VS bouwen openluchtmuseum voor journalisten

“In veilige omgeving uitleggen wat we in Afghanistan hebben bereikt”

Op een onbekende locatie in de woestijn ten zuiden van Las Vegas is het sinds enkele maanden een drukte van belang. Reservisten van het Amerikaanse leger bouwen de moderne Afghaanse samenleving na: een verharde weg, een meisjesschool, een dorpje en een veldje waar gewoon graan wordt verbouwd. Welkom in Afghanistan,Today.

“Over enkele weken is het openluchtmuseum operationeel”, zegt officier Steve McLoud. “Hier kunnen journalisten eindelijk zien hoe Afghanistan er de afgelopen tien jaar op vooruit is gegaan. Onze vrienden van de pers kunnen zien hoe meisjes naar school gaan en hoe in theehuizen beschaafde politieke gesprekken worden gevoerd.”

De Amerikanen besloten tot de bouw van het themapark, omdat ze de veiligheid van embedded journalisten niet meer konden garanderen, terwijl ze tegelijkertijd in Afghanistan vooruitgang zagen. McLoud: “Afghanistan is sinds kort het land van de ongekende mogelijkheden, van hoop, van geloof, van liefde. Dat kun je in het themapark ervaren.”

In een nabijgelegen trainingskamp oefenen Afghaanse jongetjes en meisjes op hun rol in het themapark. “Het is wel wennen om zonder gezichtssluier de straat op te gaan”, zegt de 11-jarige Sahi die een speciale werkvergunning heeft gekregen voor het park. Ze verheugt zich erop dat ze de komende maanden gewoon naar school kan gaan.

In een lokaaltje met zestien andere jongens leert Feisal (12) iedere dag de basisprincipes van de westerse democratie en rechtsstaat. “Ik begin ze aardig onder de knie te krijgen, maar het is wel wat droger dan de Hadith. Hopelijk kan ik binnenkort naar een echte school in de VS. Ik heb er altijd van gedroomd om in de VS op te groeien en dingen te bereiken.”

Journalisten zijn enthousiast over Afghanistan, Today. “Hoe moeilijk de verslaggeving uit oorlogsgebieden ook is,” zegt James Taranto van The Wall Street Journal, “het behoort tot de taak van de journalist om daar aanwezig te zijn. Verslag doen vanuit een openluchtmuseum is natuurlijk verre van ideaal, maar aan de andere kant kunnen nu een keer in alle rust en veiligheid met échte Afghanen praten.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Twee dingen:
1) Gezien de titel van de afstudeerskriptie moet het welhaast in lengte vergelijkbaar zijn met het zoveel-delig levenswerk van Dr. Lou de Jong en
2) Indertijd heeft de hoogste Generaal (ZKH Pr. B.) nog lesgegeven op de KMA in Breda, was die 10+ van hem?
Luns was ooit nogal close met het Duitse Herrenvolk; hij en zijn non-existente broer waren toen beide enthousiast lid van de NSB, zoals in die tijd zovele KVP’ers. Hij heeft echter bedankt voor een tournée aan het Oostfront; hij moest de melkwijk van zijn vader overnemen die wél Oostwaarts was getrokken. Dus ondanks dat Joseph Luns een kind van de melkboer was, heeft hij zich toch nog vrij aardig weten op te werken en naar voren te ellebogen. Dat leerde je toen wel van de Jezuïten. Overigens; verblijft u thans in Bronbeek of beschikt u over eigen onroerend landgoed?

Reageer
gravatar

Een quasi-bermbom maakt toch geen indruk. Daar is toch geen lol aan. Wat kun je daaraan nou beleven. Daarmee lokt je niet het grote publiek. Gebruik echte!

Dat hoeft niet zo dramatisch als in Afghanistan. Geen dodelijke bommen, een klein bermvoetbommetje is genoeg. Dat lijkt mij voldoende als herinnering aan het beestachtig spannend bezoek aan het levensechte openluchtmuseum.

Reageer
gravatar

Waarde oude houwdegen Paulus: U doelt hier wellicht op springladingen van het type en kaliber “voet-zoeker”?
Ik trek deze conclusie uit uw toelichtende introductie: “bezit twee kunstvoeten”.
Terzijde: Wist u trouwens dat er écht een ‘General Von Paulus’ is geweest die met 600.000 man Wehrmacht in de Kaukasus -op bevel van Hitler- tot op de laatste man stand moest houden tegen, en in de pan is gehakt door, een veelvoudige overmacht van Iwans, politieke commissarissen, Russische tanks en Stalin-orgels?

gravatar

Natuurlijk weet ik dat.

Het onderwerp van mijn afstudeerscriptie van de Hogere Krijgsschool was: “Strategische implicaties van logistieke besluitneming door absolutistische dictators tijdens de Russische strijd tegen de La Grande Armée in 1812 en tegen der Kriegsmacht in 1943 vergeleken met de legerbevoorradingstrategie van Publius Cornelius Scipio Aemilianus Africanus minor tijdens de derde Punische oorlog in 149 a.d., waarin Carthago volledig werd verwoest.”

Destijds leidde mijn beoordelingscijfer 10+ tot protest van minister Joseph Luns vanwege gesuggereerde belediging van bevriende staatshoofden.

gravatar

Hehe, gelukkig heeft de petitie de doodslag gegeven. Maar zonder verse perskaart kom je zeker niet binnen?!?!

Ik opteer daarom ook voor een pretpark. Dan kunnen de kinderen op avontuur in de grotten. Er is een hal met Al Quaida schietspellen en je kunt op de foto met een Bin Laden baard. Natuurleuk met allerhande thee en voor pa en ome Louis is er het opiumhuisje daar achter in de berg. Waarschijnlijk is het wel handig om bij de toegangsprijs de huur van een kogelvrij vest in te begrijpen.

Ik heb gehoord dat er een berg komt in Nederland. Laten we deze kans daarom ten bate maken: http://www.diebergkomter.nl/

Reageer
gravatar

Even een Erratum: in de 10e regel van 15 benoem ik abusievelijk Iran- en Afghanistan-veteranen. Dat moet natuurlijk zijn IRAK-, Afghanistan en Koeweit-veteranen. Ik weet niet of er ooit Iran-veteranen zullen zijn, maar het peil van de olieprijzen nadert wel een kritisch (omslag-) punt richting gewapende interventie door de VS en Nederland: wij participeren drieledig: wij sturen Uri Rosenthal, ons laatste fregat en de beste wensen.

Reageer
gravatar

Het probleem van themaparken is dat de exploitatie in handen ligt van particuliere ondernemers. Wat gebeurt? Onder druk van de vakbonden worden aanvankelijk lokale werklozen in dienst genomen en opgeschoold tot LBO-Taliban. Maar Amerikaans Esprit (Free Enterprise) streeft naar winstmaximalisatie en zal spoedig -containersgewijs- authentieke taliban importeren om te werken onder het wettelijk minimumloon. Deze jonge helden houden zich de eerste tijd aan hun taakomschrijving, maar al snel vervalt men in oude gewoonten en legt papaver-velden aan. Ideale marktmix: geen invoerrechten, bedrijfskleding voor rekening werknemers, geen afdracht van werkgeversdeel ziektekostenverzekering, de markt komt ‘aan huis’, dus geen tussenhandel én enorme aantallen vaste bezoekers: Iran en Afghanistan-veteranen. Resultaat: een filiaal in de VS! Dan asielaanvragen, gezins-hereniging, een hoge geboortenratio en al snel de 52e staat van de VS (N.B. Nederland is 51e). Mark my words: dit themapark wordt het Paard van Troje voor Newt Gingrich.

Reageer
gravatar

Van daar ook mijn idee over het “zoek de bom” gebeuren (zie hierboven). Middels dergelijke bedrijfsongevallen kunnen ze de overmatige bevolkingsgroei nog enigszins binnen de perken houden.

gravatar

Zeer juist Van Bralhuysen: nu de Amerikaanse defensie moet bezuinigen, en er dus minder doden zullen vallen in hun buitenlandse leger-avontuurtjes, moet de bevolkingsgroei op andere manieren binnen de perken gehouden worden.

gravatar

Om de hele boel te verlevendigen stel ik voor om een attractie in te richten getiteld: zoek de bom. Bezoekers kunnen hier aan den lijve ervaren hoe het is om bermbommen op te sporen zonder dat de explosieven ontploffen en moeten gordelbommen bij zelfmoordterroristen opsporen.

Reageer
gravatar

Lieve Marg00tje,

Het valt mij van jou tegen dat jij zo positief bent over een levensgroot themapark. Een Afgadurodam biedt toch zo veel meer mogelijkheden op eenzelfde oppervlakte.

Arrivederci amore mio van Paulusje met de weemoedig blik,
x x x x x x x x x x x x x x x

O ja,
Mijn papa vraagt zich af of onze politie-opleiders ook een plaatsje in Afghanistan Today krijgen. Of doen ze hun werk echt voor de kat z’n viool, zegt mijn papa.

Reageer
gravatar

Ik ben skeptisch. Israel is ooit ook begonnen als openluchtmuseum. De bezoekers vonden het prachtig en ze besloten te blijven. Maar de omwonenden klagen al meer dan 50 jaar steen en been.

Reageer
gravatar

Sam en Moos staan bij de Klaagmuur in gebed. Na al hun gebeden gepreveld te hebben lopen ze weg, Jeruzalem in. Vraagt Sam aan Moos: ‘hoe gaat het eigenlijk met jou?’ Zegt Moos tegen Sam: ‘nou, ik mag niet klagen’. Hopelijk is er in het Afghanistan today park ook wel plaats voor een grapje.

gravatar

Waarom sceptisch zijn? Israel mag als openlucht-museum begonnen zijn, de lucht is daar al heel lang NIET meer open! Zo komt alles toch gewoon weer goed?

gravatar

Er zijn plannen om naast dit park een “Iraque, Yesterday” te beginnen. Hier kunnen veteranen weer aan de slag om journalisten en toeristen te laten beleven hoe het er aan toeging. In het geheim wordt er gedacht aan “Iran, Tomorrow”, maar de CIA en de FBI zijn er nog niet uit.

Reageer
gravatar

Laten we dan, om het themapark meer variaties op hetzelfde te geven, naast Irak en Afghanistan alle landen van het Oud-Perzische rijk een plekje geven in dit openluchtmuseum.

gravatar

ooi plan, Heer Genezijde! Ik zie het al helemaal voor mij:
– “Juffrouw, waar vind ik het Oud-Pezisch Rijk?”

– “Nou meneer, dat is niet zo moeilijk: volgt u maar gewoon het Zara Thustraject, dan komt u er vanzelf. Vergeet u vooral niet daar ook een ijsje te kopen bij Akbar Masjtie!”

gravatar

Ik had een samenwerking met Playmobil verwacht. Wellicht een idee voor het later aangrenzende Afghanistan: Kinderland.

Reageer
gravatar

Ik ga er zonder meer vanuit dat we binnenkort een verslag uit ‘Afghanistan’ krijgen, en dat we opeens op de achtergrond uit een luidspreker de tekst “Kleine Jurgen wil opgehaald worden uit het Kinderparadijs” horen.

gravatar

Terrebel: Waarom nu weer à priori Legoland uitschakelen? Terrible concurrentievervalsing? Maar de bijdrage van Kwel (7a) is absoluut relevant en actueel. Zo ontaardt een goedbedoelde mimicry al snel in een ballentent en iets later in een paintball-gelegenheid.

gravatar

Lijkt me een prachtig idee voor de Bende van Rutte.
Kan het Land van Ooit gereanimeerd worden om daar aanschouwelijk te maken waar het Ruttense Optimisme toe leidt: alles gaat altijd goed, de bomen groeien tot in de hemel, altijd stralend mooi weer en geld in overvloed. En hier en daar een verdwaalde asielzoeker die even mag blijven.

Met vriendelijk glimlachende stewards het aan de mensen zelf overlaten de attracties en de uitgang te vinden.

Ik zie het al helemaal voor me.

Reageer
gravatar

Moet je natuurlijk wel oppassen voor Hotel California-achtige toestanden: ‘you can check out any time you want, but you can never leave…’.
Moeten we dan ook niet een SP/PvdA hoekje maken waarin een volledig ontspoorde en failliete samenleving wordt getoond waarbij de straatbendes hoogtij vieren omdat ze nooit worden tegengehouden, behalve dan pogingen daartoe met regelmatige theedrinksessies?

gravatar

Volgens mij moet u langs Specsavers of Hans Anders: de samenleving IS al failliet en ontspoord. Door toedoen van Centrumrechts, zichzelf liberaal noemende neo-cons en gedoogfascisten.
U klept wederom totale onzin. maar gelukkig is er in dat museum nog wel een plekje voor domme dinosauriërs.

gravatar

Thakistan had me een betere locatie geleken Als Derk Sauer en Disney de handen inéén knijpen, dan komt het wel goed.
Niet te vergeten de restaurants en tentjes die ons herinneren aan de zijderoute, met invloeden uit China, India, de arabische landen en Iran. Dat wordt smullen! Zolang de Taliban uit de buurt blijven of voldoende smeergeld krijgen, zijn Tsing Tao en Heineken, het gouden vocht, rijkelijk voorradig.
Geweldig idee van die Amerikanen!

Reageer
gravatar

Wat wij ons brommen! Als er pilsner geschonken wordt, dient dat van Kwaliteit te zijn. Een eerste, objectief handvat daartoe is handhaving van het Reinheitsgebot. Bieren die daar niet aan kunnen voldoen dienen gemeden te worden.

gravatar

Misschien moeten ze ook een hoekje reserveren voor het Afghanistan van morgen: onverharde wegen, ingestorte schooltjes, papaverveldjes en kraampjes met taliban-memorabilia. Journalisten kunnen dan treffende voor en na kiekjes maken.

Reageer
gravatar

Inderdaad MARG00TJE, er zijn immers genoeg plekjes op deze aardkloot waar de journalist eens ongestoort van Kodak momentjes wil profiteren en dit hinderlijk onmogelijk wordt gemaakt door rondvliegende kogels of bom fragmenten.

gravatar

Kodak-momentjes? Juist luttele dagen geledenheeft Kodak surseance van betaling aangevraagd! Het is dus nog maar de vraag of er nog veel Kodak-momentjes zullen volgen.

gravatar

Hmm, Dit biedt ook perspectieven voor de proefverloven van de terorristen van Guantanamo bay. Die kunnen dus bij wijze van proef zaterdags en zondags rondlopen in het in hun ogen verdorven Afghanistan. Kijken hoe ze reageren. Dat zal ze goed doen, om weer te kunnen re-integeren in hun eigen land.

Reageer