Elfstedenkoorts uitgebroken in vluchtelingenkamp

Kwame Mpufu klaar voor Elfstedentocht

In het Keniaanse vluchtelingenkamp Dabaab is de Elfstedenkoorts uitgebroken. De 11-jarige Kwame Mpufu kan niet wachten tot de strijd om de Pim Mulier-wisselprijs losbarst. “Met deze voorspellingen kunnen we er ook in Dabaab niet meer omheen. We hebben hier natuurlijk een enorme affiniteit met helse tochten.”

Mpufu hoorde voor het eerst over de tocht van Auke; een vrijwilliger die twee weken verlof heeft opgenomen voor de tocht der tochten. “Maar ook zonder Auke hadden we het wel gemerkt. Als heel veel mensen iets heel graag willen, dan brengt dat een energie voort die zelfs in een vluchtelingenkamp op de grens van Kenia te voelen is.” Dankzij de laptop van Auke kwam hij ook in contact met de verschrikkingen van de winter van ‘63, gevangen in De Hel van ‘63.

De 11-jarige vluchteling stelt zich bescheiden op. “Het is voor mij natuurlijk onmogelijk om me een voorstelling te maken van de erbarmelijke omstandigheden die de heroïsche marathonschaatsers in Friesland moeten doorstaan, hier is het zelden onder de dertig graden. Maar ik heb ooit zes weken zonder eten door Somalië gelopen. Toen is weliswaar geen teen afgevroren, maar ik ben wel drie neefjes kwijtgeraakt. Ook dat is een onvergetelijke ervaring.”

Wat Kwame het meest bewondert, is de mentaliteit in Nederland. Waar zijn volk de klimatologische beproevingen gelaten ondergaat, maken Nederlanders er volgens hem juist een feestje van. “De elfstedenkoorts klinkt echt als een koorts om jaloers op te zijn. Ik bewonder de positieve connotatie die Nederlanders een vreselijk woord als koorts kunnen geven. Wij associëren dat met sterfgevallen aan malaria en dengue, of gewoon aan de lijdensweg tot de dood. Dat is een hele andere mentaliteit dan in Friesland.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Mensen maak nu geen flauwe-kal… wie wilt er niet naar elf friese steden omdat men daar welkom en je bedje gespreid. Dat wordt allemaal over geseind (tam tam)vanuit het oerwoud. Jullie zijn ouderwets; Livingstone ging naar het oerwoud… zij komen naar de beschaving, dat is goed koper en hoeft men geen weg te kappen door het oerwoud.
Plus flora en fauna blijven in takt.

Reageer
gravatar

Je bent nooit te oud om te dooien – maar wel om nog tot de Friezen te behoren.

Zandskien, duinduiken en oaseschaatsen – dat zijn activiteiten die nog niet goed in het dag en nachtlicht hebben gestaan – nu is de voorziening na het schemeren wat minder – moeten we het beperken tot het dagzicht.

Het oase schaatsen is ontzettend populair -heel veel mensen met hun trek en last dieren komen daar samen om de geplande wedstrijd te aanschouwen.
Ze vertrekken na een week of twee weer om een andere oase-schaatsplaats te bezoeken.

Duinduiken heeft heel wat voeten in de aarde laten brengen, maar deze activiteit wil toch niet helemaal lukken. De meeste mededingers blijven halverwege steken en moeten dan dringend worden uitgegraven – wat dan wel weer meer inzicht geeft in hun actuele agrocultuur.

Zandskien is de meest beoefende en sterk ontwikkelende activiteit – de start en finish zijn elk jaar verschoven door de natuurlijke verstuiving van de duinen.
Het zal in de toekomst een heuze internationale sport worden met slaom, buiteldoor, rolom, neuslanding en koprol met nekbreuk als onderdelen waarop men kan scoren.

We onderzoeken in onze directe omgeving of het zandskien in ons eigen land ook tot de mogelijkheden behoord.

Reageer
gravatar

Ik dacht al waar blijven ze, maar ja hoor, voorspelbaar:

“Christenen tegen Elfstedentocht op zondag” (de Pers)

Die zijn natuurlijk ook bevangen door een koorts en nemen nu preventieve maatregelen.
2 gedachten borrelen op:
– Maar ik wist niet dat die tocht door de Veluwe heenging?
– Is dit de ultieme wraak voor Bonifacius?

Reageer
gravatar

Dat ijs in Friesland lijkt mij geen probleem voor de elfstedentocht, maar waar haal je zo snel elf steden vandaan?
Sloten met 748 inwoners of stavoren met 952 lijken mij toch niet echt kandidaat”steden”? Als je even achterom kijkt waar de rest van het peleton is, mis je zo een “stad”

Reageer
gravatar

Sorry Bral, maar zout strooien op de Frieze meren is geen goed idee, Behalve aan je gezondheid moet je ook denken aan het milieu, En aan je lidmaatschap van Groen Links en de alternatieve route naar dhr. Pechtold.

En Plank, je hebt gelijk, soms helpt het als je oranje draagt en je je stoer gedraagt.

Zoals hier eerder gesteld is Prins Charles om hier zijn taken over te nemen.

Reageer
gravatar

Het beste lijkt mij om botweg een ijsbreker door de Bonkevaart te sturen. Voor zover het te verwachten parcours langs gewone wegen loopt, zou een extra-krachtig strooiende strooiwagen een fraai mengsel van zand en pekel op zowel de weg als de belendende ijsvloer kunnen strooien.
Verwacht mag worden, dat met deze maatregelen die vermaledijde elfstedenkoorts snel genezen zal zijn.

gravatar

Goed ijs haal je bij De Hoop in Blaricum of bij Venezia in de Amsterdamse Scheldestraat. De Rotties hier kennen nog wel een aantal alternatieven. Waterijs is om van te watertanden. Italianen buiten Italië zijn er gek op en ik ook. Roomijs mag ook.
De schaatsers hebben meer aan een gevulde snert. De Friezen en de Tukkers weten daar wel raad mee. Unox trouwens ook. Ik heb me laten vertellen, dat de rookworstenproductie bij onze HEMA op volle toeren draait.

Reageer
gravatar

Elkie, elkeen zou behoren te weten, dat het allerlekkerste ijs -zoals zovele consumptieve lekkernijen- afkomstig is uit Perzië. Verreweg de beste pistachenoten ter wereld komen uit Iran, net als de mooiste safraan ter wereld Een deel van die noten en safraan wordt gebruikt om daarvan het befaamde IJs van Akbar Mashtee te maken.
In Rotterdam weet ik -tot mijn vreugde- niet minder dan twee winkels waar dat verkrijgbaar is. In elk goed Perzisch restaurant staat het tevens op de desertlijst

gravatar

Wat mij opvalt en van het hart moet, is dat ik benevens Bert Bokhoven ook geen andere experts van het RIVM over deze zaak hoor.
Anders staan de Coutinho’s en Osterhausen elk journaal zware waarschuwingen te uiten om ons te dwingen ons in sporthallen te vervoegen om massaal geïnjecteerd te worden met onbewezen werkend medicijn, en nu? Niets!!

En terwijl nu zelfs een eerstejaars student medicijnen het verloop van deze koorts kan waarnemen: het begint endemisch in Friesland, wordt epidemisch in Nederland en nu zelfs pandemisch tot in Afrika!

En dat alles door een ongevaccineerde voornoppeswerker die men zonder quarantainebepaling heeft laten ontsnappen uit Friesland!

En wat doet de regering: die stuurt ene WA van Buren er naartoe. Of dat helpt.

Reageer
gravatar

Waar komt de wereldkampioen sprint op de schaats bij de mannen vandaad? Juistem uit Voorts in Gelderland. Waar zal de elfstedenkampioen vandaan komen? Juist ja, uit Dabaab in Kenia. Zo zien we maar, met de edele schaatssport is van alles mogelijk!

Reageer
gravatar

Waar doelt u op als u ‘daar’ schrijft? Doelt u op Friesland, waar het vele aanwezige water helaas verstopt zit onder een dikke laag ijs en derhalve niet aangewend zal kunnen worden om de Elfstedentocht te schaatsen? Doelt u op Kenia, waar het Lake Victoria al jaren een steeds lagere waterstand noteert en binnenkort wellicht zelfs door de bodem van het meer zal heenzakken, als gevolg waarvan het meer dan lek zal slaan en helaas leeg zal lopen?
Doelt u op Somalië, waar het wateroppervlak vooral bevolkt wordt door piraten, ten gevolge waarvan een overvloed aan Nederlandschtalige muziek de Somalische wateren onleefbaar maken?
Of doelt u met ‘daar’ wellicht op Nicaragua, waar zoveel additieven aan het water zijn toegevoegd, dat van bevriezen geen sprake meer zal kunnen zijn en de Tocht der Tochten zeker op de Tocht zal komen te staan?
DUIDELIJKHEID gaarne!

gravatar

Wat een heerlijk herkenbaar verhaal. Ik woon in Nicaragua en ook hier is de elfstedenkoorts uitgebroken. Kosten noch moeite worden gespaard om uit zinkplaten en landbouwplastic bestaande huizen een oranje tintje te geven. De allergoedkoopste rum wordt voor de gelegenheid alvast weer aangevuld met methanol, zodat er meer geschonken kan worden. Mensen bedelen om wat geld bij elkaar te schrapen om weddenschappen af te kunnen sluiten of de tocht der tochten wel of niet door zal gaan. Mensen feliciteren me op straat met dit grote gebeuren in Nederland, of vragen me meelevend hoe ik in het verleden toch dit soort kou heb doorstaan en kijken naar mijn voeten of ik nog wel alle tenen heb en soms hoor ik in het voorbijgaan mensen roepen: “Ik hou van Holland!” Ik voel me echt apetrots!

Reageer
gravatar

Oeioei, dat is link. Twee theelepels zuivere methanol (CH3OH) is al dodelijk! Maar het werkt wel goed als brandstof en als antivriesmiddel, dus methanol komt goed van pas in de huidige barre omstandigheden.

gravatar

Auke is geen vrijwilliger, maar een goedbetaalde promotiemedewerker van de Friese VVV. Hij is gestationeerd in Kenia.

Auke probeert de vluchtelingen in Dabaab, die ook wel eens willen vluchten voor de dagelijkse sleur, vakanties in Friesland aan te smeren aan de hand van dia’s van schaatsen, fierljeppen, kaatsen, skûtsjesilen en ljipaai sykjen.

Reageer
gravatar

Dat mot niet gekker worden! Dalijk gaan ze dat gratis geld van Ontwikkelingenhulp nog gebruiken om schaatsen en Unoxworstenmutsen te kopen en een enkeltje hierheen, zogenaamd om te schaatsen! krijgen we een tsumanie aan zwarte schaatsers!
En het hele mareton geloop is ook al verziekt door die gasten: als blanke kan je niet eens meer fatsoenlijk een mareton winnen!
Dichtgooien die grenzen, nu!!!

Reageer