Lange Frans eist verbod verfilming ‘IJsblokje-incident’

Rapper herkent zich niet in hoofdpersoon

Rapper Lange Frans spant een kort geding aan naar aanleiding van de film ‘IJsblok’. Dit heeft zijn raadsman Abraham Moszkowicz vanmorgen bekend gemaakt.

Frans Christiaan Frederiks, zoals de rapper in werkelijkheid heet, zorgde in maart 2006 voor ophef toen hij in Meppel een scholier te lijf ging die hij verdacht van het gooien van een ijsblokje. Nederland was dagenlang vleugellam na de gebeurtenis en in de publieke opinie werd volop gespeculeerd of ons land zijn onschuld was kwijtgeraakt.

In het 2 uur 43 minuten durende docudrama wordt de kijker meegevoerd in de stroom der gebeurtenissen die voorafgaan aan het drama. We volgen de groeiende populariteit van Lange Frans en zijn compaan Baas B., zien zwart-witbeelden van de bouw van het Meppelse Stad en Eschcollege in 1977 en we volgen de ontwikkeling van slachtoffer Boy op de school, van zijn eerste dagen in de brugklas tot aan het moment dat hij door Frans in elkaar wordt geslagen. Ten slotte herinneren journaalbeelden van herdenkingsbijeenkomsten ons aan de nasleep van deze fatale avond.

Volgens Lange Frans geeft ‘IJsblok’ een sterk vertekend beeld van zijn persoon. ‘In de film word ik neergezet als een keurige jongen die op de bewuste avond na eindeloos getreiter eenmalig de greep op zichzelf verliest. In werkelijkheid ben ik een jongen met wie niet te spotten valt. Kijk me één keer verkeerd aan en je bent van mij.’

Regisseur Dick Maas is het niet met de rapper eens: ‘Deze film geeft absoluut een nauwkeurige inkijk in de schimmige wereld van entertainment.’ Maas vindt dat Lange Frans het belang van de film niet uit het oog moet verliezen: ’Het incident is een litteken op Nederlandse ziel. Het is tijd dat we het een plek geven en de blik vooruit werpen. We moeten dit drama niet langer verdoezelen, ook Frans niet.’

Het kort geding dient aanstaande donderdag in de rechtbank van Assen.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Jammer dat er zo lacherig wordt gedaan over dat sterke staaltje onderzoeksjournalistiek van De Krant van Ingeslapen Nederland! De betreffende journalist heeft Lange Frans ingetypt in Bing (omdat hij niet weet dat je in IE óók naar Google.nl kunt surfen. Maar ja, dat is ook wel héél ingewikkeld, hoor!) en iemand op de Telegraaf-redactie kwam zelfs op het geniale idee (uit het speciaal voor de gelegenheid afgestofte ‘Journalistiek voor Dummies’) om de betreffende ex-rapper te bellen voor commentaar. Ik bedoel maar…

Reageer
gravatar

en dat moet dan komen van JR? Een fictief persoon uit een amerikaanse serie over oliebaronnen. Iets wat al niet klopt aangezien een van de bijrollen daarin is gedaan door de man van Atlantis.

Reageer
gravatar

Okay, het ís een zwak puntje: het ijsblok wás in het begin 1 meter bij dertig bij veertig centimeter, en is gedurende de
takes wat geslonken in omvang.

Noem het artistieke vrijheid. Film is fantasie, nietwaar?

gravatar

Voor de kost verschijnt hij in het nieuws. Dat is vergelijkbaar met wat in Nederland de gebruikelijke dorpsgek ook doet, maar hij heeft dit uitgebreid tot landelijk niveau. Zo zijn er ook wel oudere dames die zich in de pers laten benoemen als een zitmeubel en daarvan ruimschoots de week uit kunnen komen. Dit zijn de zogeheten “gezeten burgers”. Ten onrechte overigens omdat schilderijen niet behoren te zitten maar te hangen.

gravatar

Dat ijsblokje is natuurlijk niet precies na te filmen. Juist daarom heeft Lange Frans gewoon groot gelijk. Als je iets na filmt moet dat gewoon precies kloppen. Anders krijgt het publiek verkeerde inzichten en dan wordt het erg lastig voor Lange Frans.

Reageer
gravatar

Er zijn al stukken van de film te downloaden (op de bekende plekken) en het verwondert me dat Frans nu zo tekeergaat, terwijl hij wel zelf een toch zeker pittige bijrol speelt én muziek heeft geleverd. Zit hier soms meer achter?

Reageer
gravatar

@Apenkoning & @Francois: Het artikel van de Telegraaf is geplaatst om 15:46 en dít artikel is om 10:00 geplaatst. Get your facts right.

Reageer
gravatar

Ok, goed punt L. Maar in ieder geval is nu wel de betrouwbaarheid van het artikel vastgesteld. Ik ga er namelijk van uit dat de Telegraaf zeker een ingang heeft bij belangrijke Nederlandse persoonlijkheden, zoals Lange Frans.

gravatar

Die L staat voor l.mm.l (piep, onwelvoeglijk benaming). Gezien zijn exacte tijdopname kan hij niet anders dan een redactieslaaf van de T…g..f (piep, onwelvoeglijke naam) zijn. Bovendien jokt L en schrijft inconsequent in het Nederlands.

De hoofdpersslaaf van de T…g..f (piep, onwelvoeglijke naam) riep namelijk in het Nederlands tegen L: “G..v..d…e (piep, vloek) l_mm_l (piep, onwelvoeglijk benaming) kan jij dan nooit iets spannends bij een saai ANP-bericht verzinnen zoals jouw collega’s in plaats van de hele dag naar de klok te kijken.”

p.s. De pieps zijn van een redigeerprogramma, dat de redactie voor een appel en een ei van een Amerikaans medium heeft overgenomen.

gravatar

Ik ben het eens met de regisseur: de waarheid wordt bepaald door de filmcamera en zeker niet door zo’n achterhaald concept als “de werkelijkheid”. Dat is al jáááren zo en waarom zouden wij dat nu opeens anders willen?

Reageer
gravatar

Helemaal mee eens. De “werkelijkheid” is niet meer dan een sociale constructie en daarom in hoge mate maakbaar en op bestelling leverbaar.

gravatar

Goed dat jij deze misstand aan het licht brengt. Durf te wedden dat Telegraaf veel tijd en geld hebben geïnvesteerd in dit artikel!

gravatar

Die link naar de Telegraaf doet het niet meer? Blijkbaar is het stuk bij de Telegraaf weggehaald? Vreest de T. wellicht een actie van De Speld, weledelgeleerde A. Moszkowicz wil die zaak wel op zich nemen hoorde ik al op de dijk.

gravatar

Moszkowicz is niet weledelgeleerd, maar weledelgestreng. Bovenal is hij echter moeilijk opvoedbaar. Voor de fijnproevers: hij handelt ook in scooters.

gravatar

Het bericht was juist overgenomen door de telegraaf(maar dan als serieus nieuwsbericht).. niet al te slim..

gravatar

Lange frans en zijn schietsport,ik vraag me af of dat wel te combineren is met zijn reactie’s.Indien je zo snel bedreigend en verbaal reageerd,een bedreiging voor deze sport.

Reageer
gravatar

Lange Frans, altijd toch zo’n keurignette, vriendelijke en beleefde jongen die geen vlieg kwaad doet weet ik nog uit mijn middelbare school tijd, wie had dat nou ooit van hem gedacht?

Reageer
gravatar

Ik kan mij Frans nog herinneren van toen hij nog kleine Fransje was en als verlegen jongetje bij meester Ben in Diemen in de klas zat.

gravatar

Deze Lange Frans blaast erg hoog van de toren om te verhullen dat hij in vergelijking met een fenomeen als Soeure Sourire slechts een voetnoot in de muziekgeschiedenis is.

Reageer
gravatar

Volgens mij is het foutje geweest in deze film om de rol van Lange Frans te laten spelen door Roel van Velzen.

Reageer
gravatar

het is tenenkrommend hoe een has-been regisseur als dick maas zich schaamteloos stort op een zo wereldbefaamd rap-fenomeen als Lange Frank…of Frans…Hans? of…
anyway… en diens faam exploiteren voor eigen glorie!

Reageer