbert Jan (24), barokke student van het eerste uur en een van de aanvoerders van de groep studenten die er, in wisselende grootte, op uit trekt in nachtelijk Leiden. Enthousiast verhaalt hij over hun werkwijze: “Het begint steevast met een borrel op de toko, waar -naarmate de alcohol meer vloeit- onderling wordt opgeschept over de eigen restauratiekunsten. Vorige week vrijdag nog zei ik tegen Marie-Louise, de matras van ons dispuut: ‘Gast, wedden dat ik de McDonalds binnen een uur volledig tweezijdig symmetrisch weet te krijgen?’ Binnen een uur was het voor elkaar, mede dankzij de hulp van een paar feuten. Daarna heb ik die Marie-Louise nog eens stevig in d’r rococo gepaald, mooi man.”

Over het ‘hoe’ en ‘waarom’ van de nachtelijke architectuur-avonturen wil Egbert Jan niet teveel kwijt. “Ik wil niet verneukeratief doen, maar je weet nu eenmaal hoe dat gaat met de burgerij. Voor je het weet staan er een stel wouten voor de deur die willen weten waar we onze ornamenten vandaan hebben. Met ‘Wat je brast mag je houden’ nemen ze tegenwoordig geen genoegen meer.”

De gemeente is niet blij met de rijk en weelderige verbouwingsdrift in de binnenstad. “Wij hebben er geen problemen mee dat studenten een biertje drinken en een beetje baldadigheid willen wij best een keer door de vingers zien. Maar week in week uit wakker worden in een volledig gerenoveerd stadscentrum, daar trekken wij een grens.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

In mijn tijd verkeken we ons niet zo op deze kleine schaal en pakte het meer interregionaal aan door gemeentelijke herindelingen uit te voeren. Een stel knutselaars zijn het!

Reageer
gravatar

Was u van de stadsdelen maffia ? Een baantjesfabriek voor non-valeurs. Of was u van de schaalvergrotingsideologie ? Beide bewegingen hebben meer kapot gemaakt dan de barokversierders ooit zullen kunnen opleuken. Leiden heeft behoefte aan een nieuwe boerenpartij die het onkruid van de zittende bestuurselite deskundig wegspuit en vervangt door wat frisse groene blaadjes, met korte rokjes en zo.

gravatar

Leiden, stad waar ooit Gustav Mahler met Sigmund Freud door de straten drentelde, pratend over erectiestoornissen en relatieproblemen… Wat is er met U gebeurd???

Reageer
gravatar

Doctorandus B.: Leiden heeft een historische bekendheid niet uitsluitend op het vlak van alcoholische studenten-excessen. In de tijd dat onderwijs die naam nog verdiende werd men onderwezen over de Leydsche Flessen (daarin bewaarde men electriciteit gewonnen uit electromagnetische frictie) en zodra ze leeg waren: 5 liter spiritualiën.
Onze huidige cultuur drijft overwegend op ‘zuipen’ en ‘zuipers’. Met name dit kabinet van VVDoorsnee-levensgenieters houdt erg van ‘nippen’ aan cognac, whiskey en Jong en Oud Schiedam bij hun eenvoudige doch kostbare lunches. Hun confessionele bedfellows preferen Bisschopswijn en bruisend alcoholisch wijwater in gekurkte flessen. Om van de heftig declarerende Captains-of-Industry, CEO’s, CFO’s en hun billenmaatjes de bankiers maar te zwijgen. Was niet onze grootste exporteur een brouwer: Alfred Heineken, kompaan en beste vriend van een verscheiden Prinz der N., was niet Heineken peetvader ten koninklijken Huize. Deed zijn peetzoon (Prins Pils)niet alle moeite alcohol in water om te zetten? Alcohol op de bank en alcohol in de tank, alcohol heeft de toekomst. Proost!

Reageer
gravatar

Outsider slaat hiermee weer eens precies de spijker op de fles. Wat is dat toch een spirituele gast. Zijn bijdrage is een prima druppel op de plaat die het verschil gaat maken. Waarschijnlijk een ervaringsdeskundige die uiteindelijke na een alcoholisch leven zijn ervaringen een prima plaatsje heeft weten te geven. Verder het levende bewijs dat als de drank in de man zit de wijsheid zich nog niet noodzakelijkerwijs in de Leidsche fles behoeft te bevinden. Nadat ik dat Higgs deeltje ontdekte vind ik dit toch ook wel een waardevolle constatering.

gravatar

Compliment voor jouw grote mensenkennis Pipo: ik ben al een leven lang geheel-onthouder. Dus jouw taxatie van een alcoholisch leven was ‘bijna’ goed. Veel succes met je verdere waarzeggerij, maar niet teveel projecteren hè? Enne; ‘t busje komt zo, nog even geduld.

gravatar

IK ZEG maar ZOO: liever OPTUIGEN dan AFTUIGEN. TOG?! En DAAROM hehehebben ze MIJN ZEGen.

Alhoewel: GA EERST JE EIGEN KAMER opruimen!

Reageer
gravatar

Over het optuigen van Leiden-in-last gesproken: was het niet onze Kroonprins, die ooit (lang geleden in zijn corpsballenjaren) zijn auto van de zaak (Volvo, 4-deurs, zwart, AA-nummer) in een Leidse gracht parkeerde tgv een verhoogd promillage? Maar dat was nog vóór hij zijn bul kreeg en ruim voor hij onbetaald iets doctorandussigs ging doen in ‘water’. Gelukkig voor hem, het koningshuis en het vaderland is hij na zijn vele excursies tenslotte toch nog met een nette vrouw thuisgekomen.

gravatar

Verbazend dat zo’n groot deel van het Speldenkussen uit allumni bestaat en dat allen ook nog lid zijn geweest van studentenclubs met dure namen waar hun vermogende vaders in hun biertijd ook nog hebben rondgedold en -gedefloreerd. De fine fleur, de elite van zuiplappen en drankorgels oververtegenwoordigd in het abonnee-bestand; dat is goed nieuws voor de marketingafdeling en de verkoop van advertentieruimte! Maar die maakt er zich met een Jantje-van-Leiden van af: nog geen fatsoenlijke bierreclame van Grolsch tegengekomen. Gelukkig maar.

Reageer
gravatar

Grolsch is zo 053.
En het is “alumni”; waar heb jij leren spellen? Vast niet in 071.

gravatar

Haes: wat dat bier betreft: de gustibus non est disputandum. M.b.t. spelling beperk je je in oneliners tot weinig relevante haarkloverij(9d, 21a en 26a). Je leest nogal selectief (de laatste twee woorden van # 26 bewust gemist) en je naam is Haes. Taalpurist en desondanks niet in de politiek beland?

gravatar

Waarde T. Tom, tja, in de afkorting VVSL komt geen woord Latijn of Grieks voor, de meisjes hebben het zónder moeten doen. Maar daarom zijn zij niet minder mans; hebben niet vooraanstaande vrouwen bij VVSL hun hoogtepunten bereikt, qua studie en anderszins? Waren niet Juliana, Freule Wttewaal van Stoetwegen, Beatrix en andere feminine coryfeeën via Leiden door Het Glazen Plafond gestoten? En, T. Tom; heeft uw moeder niet mede door haar lidmaatschap bij de VVSL een wolk van een richtinggevende Tom-zoon op de wereld kunnen zetten. Nou dan? Sappristi.

gravatar

Leiden was ooit de stad van grote natuurkundigen. Door te grote bierconsumptie is het technische deel uitbesteed aan Delft. Als 010-er of als 020-er wil je in Leiden niet gezien worden. De gemiddelde forens accepteert zondermeer de forensentaks om wat verder weg te kunnen wonen. Maar zonder dollen: het centrum is leuk, maar verder zijn de universiteiten van Franeker en Harderwijk interessanter.

Reageer
gravatar

Ik reis dagelijks van 030 naar 071 en ik laat me daar graag zien…

gravatar

Die burgemeester Lenferdinges is krek Napoleon. Dit is een bruggetje naar iets dat ik hierna nog ga bedenken. Iets met kleine dictators of wildplassende kunststudenten of zo

Reageer
gravatar

Pipo, laat je niks wijsmaken door die foppsychiater. De divan is zo begin twintigste eeuw en tegenwoordig uit het ziekenfonds, pardon, ziektekostenverzekering.
Tegenwoordig krijg je een diagnose aan de hand van de DSM-IV-TR. Je medicijnen worden niet meer vergoed en voor een behandeling betaal je borg. Wees gewaarschuwd.

gravatar

Toevallig heb ik een cursus spiegologie gedaan aan de Leidse Universiteit Aldus ik doe aan zelfhulp door af en toe opbeurende teksten te publiceren bij De Speld. Ook door het lezen van uw bijdragen wordt mij weer duidelijk, I am not alone. Nu ga ik weer even een pilletje pakken.

gravatar

Lieve Marg00tje,

De stad een beetje opleuken, vind jij leuk. Maar mijn pappie en mammie vinden dat de teringherrie mij wakker houdt, als ik mijn slaapje moet doen,

Kusjes van Paulusje met de droevige blik

O ja,

Mijn domme zusje zegt dat jij heel dom bent. Is dat ook zo?

gravatar

Ik vind het wel leuk hoor, elke ochtend wakker worden in een geheel gerenoveerde stad. En ik heb in mijn jeugd ook het nodige uitgehaald, dus om het ze nu opeens te verbieden…

Bovendien, wat je ook in Leiden begint, elk jaar na 3 october (nee, geen spelfout, want eigennaam) kun je gewoon weer van voorafaan beginnen.

Reageer
gravatar

Wel een spelfout dus, want het is 3 October.

gravatar

J. Esther: Bijna, Bijna 3 October. We zijn ruim over de helft. De zomer even afwachten, goed sparen en dan gaan. En aangezien de zomer doorschuift, is het misschien wel nóg lekkerder weer dan vorig jaar (en toen was het al beter weer dan nu).

gravatar

Hahaha.
Dat is een leuke studentengrap.

Wij schoten vroeger met een bazoeka wat huizen plat na een avondje stappen. Hahaha. Jongens waren we…

Daarom ben ik ook zo voor strenger straffen, want dat kun je toch niet meer tolereren. Opvoeden moet je ze! Kielhalen desnoods.

Reageer
gravatar

Vinnik ook! Voor je het weet staan ze met haring en witbrood op de straat om dat uit te delen, je ziet het aankomen door dat slappe optreden.

gravatar

Dat zijn de ballen van het corps, het zijn de ballen van het corps, die zullen vallen, het zijn de ballen..! Dat zijn etc.

Reageer
gravatar

Zeg achterkleinzoon Paulus (Redactie: voor de lezers thuis E. Zel),

Je studeert nu al tien jaar Nederlands recht in Leiden. Maakt oma het halen van jouw baccalaureaat nog mee?

Wat anders. Die vuurwerkgrap van jou kan echt niet. Daarover is oma heel boos. Een normaal mens bedenkt zoiets toch niet! Wie noemt zichzelf nu E. Zel?

gravatar

Dit is toch een mooie reden voor demissionair staatssecretaris Zijlstra om de studiefinanciering van studenten af te nemen.

Wanneer je immers zo veel geld uit kunt geven aan restauratie van stadsdelen, kun je je studie ook wel zelf betalen.

Reageer
gravatar

Noem mij gerust ouderwetsch, maar ik zie het nog altijd liever dan dat Hollandsche Kubisme, waarvan op de foto trouwensch ook een fragment te zien isch. Het getuigt echter wel van (hoog)moed om deze twee zo uiteenlopende bouwstijlen met elkaar te verenigen. Dat dan weer wel…

gravatar

Waarom kunnen die klootzakjes niet gewoon ramen uit de bushaltes stampen en graffitis maken. Op dat soort criminaliteit is onze maatschappij ingesteld. Dat kunnen we gewoon herstellen. Dat aanpassen naar het verwijderen van barokke elementen vergt weer enorme aanpassingen van mensen die al moeite hebben met hun gewone job.

Dat studententuig denkt alleen aan zichzelf!

Reageer
gravatar

“Utregts” is geen Utrechts, dat moet “Utregs” zijn. Dus, waar heb jij gestudeerd, man?