Bleker trots op toename bedreigde vogels

Afname vogelstand verloopt volgens plan

Henk Bleker is zeer te spreken over de gevolgen van zijn natuurbeleid. Dat verklaarde de demissionair staatssecretaris van Economische zaken, Landbouw en Innovatie in Buitenhof, waar presentatrice Marcia Luyten hem confronteerde met de drastische afname van het aantal vogelsoorten in Nederland.

Bij zijn aantreden in 2010 presenteerde de staatssecretaris een ‘ambitieus programma’ om binnen vijf jaar een eind te maken aan zo’n vijftig vogelsoorten in Nederland. Volgens het rapport Uitgevogeld van Vogelbescherming Nederland zouden inmiddels zo’n twintig vogelsoorten op uitsterven staan.

Het korhoen, al sinds de vroege middeleeuwen een bedreigde vogelsoort, staat momenteel zwaar onder druk op de Sallandse Heuvelrug, waar nog slechts een tiental dieren rondlopen. De provincie wilde doorgaan met het beleid van bijplaatsen van ‘vers’ bloed in de vorm van nieuwe hanen. Dit plan werd door Bleker resoluut van tafel geveegd, die standvastig verklaarde elke ochtend tijdens de autorit vanaf zijn ponyfokkerij in Vlagtwedde naar Den Haag één of twee korhoenders ‘mee te nemen’, en ‘in landsbelang best bereid is van de gebaande paden te wijken’.

Het vergassen van ganzen rondom Schiphol, een tweede speerpunt van Bleker’s beleid, kende tevens een voorspoedige start. De stelling dat de vergassing voorkomen had kunnen worden door de aanplant van gansonvriendelijke gewassen deed de staatssecretaris af als ‘luchtfietserij.’ “Vergassen is veruit de meest efficiente manier om de provincie Noordholland ganzenvrij te maken.”

De staatssecretaris is niet gerust op een duurzame voortzetting van zijn beleid. Hij ziet een grote bedreiging in de terugkeer van de bijna uitgestorven vogelsoorten. “Het is met bedreigde vogels zoals met politieke partijen: je moet zeker weten dat ze dood zijn, anders komen ze tien keer zo sterk terug.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Een aantal hele grappige opmerkingen:
– Soms blaas ik wel een terug naar een gans die mij bedreigt, maar mij lukt het eigenlijk nooit om het bedreigingsniveau van de gans zelf te bereiken.
– Dit kan Bleker nooit lang volhouden. Uiteindelijk is er geen bedreigde diersoort meer over. natuur-lijk

Reageer
gravatar

Ik ben benieuwd of hij zijn doelstelling haalt. Het zijn taaie rakkers. Je kunt ze wel bedreigen, maar als ze eenmaal gevlogen zijn krijg je ze niet meer te pakken.

Reageer
gravatar

Ik heb ergens vernomen dat deze 2 binnenkort in de Hedwigepolder plotseling herontdekt gaan worden door Bleker persoonlijk, zodat hangende het onderzoek tot er een vaststaand bewijs van deze soorten is, de polder dus niet onder water gezet mag worden.

gravatar

Het grootste gevaar voor Bleker is de Ad Koppensneller hem opwachtend in het Hedwige Moeras, achter de Peter Jan Balken Einder.

gravatar

Kijk, met Blekers is het net zoals met oudere vogels van het mannelijke geslacht: ze zijn op zoek naar een jonger vrouwtje, vinden er eentje, willen paren en vallen dan dood neer, dus gelukkig sterven ook de Blekers uit.

Reageer
gravatar

Het schijnt dat een aantal vogelsoorten stiekum een tegenaanval aan het plannen is, om CDA-politici, -leden en -stemmers uit te roeien.

In het grootste geheim worden hordes valse grote adelaars en condors uit Noord- en Zuid-Amerika ingevlogen.

Reageer
gravatar

Goed gedetermineerd tante Paulien: genus proximus, differentia specifica. Maar: omdat Henk Bleker (mét het naast-verwante vrouwelijke specimen Spies)tevens tot de klasse der ongewervelden (Invertebraten, of principieel ruggengraatlozen) behoort, is een definitieve indeling nog niet mogelijk. Bleker noodt zelfs nog tot verdere determinatie, als we zijn paargedrag met een a-typische journalistica eNeRCetica meewegen. Dat alles brengt hem tot het sub-species: politicus Cameleonticus Dictus Agnosticus (CDA-vogelachtigen) die nooit op duurzame principes gelocaliseerd en aangesproken kunnen worden.

gravatar

“Het is met bedreigde vogels zoals met politieke partijen: je moet zeker weten dat ze dood zijn, anders komen ze tien keer zo sterk terug.”

Doet me denken aan een bepaalde apensoort die pas geleden is opgedoken ergens in Polen.

Misschien is een voorzichtige conclusie gerechtvaardigd door te stellen dat politici evolutionair gezien nog het dichtst bij de apen staan?

Reageer
gravatar

Goed werk van Bleker! Het geeft geen pas dat die vogels zonder enige waarschuwing de lak van mijn mooie auto beschadigen met hun uitwerpselen. Vorige week heb ik nog 2x zo’n lelijke witte vlek moeten wegpoetsen. Die voortdurende aanslagen door die dreigende vogels moet onmiddellijk stoppen. Uitroeien die hap? Ik zeg: doen!

Reageer
gravatar

Ik snap niet hoe die ganzen het uithouden op Schiphol: Vliegtuiglawaai, kerosinedamp, iedere 45 seconden een Boeing of Airbus over je kop. Daar wil je toch niet dood gevonden worden?

Reageer
gravatar

Ik snap niet waarom Bleker trots is. Hij wil een einde maken aan 50 vogelsoorten, prima plan in mijn ogen, maar volgens mij loopt je plan niet goed als er sprake is van een toename van het aantal bedreigde vogels.

Reageer
gravatar

Er kwam een vraag binnen of ganzen wel onder de bedreigde vogels vallen. Dat was inderdaad lang niet het geval, maar om ze toch in die lijst te krijgen heeft Bleker zijn schoonzus in Badhoevedorp gevraagd elke dag minstens één keer “Ik schiet je kop eraf als jullie hier niet opzouten, KK ganzen!” te roepen naar deze vogels.

Reageer
gravatar

Ik vind die Bleker eigenlijk ook maar een rare vogel. Er is er toch maar één van?
Best veel voor een bijna uitgestorven soort.