Nederlands drugsbeleid slaat aan in Kunduz

Opium zorgde in Kunduz lange tijd voor grote maatschappelijke problemen. De handel was in handen van criminelen, de kwaliteit van de drugs was abominabel en de jeugd raakte massaal verslaafd. Het Nederlandse gedoogmodel, uitgedragen door onze politietrainers, bracht de ommekeer.

“Door de verkoop van opium in theehuizen oogluikend toe te staan, houden we het uit handen van de zware criminelen en kunnen we het reguleren”, zegt Nazir al-Jam, gemeenteraadslid voor het Duurzaam Verbond Afghanistan in Kunduz-stad. “Tegelijkertijd wijzen we kwetsbare groepen op het gevaar van opium en voeren we op diverse fronten een actieve reguleringspolitiek.”

Een onderdeel van het nieuwe Afghaanse drugsbeleid is een voorlichtingscampagne op basisscholen. “Recent onderzoek heeft uitgewezen dat opiumgebruik op jeugdige leeftijd toch niet zo onschadelijk is als lange tijd werd gedacht”, zegt al-Jam. “Het puberbrein ontwikkelt zich tot het 21e levensjaar. Overmatig opiumgebruik kan blijvende schade berokkenen. We hebben de morele plicht om deze kennis met onze kinderen te delen.”

Afghaanse jongeren hebben sinds kort een identificatieplicht. Al-Jam: “Als ze niet kunnen aantonen dat ze minstens zestien zijn, krijgen ze geen grammetje opium mee naar huis. Theehuizen die op minder dan 150 Afghaanse mijl (44 meter) van een school staan moeten verdwijnen of verhuizen.”

Niet iedereen is enthousiast over het nieuwe beleid. Mesud Jelani, die naast een theehuis in het grensplaatsje Jorniz woont, vertelt dat drugstoeristen uit naburige landen voor groeiende overlast zorgen. “Met name Tadzjieken vormen een plaag. Ze komen hierheen in hun gammele wagentjes, roken zich suf en denken dat ze alles kunnen maken. Ze zien Afghanistan als een soort paradijs waar iedereen non-stop aan de opiumpijp hangt. In werkelijkheid zijn wij gewoon godvrezende en hardwerkende mensen.”

“Het succes van het gedoogbeleid verbaast me niets”, zegt politietrainer Geert Wuiverweg. “We hebben gezien dat het in Nederland werkt. En wat goed is voor Nederland, is goed voor Afghanistan. Dat zagen we in Uruzgan, en dat zien we nu weer in Kunduz.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Wolverine; ‘t wordt nu érg ingewikkeld: “allah vrezend” …okay, maar wie dan? Marieke van Nimwegen of die server-hamsters? Ik vraag ‘t maar even, als outsider met een wildcard binnen dit hoogintellectuele forum ben ik nog niet zo vertrouwd met de generieke referentiekaders.

Reageer
gravatar

Ik doelde met die hamsters eigenlijk op de frequentie waarmee de servers van De Speld uit de lucht waren. Verder niemand opgevallen?

gravatar

Als je toch die kennis met de kinderen wilt delen, kun je beter die scholen in theehuizen vestig ……. ach wat zeg ik nou weer; dat is al.

Reageer
gravatar

Mijn broer Geert eist dat de politie-opleiders in Kunduz ook wijzen op de gevaren van de Islam en de aanstaande koddebeiers leren hoe ze doelmatig bladzijden uit de Koran kunnen scheuren. Hij beveelt zijn instructiefilm van harte aan. Een motie zit in de pen.

Reageer
gravatar

‘t Gaat mij niet ver genoeg.

Even refererende aan “…wat goed is voor Nederland, is goed voor Afghanistan…” vind ik dat we dan ook onze andere gebruiken moeten exporteren. De Taliban moet maar wennen dat Sinterklaas en z’n Pieten door de straten van Kunduz-stad lopen.

Reageer
gravatar

Dat opent mooie perspectieven voor de export van politietrainers met net invoeren Hollandse gedoogbeleid m.b.t. cocaïne in Colombia, of het consumeren van paddo’s in Japan, of het eten van hallucinerende cactussen in Mali of het…

Reageer
gravatar

Kan hier geen MasterChef aflevering aan worden gewijd; bijvoorbeeld vegetarisch koken met hallucinogene cactussen als groente, het hoofdgerecht een straffe LSD-tofu gegarneerd met Griekse IMF-feta, een gebonden Sarkozy-saus en als dessert VVD/CDA-spacecake á la Koppejan/Ferrier? Die Aussies zijn culinair zóo creatief, bijna Wina Born.

gravatar

En een pasjessysteem? Anders zul je straks zien dat Fransen, Duitsers en Belgen spontaan een ‘vechtmissie’ in Afghanistan willen. De taferelen van drugskoeriertjes die met opgevoerde ezeltjes nietsvermoedende VN soldaten de berm in duwen om ze tot koop te dwingen.

Reageer