‘Woningbouwverenigingen verdienen miljarden aan huurders’

FD onthult decennialange zelfverrijking

Woningbouwverenigingen verrijken zich al jarenlang over de rug van sociale minima, zo onthult het Financieel Dagblad. De verenigingen zouden zonder enige vorm van controle miljarden euro’s achterover hebben gedrukt.

Het ‘Stenen Kaartenhuis’ ontstond in de jaren ‘90. Na de val van het IJzeren Gordijn kochten enkele aan de regeringspartijen gelieerde oligarchen complete woningbestanden voor een appel en een ei van gemeenten en rijk. Deze werden vervolgens massaal voor flinke bedragen aan particulieren en bedrijven verhuurd. Naar nu blijkt gaat het om woekerbedragen, die onder voorwendselen als ‘gunstige leefomgeving’ en ‘veel kamers’ kunnen oplopen tot astronomische hoogte.

Nationaal Ombudsman Alexander Brenninkmeijer is geschokt door de bedragen die gemoeid zijn met de oplichting. De woekerwinsten lopen uiteen van 400 tot 1000 euro per gedupeerde per maand, vaak over lange perioden. Brenninkmeijer: ‘De bedragen worden vaak automatisch geïnd, zonder dat huurders zich ervan bewust zijn. Via incasso’s wordt een bedrag van de bankrekening afgeschreven. Dit bedrag wordt ook nog eens opgehoogd met paar tientjes per jaar. Het is echt misselijkmakend.’

Huurders in Amsterdam en het Rijnmondgebied overwegen een gerechtelijke procedure tegen de woningbouwverenigingen, met het doel schadeloos te worden gesteld. De gedupeerden tonen zich geschokt over de fraude: ‘Als ik mijn rekeningnummer afgeef, ga ik ervan uit dat dit in goede handen is’ aldus Ria ter Braak (54) uit Warmond .‘Op deze manier had ik dat geld net zo goed in de sloot kunnen flikkeren.’


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Het is dat ik het eigenlijk niet wilde delen maar ik heb al jaren aandelen in de sociale woningbouw. Die keuze maakte ik omdat Hestia for hearts woningbouw bv kiest voor sociale projecten – ik heb mijn portofolio vooral in de daken – omdat nu de dakloze onderdak bied.

Ons uitzetbeleid is dan ook een van de meest groen georienteerde van Nederland – ze verzorgen voor elk uitgezet gezin een volledig ingerichte boomhut met sanitair.

Verder zit er in mijn portofolio het dakterras, tuinhuisje en de zonweringen.

Uitbreiding op mijn portofolio zouden kunnen zijn, afhankelijk van de plannen van de overheid, graansilos, zeecontainers en gezinskampeertenten.

Die ontwikkeling zit in andere landen in een positieve trend – zoals u weet is sherwood forrest een van de nieuwe groene steden in de VS – waar boomhutten en gezins kampementen al redelijk ver ontwikkeld zijn.

Reageer
gravatar

“Thus says The Lord: Behold, I have come down! Yes, I AM HERE! I have come down to dwell in My chosen and to deliver My elect, even every lamb! For I am The Lord! And My jealousy has come to the full!…
I shall no more tolerate all this injustice and murder! All these abominations! All this wickedness! I shall no more endure all this persecution!… Even by My own people, who pollute My name day and night, without ceasing! For I shall stand upon the earth in My fierce anger, and REPAY! And I shall defend My elect and protect the weak and the needy! And the cause of the widow shall be fulfilled in her deliverance! For I am Lord and God! THE DELIVERER!… Yes, I AM HE!”

~ http://trumpetcallofgodonline.com/index.php5?title=Epilogue:_A_New_and_Terrible_Thing

Reageer
gravatar

Daar is dus de ‘Reageer’ knop voor bij ieder item, dat voorkomt onnodig verwijs, maar ik begrijp dat u tevens de gebruiksaanwijzing van deze site niet tot u heeft genomen?
Staat bovenin onder de tab ‘Disclaimer’.

Moeten wij ons nog iets bedenken bij het gebruik van die dubbele “S” in uw naam? Ik bedoel maar; het is weer bijna mei ….

gravatar

Ach ja, een “disclaimer” heet zoiets tegenwoordig. Raadpleging daarvan voerde mij tot de slotsom dat sprake is van wat men vroeger in voor iedereen begrijpelijk Nederlands een exoneratieclausule placht te noemen. Van Al die moeilijke woorden raakt een mens natuurlijk zodanig in de war dat men zelfs het aantal s-tekens in de eigen naam niet meer kan tellen.

gravatar

dan wordt het tijd dat je
EEN TIJDJE….
achter ”een gesloten deur ”
gaat wonen.
EN DAARNA…..
wel eens aan werken gedacht?
denken wel?
DAN WORDT HET TIJD,OM HET NU ONDER
DWANG TE GAAN DOEN

Reageer
gravatar

Ik schroom het bekend te maken, want we weten allemaal wat er van overheidswege met ‘klokkenluiders’ wordt gedaan (die worden -ondanks hulp door de nationale Ombusman- door langzame ambtelijke molens vermalen), maar grootschalige verduistering wordt van evenzeer van overheidswege bedreven. De vele tientallen miljoenen liters brandstof die dagelijks worden getankt dragen dagelijks tientallen miljoenen Euro’s af aan accijnzen én BTW. De contracten aan aardgasleveranties aan buitenlandse afnemers doen d-a-g-e-l-ij-k-s grote sommen in ‘s rijks schatskist vloeien, de wegenbelasting en de 33 andere soorten rechtstreekse én indirecte belastingen doen zoeken naar goede beleggingen om de surplussen winstgevend ‘onder te brengen’. Gewone burgers in Nederland hebben geen notie over de omvang van de dagelijkse geldhandel en -wandel. Er is ook geen politieke partij die het besef heeft het huishoudboekje van de Nederlandse Staat eens inzichtelijk te maken; men bijt immers niet in de hand waardoor men gevoed wordt. In al die burgerlijke onwetendheid is het geen wonder dat Mark Rutte zich een keertje € 50.000.000.000,- vergist, peanuts voor ingewijden. Laten we deze jeune premier niet meer daarover lastig vallen, hij heeft al op zijn donder gehad van Gerrit Zalm, die intussen ook zijn schaapjes op het droge heeft. Richten wij ons op de interne solidariteit; eerst die met Griekenland en daarna die met Spanje, Portugal, Ierland en Hongarije. Vanaf 2013, het jaar immers van de GROTE bezuinigingen.

Reageer
gravatar

Zelfs Henk Hillen heeft, eigener beweging, de bestelling van JSF’s iets naar beneden bijgesteld: geen 85 meer, maar hooguit 82. In tijden van nood draagt een ieder zijn steentje bij, nietwaar? Als tegenwicht hebben de demissionair premier en zijn side-kick bepaald dat nu ook de Voedselbanken zich volledig zelf moeten bedruipen; de Nationale Postcode Loterij heeft moeten afhaken als sponsor. Naar verluidt omdat staatssecretaris Halvarine Zijlstra dit particulier initiatief cultureel te weinig significant zou achten. Gelukkig had net iets eerder MP Rutte geconstateerd, dat er in hogere inkomenskringen van CDA/VVD geen armoede meer voorkomt nu de Vermogensbelasting is teruggebracht tot een percentage achter de komma. En dáár gaat het toch immers om? Noblesse oblige en Unterschied muss sein!

gravatar

Volgens mij geldt het verhaal ook voor de autobranche. Iedere keer als ik een autootje uitzoek bij zo’n zaak, waar ze trouwens bulken van de auto’s, moet ik toch een enorm bedrag aan steekpenningen betalen aan een keurig gekleed heerschap (of soms een dameschap), om met een nieuw autootje te kunnen vertrekken en de oude achter te mogen laten !

Reageer
gravatar

Ach, wat een gezeur over een paar miljard.

Wij bank-managers, de Godenzonen en -dochters van het Duizendjarig rijk der Systeembanken, komen pas vanaf duizend miljard euro of hogere bedragen ons bed uit.

Gun die politici en woningbouwbaasjes ook een paar centen zou ik zeggen.

Reageer
gravatar

De overheid maakt zich hier niet schuldig aan. Zo zijn er een paar kennissen van mij die zowat hun hele leven gewoon gratis in een luxueus pand van de overheid hebben gewoond. Helaas zijn Juul en Benno inmiddels overleden. Maar waarschijnlijk kan hun oudste dochter Bea nog wel vertellen over de 60 jaar dat haar ouders gratis in een pandje in Soestdijk hebben mogen wonen. Zelf woont zij nu ook gratis in een pand van de overheid in een bosrijke omgeving in Den Haag.

Reageer
gravatar

Volgens mij maakt de Belastingdienst zich hier ook schuldig aan! Duizenden euro’s per Nederlander strijken ze jaarlijks op. En erger nog, de overheid zit waarschijnlijk ook in dit complot van zelfverrijking…

Reageer
gravatar

Het ergste lijkt mij toch, dat ook de huizenbezitter op malafide wijze gepakt wordt.
Niets te maken hebbende met huishuur, wordt hem door de fiscus een fictief huurbedrag in rekening gebracht; de regering speelt duidelijk onder één hoedje met deze verenigingen.

Waar dat bedrag blijft wordt in nevelen gehuld: hier moet de onderste steen boven komen – figuurlijk gesproken dan; er is al woningnood, dus om nu gelijk weer woningen tot aan de grond toe af te breken wil ik niet voor pleiten.

Kamervragen! Hier ligt de mogelijkheid om voor decennia het begrotingstekort om te buigen in een begrotingsoverschot.
(of bedenk ik hiermee nu net een nieuw woord?)

Reageer
gravatar

Hier zie ik toch wel enige logica. De huizenbezitter heeft geen uitgaven wegens huur. Dit is een besparing en dit voordeel dient uiteraard te worden belast.

Voor de huurder zou dan dienen te gelden, dat hij nimmer kooppenningen voor een huis heeft hoeven neertellen. Dit is een voordeel dat ook zou moeten worden belast. Verder heeft heeft de huurder nooit kosten voor de notaris hoeven te maken. Het lijkt mij vanzelfsprekend dat het notariaat alsnog moet worden gecompenseerd.

Het lijkt mij dat het begrotingstekort met deze eenvoudige ingrepen is opgelost. Het is eigenlijk niet te bevatten dat men in het Catshuis dit niet op een achternamiddag heeft kunnen bedenken. Zonder De Speld komt er niets terecht van de Staat de Nederlanden.

De term “begrotingsoverschot” verdient geen aanbeveling omdat dit bij de rest van Europa de indruk zou kunnen wekken dat er bij ons iets – of zo u wilt: nog meer – te halen valt.

gravatar

Hm, u houd nu een pleidooi voor het afschaffen van de aftrek van de hypotheekrente merk ik.
Immers; als het voordeel van het niet huren belast moet worden (men mag natuurlijk niet toestaan dat geluk een rol speelt) maar tegelijkertijd deels wordt gecompenseerd met deze aftrek, zou een en ander budgetneutraal kunnen geschieden.

Overigens is er ook nog de overdrachtsbelasting, welke nimmer gecompenseerd is geworden door extra belasting voor huurders: er lijkt sprake te zijn van scheefloop: de logica wringt, maar ik ben geen econometrist zeg ik daar bij.

Even kijken of ik nu het plaatje compleet heb: alle voordeel dient belast te worden, ook als dat nadelig uitpakt voor betrokkenen. Inkomen is een voordeel, derhalve is dat belast. Wonen in een ommuurde omgeving met voordeur is een voordeel, dus belast

Ergo zou men om belastingvrij door het leven te gaan dus inkomen noch huis moeten willen hebben. Tja.
Mensen in Afrika zijn daarin pioniers, maar er schijnen toch wat probleempjes op te doemen in het kader van dat concept.

Een overschot zal geld aantrekken, geld maakt geld luidt het aloude gezegde, lijkt mij een prima uitgangspunt.

gravatar

huurders betalen net zoals kopers aan OZB.huurders WILLEN nou eenmaal geen huis kopen,maar MOETEN daarvoor een door de gemeenten vastgesteld bedrag betalen alsof ze huiseigenaar zijn. Huiseigenaren betalen diezelfde OZB,alleen dubbel,daarentegen kunnen ze beroep doen op hypotheekrente aftrek.wie komt het er beste van af????

gravatar

@Jannes Flex van Binnen: willen is kunnen, heer Jannes, namens de grote gebretelde wijsgeer van het Eind der Tijden.

Hoe triest ook, de huurder is beter af: deze heeft een huisbaas welke hij het leven zuur kan maken door in het holst der nacht spoedreparaties zonder uitstel te eisen en tot wanhoop kan drijven met allerlei tactieken.
Me dunkt; dat is en aardige compensatie.

gravatar

En terecht. Hadden die minder bedeelden zichzelf maar wat meer moeten bedelen. Waarom nemen mensen toch geen voorbeeld aan de rijkeren van deze wereld, terwijl er in de pers zo veel goede voorbeelden zijn? Ik noem een Rijkman Groenink, Wim Kok, etc. Graaien is goed!

Reageer