Scheldpartij op school eist drieëntwintig slachtoffers

'Het was altijd een beleefde jongen'

Bij een scheldpartij op een middelbare school in Emmen zijn vanochtend minstens drieëntwintig scholieren zwaar gekwetst. Volgens ooggetuigen drong rond elf uur een jongen van zeventien de kantine van de school binnen en begon daar wild om zich heen te schelden.

De tirade duurde ongeveer tien minuten. Omdat het pauze was, zat de kantine vol. De meeste leerlingen wisten te ontkomen, maar zeker drieëntwintig leerlingen werden zwaar getroffen, voordat een dappere pauzesurveillant de schelder wist te overmeesteren en af te voeren naar de politie.

Over het motief van de dader is nog weinig bekend. Wel maakte de politie bekend dat het om een ex-leerling gaat, die vorig jaar voor zijn Havo-examen zakte. Bij zijn aanhouding bleek hij een gesigneerde foto van Rutger Castricum in zijn binnenzak te hebben, maar het is nog niet bekend of dat enig verband houdt met de daad.

Een leraar omschrijft hem als een stille, ietwat teruggetrokken jongen, die wat buiten de groep viel, maar toch niet ongeliefd was. “Het was altijd een beleefde jongen”, vertelt de man. “Er moet de afgelopen maanden iets zijn gebeurd, waardoor hij zo is geradicaliseerd.”

De inwoners van Emmen hebben geschokt en vol ongeloof gereageerd. “Je leest wel eens iets over scheldpartijen op scholen in de Randstad, maar dat zo iets ook in Emmen kan voorkomen, daar houd je geen moment rekening meer”, aldus een geschokte moeder die haar zoon van school kwam halen.

De getroffen leerlingen konden worden opgevangen in de gymzaal. Een traumateam werd ingezet om de zwaarst gekwetsten direct bijstand te verlenen. Volgens psychologen gaat het nog jaren duren voordat de zwaarst getroffenen en de gemeenschap er helemaal overheen zijn.

Aanstaande vrijdag vindt er in Emmen een stille tocht plaats.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Zwaar getroffen? Duurt nog jaren voor men er overheen is?
Als je dit artikel leest zou je haast denken dat hij ook met een pistool in het rond schoot, hou t leuk hoor. Middelbare scholieren kennen al genoeg scheldwoorden en die paar extra zal echt niet zoveel uitmaken. Aanstellers.

Reageer
gravatar

Wat een onzin dit, een traumateam om een paar gekwetste pubers te helpen? Dat we in Nederland ons belasting geld aan zulke onzin verspillen wist ik niet.
Wat een onzin dat leerlingen voor ‘jaren’ gekwetst zijn door wat er gezegd is. Ik ben wel benieuwd naar wat de jongen in kwestie precies gezegd heeft. Compleet kansloos en een verspilling van tijd en geld deze actie.
Het word tijd dat er eens aandacht (en geld) besteed word aan serieuzere zaken.

A

Reageer
gravatar

Ik ben geschokt. Vooral op het platteland blijkt maar weer dat ouders een heel arsenaal aan scheldwoorden thuis hebben. Deze zijn voor het grijpen van hun kinderen, die er vervolgens mee aan de haal gaan. Ik pleit voor een minimumleeftijd voor scheldwoorden. Kinderen met een psychische indicatie krijgen helemaal geen toegang tot scheldwoorden.

Reageer
gravatar

hoe kan er ptss onstaan na een scheld partij vertel mij dat is er zijn geen langdurige fysiologische stress verschijnselen of langdurige psychologische verschijnselen. Schelden zijn woorden ze doen niks, iedereen die hier anders over denkt snapt het principe van je niks aantrekken niet en wordt dat juist ons niet geleerd om niks van anderen aan te trekken? Ach ja de mensheid wordt toch steeds verachterlijker en meer verdorven dus het is wel grappig om de effecten hiervan te zien ^^

Peace out, smoke a J and listen to DJENT!!!!!

Reageer
gravatar

Jezus christus wat een kanker ramdebielen die kanker mongolen, wat de kanker denken hun wel niet. hebben hun een kanker gezwel of missen hun een paar kanker chromosomen of hebben die kanker mongolen dat gewoon extra?

als je schelden pijn vind doen, dan moet je je mentale conditie is even goed na laten kijken en jezelf afvragen of je wel goed wijs bent. dit slaat werkelijk nergens op en is gewoon een idiotische media plooi voor aandacht.

Reageer
gravatar

En, is u goed wijs? Ik waardeer het enorm dat u jezus met een hoofdletter schrijft, keurig hoor! Zo heurt het. Wel ben ik benieuwd wat een ‘idiotische media plooi’ is, ik heb geen idee moet ik eerlijk bekennen; ik heb mijn opleiding wegens omstandigheden (PTSS na een enorme scheldpartij op de middelbare school) niet af kunnen ronden.. De gevolgen van een dergelijk voorval kunnen jaren later nog dagelijks voor een hoop narigheid zorgen. Als u mijn trauma onderschat vraagt u maar eens aan mijn buren en de wijkagent hoeveel last mensen daar nog van kunnen hebben, en niet alleen de slachtoffers zelf maar ook hun omgeving!! Uw ouders hebben ook het nodige meegemaakt meen ik te mogen afleiden aan uw voornaam, evenals de ambtenaar van de burgelijke stand die uw naam zonder morren accepteerde. It’s a mad world..

gravatar

Over al die zich herhalende ziektes maak ik me niet druk, al was het maar omdat ze zo weinig origineel zijn.
Waar ik mij meer aan erger is het gebrek aan beheersing van een correct Nederlands.
Hoe kan ik nou beledigingen serieus nemen, die niet eens correct geuit worden?

gravatar

dit vatl onder de categorie zinloos gescheld, ouwe scheldpartijen van stal halen, er zijn echt wel belangrijker zaken op de Speld te vinden.

Reageer
gravatar

Ja dat krijg je met die fascistische vrijheid van meningsuiting die in dit land nooit ter discussie mag komen te staan. Het is hoog tijd voor een verbod op deze halfautomatisch gebrulde aaneenrijgingen van vervelende woorden, zodat dit soort voorvallen in de toekomst voorkomen kunnen worden.

Reageer
gravatar

Er moet ook gewoon een stop komen op het gebruik van volautomatische scheldkanonades op het schoolplein. Dit soort zwaar geschut mag gewoon alleen door proffesionals op het binnenhof gebruikt worden. Maar omdat ik denk dat dat voorlopig een utopie lijkt, stel ik me voor dat ze in elk geval in een straal van 100 meter van een school vandaan, niet gebruikt mogen worden.

Reageer
gravatar

Pardon, ik was destijds een van de slachtoffers en ik kan u melden dat de meest vreselijke verwensingen door de lucht vlogen als strontvliegen op weg naar een verse koeievlaai. Na veel therapie en 2 pogingen tot suicide heb ik met voorrang een woning in de Schilderswijk in het deftige Den Haag toegewezen gekregen en potverdorie wat een verschil! NOOIT meer Emmen; ik heb mijn lesje geleerd. Een harde les, zeker van/voor en door een oudleerling van een school waar men dergelijke uitspraken niet verwacht.. En dan heb ik het alleen nog maar van horen zeggen, ik had zoals altijd mijn koptelefoon op. Maar de geschrokken blikken van degenen die wél alles hebben gehoord zullen me tot mijn laatste snik bijblijven. Wie me uit wil lachen, kom maar op maar ik sla wél terug met een gebroken bierfles. In je lelijke rimpelige kippennekkie. Stelletje &^%$#@(* (een Hagenees begrijpt wat ik hiermee bedoel) die denken dat schelden geen pijn doet. Iemand geruisloos neersteken in de gang is hier de gewoonte; zo kan het dus ook! Waarom schelden, zo’n zwaar middel is zelden echt nodig op een middelbare school. Zo, nu ff me buurjongetje de kk slaan want voetballen hattie zaterdag moeten doen voor de ouders gingen vechten op het veld; niet tegen half 5 ‘s middags, dan slapen de mensen hier na het altijd weer enerverende voetbalweekend een beetje uit op maandag, mag dat? Ja, dat mag!

Reageer
gravatar

Sorry,

maar als die leerlingen gekwetst zijn denk ik dat zij eerder “geradicaliseerd” zijn, dan degene die in het wilde begint rond te schelden.

Gegroet.

Reageer
gravatar

Het kan toch nooit zo erg geweest zijn? Na die vuurwerk ramp van een paar jaar geleden zijn toch alle kinderen daar stokdoof? Of haal ik de plaatsen door elkaar …

Reageer
gravatar

Dafuq i just read? hoe kan dit nieuws worden wat een ontiegelijke onzin. kun je maar weer zien hoe zielig emmen is. gebeurd nooit wat dus maken ze hier maar nieuws van.

Reageer
gravatar

Praten in het drents is gelijk aan schelden. De lippen stijf op elkaar houden is het motto van Bartje.
Vandaar dat er zo weinig weerwoord was en de slachtoffers zo zwaar zijn getroffen.
Het is en blijft (vocabulair gezien) een achtergesteld gebied.

Reageer
gravatar

Ja en het was n.b. ook nog het gedicht “Frieden” van de Duitse ’14-’18 pacifist Johann Nepomuk Vogel. Kun je nagaan hoe het Duits zelfs bij de derde na-oorlogse generatie nog verkeerd en zo beladen overkomt op MBO-niveau studenten. Men zou in Emmen -zo dicht bij Duitsland- toch een wat genuanceerder beeld van kunstzinnige expressie (van n.b. een formeel eindexamenvak) verwachten. Het kan natuurlijk ook zijn dat de jongen zijn solopartij in de afscheidsmusical ‘Ali B. (Baba) en zijn 40 rovers’ aan het oefenen was.

gravatar

Er was eens een jongen uit Emmen,
Die keek veel naar prammen en memmen.
Hij zag er zeer veel,
Helaas: twee-dimensioneel.
Zijn internetverkeer was niet meer te temmen.

Reageer
gravatar

Het nadeel van late reacties (als deze) is, dat zij het risico lopen te worden beschouwd als ‘mosterd na de maaltijd’. Kortheidshalve stel ik daarom slechts; als crypto-liberaal ben ik rabiaat tegen ingrijpen van de overheid in het privé-leven van haar burgers, maar in de komende Liberale aanpassing van onze grondwet (onder auspiciën van MP Mark “Thorbecke” Rutte c.s.) aan Brusselse normen, moet een wettelijke limitering van scheldkanonnades worden opgenomen. Dit als logische consequentie van het wegbezuinigen van trauma-teams voor onvermogende scheldslachtoffers en het effectief verhinderen van toegang tot de rechtspraak voor gewone burgers.Verder moet er op school reeds worden begonnen met psychische immunisatie tegen schelden. Recidiverende scheldkanonniers zouden 24 uur in een schandblok op het schoolplein en op de lokale tv te kijk kunnen worden gezet, hun slachtoffers mogen dan met rotte eieren en beurse tomaten (uit oneetbare Voedselbanksurplussen) aan hun ongenoegen uiting geven. In klassieke onderwijskringen wordt aan deze stap een pedagogische werking toegekend.

Reageer
gravatar

Emeritus, dat betekent toch dat u zich van het actieve gewoel heeft afgewend?
Buiten dat: u treed in een wetenschap die de uwe niet is, een aanzet tot tweede carrière of een tijdspassering, ik weet het niet, maar duidelijk moge zijn dat hier iets schort: straffen is in de paedagogische wetenschappen niet meer zo prominent noodzakelijk.
Wij bekijken liever het potentiaal aan nog in te vullen kansen.

Deze ‘scheldkannoniers’ zoals u ze treffend beschrijft, zouden met wat medewerking op een mooie en vruchtvolle loopbaan kunnen hopen, mits ons land maar zo pienter genoeg zou zijn ze in te zetten bij de Verenigde Naties om daar van leer te trekken. Bijvoorbeeld.

gravatar

Jeettje 010 z.h.: “Emeritus” betekent inderdaad in ruste, maar dat is niet identiek aan “inactief” of ‘dement’. Men doet als rustend oudere wat men nog kan om de huidige (Waan van de Dag) generatie machthebber (ooit treffend gekarakteriseerd als ‘patat-generatie’) nog enige realiteitszin bij te brengen. Onze bejubelde MP bereidt een Thorbeckiaanse Algemene Grondwetsherziening voor waarin met name het Strafrecht zal worden aangescherpt. Hiertoe werkt het Duo Teven op Stelten aan verdriedubbeling van straffen voor kleine delicten en het straffeloos maken van economische delicten boven de € 2.000.000,-. Dit in verband met het ontbreken van mankracht én expertise bij de Belastingsdienst om bedragen boven deze financiële limiet te overzien. Dat betekent dat alle bankfraudes en handelen met Voorkennis op Beursplein 5 voortaan onbestraft zal blijven. Aan kleinere vergrijpen zullen zwaardere straffen worden toegekend omdat die bij het gewone volk sterke reacties oproepen. Hierbij valt te denken aan tasjesroof, fietsendiefstal en het overvallen van ongewapende middenstanders, lees juweliers.

gravatar

Jeettje 010 z.h.: “Emeritus” betekent inderdaad in ruste, maar dat is niet identiek aan “inactief” of ‘dement’. Men doet als rustend oudere wat men nog kan om de huidige (Waan-van-de-Dag) generatie machthebbers (ooit treffend gekarakteriseerd als ‘patat-generatie’) nog enige realiteitszin bij te brengen. Onze bejubelde MP bereidt een Thorbeckiaanse Algemene Grondwetsherziening voor waarin met name het Strafrecht zal worden aangescherpt. Hiertoe werkt het Duo Teven op Stelten aan verdriedubbeling van straffen voor kleine delicten en het straffeloos maken van economische delicten boven de € 2.000.000,-. Dit in verband met het ontbreken van mankracht, niveau én expertise bij de Belastingsdienst om bedragen boven deze financiële limiet te overzien. Dat betekent dat alle bank- en verzekeringsfraudes en het Handelen met Voorkennis op Beursplein 5 voortaan onbestraft zal blijven. Aan kleinere vergrijpen zullen zwaardere straffen worden toegekend omdat die bij het gewone volk sterke reacties oproepen. Hierbij valt te denken aan tasjesroof, fietsendiefstal en het overvallen van ongewapende middenstanders.

gravatar

GOPPER tog?! Heb eens voorgesteld aan de Bond tegen Vloeken om BOMverDOMme te gebruiken, ik bedoel bommen zijn toch dom! Maar ze vonden het teveel op hun GVD-taboe lijken… Wat een uilskuikens.

Schelden lucht soms op. Als je het creatief doet is er minder schade.

Reageer
gravatar

Zo heb ik eens voorgesteld om “GVD!” te vervangen door “Richard Dawkins!” en “Tjezus Kristus!” door “Charles Darwin!”.

Maar daar wilden ze bij de Bond Tegen Het Vloeken niet aan. Ze hebben liever dat je vloekt dan dat je de naam van redelijke, intelligente personen citeert die niet geloven in achterlijke sprookjes over scheppingen van 6000 jaar geleden.

gravatar

Jeetje doe ff normaal. Wat wordt hier een drama over gemaakt. Die jongen is duidelijk erg in de war. Wees blij dat hij geen toegang had tot een pistool want dan had hij misschien wel 23 mensen neergeschoten. Een beetje scheldpartij kun je wel weerstaan toch. Ben vroeger ook vaag genoeg uitgescholden en dat zegt alleen maar meer over de ander dan over jou. Wat moet die jongen allemaal wel niet gezegd hebben dan dat er zo op wordt gereageerd? Vroeger stond er wel vaker iemand te schelden op school en dan stond iedereen diegene gewoon uit te lachen. Kinderen van tegenwoordig worden door die beschermde opvoeding wel een beetje tot watjes gemaakt vind ik.

Reageer
gravatar

Het is silly, maar dit betoog is onjuist. Wellicht was de jongen inderdaad wat in de war, maar juist daarom gaat de vergelijking met het schelden van vroeger niet op.

Indien vroeger op een schutting de bekende woorden “Piet is gek” werden genoteerd, betekende dit niet dat Piet aan een psychische ziekte leed. In dat geval zou er immers voor Piet worden gecollecteerd. De questie was, dat Piet zich opvallend had gedragen. Dit nu had Piet niet te doen. Hij diende zich niet te gedragen als een hele Piet, maar als een gewone Piet onder de andere Pieten en niet de kop boven het maaiveld uit te steken. Het schelden betrof dus het afgeven van een signaal ter (re)socialisatie van Piet.

gravatar

Gut, ik dacht even dat het een reactie op een mijner verstandige reacties betrof, doch het is slechts ijdel gebruik van mijn naam.

Tja, wat zal ik hier van zeggen; Heer Spaland’s riposte maait mij bijkans het gras onder de voeten, maar laat ik dit toch nog meegeven: u is uitgescholden, doch meent dat het meer zegt over de schelder dan u. Niet mits deze gelijk heeft, natuurlijk.
En een beetje schietpartij is ook te doorstaan met kogelwerende kledij, doch prettig is anders.

gravatar

So hee, het duurt langer om alle commentaren te lezen dan die hele scheldpartij geduurd heeft. Die gesjeesde Havist heeft best puntig geformuleerd. Nog even oefenen, en hij haalt het herexamen.

Reageer
gravatar

Holey Moses, dit was geen Havist! Volgens betrouwbare bronnen binnen de Mossad (ja, ik ben mij er 1tje) ging het hier om een “Kenthovindist”. Een evolutie-ontkennerstroming die ons onderwijs van binnenuit wil uithollen.

Gelukkig zijn er nog, zoals de reacties op dit schokkende artikel leren, scholieren die zich bewust zijn van die dreiging.

gravatar

Zelf vloek en tier ik ook wel eens, maar op een acceptabele manier. “Nasibal, frikandel, uilskuien”, deze woorden geven mijn emotie weer, maar kwetsen niemand! De roekeloze dader kan daar een voorbeeld aan nemen. Drommels, drommels en nog eens drommels!

Reageer
gravatar

Wat een drama om niks.. Beetje gescheld van een oud leerling.. Dus vast niks persoonlijks tegen de ‘slachtoffers’
Grapje zeker dit

Reageer
gravatar

Kelly: ik heb een letterlijke transcriptie van het gezegde. Overgenomen van RTV Drenthe, en geloof me, het is niet voor tere zielen:

“Hey! Jullie domme drenthen. Met jullie stomme, niet al te knappe(onhoorbaar) en jullie zinloze nergensnaartoegaande kanalen. Het enige wat jullie stomme (moeilijk te verstaan) ooit hebben bereikt is het stapelen van stenen en het kweken van heide. Bartje was een (nedersaksisch scheldwoord) en had volkomen gelijk. Kijk nou eens naar Emmen (…) de biesten in de dieretun doar hebb’n in hoager IQ als jeluij hier op d’n hoage skulle. Ik pis op jim (…) en op jim tweebaans diken (…).

En zo gaat heet maar door. Niet zo netjes, toch? Ik kan best begrijpen dat schoolkinderen die zijn opgegroeid met “The X factor” en andere beschaafde programma’s hiervan in de war raken. Een stille tocht is op zijn plaats. Maar dan wél een waarbij de deelnemers niet in hun hoofd lopen vloeken.

gravatar

Het is over komen waaien uit Amerika. Daar heb je al jaren “drive by shoutings”.

Reageer
gravatar

De Inspectie van het Onderwijs is na een anonieme tip en daaropvolgend diepgravend onderzoek tot de conclusie gekomen dat examens dit jaar op de locaties Boermarkeweg, Oosterstraat, Weerdingerstraat en Angelsloërdijk van het Esdal College (met spatie) geld- en tijdverspilling zijn en derhalve niet zullen worden afgenomen. De docenten zullen tot nader order worden ingezet op het ambitieuze Project Alpha om psychokinese ook buiten Emmen tot zijn recht te laten komen.

Reageer
gravatar

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Alvorens dit aangepakt kan worden, dienen er voldoende signalen te zijn dat er inderdaad sprake is van onzorgvuldig spatiegebruik op grote schaal. Pas daarna kan een traject worden ingezet om eventueel tot bijvoorbeeld een expertisecentrum te komen.
Het oprichten van een expertisecentrum en het aantrekken van voldoende experts zal ook de nodige tijd kosten. Daarbij is het nog maar de vraag of een internationaal vermaard spatie-expert wel aan de slag gaat onder de Balkenendenorm.

gravatar

Steeds weer hetzelfde liedje. Men toont steeds energie en frisse daadkracht als men argumenten moet aanvoeren om niet van de luie krent te hoeven komen. Zo worden we opgescheept met inspecteurs die niet inspecteren en toezichthouders die geen toezicht houden.

gravatar

Er worden hier wel erg veel vrijheden genomen. En dat terwijl de Inspectie van het Onderwijs voortvarend aan de slag is gegaan en voornemens is om een commissie samen te stellen om de wenselijkheid van het eerder genoemde centrum te onderzoeken.
Rutte heeft al toegezegd een Negen Punten Plan op te stellen, terwijl onze voormalige minister-president vond dat hij het land in deze moeilijke tijden niet in de steek kon laten en bereid werd gevonden om als commissaris de strijd aan te binden met de spatie in de naar hem vernoemde norm.

gravatar

Nu ja, omdat de MP niet tot tien kan tellen laat u het maar zo en maakt zich er met een Jantje-van-Leiden af?

Wat moeten wij nu toch met een Inspectie wier hoogste staat van ambitie de verpersoonlijking van de zesjescultuur blijkt en te beroerd is om het lege gebruik van spaties een halt toe te roepen?

gravatar

Mijn vermoeden is dat u van een eenvoudige ambtenaar toch iets te veel vraagt. Aangezien ik hier echter niet zeker van ben, heb ik mijn beleidsmedewerker gevraagd een en ander uit te zoeken. Hier komen wij binnen de termijn van zes weken op terug.

gravatar

Zowel het artikel als de reacties tonen duidelijk aan dat er nog veel niet-opgeloste en/of geheel verdrongen Oedipuscomplexen existeren onder de mannelijke (?) populatie van dit platform. Het is m.i. dan ook niet zozeer de vraag of, alswel wanneer zich een nieuw ‘Emmen’ zal voordoen. De suggestie van confrère G. Gerritje ten aanzien van een spontane Gilles de la Tourette deel ik niet; die openbaart zich al rond het vierde levensjaar.
Het zich pas later (maar dan sterk anti-sociaal en onmaatschappelijk) afzetten tegen een dominante vader heeft al heel wat onheil over de maatschappij gebracht. Echter, in een aantal gevallen zijn er door verloskundigen of huisartsen cruciale beoordelingsfouten gemaakt; soms werd het kind met het waswater weggegooid en in andere gevallen werden kind en nageboorte noodlottig verwisseld. Toch komen zelfs deze entiteiten vaak goed terecht. Juridische vervolging weerhoudt mij van namen noemen, laat ik derhalve volstaan met de opmerking dat deze categorie hoog is vertegenwoordigd in het politieke echelon.

Reageer
gravatar

Toch moet u de mogelijkheid niet over het hoofd dat het hier een ander fenomeen betreft. Zoals al eerder door de heer Stalpaert is opgemerkt: het transcript ontbreekt. En dat bemoeilijkt zowel de anamnese als diagnose.

Als uit dit transcript blijkt dat het een voordracht betrof van, zeg een Shakespeare, of een Theo Maassen dan wel een Hans Teeuwen, dan hebben wij te maken met een verregaande vorm van wereldvreemdheid van de toehoorders.
Dat lijkt mij voor Emmen niet uitzonderlijk, welbeschouwd.

gravatar

Heren toch, vergeet Freud en Oedipus. lees eens een boek van Jean Piaget, of een moderne klassieker over development psychology, kinder en jeugd, ontwikkelingspsychologie en met name de hoofdstukken over puberteit (pubertijd, het puberen). Zo tegen geringe vergoeding af te halen bij De Slegte.
Vanaf heden in de DSM-V.

gravatar

Een STECR Werkwijzer zou goede handvaten kunnen bieden op de werk- en/of leervloer. De DSM-systematiek is voor de managers en leerkrachten immers niet hanteerbaar nu steeds meer de neiging ontstaat om alles wat sociaal wat minder wenselijk is van een medische diagnose te voorzien zonder eerst vast te stellen of er wel sprake is van ziekte of gebrek.

gravatar

De genoemde pauzesurveillant verdient in deze een lintje. Wat een held. zo zie je ze niet vaak meer, gewoon ingrijpen zonder aan je eigen hachje te denken. Wat moet die man niet allemaal gehoord hebben. Nogmaals hulde.

Reageer
gravatar

Ik sluit me bij jullie aan, maar dit keer waren er wel erg veel kansloze reacties. Voel me weer helemaal jong!

gravatar

Rutger Castricum is een held.
Iedereen die kwaad van hem spreekt is gek.

We kunnen deze daad begrijpen, maar we distantiëren ons van de gekozen methode.

Het wordt nog veel erger, want er is veel onvrede. Bijvoorbeeld de garnalenvissers!!!

Reageer
gravatar

Wat nou scheldpartij? Komt er weer een nieuwe politieke beweging? Wat nou school? Als het om haringen gaat blijven er soms meer dan 100.000 in zitten. Wat nou eisen? Eise Eisinga heeft toch maar mooi een fantatisch planetarium gemaakt. Wat nou 23? Da’s gewoon 11 plus 12. Wat nou slachtoffers? Ja, ik heb kippen geslacht, maar offers zijn een ander woord voor poffertjes zonder suiker. Maar ik ben beleefd, al was ik graag jong gestorven.

Reageer
gravatar

Vreemd dat de moderator hier niet ingrijpt: dit is erg stigmatiserend naar dikke mensen toe én erg discriminerend naar dunne trollen.
Foei.

gravatar

Beste amontz, ik ben bang van niet. Als het hier zo doorgaat, wordt de gemiddelde geestelijke leeftijd van de reageerders verlaagd tot 14-16 jaar en misschien wel voor 70% of meer tot VMBO-niveau. Plek voor een De Speld-Junior? Met satire en parodie als keuzevakken?

gravatar

‘Een grap’?? Parbleu! Hoe kunt u zo’n enorm drama nu ‘een grap’ noemen? We hebben onze handen vol aan de opvang van de slachtoffers. Zeker ook, omdat er voor het eerst buitenlandse scheldwoorden zijn waargenomen tijdens het incident en de schooljeugd van Emmen tot nog toe slechts via de televee had kennis gemaakt met dit verbaal geweld. U kunt zich voorstellen welk een drama’s zich ondertussen bij ons hebben afgespeeld.

gravatar

Wat niemand weet is dat het inderdaad een achterneefje van Rutger Castricum is die stiekem bij hem in de leer is gegaan. Zo zien we maar weer hoe gemakkelijk je in Nederland school kunt maken!

Reageer
gravatar

Okee, dit hoort dus bij de examen stunt.. zit ook in havo 5 van het esdal, maarja we worden er nooit bij betrokken.. zo gaat dat op onze school.

Reageer
gravatar

Dat er niemand ‘Doe zelf eens normaal man’ heeft teruggeroepen.

Geert Verwilderd scheldt immers wekelijks meer dan 23 kabinetsleden en duizenden Oost-Europeanen uit.

Van onze minister-president weten we inmiddels de enige juiste reactie hierop: met een soort ‘wat-je-zegt-ben-je-zelf’ oplossing lekker terugschelden!

Reageer
gravatar

Ik weet niet wat mij meer raakt. Het ernstige conflict in Emmen, de confronterende reacties onder dit bericht of het niveau van de twaalfjarige jochies die niet begrijpen dat op de Speld altijd de bittere realiteit beschreven wordt.

Overigens deel ik de mening van
Akke Stalpaert dat zonder de duiding van kenners als B. Bokhoven dit artikel niet helemaal af is.

Reageer
gravatar

Nou Jannie, hij heeft daar wel degelijk staan schelden. Maar wat voor de een scheldwoorden zijn, kan de ander juist een enorm compliment vinden. Zo schold ik eens iemand uit voor achterlijke kippenneuker. Bleek die zwaar debiel te zijn, en het zelfs met ratten te doen. Ik bedoel maar…

gravatar

Wat ik dus wel grappig vind is dat dan dus hier staat van dat er dus 23 slachtoffers zijn van een scheldpartij op een middelbare school in Emmen terwijl het eigenlijk helemaal niet zo is dat er dus 23 slachtoffers zijn van een scheldpartij op een middelbare school in Emmen. Wand dit is dus van de Speld en daar zijn ze een grapjeswebsite

Reageer
gravatar

Wacht eventjes: dit staat in De Speld en dus heel serieus hoor! Het enige wat De Speld heeft gedaan zijn wat aanpassingen uit privacy oogpunt.

Ik begrijp wel waar jouw idee van grapje vandaan komt: alsof er in Emmen een middelbare school zou staan … is wat ongeloofwaardig ja.

gravatar

Hij had trouwens wel gewoon een vergunning om te schelden. In zijn ouderlijk huis schijnen ze blijkbaar nog meer (semi-automatische) scheldkannonades hebben gevonden. Hij was ook lid van de scheldclub.

Reageer
gravatar

O God, o God, het stroomt hier wel heel erg vol met vervelende kinderen die niet weten wat ‘satire’ inhoudt.

De eerste twee waren grappig, maar nu rijst het toch wel de pan uit.

Reageer
gravatar

@jan mango jou ouders kregen vroeger nooit een brief binnen?! ga in ene hoekje staan met je armen over elkaar.. en sodemieter op met je kansloze reactie! klein kind!

Reageer
gravatar

Ik zat vroeger op “De school met den Bijbel” en mijn ouders kregen nooit “een brief” thuis.

Ze kregen alleen op zondag een boze blik van de dominee.

gravatar

Ongelofelijk, mensen kwetsen voor het leven, mensen die hun zoon of dochter kwijt zijn geraakt, kunnen slachteroffer hulp krijgen, maar dit soort nerdjes, dat ze in hun broek plassen en bij mama gaan huilen! BAH!! en politie.. ga boeven vangen, inplaats van een held met ballen!

Reageer
gravatar

@jakob Java.. Serieus, weet niet waar jij mee bezig bent.. maar iets kanslozer dan jou reactie heb ik nog nooit meegemaakt, zelfs mijn opa zou hier beter op reageren dan jij! triest figuur.. beetje schelden, en dan slachtoffers noemen, ze zijn niet doodgeschoten!

Reageer
gravatar

Wat een ongeloofelijk *** bericht zeg! echt niet normaal. gekwetst? ga een leven zoeken! hier geld aan uitgeven is belachelijk hoevaak word er niet gescholden! ze doen net of er 20 doden zjn door een schietpartij zo dramatisch. trieste bedoeling dit

Reageer
gravatar

WHAHAHAHA!!!!!!!! omg xD wie dit geloofd is echt zo dom 😛 ik zit er zelf op school en er is vanmiddag dus echt helemaal niks gebeurd… zoo fout dit vind dit echt hilarisch xD

Reageer
gravatar

FF een dingetje, dit is niet op het esdal college oosterstraat gebeurd, want niemand weet daar wat van bij mij op school…

Reageer
gravatar

Gewoon censuur. Je verwacht toch niet dat ze al die scheldwoorden in het openbaar herhalen? Wacht maar tot je ouders De Brief krijgen!

gravatar

Het heeft allemaal te maken met het feit dat kinderen steeds meer beschermd worden tegen kwade invloeden van buitenaf. Tegenwoordig worden de kinderen door één virusje of bacterietje al ziek, terwijl wij lekker in de zandbak speelden waar ook de gehele hondenroedel uit de buurt zich op hield.

Zo ook met schelden. Nadat Comedy Central de aanvangsttijden van South Park heeft verlaat, kunnen die arme kinderen geen enkele weerstand meer opdoen. Ik zeg: confronteren die gore rotzakken!

http://www.youtube.com/watch?v=BHMGQGgl58E&feature=related

Reageer
gravatar

Geachte heer Slettenjongen,

In reactie op uw vraag of de bezoekers van deze website, in uw woorden, ‘kankerdom’ zijn. Sinds bij mijn tweelingbroer een tumor in zijn hersenen is geconstateerd gaat zijn intelligentie inderdaad met sprongen achteruit. Je zou van hem kunnen zeggen dat hij kankerdom is, of althans wordt. Desondanks begrijpt hij de ernst van het hier omschreven delict en leeft hij mee met de nabestaanden. Namens hem wil ik u verzoeken stil te staan bij het uitlachen van de ‘kankerdommen’ of in ieder geval uw leedvermaak voor u te houden.

Hoogachtend,

De broer

gravatar

Ik heb het bericht met afgrijzen gelezen. Ooit ben ik namelijk zelf het slachtoffer geworden van een scheldpartij. Het was in 1982, tot dan toe had ik een gewone, vrolijke, maar vooral zorgeloze jeugd.

De dag dat het gebeurde kan ik me nog levendig voor de geest halen. Ik was samen met mijn vriendje Timo, God hebbe zijn ziel, aan het spelen op het plein. We hadden knikkers en een elastiekje, daarmee probeerden we de glazen balletjes naar elkaar te schieten. Tot ineens, uit het niets, een jongeman, ik schatte hem een jaar of 27, aan kwam lopen en uit het niets wild om zich heen begon te schelden. Zowel Timo als ik werden meerdere malen getroffen. Hij had zich goed voorbereid, want hij schold in verschillende gradaties. De ene scheldkannonade was nog niet over of hij wist zich te herladen met een nieuwe. Hoe lang het precies heeft geduurd ben ik vergeten, maar we bleven zwaar gekwetst achter. De dader is ontkomen en heeft, naar ik aanneem, al die jaren als een vrij man kunnen leven, terwijl wij voor altijd getekend waren.

Het heeft jaren geduurd voordat ik weer enigszins hersteld was. Timo heeft het niet gered. De wonden die de scheldpartij hebben aangericht zijn bij hem nooit helemaal geheeld.

Daarom ben ik blij dat er aan dit nieuwe geval in Emmen wel aandacht wordt besteed. In mijn tijd waren er nog geen stille tochten, terwijl die stilte juist erg goed was geweest voor de verwerking. Praat er naderhand over, kom samen in een praatclubje, maar doe er iets mee als het jou overkomt.

Ook al voel je je alleen als slachtoffer van een scheldpartij, je bent het niet. Er zijn lotgenoten. Praten help.

Dank jullie voor dit platform om mijn ervaringen op te schrijven, het doet me goed.

Reageer
gravatar

Als u wilt praten kunt u altijd een afspraak maken. Ik heb veel ervaring met traumaverwerking.

Een stille tocht helpt dan weer niet zo goed. Wanneer moet je dan praten?

gravatar

Ontroerende, openhartige reactie, waarvoor dank. Maar het kan ook heel anders gaan: in de kleedkamer van mijn discuswerpvereniging kwam ook zo’n scheldkanon binnen, en begon te schelden. Hij was extra teleurgesteld, omdat ik daar als enige slachtoffer zat te luisteren, waardoor hij nog verder over de rooie ging. Enfin, na een minuutje was ik helemaal stijfgescholden, en na twee minuten had ik mijn huid ervan vol. Maar hij ging door, en toen gebeurde er iets opmerkelijks. Wat het was, snapte ik niet, maar ik voelde me ineens prima. Er kwamen berichtjes binnen op mijn mobiel, van o.a. de ING, mijn verhuurder, het energiebedrijf, Vodafone en last but nog least: de belastingdienst. Wat bleek? Al mijn schulden waren weg. Kwijtgescholden!

Oordeel dus niet te snel over scheldpartijen!

gravatar

Ik vind dit wel zo overdreven, ik woon in de randstad en schelden is hier de orde van de dag de 12 jarige roepen ergere dingen naar elkaar, dan je kunt bedenken.. Als je altijd gepest wordt en nooit ergens bij betrokken wordt is zoiets als dit niet verwonderlijk en om nou een stille tocht te houden tja dat is blijkbaar een hype.. De volgende tocht is voor de groenteboer omdat ze zijn wortelen hebben gepikt

Reageer
gravatar

Echt? Want dan kom ik ook. Groentendiefstal is één van de kwaden van deze tijd. Door de influx van illegale Russen is de diefstal van rode bieten gi-gan-tisch gestegen en vlak die niet-zo-illegale Italianen ook niet uit. Laatst zag ik er ééntje met hele bakken tomaten de winkel uitlopen!

gravatar

Nee, dat gaat helemaal goedkomen: het traumateam werd ingezet.
In Emmen ben je maanden verder voordat je hebt uitgelegd wat een trauma is, dat je er last van kunt hebben -ook in Emmen- en dat het team wat er is om te ermee helpen met koffie en een babbeltje niet van het Rode Kruis is.

Reageer
gravatar

wat een stelletje zielige figuren?
is hitler langsgekomen ofzo?
jaren duren voordat iedereen er over heen komt?
doe normaal man

Ein macht, ein reich, ein fuhrer

Reageer
gravatar

Waarom opeens al die ophef? Dit is maar het topje van de sluier. Het is in onderwijskringen algemeen bekend dat steeds meer scholen met scheldincidenten te maken krijgen. Vorige week werden in Driebergen meer dan 60 leerlingen het slachtoffer van een kantineschreeuwer (al gebruikte die minder kwetsende taal). Op veel scholen is al een pasjessysteem, laten we dat op alle scholen invoeren. En dan goed nazien op het beheer daarvan zodat oud-leerlingen geen kans meer hebben.

Reageer
gravatar

Toen bij ons op school ook zoiets gebeurde, werd het in de doofpot gestopt. 28 kinderen uitgescholden, maar geen journalist die er wat mee wilde doen.

Verziekte maatschappij, bah!

gravatar

Gut, sinds wanneer heeft een arabierist verstand van ijsbergen? Zeg nou niet dat je die regelmatig in de woestijn ziet. Hoewel sommige arabieristen die ik ken …

gravatar

Het topje onder de sluier had gekund. Met zwoele buikdanseressen, vaak uit Rusland, met niet teveel om het lijf. Bij het puntje van de ijsberg krijg ik een koud gevoel en doe ik associaties op met levertraan.
Wat dit te maken heeft met Emmen weet ik niet.

gravatar

Dit berust op een vreselijk misverstand; de jonge man in kwestie heeft sinds kort een baantje als operator bij de scheldlijn en kwam daar enthousiast over vertellen op zijn oude school. Je ziet het wel vaker dat personen zoals pauzesurveillanten doof zijn voor het verschil tussen hobby en professionele uitingen.

Reageer
gravatar

Ho nu, even stop! Zoals gebruikelijk wordt weer direct gereageerd zonder alle feiten te kennen.
Er schijnt een scheldpartij te zijn geweest, doch een transcript van wat gezegd is wordt hier niet gegeven. Dat betekent dat wij niet objectief kunnen vaststellen of hier werkelijk sprake is geweest van een scheldpartij, een monologue interieur op luide toon of een performance.

We hebben het wél over Emmen! Een in de rest van Nederland normaal dagelijks in het taalgebruik aanvaard woord of zinswending wordt daar als traumatisch ervaren, houdt daar rekening mee.

Jammer dat De Speld een voorbarige conclusie overneemt zonder de duiding van een Zwagerman of een analyse van Bokhoven af te wachten.

Reageer
gravatar

Dit soort éénmansacties zijn echter nauwlijks te voorspellen. Zoals iedereen al zei, het leek zo’n beleefde jongen. Onze dienst doet hier allang onderzoek naar. We hopen nu we deze jongen levend te pakken hebben gekregen een psychologisch profiel te kunnen maken die ons een dieper inzicht in dit soort gebeurtenissen geeft, om de samenleving beter te kunnen beschermen. Vooralsnog zien wij in dit incident geen reden om het veiligheidsniveau in en rond Emmen van Rood naar diepdonkerrood bij te kleuren. Houdt onze website in de gaten of het veiligheidsniveau niet verder veranderd. Denk daarbij ook aan incidenten als niet goed verhuisde tijgers, giraffen en nijlpaarden.

Reageer
gravatar

U vergeet hier het respect voor de conciërge en de leraren te noemen en uiteraard voor de heer of dame directeur. Oom agent zou een stichtend verhaal kunnen afsteken en een veelpleger mag ook het woord voeren. Misschien een idee met rotte eieren en tomaten (slagroomtaarten als alternatief). In Emmen zal het wel om de dominee gaan, maar die kan een schooljaar lang schooljaar lang een wekelijkse stichtelijke preek houden. En jammer van de dierentuin.

Reageer
gravatar

Is er soms sprake van ADHD. van posttraumatische stress, van te vaak buitenhuis werkende ouders, een machocultuur, een onderontwikkeld ego, ernstige collectieve frustratie die tot agressie leidt? Om de kinderen weerbaar te maken liggen weerbaarheidstrainingen, gevoeligheidsanalyses en in sommige gevallen een goed pak slaag of het weigeren van bezoek aan de McDonalds, de Burger King of de KFC voor de hand, zeker voor een periode van twee weken. De heer Stapel wil hier graag onderzoek naar verrichten.
Praatgroepen en sensitiviteitstrainingen willen ook wel eens helpen. En last but not least: de training “doe eens normaal man” tegenover “doe jij eens normaal”!

Reageer
gravatar

Ik ben wel blij dat hij de mensen niet eerst in gijzeling hield. De spanning die gedurende die periode zich opbouwt moet welhaast ondragelijk zijn geweest: Met welk woord zou hij hen dan gaan kwetsen? Alleen al het afgaan van al die opties worden de gegijzelden al zwaar getraumatiseerd.

Reageer
gravatar

Volgens mij is dat bericht 9 dagen te laat geplaatst?

Schelden is nooit leuk maar kom op zeg trauma’s eraan over houden? Hoe moeten dit soort leerlingen dan nog ooit in deze maatschappij kunnen leven? Ik keur het zeker niet goed maar dit gebeurd nou eenmaal om er dan weer zo’n media drama over te maken maakt het vaak alleen maar erger

Reageer
gravatar

Ik denk dat je de impact op een (kinder-)ziel sterk onderschat. Niet alleen kan het uitgescholden worden zelf levenslange trauma’s opleveren (ik denk aan levenslang bezoek aan de psycholoog, of in echt ernstige gevallen zelfs gedwongen opname, zelfmoord, etc.), ook het meemaken dat iemand anders uitgescholden wordt, kan dit in zware gevallen opleveren. Zeker als dit gebeurt in omgevingen die voor kinderen veilig zouden moeten zijn, zoals het ouderlijk huis of de school.

Ik heb zelf meegemaakt dat een klasgenootje van me vijf minuten lang uitgescholden werd op het schoolplein zonder dat er iemand ingreep en heb er nog jaren last van gehad. Bang dat het mijzelf zou overkomen. Nachtmerries van op een vol schoolplein uitgescholden worden zonder enige steun van de anderen.

Ik ben blij dat er deze keer wél aandacht aan geschonken wordt. Dat zou eigenlijk iedere keer dat er een scheldpartij op school plaatsvindt moeten gebeuren. Laat maar eens zien hoe vaak het voorkomt. Misschien dat het dan eindelijk ook aangepakt wordt.

gravatar

Kinderen die gepest worden, kruipen in hun schulp of pesten terug. Een goede methode is als een kind op school gepest wordt een duidelijk signaal af te geven, bijvoorbeeld door een paar gedoseerde meppen terug te geven en de pesters terug te sarren of in elkaar te slaan. Bezoek aan een sportclub en gewichtheffen valt aan te raden.
Ouders geven hierbij het goede voorbeeld.

gravatar

@Daan: en hoe is het met dat klasgenootje afgelopen? Jouw trauma is ook wel erg hoor, daar niet van, maar wat is er met dat klasgenootje gebeurd?

Is die soms politicus geworden?

gravatar

Sinds het benoemen van de vlinderdagen daar in Emmen gaat het ook helemaal mis. Hadden ze gewoon helemaal niet moeten doen. Met de dierentuin gaat het ook niet helemaal goed. Deze schelpartij had eenvoudig opgelost kunnen worden door niets van de problemen te benoemen en ze hadden gewoon goeie oordopjes moeten uitdelen.

Reageer
gravatar

“Een school heeft naast de onderwijsopdracht tevens de opdracht om de leerlingen goed voor te bereiden op de maatschappij. Contacten met die maatschappij zijn dan ook noodzakelijk.” zo staat er op de website van de school in Emmen. http://www.esdalcollege.nl/cad/infocad/index.php?option=com_content&task=view&id=16&Itemid=37
Hoezo zijn contacten met de maatschappij noodzakelijk! Als je als school toch contacten met de maatschappij wil hebben dan vraag je toch om moeilijkheden!?. Onbegrijpelijk!

Reageer
gravatar

Schelden doet gewoon wél pijn. Het is te hopen, dat de slachtoffers, het zijn er nog al wat, professionele hulp krijgen om dit trauma te verwerken. Waar gaat het in godsnaam heen?

Reageer
gravatar

Als schelden pijn doet, wat dacht je dat die SGP, Christenunie en CDA van meneer Josse gaan oplossen? Zij zitten alleen maar mee te knikken met het schelden van PVV & co op moslims.

Meneer/mevrouw KUT heeft trouwens het grootste gelijk dat dit nergens op slaat.

gravatar

dat soort dingen krijg je als je de dierentuin verplaatst. zag laatst iemand bij de apen staan te schreeuwen
en die deden allemaal hun handen voor de ogen ze schaamden zich dat ze op een mens leken

Reageer
gravatar

Ik vond het al een tijdje onrustig in Emmen. De jeugd radicaliseert in een snel tempo, aangevoerd door mensen als Castricum en consorten. De vraag rijst dan of de Christenunie, de SGP en het CDA het tij nog kunnen keren.

Reageer
gravatar

HAHAHAHA waar gaat het heen in dit land ik weet niet wie die knaap is maar die verdiend een lintje 23 mensen voor jaren lang “kwetsen” in 10 minuten dan hoor je erbij. wat een aanstellerige mietjes zeg ik word er helemaal misselijk van hou wij in dit land omgaan met dit soort dingen wat een overdreven gedoe en dan zijn er hier nog mensen die er serieus op reageren dan moet je achter je oren gaan krabben of je wel goed wijs bent. Weer zo’n artikel dat nederland HE-LE-MAAL belachelijk maakt. Ik kan hier alleen maar mee lachen wat een poppekast

gravatar

Captain Obvious, denkt u niet dat de beste Kut in kwestie niet vanuit eenzelfde satirisch oogpunt reageert en zich achter zijn computer om uw zelfgenoegzaamheid in een deuk ligt?

Of was uw reactie dan ook weer satirisch van aard, als satirische reactie op de satirische reactie van de beste heer of mevrouw Kut, die op zijn of haar beurt weer reageerde op het satirische artikel?