Rapper Speak naar Nederland

Vredesbeweging Hongaarse rapper slaat om zich heen

De succesvolle rapper Speak gaat een tour door West-Europese landen maken om zijn vredesboodschap verder te verspreiden. Op 21 oktober zal tevens zijn hit Stop the War uitkomen bij BMG Ariola. Speaks combinatie van stoere sportwagens en vredesboodschappen hebben hem tot één van de invloedrijkste popmuzikanten van Oost-Europa gemaakt. Bij zijn bezoek aan Nederland eind oktober zou het publiek weleens en masse kunnen vallen voor zijn politieke hit.

Evenals het nummer van Lange Frans en Baas B over zinloos geweld heeft Speak een prikkelende clip weten te maken bij het nummer Stop the War. De clip begint met een close-up shot van een Porsche. Speak begint te rappen terwijl hij over een militaire begraafplaats loopt. Vervolgens worden beelden van oorlogen met stervenden afgewisseld met Speak, die op de Porsche zit en rapt over zijn afkeer van oorlog. De bridge leidt een emotioneel refrein in met een koor van vier mannen. De mannen vertellen ons in het treffende refrein: “Sometimes, people make a war. Don’t know what it’s (de oorlog, red) for”. Het hoogtepunt komt aan het eind, als Speak onder een kruis zit, een duif de lucht in gooit en met een laatste ‘peace’ nog eenmaal de boodschap van het nummer benadrukt.

Alle ingrediënten voor een klapper in Nederland lijken aanwezig te zijn. Naast een commercieel aantrekkelijke vorm lijkt Speak met zijn boodschap de John Lennon van de 21ste eeuw te kunnen worden. Hoewel de rapper, geboren als Tamás Deák, zelf zegt dat Stop the War na 11 september vooral de ‘goede timing’ had, lijkt de bescheiden rapper in zijn vredesboodschap te spelen met een complex palet aan politieke filosofieën.

De subtiliteiten die hij tentoonspreidt zijn niet te onderschatten. Speak neemt het publiek mee op een filosofische reis langs het wahabisme en het marxisme, om uiteindelijk bij een positief geladen post-9/11 filosofie uit te komen. Het woord ‘bisness’ na het woord ‘war’ draagt subtiele connotaties in zich van het militair-industriële complex in de moderne tijd. Een ingewikkeld paradigma waarin oorlog zich als een zakelijke aangelegenheid manifesteert. Het refrein spreekt van ‘make a war’ in plaats van ‘start a war’, wat refereert naar het industrieel fabriceren van een oorlog. Het lijkt een directe aanklacht tegen de Amerikaanse privatisering van het leger en de intieme relaties tussen overheid en grote bedrijven.

Met slechts een korte boodschap weet Speak (aka Speak the Hungarian rapper) de tijdgeest te raken en voor morele verheffing te pleiten. Een belangrijke boodschap in een blijvend destructief en pessimistisch internationaal discours.

Zijn populariteit is een van de oorzaken voor de nieuwe reputatie van Hongarije als vredelievende natie bij uitstek. De rapper blijft er bescheiden onder: “Ik weet dat ik een voorbeeldfunctie heb, maar al in 1956 lieten wij onze drang naar vrijheid zien”. Desondanks gebruikt de Hongaarse republiek hem graag als visitekaartje. Niets lijkt zijn weg naar groot succes te stuiten. In interviews hint hij zelfs al naar een mogelijke samenwerking met Bono.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik ken deze jongen niet, maar wie ik echt vind rulen is Immortal Technique.

Reageer