Ophef over ‘depressietherapie’

Omstreden therapie beoogt genezing van depressie

De optimistische zorginstelling Happy is in opspraak geraakt, vanwege hun omstreden ‘depressietherapie.’ In een serie van tien therapiesessies zou geprobeerd worden mensen van hun depressie te ‘genezen.‘

In de Tweede Kamer is selectieve verontwaardiging ontstaan over de kwestie. VVD-kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert wil dat de ‘bizarre therapie’ niet meer uit het basispakket gefinancierd wordt: “Het is te gek voor woorden dat depressieve mensen hun neerslachtige gevoelens zouden moeten onderdrukken. In ons land moet je de vrijheid hebben om gewoon te zijn wie je bent, ook als alle hoop en levenslust verdwenen is en je geen enkel zicht op vooruitgang kunt ontwaren. Dat is de kracht van Nederland.”

Ook Ineke van Gent van GroenLinks vindt de behandelmethodes van Happy onwenselijk: “Volgens onze informatie worden er zelfs medicijnen voorgeschreven om mensen van hun gevoelens ‘af te helpen’. Dat is middeleeuwse kwakzalverij.”

Minister Schippers van Volksgezondheid gaat een onderzoek instellen naar Happy: “De Inspectie voor de Gezondheidszorg gaat heel kritisch kijken naar de werkwijze van deze instelling. Het uitgangspunt moet zijn dat depressievelingen niet wordt verteld dat ze geestelijk niet in orde zouden zijn. Natuurlijk mag Happy aan zorgverlening doen vanuit hun optimistische levensovertuiging, maar we leven in 2012 en algehele levensmoeheid zonder perspectief is de normaalste zaak van de wereld.”

Wim van der Kraats, woordvoerder van Happy, ziet het onderzoek met vertrouwen tegemoet. Hij ontkent dat de omstreden therapie bizar, schadelijk en middeleeuws zou zijn: “We proberen vooral om mensen psychologische handvatten aan te reiken, opdat de kwaliteit van leven verbetert.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Als we dan toch bezig zijn met al die ziektes dan kan Repressie er ok nog wel bij… Gratis? Nein, er mot natuurlijk wel voor betaald worden. Komop noutje.

Reageer
gravatar

Depressii. ik zeg BONSAIII – want wie het kleine niet eert met ene goude knip, verdient an dat boomke nog geen snip..

Depressionisme is een heel gewaardeerde kunststroming – helaas zijn er niet zoveel Depressionisten waarmee je het werk kunt bespreken. Want de kunst vliegt met een rot vaart langs of staat vervelend lang stil – en dan slaat de twijfel toe of je het werk wel durft te bezichtigen. Want voordat je het weet krijg je een kopstoot van een gele hond met blauwe belijning. Heel sportief die kleurvoering.

Ik ben zelf ook onredelijk Depressionistisch getint..

met faal angst die met de klik op
“reactie plaatsen” probeer te overmannen..

Reageer
gravatar

Onbegrijpelijk dat een zware afwijking als ‘Impressie’ nooit ter sprake komt. De hele dag word ik geteisterd door impressies. Kijk maar eens om U heen, uw hypotheek adviseur is er mee besmet, zo ook politieke partijen, het Blinde Honden Geleidingsfonds, Min Hillen en z’n JSF, etc, etc.
Nog los van de musea die er vol mee hangen. Van Gogh was wel de ergste en er bestaan aanwijzingen dat hij de besmettingshaard is geweest en in z’n rancuneuze waanzin het van Gogh museum heeft gebouwd om de bevolking te besmetten met deze uiterst gevaarlijke en ontwrichtende hersenaandoening. Voor een impressie daarvan hoef je alleen maar een dagje door Amsterdam te wandelen.
Ik heb daarom de impressie dat de wetenschap een blinde vlek voor dit ersntige probleem heeft.
Gelukkig heb ik nog beide oren. Maar voor hoelang?

Reageer
gravatar

Alle rode en blauwe pillen! Het is maar waar je van houdt. Witte zijn meestal chemisch maar onderdrukken lekkel de symptomen. Ik denk tog dat depressie opgelost kan worden, edoch onderdrukken levert meer pingels op voor die maffia. Ahaha!

Reageer
gravatar

Heer Paulus, een zeer lezenswaardige link. Zeker als men doorklikt op de door u genoemde pagina leert men hoe men met een vakantiekiekje en wat zelf verzonnen data een imperium kan opbouwen. Ene heer Stapel kan hiervan nog wat leren.

gravatar

Dit is uitermate grappig, heer Paulus: nu pleegt u zelf wetenschappelijke fraude.
U wilt van dhr Vogel een fysiotherapeut maken, terwijl toch duidelijk geschreven staat ‘fytotherapeut’.

Ware ik u, zou ik het niet aandurven mij zonder zeerwelgemeende en diepbetreurde excuses een behandeling bij een lid van die erkende beroepsgroep aan te vragen.

Overigens vind ik het een juweeltje van bijkennis om nu te weten dat dhr Vogel een leidsman als de medicijman Ben Black Elk heeft gehad én vooraanstaand Jehovagetuige was.
Wanneer je het hebt over geheim genootschappen …. .

Zou er wellicht een significant verband aan te wijzen zijn tussen A. Vogel en de werkwoordsvorm ‘vogelen’? Deze vraagt roept zich op en strekt zich uit naar ‘stapelen’, dunkt me. Ook dhr Ben Elker, data-analyst, ligt nu onder verdacht vuur , lijkt me.
Heerlijk, al deze verknopingen, de wereld wordt almaar kleiner: het net trekt aan.

gravatar

Ik dacht altijd dat Carrotte een lief klein meisie was, nu vind ik haar/zijn reacties veel minder leuk.

Maar waar blijft de aktie ten gunste van Mart Smeets. Hoe kan zo een kanjer nu achterblijven bij een onbekende Lucille Werner? MS kan iedereen naar een werelrecord lullen en wat kan LW doen voor het CDA?
HUP MART.
(En voor de familie Paulussen: als jullie nou ook eens een keer allemaal stemmen komt het nog wel goed)

Ik word er bijna depri van.

Reageer
gravatar

In mijn hart ben ik inderdaad een lief klein meisje, maar uiterlijk een Rambo.

gravatar

Wees niet bevreesd, lieve Palina, hetkoppen is slechts overdrachtelijk. een soort over-koppen zogezegd.
Kom Gerøst in de bøs! Je zit er lekker warm, kønt een boek lezen, een praatje met de bøsstuurder makenof nog wat støkken voor werk of studie doornemen.
Zonder zwoegen kom je uitgerøst op de plaats van bøsstemming.

gravatar

@beus showfeur.
Ze heet Pailinia! Foei!

gravatar

Lieve Palinia! Foei!, Neem mij vooral kwalijk dat ik zo beroofd ben van essentiële letters. Het wordt tijd peen & ui te gaan bereiden. Heb je daar trek in?

gravatar

@beus showfeur.
Ze heet Pailinia! Foei! (bis)

gravatar

Daar wordt ik toch zo moedeloos van. Dat het lukt om homofilie te genezen, wil nog niet zeggen dat ik ook zomaar ben weg te theraperen.
Maar goed, graag of niet; wie mij niet als gezelschap wil, moet mij maar gewoon wegsturen. Ik red mij wel.

Reageer
gravatar

Och sorry, ik drukte mij niet geheel juist uit: ik bedoelde natuurlijk de producten van Dr. Oetker aan dergelijke verdunning bloot te stellen teneinde op zeker te gaan dat een geleerde de controle heeft. A. Vogel heeft die status afgelegd, nemen wij voor het gemak maar aan.

En voor het resultaat zal het weinig uitmaken, meen ik: slechts de onvermijdelijke stijging van de bloedsuikerspiegel zal voor een ‘blijheids’ effect zorgen.

Maar dat is het geheim van veel medicatie.

Reageer
gravatar

Ach, u wilt dus de pudding verdunnen als ik het goed begrijp. Dit is een uiterst originele benadering. Men verkrijgt dan homeopatische pudding die dan toch het bij gewone pudding behorende blijheidseffect zou opleveren. Bij inname van een overdosis zal echter geen significante wijziging van de BMI plaatsvinden. Laten wij hopen dat de u bekende promovendus s.t. van dit alles goede notitie neemt. Het reprorecht wordt niet uitgeoefend.

gravatar

Mogelijk, Heer Jeettje. Maar het is toch hoogst ongebruikelijk om de matige kwaliteit van het nageslacht tot uitdrukking te brengen in de bedrijfsnaam. Als u het mij vraagt zit er meer achter en is dit geen zuivere Enchinaforce.

gravatar

Hm, ik heb het nog even nagezocht, maar die andere Dr, -Oetker- heeft nog wel zijn titel behouden. Een uitwijkmogelijkheid?
Slechts de toegevoegde vloeistoffen met een factor 1000 vermenigvuldigen lijkt mij.

gravatar

Het bakmeel en de puddinggerechten van dr. Oetker hebben hun kwaliteiten bewezen aan menige zondagsdis in de 50-er en 60-er jaren.

Wat de verdunningen betreft: ik had begrepen dat die reeds waren opgevoerd tot 10^23. Zoiets als één molecuul in een zwembad. Wilt u daar nog een schepje bovenop doen?

gravatar

Pfoeh! Ik haal opgelucht adem. Ikvreesde dat ik mijn druppeltjes voor meer weerstand nu driemaal daags in een glas met duizend bodempjes water zou moeten innemen. Drieduizend bodempjes water per dag lijkt mij meer water dan ik kan drinken per dag.
Hetgeheel gaat mij dan te zeer op ‘A.Vogels Waterboarding’ lijken.

gravatar

Ik heb persoonlijk niks tegen depressievelingen. Sterker nog, een vriend van een vriend van mij is keidepri. En dan bedoel ik ‘all the way’. Ik vind dat ze er alleen niet zo mee te koop moeten lopen. Om nog maar te zwijgen over dat theatrale jezelf voor de trein werpen. Zo exhibitionistisch! Blije mensen lopen het toch ook niet van de daken te schreeuwen?

Reageer
gravatar

Beste Bøs Showfør, wij nemen jou doorgaans gemiddeld hoog in onze familie. Verspil dat nu niet door ons aller Carrotte Caótte te noemen, zoals in jouw reactie 1f. Met een naam spot men niet! Wij nemen jou ook kwalijk, dat jij zijn geweldige vondst bagatelliseert met kopspijkers, terwijl hij toch overduidelijk spijkers met verloren kop gebruikt.

Reageer
gravatar

Inderdaad Margootje, maar bedenk wel: de ene wortel is de andere niet. En heer beus showfeur springt soms wel een beetje slordig om met dit alom zeer gewaardeerde deel van de plant. Niet dat ik mij daaraan stoor, want ik doorzie gelukkig zijn diepere intenties wel. In de grond houdt hij namelijk van wortels. En dat is precies de juiste plek daarvoor. Hoewel er ook luchtwortels bestaan. Kortom, wie de wortel waardeert, die verder niets begeert. En dat is mooi.

gravatar

Familie Paulussen (behalve dan dat lid van die brievenbussen) en -vooruit, mild zijn- ook Wortel, met spijt moet ik constateren dat wederom mijn spatiebalk dienst had geweigerd. (Vroeger was dat een mooie daad, voor spatiebalken geldt dat niet) Waar Caótte staat, had natuurlijk Ca’otte moeten staan. In heel milde buien schrijf ik hem nog wel eens een extrrrrrrrrrrrrra r toe en maak er Carrrrrrrrrrrrrrrrrotte van. Dat moet natuurlijk wel errrrrrrrrrrrrrrgens vandaan komen, beg’ijpt u wel?

gravatar

Inderdaad, mijn ingestraalde anti-dipsaus werkt bewezen beter dan de anti-dippillen van de geldbeluste, complotterende farmaceutische industrie!
Ook geschikt tegen honger, homeofilie, verkoudheid, darmklachten, steenpuisten en economische depressie.

gravatar

Genezeres Paulien, je hebt er geen dip van begrepen. Wij als dipsausfabrikanten zorgen juist voor een gezonde dip. Wie geen behoorlijke dip heeft, hoort er tegenwoordig niet meer bij.

gravatar

Wat krijgen we nou weer? Heb ik net een paar haute-cuisine depressiemenu’s in elkaar gedraaid, seizoens-aangepast ook nog, komt er zo’n gamellenkok van een zorginstelling die pilletjes door het eten gaat strooien? Dat is dé manier om die Michelinmannetjes een blokkie om te laten rijden – zolang ze maar niet door Nederland hoeven.
Ken ik net zo goed in een snackbar gaan staan.

Reageer
gravatar

Het is duidelijk dat het bij een stijgende werkeloosheid fout is om depressies te genezen. Depressieve mensen blijven meestal thuis. Het effect hiervan is dat werkgevers nieuwe mensen of zzp’ers moeten aannemen.

Daarom: handen af van depressies!

Reageer
gravatar

Positief ingrijpen bij een depressie? Dat zou verboden moeten worden!

Gelukkig hebben ze dat in Brussel en Den Haag veel beter begrepen: Een depressie moet je koesteren, zo mogelijk verdiepen, maar zeker niet oplossen. ‘Never waste a good crisis’ tenslotte.

Neem een voorbeeld aan Japan, daar houden ze het inmiddels (met enige hulp van de natuur weliswaar), al 21 jaar vol.

Reageer
gravatar

Alle drie de dames politica zijn individueel al goed voor een flinke dip, maar een gezamenlijk optreden in een Speld-artikel daarvan schiet ik onmiddellijk in een depressie. Graag volgende keer een gematigder dosering.

Reageer
gravatar

Ik haal al mijn levensadvies uit de glossy van meditatievereniging De Blije Eikel.

Laatst dat interview met Matthijs van Nieuwkerk vond ik zeer inspirerend.

Reageer
gravatar

Die meneer is afhankelijk van de autocue. Zonder dit hulpmiddel zou hij onverwijld in een depressie schieten.

gravatar

Als autofanaat wil ik graag zeggen, dat Shortman & Dinges uitgenodigd zijn om gezamenlijk de strijd aan te gaan mét Saab en NedCar om één front te vormen. Vooral tegen het grootkapitalisme van GM.
De nieuwe car Auto-Kjoe wordt gepresenteerd in de Nieuwe Rai, waarbij dhr. Van Nieuwkerk voorzitter zal zijn. Mw. De Mol is al gevraagd als achterzitter.
Ene Henk uit Utrecht heeft wat bedenktijd nodig.
Overigens vraag ik mij af hoe je een eikel blij kunt maken?

gravatar

Als je Nederlander bent, dan sukkel je elke dag met het weer. Als Ier of Brit heb je dat niet, want op die eilanden regent het toch altijd.
Wij zijn ervaren met depressies en met het weer soms ook, behalve dan in Zeeland, Limburg en Tiel, maar in dat geval hebben we altijd nog Smit achter de hand. Nederlanders, koester uw weer!

Reageer
gravatar

AAls wij onze weerdepressies nu eens bundelen en loslaten boven Kootwijkerbroek? Past heel goed bij de stemming in dat van God verlaten oord, zou ik menen.

gravatar

En natuurlijk worden de Middeleeuwen weer volledig onterecht negatief benaderd. Wilt u vertier en vrolijkheid, denk dan eens aan de Renaissance, of de hoffeesten in Versailles. Wilt u kwakzalverij, neem dan Pleegzuster Bloedwijn. Of levertraan.

Reageer
gravatar

Dat zal best wel lukken denk ik. Ze maken al aardig vorderingen om van de nodige pilletje aardige figuurtjes te maken. Zo gek zijn ze dus nog niet!

Reageer
gravatar

Houdt dat gelul over het weer nou nooit op?

Reageer
gravatar

Vind je jezelf erg leuk Carrotte? Zeker bij de stichting Happy op consult geweest ?
Ga alsjeblieft ergens anders je grapjes ventileren, want de mensen over wie dit artikel gaat zitten hier echt niet op te wachten.

gravatar

Ik heb het idee dat iemand niet zo ingenomen is van een bijdrage van heer Carrotte. Nu ja, slaat hij een keer de spijker recht op de kop, is het weer niet goed. En dat trouwens ook niet. Het weer dus.

gravatar

@JOSEPHINE
Ik moest inderdaad hard lachen om mijn eigen grap. Maar dat zegt waarschijnlijk meer over de grap dan over mij.

gravatar

Caótte, je sloeg inderdaad vandaag (toevallig?) de spijker eens precies op de kop. Het was dan wel behoorlijk aan de zijkant en vooral te danken aan het gegeven dat er meer kop dan spijker aan zat, maar chapeau! Het was raak. De grap was meer een inkoppertje dan een geweldige grap, maar laten we het optimistisch benaderen: het begin is er.