Opnieuw corruptieschandaal in omkoopwereld

Smeergeld in ruil voor steekpenningen

De Bulgaarse omkoopwereld is opnieuw opgeschrikt door een groot corruptieschandaal. Valko Zjivkov, de baas van een illegaal wedkantoor, zou smeergeld hebben aangenomen in ruil voor steekpenningen. Ook zou Zjivkov de belastingdienst te laat hebben ingelicht over het witwassen van het smeergeld. Het is een nieuwe klap voor het imago van de Bulgaarse omkoopsector: de Zjivkov-affaire is het zevende corruptieschandaal in een jaar tijd.

Zjivkovs kantoor, Plovdiv Standards, is het oudste illegale wedkantoor van het land en sinds de oprichting in 1964 zijn er nooit schandalen geweest. Onderzoeksjournalist Stanislav Mitrev is dan ook verrast: “Valko Zjivkov hield zich nooit bezig met nepotisme of belangenverstrengeling. Hij heeft zich altijd beperkt tot het omkopen van voetbalscheidsrechters en het afpersen van lokale politici. Sommige mensen noemen dat saai, maar hij had geen enkele moeite met dat nette imago. Dit nieuws bewijst dat de corruptie in de omkoopwereld veel hardnekkiger is dan gedacht.”

Oppositieleider Stanishev pleit voor een aparte toezichthouder om nieuwe schandalen te voorkomen: “Jarenlang dachten we dat de omkoopsector ook zonder corruptiewaakhond zou kunnen functioneren. Achteraf kun je zeggen dat dat naïef is geweest.” Volgens Stanishev zit de corruptie diep verankerd in het systeem: “Tijdens werkbezoeken merk ik dat er echt een cultuuromslag nodig is binnen de omkoopwereld. Een zakenman gaf me ooit 6000 dollar aan steekpenningen. In ruil daarvoor moest ik dan verzwijgen dat ik dat aangenomen zou hebben. Destijds was ik nog premier, dus achteraf kun je zeggen dat ik dat misschien niet had moeten doen, maar ik bedoel te zeggen dat corruptie gewoon heel hardnekkig is.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Hoog tijd dus voor een officiële smeergeld-munteenheid. Ik stel de SMEURO voor. Iedere betaalautomaat geeft vanaf 200 SMEURO een flacon Vanish, voor het witwassen van de biljetten.

Reageer
gravatar

Niet dat ik niets wil zeggen, maar wat niet gezegd wordt, wordt ook niet gehoord. Als ik zou vertellen hoeveel smeergeld niet witgewassen wordt lijkt het al snel opscheppen, bluffen en corruptie. Terwijl het echt waar is. Maar ik zeg niets. Ik zwijg uit ervaring. Mondje dicht dus.

Reageer
gravatar

Het smeergeld wit wassen ? In Bulgarije kan dat alleen maar met yoghurt zijn !
Inderdaad een smerige actie, ik moet er niet aan denken dat ik die vervuilde yoghurt later in mijn kommetje krijg. Driewerf bah, dus !

Reageer
gravatar

Vroeger stalen de armen nog van de rijken. Die werden rijker door het dubbele van het schadebedrag te vorderen van de diefstalverzekeringen. Die werden er weer rijker van door het dubbele bedrag van de belasting af te trekken vanwege bedrijfsschade. Dus was iedereen tevreden over mijn activiteiten.

Moet je er nu om komen. De rijken stelen tegenwoordig van de armen. De onkosten die worden gemaakt voor dat stelen worden gevorderd via de premieverhogingen en belastingen bij de armen.

Reageer
gravatar

Het ergste is nog dat TROS RADAR weigert er publieke aandacht aan te schenken zodat ons de kans wordt ontnomen om met een schijnheilige smoel mw. Hertzberger in het wit van de ogen te kijken en haar voor te liegen dat we aan zelfderegulering gaan doen. Dit kan zo niet blijven doorgaan. Soms bekruipt me de neiging om de hele bliksemse boel er bij neer te gooien en een baantje te gaan zoeken. Zoals ik al zei: soms… heel soms… Maar dan besef ik weer dat er kaviaar op de plank moet zijn.

Reageer
gravatar

Van een baantje zoeken heb ik geen verstand, maar werk zoeken kan ik je aanbevelen. Ik ben dol op werk: ik kan er uren naar kijken.

gravatar

Geen bod op mijn dreiging dit te retweeten? Was ook beetje domme vraag. Had moeten zijn: wat schuift het om dit NIET te retweeten?

Reageer
gravatar

Beste Al, even wat correcties in jouw tekst, als je het niet erg vindt.

‘Ronin, je roept wel “heel opzichtig” (heel onvoorzichtig) de verdenking op je dat “je short ” (in je korte broek) zou gaan op je eigen “retweets” (reetfiets) … of was het nou het virtueel en “verse visa” (verse vis)?’

gravatar

Beste Meester Paulus,

Wat fijn dat u zo af en toe inspringt en corrigerend (of correctief?) ingrijpt als wij speldeprikkers een scheve schaats dreigen te rijden, of neffe het potje dreigen te pysen (of piesen?).

Ik moet helaas wel bekennen dat ik, uw correcties in acht nemende, nu echter helemaal geen bal (of zak?) meer begrijp van wat ik in mijn op-het-eerste-buikgevoel-spitsvondige reactie op Ronin trachtte te verwoorden.

Desondanks stel ik uw perspectiefverbredende, prikkelende suggesties zeer op prijs.

Met dank en hartelijke groet,

Al

# Acquisitie van goedbedoelende, zachte leermeesters naar aanleiding van deze speldeprik wordt wel op prijs gesteld. #

gravatar

Die corruptie en de smeergelden, dat zouden die occupy demonstranten hier in Nederland ook eens mee moeten nemen. Snoepreisjes van politici en ambtenaren die werkreizen worden genoemd naar (ei)landen waar nooit gewerkt wordt maar wel veel zon is. Of waar veel dictatuur en kadootjes zijn en weinig democratie. Het elkaar het balletje toespelen zonder enige competenties en dan achteraf als er ettelijke (duizenden) miljoenen/ tonnen gemeenschapsgeld doorheen gedraaid zijn roepen dat dit geheel onvoorzien was (NoordZuidlijn, Betuwelijn etc.). Dus ook hier in Nederland bloeien de corruptie en het smeergeld welig alleen noemen we het anders: een bedrijfsrisico of een niet ingecalculeerd verlies.

Reageer
gravatar

Корупцията в България е на дневен ред.
Особено на правителството само по себе си виновен, а не шеф на почетен wedkantoortje в Пловдив. Това не може да ги обвинявам, той винаги остава в границите на българското законодателство. Така че, къде ни е грижа? Нищо!
Нищо!

Reageer
gravatar

Ik gebruik dezelfde tactiek. Via het Nederlands dan. Een taal die niemand hier machtig is. Vreemd genoeg overtuigd het mijn klanten en geeft het hun het gevoel dat het wel goed moet zijn. Dat klopt ook wel want ik boer er goed bij.

gravatar

Ja, ik moest wel. Dat smeergeld glipte als olie door mijn handen. Vooral dat gevalletje Leers heeft me handenvol duiten gekost aan advocaten. Steekpenningen blijven beter in de portemonnee hangen en dat is goed. Mijn BBQ moet ook branden, kom nou zeg.

Reageer
gravatar

Dit bewijst maar weer dat Valko Zjivkov een keurig nette man is. Als hij echt corrupt zou zijn was dit natuurlijk nooit naar buiten gekomen.

Reageer