Verwarde man verstoort column Bas Heijne

'Heel triest dat je nu zelfs in de krant niet meer veilig bent.'

Een 58-jarige man uit Bemmelen heeft afgelopen zaterdag de column van Bas Heijne verstoord. De column in het NRC Handelsblad werd na drie alinea’s ruw onderbroken door de man, die een verwarde indruk maakte. Gedurende vijf zinnen kon hij onsamenhangende teksten over het koningshuis rondschreeuwen, waarna de eindredactie hem met zachte hand wist te verwijderen. Hoe de man het NRC Handelsblad binnen is geraakt, is nog onduidelijk.

Heijne, die na het incident zijn vervolg betoogde, reageerde na afloop geschrokken: ‘Ik vind het een zwarte dag voor de vrijheid van meningsuiting. Het geschreven woord was voor mij het laatste baken van de onbegrensde vrijheid om te kunnen zeggen wat je wilt, dus het is heel triest dat je nu zelfs in de krant niet meer veilig bent. Veel meer wil ik er dan ook niet over zeggen.’

NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch heeft een onderzoek ingesteld naar de toedracht van het incident. ‘Het is de eerste keer in de geschiedenis van onze krant dat zoiets gebeurt, dat wil zeggen: voor zover we weten. Op dit moment bestuderen twee redacteuren alle artikelen uit voorgaande jaargangen, op zoek naar verdachte alinea’s die mogelijk ongevraagd geplaatst zijn door verwarde mannen. Veiligheid staat voorop.’

Bij veel collega’s van Heijne zit de angst er goed in. NRC-columnist en hoogleraar Journalistiek Marc Chavannes: ‘Ik heb Bas meteen gebeld om te zeggen dat ik het verschrikkelijk vind. Inmiddels heb ik een aantal collega-columnisten gesproken en iedereen is zich bewust van de implicaties van wat er is gebeurd. Bij veel collega’s leeft echt het gevoel dat de Nederlandse journalistiek haar onschuld heeft verloren.’

Volgens Chavannes kunnen vergelijkbare incidenten in de toekomst een gevaar vormen voor de journalistiek als geheel. ‘Het maakt niet uit hoe redelijk je betoog is, je kunt altijd onderbroken worden door een gek met een tekstverwerker. Dat is niet alleen een gevaar voor de journalistiek, het is uiteindelijk een gevaar voor de democratie zelf. Gast! Je hebt geen flauw idee waar je over praat, gek! En wat dat betreft zien we nu dus de wrange keerzijde van onze informatiemaatschappij.’


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

“Heijne, die na het incident zijn vervolg betoogde”

Dit vind ik eigenlijk een nog veel ernstiger bedreiging voor de journalistiek.

Een verontruste lezer.

Reageer
gravatar

Noutje nog aan toe alweer… wat een nepjournalistiek: waar is die vermaledijde QUOTE?! Hebben we daar geen recht op als geinformeerde burgerts?

Overigens verdenk ik die subject ervan al langer op De Speld bijdrages te infiltreren…

Reageer
gravatar

Als Vk-lezer (is uw familie van deze afwijking op de hoogte?) kunt u natuurlijk niet weten dat de Vk bestaat uit knip-, jat- en plakwerk.
Naast De Speld is het ANP een rijke bron voor deze activiteit.
U leest dus per definitie tweedehands nieuws; zij het dat, in geval van De Speld, De Speld zover voorloopt dat het in de Vk nieuw nieuws lijkt.

Reageer
gravatar

De speld twitterde inderdaad het volgende: “@despeld Vanaf vandaag staat De Speld ook tweemaal per week in de VK. Nu voor VK-abonnees, straks voor bestaande mensen. “.

Het is nu bewezen. Ik besta niet.

En ja, VK-lezer en alle andere, de website loopt bij dit artikel inderdaad áchter op het gedrukte nieuws. Dat is ook weer zo’n voorbeeld van die andere aanpak die we van de speld zo goed kennen.

gravatar

Hela, dit artikel stond afgelopen maandag al in de Volkskrant. Gaat de Speld nou alle artikelen twee keer publiceren?

(dit is trouwens, voor de verandering, geen grap. Speld stond echt in de krant, jammer genoeg wel op de achterkant van het 2e katern en niet op de voorkant zoals verdiend)

Reageer
gravatar

Ik heb van horen zeggen dat dit soort ongeregeldheden er in zijn geslopen sinds de invoer van het tabloidformaat. Hoewel er ook kwade tongen zijn die beweren dat de toepassing van een schreefloos lettertype dit soort ongeregeldheden juist heeft aangemoedigd. Hoe dan ook, de Telegraaf weet te melden dat zij met columnisten als Johan Cruyff in de gelederen hier hoegenaamd geen last van hebben.

Reageer
gravatar

We lezen dat nu allemaal wel, maar we gaan helemaal voorbij aan de ontdekker van dit nieuws.
Lof aan de anonymus die een verwarde man ontdekte in de column van Bas Heijne. Ik zou de indringer niet hebben bespeurd en had gewoon gedacht dat het Bas zelf was.

Sjonge!

Reageer
gravatar

Peace has come to Limbabwe, dus daar kwam die niet vandaan. Net zoals bij Bas Heijne was het vandaag bij ons mis bij de Albert Heijn om de hoek. Een verwarde man weer (waarom zijn vrouwen eigenlijk zo zelden verward?) die er nodig weer tussendoor moest, de hele boel ontregeld in de rij bij de kassa, overheid: Doe Iets!!

Reageer
gravatar

Het is een onjuiste en bovendien assumptieve gedachte dat vrouwen minder frequent zouden lijden aan verwardheid of confusie dan personen van het andere geslacht.

Het grote verschil in de perceptie is dat verwardheid bij mannelijke personen waarneembaar is, dit in tegenstelling tot vrouwelijke personen waarbij dergelijke gedragingen al snel tot het reguliere gedragspatroon worden gerekend.

gravatar

Heb ik net een proteststuk geschreven over de verschrikkingen van het Koningshuis en de hele rijke reutemeteutfamilie met de zonnekoninginneachtige pretentieuze delusie dat ze het land bezitten recht vanuit de middeleeuwen toen iedereen nog horig was aan die nepedele ondermaatse relieken van een uitgestorven mensheid, EN dat helemaal naar beste Republikeinse traditie zoals je dat bij de NRC denkt te kunnen doen omdat die in feite dat zeggen te zijn; zetten ze er een lap tekst van ene Bas Heijne omheen g**verde**dver. Wie is die Heijne nou helemaal dat die zo interessant is dat ze mijn verhaal daarmee vernaggelen?
Hiero Heijne, vangen: waxinelichies, maar nou brandend!!!

Reageer
gravatar

Het gooien van waxinelichtjes moet leiden tot levenslang. Het aansteken van kaarsen in de katholieke kerk mag alleen onder begeleiding (wel betalen en niks zeggen als je ziet dat je geld in andermans zakken verdwijnt). Kaarsjes in de kerstboom mogen alleen in de periode van een week voor de kerst tot drie dagen na Nieuwjaar.

gravatar

In mijn regionale dagblad gebeuren dit soort dingen best heel vaak. Ik kijk er echt niet meer van op hoor. Dat jullie nu alleen maar de ‘de speld’ en het NRC lezen. Schokkend of nieuw? ‘t Is maar waar je aan gewend bent…

Reageer
gravatar

Wij lezen hier de Koran, de Tora, de Bijbel en ook nog eens (soms) de NRC en de VK. Regionale bladen zijn vaak in handen van de Telegraaf. Zeer lezenswaardig als je gek bent op voetbal of showbiz.
Plato is trouwens ook aan te bevelen.

gravatar

Eerst even de feiten op een rijtje:
1. er is een lek in de het heilige der heilige van de NRC
2. Bas Heyne is een eerste slachtoffer
3. De 58-jarige Bemmelaar is niet Oranje-gezind en mogelijk lid van een verwarde doch subversieve organisatie.
4. de redactie kon hem -na zijn daad- met zachte hand naar de uitgang begeleiden
5. de man was dus geen wahabistisch of salafistisch imam
6. Bas Heyne is tot in zijn merg geschokt
7. Marc Chavannes heeft de noodtoestand uitgeroepen over de persvrijheid in Nederland.

Conclusies:
1. Er moet een officieel erkend Meldpunt komen voor zich mede-geattaqueerd voelende columnisten, minus Y. v.’t H.
2. Bas Heyne moet in aanmerking komen voor slachtofferhulp, zonder eigen risico.
3. De NRC moet haar burelen en emailadressen naar geheime lokaties verplaatsen
4. Er moeten een Steunpunt Columnisten én een Flying Squad komen voor (dus: tegen) lieden die zich geroepen voelen columnisten antagonistisch de voet dwars te zetten.
5. Dwarsvoeten vallen niet onder eigen risico
6. Er moet een wetsontwerp komen dat verhindert dat gezaghebbende columnisten in de rede worden gevallen subsidiair prematuur worden gestoord, anders dan door Alzheimer.

Ik vertrouw hiermede enige duidelijkheid te hebben verschaft.

Reageer
gravatar

Het is temeer een schokkende gebeurtenis omdat het hier een kwaliteitskrant betreft en dat mede hierdoor dit soort praktijken des te schrijnender aan het licht komen. Vermoedelijk is dit slechts het topje van de ijsberg. In een interview met mijn dochter aan de ontbijttafel vanmorgen gaf zij aan dat zij vermoedt dat dit ook vaker bij andere kranten gebeurt, maar dat het daar minder aan de oppervlakte komt. “Ik denk dat een onafhankelijk onderzoek hier zeer op zijn plaats is”, aldus mijn dochter vanmorgen.

Reageer
gravatar

Ik heb de NRC al jaren geleden gewaarschuwd dat ze ##’s met schrikdraad om hun columns moeten plaatsen, maar luisteren ho maar.

Reageer
gravatar

Is het misschien een goed idee om blind te gaan typen? Dan zie je tenminste niet wie er door je typewerk heen zit te emmeren. Immers, wat niet weet, wat niet deert.
===== “Nee Carrrrrrrrrrrrrrotte, dat is GEEN goed idee!!” ====
Het lijkt me in ieder geval een stuk rustiger je werk doen. Toch?

Reageer
gravatar

dit brengt mij op een idee zo maar eens binnenlopen bij de redactie van de gelderlander het moet afgelopen zijn met de intolerantie van mensen onderling daar ga ik wat aan doen vanmorgen zag ik op teevee dat de afgelopen tien jaar een miljoen meer mensen naar de radio zijn gaan luisteren een column verstoren is een goed idee om veel mensen te bereiken dus

Reageer
gravatar

Zeg Roestige Roeland Roland, schieten onder de duiven van onze zeer gewaardeerde Heer Carrrrrrrrrrrrrrrrrrottttttttte is geen optie, hoor! Het opperen van Stomme Ideeën is ZIJN metier! Wij waarderen de Heer Carrrrrrrrrrrrrrrrottttttttttte daar uitermate sterk om. In zijn vaarwater zitten kun je niet maken. Tssssssssss…., het idee alleen al!

gravatar

En ik heb uit betrouwbare bron vernomen dat het vermoedelijk om een man, een vrouw of een kind gaat, al moet de mogelijkheid dat het gaat om meerdere personen, al dan niet samenwerkend, ook niet uitgesloten worden.

gravatar

Ik heb uit betrouwbare bron vernomen dat de verstoorder een collega van Heijne is.
Daar duidt het signalement van de ordeverstoorder tenminste op: Klein mannetje, achter in de 50, gekleed in spijkerbroek met bretels, half kaal, maar met sluik hangend grijs haar en een ziekenfondsbrilletje op z’n neus. Bovendien schijnt hij dislectisch te zijn omdat hij zijn voornaam altijd beginnend met een Y spelt in plaats van met een J.

Reageer
gravatar

Reken maar dat die twee redacteuren, bezig alle kranten van vorige jaargangen na te kijken, zich tegoed zullen doen aan vis.
‘In de krant van gisteren wordt de vis van vandaag verpakt’ weet je nog wel?

Reageer
gravatar

Toch verdacht dat u als eerste reageert heer B. showfeur. Het zal toch niet zo zijn dat u de verwarde man de weg hebt gewezen naar het NRC-gebouw in Rotjeknor? Die arme verwarde man naar binnen hebt geduwd en dan als eerste een reactie geschreven? Uit de eerste hand als het ware. Ik denk er het mijne van…

gravatar

Zeg Wo’tel, je bent er weer niet helemaal bij, hè? Het is weliswaar om volstrekt onduidelijke redenen gebeurd en benevensdien onvergeeflijk, maar daarom niet minder waar: NRC heeft Rotterdam de rug toe gekeerd en domicilie gekozen in een niet nader te noemen rotdorp in N.H.
Jouw verdenkingen aan mijn adres zeggen meer over jouw eigen ‘betrouwbaarheid’ dan over de suggestie die je doet omtrent vermeend kwalijk gedrag van mijn kant.