Studio Speld / Lisanne Vegt & Shutterstock

Studio Speld / Lisanne Vegt & Shutterstock

Installatieweek van start: eerstejaarsparlementariërs maken kennis met Den Haag

Wie dezer dagen in Den Haag is, zal ze overal zien: groepjes parlementariërs die op de fiets door de stad rijden. Het is namelijk weer Installatieweek, de week dat eerstejaarsparlementariërs op vrolijke wijze kennismaken met de stad Den Haag.

Je kan de eerstejaarsparlementariërs herkennen aan de felgele tasjes van de Installatieweek die ze bij zich dragen. Er staan tal van ‘toffe activiteiten’ op het programma: vandaag krijgen de nieuwelingen een rondleiding op het Binnenhof door ervaren parlementariërs zoals Fleur Agema en Joost Eerdmans. Later in de week gaan ze klimmen in de plenaire zaal én kunnen ze kennismaken met verschillende commissies. De week eindigt met een optreden van niemand minder dan Joost Vullings.

De organisatie van de Installatieweek is erg te spreken over de hoge opkomst: deze week worden er namelijk maar liefst 67 nieuwe gezichten verwelkomd. Volgens één van de organisatoren “kun je de spanning gewoon zien in die schattige puppy-oogjes van ze.” Om deze spanning weg te nemen, staat een potje Torentje-Twister al vroeg op de agenda. Volgens de organisatie was dat bij eerdere edities altijd dé ijsbreker waar later nog vaak naar gerefereerd werd: “reken maar dat iedereen lacht als een VVD’er zijn linkerhand op groen moet zetten.”

“De activiteiten overdag zijn altijd een beetje saai, vanmiddag gaan we een beetje hangen in het park met z’n allen. Ik heb vooral zin in het eindfeest vrijdag”, vertelt eerstejaars Eric Esser. “We gaan eerst naar het Paard en eindigen denk ik in de Crazy Piano's.” Esser denkt erover om, naast Tweede Kamerlid, ook lid te worden van een parlementaire enquête. “Je wil toch alles uit je Kamertijd halen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *