Ontheffing boerkaverbod voor kleine cafés

‘Geen boerka op straat, wel in de kleine kroeg'

Voor cafés en restaurants met één man personeel zal het boerkaverbod niet meer gelden. Met deze toezegging hoopt minister Donner van Binnenlandse Zaken de ontstane onrust rondom het verbod tot bedaren te brengen.

“De regelgeving is nu volstrekt helder. Geen boerka op straat, wel in de kleine kroeg. Wij letten nu op de voordeur, niet meer op de achterdeur,” aldus minister Donner.

Aanleiding voor de maatregel is de toenemende kritiek vanuit de horeca. Met name in eenmansondernemingen heerst de angst dat door het verbod het aantal bezoekers en daarmee het inkomen zal teruglopen. Vaste bezoekers die om religieuze of anderzijds principiële redenen geen afstand willen doen van het volledig gelaatsbedekkende kledingstuk zullen kleine horeca-aangelegenheden mogelijk minder of zelfs helemaal niet meer bezoeken.

“Ik als kleine ondernemer ben straks het kind van de rekening”, aldus Bertus Hagelaar, uitbater van café ‘De Sjacheraar’ in de Amsterdamse Pijp. “In tegenstelling tot grotere ondernemingen heb ik niet het geld en de ruimte om een aparte boerkaruimte te bouwen, zoals in de Escape. Het grootste gedeelte van mijn stamgasten heeft geen kwaad in de zin, maar komt op zaterdag gewoon gezellig doen. Een boerka hoort daar gewoon bij. Wat is daar nou mis mee, na een lange week hard werken?”

Stamgast Rashida is verheugd met de nieuwe wetgeving. De fervente boerkadraagster vreesde dat de maatregel haar tot paria van de samenleving zou maken. “In glazen hokjes zitten tijdens het uitgaan is wel het laatste waarop ik zit te wachten, dan blijf ik liever thuis. Ik ben blij dat de maatregel bijgesteld is, want ik kan mijn wekelijkse karaoke-avondje niet missen.”

“Het boerkaverbod werkt in grote delen van de horeca goed en alleen op dit punt is er verbetering mogelijk”, aldus Donner. “De consument krijgt meer keuzevrijheid en we waarborgen de open samenleving met minder aparte hokjes in de cafés.’

Kleine kroegen behouden hun eigen vrijheid in het beleid rond de boerka. Op bordjes aan de ingang mogen zij aangeven of deze al dan niet mag worden gedragen.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Volgens mij is er een misverstand en bedoelt Donner dat Boer K., uit het programma “Boer zoekt kroeg”, weer tot de genoemde horecagelegenheid kan worden toegelaten.
Waarom de goede man desondanks niet over straat mag is mij onduidelijk, maar Boer K. kent vast wel slinkse routes via velden, bossages, greppels, sloten en andere onderdelen van het platteland.

Reageer
gravatar

Juist, waar een boerka is, is er rook en waar rook is, is er vuur en waar een vuur is, is het warm en waar het warm is worden mensen hitsig ! Dus een boerka maakt mensen hitsig; dat moet ik de Imam vertellen !

Reageer
gravatar

Julius, sinds kort is in landen als Iran, Afghanistan en Pakistan het recirculerende inbouwafzuigkapje op Li-ionbatterijen voor rokende boerkadraagsters populair. Voor winderige boerkavrouwen (en eventueel mannen die zich ook in de boerka bevinden) is er een versie die op rioolgassen werken.

Ik ben hiervan exclusieve importrice.

gravatar

Wel een beetje jammer dat de boerka alleen in de kleine café’s mag. Dat zijn dezelfde waar ook gerookt moet worden. Voor zover er geen brand uitbreekt doordat er ‘gordijnen’ in de fik vliegen, zullen de vieze rookgassen van de tabaksadepten zich in hun volle stankomvang hechten aan de vele vierkante meters stof van de boerka. Daardoor zal de boerka -hoewel dan slechts opgevouwen over de arm vervoerd- ook onderweg zorgen voor een soort overtreding van het rookverbod in de openbaarheid. Bah!

Reageer
gravatar

Dat jonge ding van 73 op nummer 17, die Henneke, weet niet waar ze over praat. Shocking is toch geen woord uit haar jeugd, maar uit die van mijn kleinkinderen eind jaren ´60. Die hadden het vaak over shocking blues. Dat had met muziek te maken, begreep ik van mijn kleindochter Mariska Vera Paulussen. Ze komt nog weleens op de televisie, maar die uitgestreken smoel heeft ze niet van mij, hoor.

Reageer
gravatar

Zeg Paulien, hoe dacht je van mij weduwe te worden?

Nu ik toch hier ben, wil ik vertellen, dat ik hier in Pannerden jaren geleden één keer zo’n kledingstuk, zoals op de foto, heb gezien, maar het was een zwarte. Telt dat ook al Boerka? Ze zat in de streekbus van Zevenaar naar Emmerik. Ik dacht nog, wat zijn die Duitse vrouwen toch vreemd gekleed tegenswoordigs. Bij Ome Koos van mijn ouwemannenkroeg Kanaalzicht heb ik ze nog niet gezien. Ik spreche gut Deutsch, dus ze zijn welkom. We houden wel van een verzetje.

gravatar

Nou ja, Henneke van 73 was in de jaren ’60 natuurlijk wel een lekker ding met een bikini in plaats van een boerka. Het was de tijd van Elvis, de Beatles, Boudewijn de Groot en Jules de Corte unplugged. Wat betreft de klederdracht is er wel veel veranderd. Henneke had bijna alles uit en nu hebben ze alles aan ondanks de opwarming van de aarde. ‘t Kan verkeren.

gravatar

Henk, jochie, heb je dat van die verdorven rok en rol in de jaren ’60 van jouw oma en opa? Wil je ook gewoon u en oma tegen mij zeggen! Nieuwlichter! Snotneus!

Toevallig ken ik Henneke nog van toen ze een vriendinnetje was van mijn kleinzoon Paulus. Ze was een snol van rond de dertig. Opa was wielrenner in zijn nadagen, die keurig op zijn vijfenzestigste verjaardag met pensioen is gegaan. Kom daar tegenwoordig maar eens om! Hij is een keer met die lellebel naar bed geweest in onze slaapkamer. Ze vond het maar een lelijk ledikant, zo’n troela was dat! Gelukkig is het niks geworden met onze kleinzoon.

gravatar

Zo, alleenstaande oma Paulien. Dat is toch nog zoals verwacht snel gegaan. En toevallig ken ik Henneke ook, want ze had een grote kennissenkring. En begin jij maar niet over opa met die lellebel, want je weet duvels goed dat je met mij een fietstochtje hebt gemaakt naar De Kandelaar aan de Schie. En het botenhuis aan de Poldervaart… je was er niet weg te sláán. En het Zweth noem ik dan nog niet omdat ik niet lullig wil doen. Dus mij niet snotneus noemen en opeens na al die jaren verfijnde maniertjes gaan vertonen. Dat had je eerder moeten bedenken.

gravatar

Niemand vraagt onze mening. Willen wij als beschaafde boerka’s wel naar een klein café, of zelfs naar een café an sich ? Heeft minister Dommer zich dat wel afgevraagd ?
Waar blijft de kledingstuk-raadpleging, volgens goede democratische principes ?
Ik kan u al verklappen dat het gros van de boerka’s een goed toneelstuk prefereert, maar kom daar maar eens om !

Reageer
gravatar

Ik ben een vrouw van 73 jaar en ben zeer verbaasd over de reacties van de anderen.

Ik vind het shocking dat dit in de horeca wordt toegestaan.
Vrouwen die mee willen doen maar zichzelf niet willen laten zien.
Volkomen bespottelijk,en provocerend. Er is niemand van ons die hen verplicht er zo bij te lopen.
Ik wil graag een gezicht zien als ik met iemand praat.
Als ik vaste klant was dan kwam ik beslist niet meer.
Zij maken de dienst uit.Dat de klanten dit pikken is mij een raadsel.

Reageer
gravatar

Ach Henneke, ze maken helemaal de dienst niet uit. Het is net al met vervelende kinderen: als je het negeert houden ze op een gegeven moment vanzelf op omdat ze dan tot de ontdekking komen dat ze helemaal de dienst niet uitmaken. Het zijn groeistuipjes. In jouw tijd heette dat op de radio: “Laten lullen, Lena.”

gravatar

Lees ik het goed ? Geen boerka’s op straat en wel in een klein café ? Dus op weg naar en van een klein café lopen de dames in hun ondergoed en doen in het café hun boerka aan ? Mag vast niet van de Islam !

Reageer
gravatar

Flauw hoor, van die SGP-ers. Is er een unieke kans om frivole moslima’s in hun niemendalletjes (maar met bedekt hoofd !) en hun boerka’s over de arm, door de straten te zien huppelen en dan verknoeit de christelijke Taliban dit weer ! Bah !

gravatar

Tja, en hoe heeft hij dan alles geschapen zonder sex? Hij schiep (schop of schaapte of hoe toen het Groene Boekje ook luidde) wel Adam en Eva en die gingen vervolgens wel van bil. Wellicht was sex een onbedoeld bijproduct van de schepping?

gravatar

Nu krijg ik weer de schuld van de sex, maar dat is een uitvinding van mijn engelen, van de afdeling Voortplanting.
Gewenste wijzigingen in de manier van voortplanten dienen dan ook daar ingediend te worden, met minstens 7 miljoen handtekeningen van aardbewoners.
Uiteindelijk kan lang niet iedereen onbevlekt worden bevangen (of was het nou ongevlekt ontvangen ?), dus enigerlei techniek is niet te vermijden.

gravatar

Gemodelleerde klei was ook al het argument van Lilith. Empirisch onderzoek heeft mij gevoerd tot de conclusie dat zij wel een punt had. Maar voor de meeste bevindelijken is het niet weggelegd dit bij voortduring te beseffen.

gravatar

Boerkaverbod opheffen in kleine cafées, oké, kan ik inkomen. Maar dan vind ik wel dat er toezicht op gehouden moet worden dat de boerkadrager/draagster niet stiekem onder de boerka een sigaretje opsteekt en daarmee mogelijk het rookverbod omzeilt.

Nou, doet u mij dan maar een boerkardi cola!

Reageer
gravatar

Daar zegt u wat! Wildkampeertentjes! Dus die vermaledijde occupy beweging bezet nu ook al de kleine cafe’s?
Het is dat ik buiten dienst ben, want anders had ik de jongens erop af gestuurd: er is maar één beweging die wild kampeert en dat is het Leger!!

gravatar

Neu, je hebt bepaald niet de meest vrouwonvriendelijke opmerking gemaakt ooit hoor. Gaat je niet lukken! Geen prijs dus.

gravatar

Ok, hier kan ik nog wel mee leven, maar waar stel je de grens? Straks mogen mensen met sportschoenen en trainingspakken weer de discotheken in. Dan zijn de rapen gaar.

Reageer
gravatar

Eindelijk! Het wachten is nu op een verbod op schone glazen en lege asbakken in de kleinere horeca-gelegenheden. Dat scheelt de kleine ondernemer (ben zelf 1.40m) een hoop tijd en moeite en is dus voordelig voor de omzet en uiteindelijk de landelijke economie. Bovendien dient de kleine criminaliteit te worden gestimuleerd. Meer werk voor glazenzetters, verzekeraars, justitie, ambtenaren, eerste-hulp artsen en noem maar op! Prima voor de werkgelegenheid dus. Vooral (kleine) gelegenheids-dieven.

Reageer