Succesvolle multiculturele samenleving ontdekt in Borneo

Stamhoofden trots op bereikte harmonie

Onderzoekers hebben in de binnenlanden van Borneo een succesvolle multiculturele samenleving ontdekt. Kenners spreken van een baanbrekende ontdekking omdat men altijd aannam dat multiculturele samenlevingen alleen konden falen.

De samenleving beslaat een gebied van 36 vierkante kilometer in het grensgebied tussen Indonesië en Maleisië. De fundamenten ervan liggen in de cultus van de Borneodwergolifant, aangevuld met rivierkreeftelementen. Onderzoek onder dorpsoudsten toont aan dat 87% van hen deze basis wil behouden en desnoods verdedigen.

De vier stammen die het gebied bevolken, leven in relatieve harmonie met en respect voor elkaar. ‘’Nee, natuurlijk zie ik mijn kinderen niet graag op 11-jarige leeftijd ontmaagd worden door een bebaarde medicijnman, na een voetzoolverbrandingsritueel bij volle maan’’, aldus stamhoofd Kworf van de Gnustistam. ‘’Maar als dat bij de Hunika’s traditie is, wie ben ik dan om hun een strobreed in de weg te leggen? Bovendien respecteren zij onze barbaarse en middeleeuwse, maar daarom niet inferieure mensenoffers evengoed. Het is leven en laten leven in de complexe wereld van tegenwoordig.’’

De relatie tussen de Hunika’s en de overige stammen heeft enkele jaren geleden wel een klein dipje gekend. De stam ontwikkelde een toets voor leden van andere stammen die zich op haar grondgebied wilden vestigen. De toets bevatte vragen als “Wanneer je bij een Hunika op bezoek gaat, kun je dan beter een gefermenteerde guave of een doodshoofdaapjesdoodshoofd meenemen?’. Veel cursisten zakten, reden tot stamoudstenvragen. Onder het genot van een kopje Vliegende Hondenbloed kwamen de stammen eruit en verdween de toets van het Borneose toneel.

Stamhoofd Kworf is blij met de maatschappelijke harmonie.  Toch is hij zich bewust van de kwetsbaarheid ervan. “Om deze succesvolle multicultisamenleving te bereiken hebben we drie stammen moeten afslachten. Een dure prijs, maar soms laten de omstandigheden je geen keuze.” Kworf doet een appèl op alle omringende stammen om de samenleving niet te betreden. “Wat we hebben bereikt is een groot goed, dat we niet prijs willen geven aan wilden met een achterhaald gedachtegoed.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Een fraai plaatje: de buik van papa, de borsten van mama en de plaatjes van opa. Zal maar niet verklappen wat ie van oma gekregen heeft. En op z’n schouder, is dat nou een puzzelstukkie?

Inhoudelijk valt er niks op af te schieten. Misschientjes wel van alles op aan te dingen. Wat zit er eigeluk in die zakken? Of is dat familiegeheim. Very Special Import. Of illegale export??

Sja dan dat meisje. Maakte zij net geen verdachte beweging? Ik weet het niet.

IK wil weer eens wat nieuws over echte aliens. Die werken toch ook naarstig evoluerend op De Speld. Gewoon inside information.

Reageer
gravatar

Oorspronkelijk is de hennepplant afkomstig uit de warmere streken. Van de Wiki dit: Cannabis sativa wordt al sinds 2800 voor Chr. verbouwd in China. Hoewel vooral vanwege de hennepvezel (Chin:ma) voor de fabricage van touw, gebruik(t)en de Chinezen het ook als medicijn tegen zo ongeveer alles. De bloemen (ma-po) voor de behandeling van open wonden; de zaadhuid (ma-len) en aanklevende hars ter stimulering van het zenuwstelsel; de zaden zelf (ma-jen) tegen infecties en huidirritatie, en werden in het algemeen beschouwd als stimulerend middel, en tevens restoratief, laxatief, vochtafdrijvend en uitstekend om baby’s en pups te ontwormen. De olie (ma-yu) wordt gebruikt als een haarlotion en als tegengif tegen zwavelvergiftiging. De versgeperste bladeren zouden helpen tegen de beet van de schorpioen, en de as van de verbrande plant verhoogt zelfs de werking van vuurwerk. We zouden kunnen zeggen dat hier er een invloed van de Chinese cultuur in de Nederlandse te bemerken is. Ook de Chinezen zijn goede handelaars en tegenwoordig een van de rijkere landen van de wereld.

gravatar

Lieve MargOOtje,

Dat je mij mist, kan wel kloppen, want jij bent al jaren op antropologische ontdekkingsreis in het toeristische deel van Bali, terwijl ik eenzaam – maar niet alleen – in een van de multiculturele kroegen onder de rook van het Sint Janneke in ons Madurodam mijn jeugdige werkloosheid zit te verdrinken.

gravatar

Multicultureel, kom nou. Kun je dat eten? Je kunt hier alles eten: Chinees, Thai, Pizza, Ethiopiers, maar geen gezonde Hollandse pot, wat ze vroeger bij de VOC al aten. Zul je zien dat ze daar wel een Pools restaurant hebben, maar geen lekkere Indonesische hap. En over Joegoslaven gesproken, hebben die niet Ajax verkocht voor een Franse hap en dan heb ik nog Griekse euro’s in mijn portemonnee zitten en die hebben dan de democratie uitgevonden. Moet je nou kijken wat een bende! D’r gaat zowiezo teveel geld maar de multicultuur, als je kijkt wat dat Frans Hals museum kost. En naar Europa. En naar de A4, waar dan ook allochtonen overheen rijden, als je begrijpt wat ik bedoel.

Reageer
gravatar

Als u bedoelt dat u betreurt dat tot ver in Spanje, Portugal, Frankrijk, Italië, Macedonië en Griekenland, mitsgaders overige vakantielanden met gezinscampings,men door lieden getooid in campingsmoking meegetorste Hemaworsten, -wijnen en -broden, mudzakken aardappelen en hectoliterpotten pindakaas zult aantreffen: ja daar ga ik in mee.
Er valt inderdaad een kwalijk trekje aan dit multiculturalisme te ontdekken.
Hoewel aan de opzijde dan weer een wijle -zeg 2 maanden- even sprake kan zijn van een opleving aan beschaving, dat moet ook gezegd.

gravatar

Multiculturele samenleving is alleen maar een verzonnen Woord. Het Verondersteld dat je perse een cultuur moet hebben om ergens bij te horen. Cultuur is er júist om onderscheidbaar van elkaar te zijn en te blijven. Elkaar Gedogen is dan de enige manier om echt Samen te leven.
Multiculturele-samenleving is derhalve gelijk aan Gedoogcultuur.

Reageer
gravatar

Dat is echt waar en vandaar ook dat de echte Hollandse gedoogcultuur eigenlijk ook gelijk de multiculturele samenleving behelst. (Denk maar aan het marihuana gedoogbeleid; deze plant kwam van oudsher niet eens hier voor maar wordt nu hier in Nederland veel meer verbouwd en gedoogd dan elders in de wereld. En waarom? Omdat er centen mee te verdienen zijn, net zoals met de handel met Turkije en ga zo maar door.)

gravatar

Het woord multicultureel is niet verzonnen maar gewoon eenvoudig samengesteld uit twee andere woorden n.l. :

1. Multi: Veel

2. Cultureel: patroon van menselijke activiteiten.

Het betekent dus: “veel patronen van menselijke activiteiten”

Het is net als bij een weefgetouw waarbij vele patronen door elkaar heen worden geweefd. Of als vele plattegronden die over elkaar heen worden gedrukt.

Voor de een met een beperkt brein of met boter op zijn hoofd is het een chaos voor de ander een verademing tegen de saaiheid en dogmatische starheid van een monocultuur.

gravatar

@Bram. Het is allemaal te multicultureel. Oftewel te veel patronen van menselijke activiteiten.

Voor een fatsoenlijk Nederlander is het niet meer te volgen. Onze Nederlandse normen en waarden zijn te veel in gevaar.

Geef mij liever maar een Brabants bontje.

gravatar

@Oeroboeros gezien bovenstaan is uw opmerking onjuist dat “Cultuur is er júist om onderscheidbaar van elkaar te zijn en te blijven.”

Het zijn gewoon patronen niets meer en niets minder. Die patronen ontstaan vanuit het verleden door oorzaak en gevolg: het is een ontstane feitelijkheid. Ze kunnen ook vervagen en veranderen of samensmelten.

Alleen een cultuurwetenschapper die zijn domme verstand gebruikt komt tot de omkering van oorzaak en gevolg. Alsof die cultuur er is om zich te onderscheiden. Hijzelf maakt dat onderscheid vanwege zijn verscheurende analytische verknipmethodiek.

De wijze ziet de verschillende patronen maar onderkent de gemeenschappelijkheid van de universele broederschap aller wezens. Dan is geen gedogen nodig, maar bestaat respect voor- en interesse in- elkaars diepste wezen. Men verheugd zich in het bestaan van gedragingen die geheiligd worden in de andere cultuur terwijl ze bijvoorbeeld in de eigen cultuur volkomen taboe zijn. Daardoor leert men de relativiteit van de cultuurgewoonten kennen.

Een voorbeeld: een persoon in een oude mythe die de oorsprong is van de ouderwetse cultuur-religie “Het ChristenDOM” zei eens: eet mijn lichaam en drink mijn bloed. Het Christendom baseert zich dus op het kanibalisme.

Tegenwoordig is dat in onze humanistische cultuur volkomen taboe hoewel velen het symbolisch blijven doen en een groep atavistische roomse christenen het nog steeds in werkelijkheid denken te doen.

gravatar

@Kritisch troslid bedoelt u met fantsoenlijke Nederlander een Moslim die netjes de Sharia en de GROTE Jihad volgt of de kanibalistische Christen ?

gravatar

@Kritisch troslid Met dank, maar ik heb de TOP (tijdelijk ouderdoms pensioen) al reeds gesmaakt.

Overigens u bent een contradictio in terminis. Ik heb eens een echte trosser gekend, die zat met de hele familie alle liedjes van de reclame mee te zingen.

Het kan zijn dat u een “problematisch troslid” bent vanwege uw kritiek. (waar ik echter niets van heb gemerkt)

Zuiverder zou dan zijn te schrijven: “Problematisch troslid vanwege kritische houding.”

gravatar

Bent u niet onderhevig aan een spelfout? TroL-lid?
Ik kies mijn vrienden en familie met zorg uit, dus ik denk dat ik bedank voor de ‘eer’.
Voor men het weet krijgt men het verzamelde werk van Volendamse charmezangers nooit meer het huis uit.

gravatar

Brammie. Om eerlijk te zijn heb je gelijk met je opmerking dat ik mij beter kan typeren als “Problematisch Troslid vanwege kritische houding”. Maar, ik denk dat je het met mij eens bent, dat bekt niet goed. Om eerlijk te zijn ben ik sinds een jaar (na de eerste uitzending van Ali B op volle toeren) uit de familie gegooid. Mijn ingezonden stukjes in de TROS kompas vonden ze te kritisch. Ik vind ze vaderlandslievend.

Het lijkt mij ook niet nodig dat ik al mijn kenmerken in mijn naam vermeld. Veel Tros leden hebben bijvoorbeeld last van overgewicht. “Dik problematisch Troslid vanwege kritische houding”, klinkt al helemaal niet. Waar is de grens?

Overigens, heel veel ex-familieleden zingen mee met reclameliedjes. Mijn specialiteit is dat ik alle reclames van supermarkten na kan spelen.

gravatar

Wat een belachelijk artikel is dit. Waar is de redactie van de Speld mee bezig? Is dit artikel bedoeld om de laatste restjes Nederlanders wat nog gelooft in een multiculturele samenleving hoop te geven?

Alhoewel ik die overeducated shithead Outsider niet moet heeft hij gelijk in zijn reply op Leorad. Je moet niet overal Geert in zien. Kom op! Een Geert-achtig type aan het hoofd van een multiculti samenleving?

Reageer
gravatar

Kritisch Troslid; opinies zijn er om geuit te worden te pas en te onpas. Met name de Tros mag gelden als voorvechter en bewaker van de vrijheid van rechtse meningsuiting, van Henk en Ingrid. Uw bijdrage intrigeerde mij zeer: niet de uitdrukking ‘shithead’ die geografisch de tegenvoeter is van een ‘pain in the ass’ (een uitdrukking die u op het lijf geschreven zou kunnen zijn). Neen, het gaat mij speciaal om de toevoeging “overeducated”: kán iemand überhaupt ‘overeducated’ zijn en ten opzichte van wat of van wie? Is er een officiële nulmeting, of een erkende parameter? Zoiets als de Schaal van Richter, of die van Beaufort? Mijn verzoek, geacht kritisch Troslid: expliciteer svp uw verwensing. En -indien mogelijk- bij uw toelichting ook graag de reden(en) dat ik u zo danig ontriefde. Ik zoek mijn leven te beteren, vandaar!

gravatar

Een kleine correctie: bij een derde stam; de Semalib is ontmaagding reeds op 6 jarige leeftijd voorzien. De Semalib hebben dan ook bewust geweigerd de vragenlijst van de Hunika in te vullen. Verder doet men ook niet aan voetzoolverbranding, maar slechts aan voetzoolschroeiing. Dit in verband met contractuele verplichtingen jegens Nike en Adidas. Daarentegen staat juvenile déklitorisering prominent op het initiatie-programma van de leiding van het jongerenwerk. Men poogt deze wijze van seksuele hygiëne nu ook bij de naburige stammen populair te maken. Geruchten gaan dat daarbij enig tribaal geweld niet wordt geschuwd.

Reageer
gravatar

Sommige mensen zijn zo geobsedeerd en zo gefixeerd dat zij overal kenmerken van Geert Wilders ontwaren. Daar zijn nu medicijnen voor. Geef de moed niet op m’n waarde Leorad, frappez, frappez toujours. Het goede nieuws is dat deze middelen ook in 2012 nog voor vergoeding in aanmerking komen bij de ziektekostenverzekeraars die Wiegeliaans zijn georiënteerd.

gravatar

Wat walgelijk om zelfs bij leuke artikelen weer de politieke voor- of afkeur te moeten betrekken.