Encyclopedieën Den Haag in recordtijd uitverkocht

‘Politici kunnen alwetendheid niet langer veinzen’

Na het vertrek van John Leerdam en de controverse rond van Ineke van Gent is er in Den Haag is er een groeiende behoefte onder politici om hun algemene kennis bij te spijkeren.

Alle boekwinkels in Den Haag zijn inmiddels door hun voorraad encyclopedieën heen SP-kamerlid Ewout Irrgang: “Het is altijd belangrijk geweest om je kennis te etaleren in de politiek. Tot voor kort konden we altijd doen alsof we alles wisten. Inmiddels kom je daar niet meer mee weg, vanaf nu moeten we daadwerkelijk alles weten.”

Verkoper van De Slegte Den Haag, Peter Steenhuis, is verheugd met de hernieuwde aandacht voor encyclopedieën: “We verkochten voornamelijk goedkope communicatieboeken met handige retorische trucs. Sinds het begin van deze week is daar verandering in gekomen. Die dure encyclopedieën raakten we voorheen aan de straatstenen niet kwijt.”

PvdA-kamerlid en voormalig minister Ronald Plasterk zag al langer aankomen dat het veinzen van intelligentie op den duur niet langer houdbaar zou zijn. Daarom besloot hij, voor hij in 2006 aan zijn loopbaan in de landelijke politiek begon, eerst ruim 30 jaar lang te studeren aan diverse universiteiten en in verschillende disciplines: “Regeren is studeren. Keihard leren. Niemand stemt op een partij met een kamerlid in de gelederen die geen idee heeft tot welke stroming de Russiche dichters Ivan Barkov, Aleksandr Bestuzhev en Yulia Zhadovskaya behoren. En terecht.”

Parlementair journalisten reageren verheugd op de ontwikkeling. Frits Wester van RTL twittert: “Eindelijk krijgen we politici die we verdienen, die op alle vragen een antwoord hebben, of het nu gaat om economie, kunst of microbiologie.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Het heeft even geduurd, maar ik snap ‘m nu ook: Wiki lekt en heeft dus ‘n Tena Lady nodig. Maar wat nu als Wiki van mannelijke kunne is? Dan tóch een Tena Lady? Ik zou zeggen: “Kom mij niet Te na, Lady” Men loopt als man immers niet graag te koop met prostatisch ongemak, zeker niet vis-à-vis Tena Ladies, de moderne variant van Tupperware Ladies.

Reageer
gravatar

Met schaamrood op de kaken moet ik bekennen dat ik nog een 20-delige Winkler Prins En-CYCLOOP-edie in de kast heb staan. Met nog wat aanvullende jaarboeken die ik overigens nauwelijks inkijk. Maar de WP wil ik nog wel eens opslaan voor vragen over oudere tijden, zoals die worden gesteld in de wekelijkse puzzel in Vrij Nederland. En: sinds mijn WP-bezit lokaal bekend werd heb ik veel aanloop van dorpspolitici die rond de waterpomp nog wel eens geluiden vernemen over beschavingen buiten het dorp en die dan nieuwsgierig zijn naar de betekenis en context daarvan. Onze dorpse trots, de buitendorpse (Anti-lliaanse) familie Van Goejanverwelktesluis, komt bij mij regelmatig op de koffie om te vernemen over de periode dat Nederland nog een volledige persvrijheid kende. Dit is dus tot vlak vóór de Fatwa van de KNVIGI (de Koninklijke Nederlandse Vereniging van InHollands Gediplomeerde Imams). Waar vindt je dat soort verboden informatie vandaag de dag nog? Niet in Wikipedia; hooguit in Wikileaks, maar daar is nu Tena Lady ook al actief. Wiki leaks en Tena Lady? Dát zoeken we even op.

Reageer
gravatar

Er is hier geen sprake van een punt, maar wel van een speld. Wij zijn hier gek op Madurodam. Serieuze vragen worden niet op prijs gesteld. Als je hier geloofd wordt, zit je al gauw fout.

Reageer
gravatar

in de tweede zin ontbreekt een punt na heen dat maakt het allemaal een beetje onleesbaar

Reageer
gravatar

ja ik ben nu eenmaal erg gesteld op goed gebruik van interpunctie

gravatar

Ja, en over matig spatie gebruik zie je te rug in rechtse schreeuwers.

Dus het liberaal midden gebruikt inter punctie als tegen wicht van teveel spa-ties.

En het konservatief midden buigt zich tijdig over de volgende spellingshervorming.

gravatar

Royal Arial Characters Ltd (RAC) verwacht,,, dat interpuncties juist dé grote mode van komende zomer zullen zijn!!!!!

Daarentegen ziet New Roman Typescript Inc (NRT) de HOOFDLETTER als DE GROTE TREND.

De faculteit Letteren van de Universiteit Franeker (LUF) kwam tot een gehéééél andere conclusie. Een zééééven jaar durend promotieonderzoek onder tien Friese klanten van de pláááátselijke bakker in Klooster-Lidlum toonde aan dat het gebruik van diakritische tekens onder jongeren jè van hét zal worden.

Op de jaarlijkse internationale letterbeurs van Frankfurt van 4 tot 19 februari dit jaar werd onder ander door Carla Bruni, Doutzen Kroes, Claudia Schiffer, Máxima Zorreguieta, Kim Feenstra, Gisele Bundchen, Kate Moss, Naomi Campbell en Karolina Kurkova op de katloop de laatste creaties van trotse internationale letter- en interpunctieontwerpers getoond.

gravatar

Pol Pot wist wel wat te doen met encyclopedieën en de lezers daarvan.

Kunnen we niet alle ip adressen van mensen verzamelen die wikipedia vaker dan eens per week gebruiken?

O dat doen we al?

Reageer
gravatar

Nou das mooi en Snel afgelopen dan …. goed dat die juten nu boeven gaan vangen. dit kabinet WILDERS zal ze wel snel even te pakken nemen zodat dat niet meer kan. Kunnen die linkse gutmeschen huilie huilie gaan doen omdat we ze gevonden hebben.

gravatar

Kunt u even vertellen wat dat is een gutmensch? Ik heb deel 9: Fay-Ger, en ik zou niet iets willen missen als het om boeven gaat (deel 4: Bel-Bou).

Wel grappig dat u dus uw eigen soort op gaat pakken, volgens de encyclopedie deel 4 dan. Dat geeft toch een wat oneerlijke voorsprong.

gravatar

Ja jouw soort dus… met die AErdappel in je naam en die moellike woorde en zinnen. steek dat deel 4 maar ergens waar je niet bijkan in het donker.

gravatar

Hoe raad u het zo dat ik mijn encyclopedie in een afgesloten kabinet bewaar: te koop lopen met geleerdheid is een hachelijke zaak tegenwoordig.
Overigens staat u helegaar in de traditie van niet kunnen tellen, hoe origineel.

gravatar

Wat een boekenwurmen in ene? Hebben ze dan nog wel tijd om te regeren? Met het uitmelken van de bevolking zijn ze inmiddels wel klaar…..

Reageer
gravatar

Ik heb een partijtje spiksplinternieuwe Wikipedia’s op de koop weten te tikken, die ik u gaarne wil aanbieden voor een mals prijsje. Ik hoef er niks aan te verdienen, maar stel betaling vooraf op prijs.

Wees er snel bij, want OP = OP!

Reageer
gravatar

Verhip, daar zegt u zowat. Aangezien het overgrote deel van de bevolking geen opengesneden encyclopedie bezit -in die kringen eerder aangeduid als encyclopie- zijn deze genoemdem de ware Volksvertegenwoordigers!
De hype rond het encyclopediebezit vergroot de kloof tussen politiek en volk op ongehoorde wijze!

gravatar

In Apelfoort hebben we nog genoeg encyclopedieën in de winkels liggen. We proberen ons stadje te profileren als rustoord voor politici: “kom in ons Apelfoort bij zonder geweten en iets te weten”. Voor Erica Terpstra: ‘Jij bent net zo’n kei als onze Apelfoortste grote kei’. Dat werkt, lijkt het. We zagen al een Leerdam over de markt lopen en het overal mee eens zijn wat de marktkooplieden tegen hem zeiden, we zagen een van Gent die keurig het verschil uitlegde tussen Sas van Gent en Gent waarbij ze er alleen iets naast zat met betrekking tot de ligging in de verschillende landen maar daar doen we hier niet moeilijk over. Ook dhr. Rutte is net aangekomen en omdat hij geen enkele mediatraining heeft gevolgd is hij uitgebreid geinterviewd door ons plaatselijke sufferdje. De onwetende politicus: een ware groeimarkt!!

Reageer
gravatar

Zo’n encyclopedinges staat wel geleerd. Maar mogelijk zijn het weer gewoon lege kaften. Vorm ipv inhoud. En dan die gebrekkige inhoud oppimpen met encyclopedie-wijsheden en dito zinsnedes.

En die pipolitici hebben nu al geen tijd om alle wetsvoorstellen te lezen. Geen probleem want de norm is meestemmen met de partijlijn. En dan een encyclopedachtig imago promoten als boekje voor het bloeden.

Zoziezo is die encyclopedie een btje uit de tijd, achterhaalde kennis zeg maar. CHECK: http://www.oudemedia-nieuwemedia.nl//

Reageer
gravatar

Ik hoorde laatst over een lokale politicus die een encyclopedie voor op de computer heeft aangeschaft om mee te gaan met de moderne tijd. Hij heeft trots verteld dat ‘ie nu 27 PC’s op in z’n werkkamer heeft staan, 1 voor elke letter van het alfabeth en een atlas (google earth waarschijnlijk).

Reageer
gravatar

Ik heb nog een achtdelige Moderne Medische Enclyclopie uit 1981 in de aanbieding. Kostte destijds slechts fl.4,95 per deel. Kan ik hier een politici gelukkig mee maken? Kan hij/zij alles leren over de meest gruwelijke ziekten en zo.
Willekeurig voorbeeld uit deel 2 blz 253/254: Bronciëctasie met een plaatje van een opengesneden long met zakvormige beschadigingen aan de luchtpijpvertakkingen. Bovendien een hele verhandeling over het ziektebeeld met veel opgehoest slijm, de diverse te onderscheiden soorten Bronciëctasie en de opmerking dat de aandoening mede sterk afhankelijk is van slechte weersomstandigheden en luchtvervuiling.
Leuk toch?

Reageer
gravatar

Ai, hier wordt wederom een bolwerk van onwetendheid en opportunisme geslecht.

Gelukkig hebben we de ECB nog, anders stonden de banken er nu helemaal alleen voor!

Reageer
gravatar

Ik denk dat de politici medio 2017 klaar voor het grote Googlen zullen zijn. Desalniettemin is een niet digitale encyclopedisch medium op dit moment voor hen ruim voldoende.

Reageer
gravatar

Deze ontwikkeling zal enkel nog maar de kloof tussen politiek en het volk vergroten. Ik zou haast met Willem van Oranje willen zeggen ‘Heer, heb medelijden met mijn arme volk!’ Voorheen kreeg elk volk de politici die het verdiende, maar als we nu slimme politici gaan krijgen, is het hek van de dam. Straks gaan ze nog besluiten nemen op basis van kennis en kunde. Dat moeten we niet willen! Gelukkig zal de PVV bij haar oude koers blijven, zodat wij, het volk, ons kunnen blijven herkennen in de domheid waar wij zo aan hechten!

Reageer
gravatar

Het kan nog erger, beste DeSolex. Om de kloof tussen politiek en volk te dichten kan het zomaar zo zijn dat het volk ook aan kennisbijspijkering gaat doen. We zouden dan wel eens kunnen afstevenen op een ware kenniseconomie. Hemeltje, zo’n tsunami van kennis… Dat moeten we toch niet willen met zijn allen!

gravatar

Dat van die Ivan Barkov, Aleksandr Bestuzhev en Yulia Zhadovskayatot is tot daar aan toe, maar weet hij wel tot welke stroming Murasaki Shikibu behoort?

Reageer
gravatar

Waarom nog steeds die papieren encyclopedieën? Wikipedia op je Smartphone, stuk gemakkelijker – en waarschijnlijk nog sneller ook.

Reageer
gravatar

U begrijpt het niet: een stukje politicus kan zich nu laten interviewen met als achtergronddecor een geruststellend ingericht boekenplankje, zoiets schept vertrouwen.
Daar kan een simpel Ipadje of beeldscherm niet tegenop, tenzij u een nogal overdreven display van schermen wilt zien.
En dan kan men wachten op de opmerking of het niet wat minder kan van ‘onze belastingcenten’.

Plus daar aan toegevoegd het enorm grote voordeel dat onze nationale historieherschrijver Bosma de wind uit de zeilen wordt genomen: in plaats van met een paar welgemikte muisklikken de Wikipedia van valse informatie te voorzien, zal hij nu hele edities moeten laten herdrukken. Het lijkt mij een te grote aanslag op de fondsen van de PVV.
Wij wachten nu de eerste woedende twitter af over demoniseren en anti-PVV aanpak.

Maar het is slechts een eerste stap: lezen en begrijpen blijven twee uiteinden van het spectrum welke naar elkaar toegebogen moeten worden. Ik zie starre politici met soepele ruggengraten daar toch wat leuke spagaten moeten maken.

gravatar

Ah, vandaar. Ik probeerde laatst in Den Haag een encyclopedie te krijgen, maar de boekwinkels hadden niks meer. Ik moest maar online gaan kijken, vonden ze. Bah. Met zo’n online boek ga je toch niet lekker in je luie stoel bij de haard zitten om alle lemma’s van A t/m AK door te lezen.

Reageer
gravatar

En mochten ze na het lezen van de encyclopedieën iets nog niet helemaal snappen, dan kan het altijd nog in Pauw en Witteman met duplo worden uitgelegd.

Reageer
gravatar

Dit is toch een gevaarlijke ontwikkeling die de algemene onwetendheid van het Nederlandse volk ernstig bedreigt. Zo’n kenniswedloop kunnen we nu echt niet gebruiken.

Reageer
gravatar

Het wordt pas echt zorgwekkend als je beschouwt wat er gebeurd met politici waar niemand op gaat stemmen. Zo zit Plaserk bijvoorbeeld bij de PvdA. Het risico bestaat dat deze kennis gewoon op straat belandt. Op universiteiten worden al testen uitgevoerd, maar kennis blijkt ook nog eens ernstig besmettelijk te zijn. Als dit eenmaal uitbreekt, kan het zomaar op een kennisepidimie uitdraaien.

De enige remedie die we kennen om al deze kennis te onderdrukken, voetbal, is al tot het maximale ingezet. Op de publieke zender worden proeven gedaan met honkbal, waar in de USA grote successen mee zijn geboekt, maar de europese mutatie van het kennisvirus lijkt grotendeels resistent.