Na 63 jaar komt de ultieme relatietest

Na zes decennia in een roes slaan plots de twijfels toe

Veel relaties sneuvelen in de eerste twee jaar. Daarna volgen er 61 bedriegelijke jaren tot de ultieme relatietest. De 63 jaar itch teistert het moderne oudere stel.

Het ging Jannie (84) en Geert (87) van Breukelen meer dan 62 jaar voor de wind. Afgelopen juli sloeg de sleur als een donderslag in. Jannie: “Al die jaren verkeer je in een roes. Je denkt dat de pompende emotionele vervoering nooit meer ophoudt. In de greep van de hormonen neem je impulsieve beslissingen als het kopen van een huis en het stichten van een gezin. Totdat je jezelf ineens voor de vraag gesteld ziet: is dit het nou?”

Relatiedeskundige Bert Bokhoven begeleidt al jaren stellen in deze moeilijke periode. “Als de fenomenale hormonale opstoot na 63 jaar eindigt, zie je dat verliefdheid verandert in ‘houden van.’ Niet iedereen kan die overgang aan.” Bokhoven constateert dat de oudere van tegenwoordig steeds hogere eisen stelt aan zijn partner, zijn relatie en de kwaliteit van leven in het algemeen. “De bejaarde van nu wil alles: een perfecte relatie, de wekelijkse bingo-avond, op stap met de kleinkinderen; het moet allemaal gebeuren en het moet allemaal perfect zijn.”

Voor Geert waren er al langer wolken aan de horizon: “Mijn ogen zaten de afgelopen tien jaar ook niet in mijn achterzak. Ik geef eerlijk toe dat mijn contacten bij de 65+-soos de afgelopen jaren wel eens wat verder gingen dan het drinken van een kopje koffie. Het avontuur is er gewoon niet meer in mijn eigen huwelijk. Dan wordt het dus tijd om de relatie eens stevig onder de loep te nemen. Ik heb nog een paar goede jaren voor de boeg en ik wil die niet verspillen aan die uitgewoonde teef.”

Bokhoven adviseert ouderen om vooral niet te wanhopen. “Wat lijkt op het einde is in feite het begin van een nieuwe fase. Een gevoel van ontreddering hoort daarbij, maar dit gaat voorbij.” Toch pleit de deskundige niet voor passief afwachten: “Vergeet nooit dat liefde een werkwoord is.”

Koop nu de Speld Scheurkalender 2012 op speld.nl/shop


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Sommige mensen zijn zo ontzetten bezig met hun scheiding dat ze verhuizen m zich van de buren te scheiden om iedereen het duidelijk te maken dat ze niet waren getrouwd – maar ze wilden volgende week het ja woord gaan zeggen tegen de nieuwe buren – zodat die het volgende trouwen kunnen anticiperen – de omgeving moet je altijd als eerst inlichten anders worden er tijdens de vele koffie momenten de verkeerde beelden opgeroepen en dan is een scheiding danwel verhuizing er weer snel in.

Controleer ook of het behang bij de poes past.. anders is het geen gezicht.

Reageer
gravatar

Hun ware identiteit ambsthalve in het midden latend, meld ik u dat het seniorenpaar op de foto uiteindelijk toch tot echtscheiding heeft besloten op grond van ‘incompabilité des humeurs’. Het bleek niet langer mogelijk de ontstane verschillen in visie nog binnen het huwelijk gestalte te geven. Ook heeft wederzijds snurken de situatie danig geaggraveerd. Au fond heeft zelfs de training “mindfulness” deze breuk niet meer kunnen voorkomen.

Reageer
gravatar

Bokhoven vertoont operationele gelijkenissen met het CDA-icoon Jack de Vries: er kan geen platte mediasteen gekeerd worden, geen nog platter tv-programma worden vertoond of Jack ontvouwt zich ‘en profil’ en zet alle andere deelnemers in de schaduw. Zo is er geen topic in De Speld of Bokhoven wordt om zijn mening gevraagd als ‘de maat aller dingen’. Bokhoven heeft intussen ook een eigen Universiteit gesticht naar Iraans model. Hij deelt zaterdags eigenhandig gesigneerde doctoraalbullen uit bij nieuwe JUMBO-vestigingen, bij aankoop van drie gezinspakken OMO. Bokhoven doet gewiekst aan (en IS langzamerhand gelijk aan) merchandising. De hype rond Bokhoven heeft langzamerhand het punt bereikt van kritiekloze idolatie, massahysterie en persoonsverheerlijking zoals in de hoogtij-jaren van de USSR. Wanneer mogen we de eerste foto’s van Big Brother Bert Bokhoven tegemoet zien en wanneer wordt de eerste hoogmis voor B.B. gecelebreerd? Praw, der hemel donderweder; het wordt tijd dat men eindelijk de ware verlosser erkent en bewierrookt; VVD’s mastermind Charly Aptroot, de oplichtende Hope des Vaderlands in donkere dagen. De man die ons straks snelheden van 180/190 km. op snelwegen brengt. Dé omni-geleerde van deze eeuw en het zwaarste orale geschut dat de VVD nu stelling kan brengen. Bye bye Bokhoven, Hello Aptroot.

Reageer
gravatar

Slechts luttele uren na mijn Bokhoven-lezing, werd mij van welingelichte zijde gemeld dat het oudere echtpaar op de foto (abusievelijk aangemerkt als Jannie en Geert van Breukelen) de ouders zijn van Charly Aptroot, die zojuist te horen kregen van Caroline Tensen (“Wie is mijn vader; wie ben ik?”) dat in hun voorouderlijke lijn meerdere bavianen zijn aangetroffen. De bittere teleurstelling op hun gezichten is echt; men had minstens gehoopt op een meer solide bonobo-parentage.

gravatar

De heer Bokhoven heeft belangwekkende inzichten waarvan nog velen zouden moeten profiteren. Gezien de doelgroep zou de heer Bokhoven er goed aan doen eens contact op te nemen met de NPO. Een televisieprogramma, liefst in kwisvorm, zou een welkome aanvulling zijn op dit reeds zeer wardevolle artikel.

Reageer
gravatar

Uit jouw reactie op Anna’s bijdrage spreekt enig dédain. Het is juist de sterkte van aanstormend anakoloetisch jong talent dat op alle maatschappelijk relevante terreinen een diffuse mening wordt geventileerd. Ik voorspel Anna een mooie carrière binnen gewestelijke afdelingen van CDA of VVD.

gravatar

Dit gaat mijn begrip te boven: u vind het een goedkoop artikel?
In deze tijd van recessie zoudt u daar toch reuzeblij mee moeten zijn?

Rijst natuurlijk wél de vraag of uw huwelijk op springen staat, en u een ontkenningsfase doormaakt na wakker te zijn geschud door dit doorwrocht wetenschappelijk getoetst Speld-artikel.

gravatar

Sjaggerijnige zeikbejaarden.

Itch of bitch? Misschien wel kitsch: al die rotzooi die ze verzameld hebben, je kon er op wachten dat er ruzie over zou komen. Op de valreep de volle buit willen binnenslepen. De ander een pilletje extra misgunnen, maar wel een spuitje voor het slapengaan klaarleggen. Toe nou!

Als ze geld hadden konden ze nog investeren in plastische chirurgie. De afkoopsom hadden ze helaas geinvesteerd in hun pensioenfonds…

Reageer
gravatar

Dit doet me denken aan een tv-programma over sex in verre, vreemde landen.
Vrouwen uit Oost-Afrika doen er alles aan om hun kleine schaamlippen maximaal uit te rekken. “Mooi? Nee, dat is niet mooi! Maar dat is toch niet van belang: het is heel lekker.”

gravatar

Oh wat een opluchting, gelukkig heb ik op 55 jarige leeftijd een geweldige relatie die pas 15 jaar oud is. Alle jaren die er bij komen zijn meegenomen.

Reageer
gravatar

Deze uitbundige kerstversieringen maken wel duidelijk dat men zich van zo’n pensioen nog heel wat kan veroorloven. Het is dan ook terecht dat afstempeling wordt overwogen. Dit in combinatie met het samen opzetten van een bungalowtent is de ultieme relatietest.

gravatar

Excuus Expert, ik zat nog met de na-oorlogs babyboomerversie in het hoofd: “Zij die willen ter walvisvaart gaan, moeten mannen met baarden zijn: Jan, Piet, Joris en Corneel: die hebben baarden; (bis) zij varen veel”. Inheemse baarden hebben echter hun tijd wel gehad, baardige mannen anno nu jagen op andere zoogdieren.

gravatar

Geachte corrector,

Ik wijs op een ernstige taalfout in de tweede regel van boven, waardoor de zin van die zin geheel verloren gaat.

“Itch” (een woord dat in Van Dale niet wordt vermeld) moet uiteraard “bitch” zijn. De gecorrigeerde zin luidt:

“De 63-jarige bitch teistert het moderne oudere stel.”

Het is waarschijnlijk dat Jannie dit zegt over de vrouw die nu al vijftig jaar Geerts geheime buitenechtelijk relatie is. Hun ogen spreken boekdelen.

Reageer
gravatar

Ik zie hier een taak voor ouderenbonden, denk dan direct aan:
viagra-voorlichting, aow-alimentatiecursus vreemdgangerstraining en kleinkindbezoekregelinginfo.

Reageer
gravatar

Die dekselse prof. dr. Bert Bokhoven ook! Die zou veeeel en veeeel vaker door de Speld als deskundige gevraagd dienen te worden. Wat een superieur inzicht heeft die man. Liefde is een werkwoord! Zo’n verbijsterend nieuw licht op deze kwestie!

Reageer
gravatar

Een erg leerzaam artikel. Het leert ons dat we niet te vroeg, zeker niet voor de veertig, aan een vaste relatie moeten beginnen. Tot die tijd geldt: veel en vaak. De gevreesde 63-jaar itch treedt dan pas ruim boven de 100 op. Weinigen zullen er dan nog last van hebben.

Reageer
gravatar

Altijd de dromen blijven uitdagen…

Reageer
gravatar

Een vlugge berekening toont aan dat dit stel ouder moet zijn dan de vermelde 84 en 87 jaar. Eind veertiger/begin vijftiger jaren trouwden stellen nog niet op 21- en 24-jarige leeftijd. Men had eerst lang verkering, daarna een zeer langdurige verloving en tenslotte huwde men rond de 30 en woonde men enige jaren in bij een ouderpaar i.v.m. de toenmalige -zeer hevige- woningnood. Gezien de jaarringen onder de ogen van Geert schat ik hun beider leeftijd rond de 95. De Speld moet toch meer deskresearch plegen.

Reageer
gravatar

Ook na 63 jaar gaat het met mij en mijn Cees nog steeds heel goed in onze relatie. Zoals de wijze Bert al zegt, moet je daar wel voortdurend aan werken. We hebben samen besloten om de Occupy Amsterdam betoging te verlaten, en ons aan te sluiten bij de Occupy Maui beweging, voornamelijk vanwege het klimaat.

Reageer
gravatar

Wilt u deze foto verwijderen? Ik ben nog steeds met Jannie in therapie bij dokter Bokhoven, en een beeld van mij en mijn nieuwe vlam kan dan eenvoudig in een verkeerd keelgat schieten, zeker bij dat mens.

Reageer