Shutterstock.com

Kijk, zó maak je excuses: Willem-Alexander zuigt teen Indonesische president

Het is een krachtige daad. Door de microfoon is over het geklik van camera’s een kordate slurp te horen. De Indonesische president, Joko Widodo, stelt zijn grote teen gewillig beschikbaar. Hij moet zich met één hand vastgrijpen aan de kansel om niet zijn evenwicht te verliezen. Een historisch moment, weet expert Bert Bokhoven.

Terwijl Willem-Alexander de ontblote voet van Widodo ondersteunt kijken de staatshoofden kort in de camera voor een fotomoment. De koning straalt compassie uit, en zelfvertrouwen. Widodo reikt ook op figuurlijke wijze de voet door op te merken dat het verleden misschien niet veranderd kan worden, maar dat we er wel van kunnen leren. “Hier toont Willem-Alexander pure klasse”, aldus Bokhoven. Naar zijn mening heeft het Indonesische volk te lang moeten wachten op een oprechte spijtbetuiging vanuit Nederland.

“Te vaak worden excuses op een laffe, onoprechte manier gemaakt. Degene die sorry zegt meent het niet echt, of betreurt enkel de ophef. Hoe wat er is gebeurt overkwam op de ander”, zegt Bokhoven. “Met deze daad laat koning Willem-Alexander zien dat het Nederland menens is met de excuses voor het buitensporig geweld in Indonesië na de Japanse bezetting.”

Mooi dat onze koning zich niet te groot voelt om als een échte vent excuses te maken voor buitensporig geweld. Toch klinkt er nog kritiek: de Federatie Indische Nederlanders vindt het kwetsend dat de koning aan de teen van Widodo heeft gezogen. “Hiermee gaat hij voorbij aan het leed van Indisch Nederland. Een mondscheet op zijn buik was wat ons betreft meer gepast geweest.”

Download nu de app van De Speld!


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Wanneer komen die Spanjolen eigenlijk eens excuus maken hier? En wanneer komen de Noren afdokken voor die Viking strooptochten?
En die Italianen denken zeker dat we de Romeinse overheersing zijn vergeten….

Reageer