Pepernoten voor Sinterklaas 2012 nu al in de winkel

"Basje ligt vooral wakker van vólgend Sinterklaasfeest"

In een supermarkt in het Groningse Winsum zijn de eerste pepernoten voor Sinterklaas van 2012 gesignaleerd. In verschillende media is verontwaardigd gereageerd op het vroege verschijnen van de Sinterklaasdelicatessen, terwijl liefhebbers verheugd richting het noorden trekken.

Klazien Hoving (37) trok  als eerste aan de bel. “Ik vond ze in de Spar tussen de pepernoten van 2011. Ik probeerde mijn zoontje Bas (5) nog weg te trekken, maar hij had ze al zien liggen. Niet zo gek, want het is duidelijk dat de heren fabrikanten iets meer hun best hebben gedaan op de zak van volgend jaar.” Volgens moeder heeft de kleine sinds het voorval nauwelijks zin in het aanstaande, maar vooral in het daaropvolgende Sinterklaasfeest. “Erg jammer. Eerst moet Sint Maarten nog komen, dan Sinterklaas 2011, Kerst, Pasen, Koninginnedag en natuurlijk de zomervakantie. Helaas ziet het er niet naar uit dat we daar nog veel van kunnen genieten met het Sinterklaasfeest van 2012 in het vooruitzicht.”

Gerbrand Riedel, hoofd feestafdelingen van de Spar, begrijpt weinig van de kritiek. “Mensen eten hun pepernoten graag vers. De kans dat een noot voor 2012 verser is dan een voor 2011 lijkt me groter. Bovendien belooft de winter van 2012 een stuk witter en knusser te worden dan die van dit jaar. Je roept toch liever het gevoel op van een gemoedelijke winter. Zeker tijdens een heerlijk avondje.”

Volgens Riedel is het de enige manier om te kunnen concurreren op de pepernotenmarkt. “Op Marktplaats worden al noten voor Sinterklaas van 2013 en 2014 aangeboden.” De echtheid hiervan is volgens de supermarktinkoper moeilijk aan te tonen. “Op de foto zie je wel pepernoten in een futuristische zak, maar de kans is groter dat je een zak kruidnoten uit 2010 krijgt.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik heb vlak na pasen 2011 de paaseieren al bij ons in de tuin verstopt voor 2012! Handig toch? Be prepared.
Ik bedoel: toen waren de eieren nog betaalbaar, maar wie weet wat er gaat gebeuren wanneer de Chinezen Pasen ontdekken! Ik bedoel maar: meer dan een miljard van die gasten die allemaal minstens drie paaseieren (de gekookte, ik heb niet eens over de chocolade variant!) consumeren.

Reageer
gravatar

Nee nee, niet de aandacht afleiden Prins etcetc.: uit goede historisch betrouwbare bronnen heb ik vernomen dat bij mevrouw uw moeder in de bomvrije commandoruimte onder Paleis Ten Bosch al een grote voorraad voor 2015 ligt opgeslagen, die bovendien regelmatig ge-updated wordt.
De bestellingen voor 2016 en 2017 zijn al uitgegaan, verzekerde men mij.

Persoonlijk vind ik dat laag: onder knulletje Rutte wordt zo de prijs van pepernoten en ander strooigoed huizenhoog – u weet wel, huizen: die stenen dingen die je aan de straatstenen niet kwijt kan – en dan kopen jullie zo’n grote voorraad op zodat het spul dadelijk alleen nog maar op de miljonairsfair te krijgen is.

gravatar

Beste Klazien Hoving (37),

Ik eis het hele jaar door pepernoten, gevulde speculaas, marsepeinen beestjes, fondant, kerstkransjes, banketletters, paaseieren, herfstbok, glühwein, zomerrokjes, vuurwerk, cadeautjes, kerstbomen, koekhappen, zaklopen en sneeuwpoppen op het moment dat ik dat wil.

Houdoe,
Paulus de stoerste jongen van de klas

O ja,
Mijn domme zusje wil op 5 december 2012 niet opnieuw zo’n stomme barbie, die ze na sinterklaas moet inleveren om dat achterlijke ding met kerstmis tot haar “verrassing en blijdschap” in ander pakpapier onder de kerstboom terug te vinden, omdat er door ome Rutte bezuinigd moet worden.

Reageer
gravatar

Lieve, lieve meneren en mevrouwen,

Mijn vervelende broertje heeft deze ene keer wel gelijk, hoor. Mijn mama heeft in januari bij de Spar al pakpapier in de aanbieding gekocht. Ik verwacht dat mijn barbie binnenkort spoorloos verdwijnt.

Heel veel warme knuffels van
Paulientje met de vlechtjes
x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x

O ja,
Ik en mijn vervelende broertje geloven niet meer dat Sint Nicolaas met de stoomboot uit Spanje komt. Ome Paulus komt namelijk elk jaar met de trein uit Veenhuissterbroek.
Niet verklappen aan mama en papa, want die weten dat nog niet.

gravatar

En waar komt peper vandaan? Jahoor uit Perzië. Wederom een keihard bewijs dat de islamisering veel te ver door trekt!

Nu de noten, van de goedheiligman besmeuren en straks onze vrouwen. Knettergek.

Reageer
gravatar

Daar moet ik u toch corrigeren, want peper komt uit India. Ik stel derhalve voor dat u uw woede herkanaliseert van het islamitische naar het hindoeïstische volksdeel.

gravatar

Dan zouden we ons toch op een hellend vlak begeven. Wat zouden we dan in 2012 moeten? Ons vergrijpen aan de pepernoten van 2013? Zo raakt het eind zoek!

gravatar

Al jaren geleden waren in diverse spirituele winkeltjes de ascentiedropjes voor 21 december 2012 verkrijgbaar, wel stiekum achter de toonbank, maar toch ! Dus kijk ik er niet van op dat de pepernoten voor 2012 nu al in de winkels liggen.

Reageer
gravatar

Slecht onderzocht dit geval van te vroeg. Er kunnen namelijk geen pepernoten zijn waarvan de houdbaarheidsdatum voorbij december 2012 ligt. Als je grappig wilt zijn dan moet het wel kloppen!

Reageer
gravatar

Heeft u weleens nagedacht over de houdbaarheidsdatum van het hele sinterklaasfeest? Het zou maar zo kunnen dat de peper- en kruidnoten nog lekker zijn terwijl er al helemaal geen Goedheiligman is!

En daar hoor je nooit iemand over!

gravatar

Hoe kom je daarbij beste Wim. Als je pepernoten, kruidnoten, walnoten, muzieknoten of wat voor noten dan ook in glas bewaart, zijn ze veel langer houdbaar.

Alleen vandaag speciaal voor u in de wekelijkse aanbieding:

Ouderwetse wekpotten.
Verslapen hoeft niet meer.

De Glazenspecialist in Valkenburg
Uw glas is ons een zorg

gravatar

Hoezo klopt de houdbaarheidsdatum niet? Ik heb van jongs af aan kruid- en pepernoten verzameld (familietrekje), en het is een mooie collectie geworden.

Die heb ik gevoegd bij de collectie van een oud-oom die weer een album van zijn overgrootvader heeft geërfd. Dat is weliswaar niet helemaal compleet: er ontbreekt 80 jaar; maar toch.

De gehele collectie gaat terug tot begin 1600, en dit tijdsdocument is onverwoestbaar: de vroegste exemplaren zijn al aan het fossiliseren.

Dus hoezo houdbaarheidsdatum klopt niet?

gravatar

Ja, en daar vieren ze nu achterelkaar alle carnavals voor de komende 10 jaar nu witgekuifde maskers nog te krijgen zijn.

gravatar

nou en het is het verschil tussen drommedaris en kammeel. dat kunnen mensen ook niet onthouden. maar ik weet wel dat je beter een brandaris kan roken dan een drommedaris.

gravatar

@Ditto, het smaakverschil tussen een dromedaris en een kameel (niet te verwarren met kaneel) is inderdaad te verwaarlozen. Tussen pepernoten en kruidnoten is er wel degelijk een groot smaak en structuurverschil. Ik vind dit dus geen details die je zo maar even over het hoofd kan zien.

gravatar

Op zich is het vinden van een supermarkt in Winsum al een klus. Dan moet je daarin nog de pepernoten van 2012 zien te vinden. En dan gaat de toch al zeer teruggetrokken Klazien Hovink opeens hierover aan de bel trekken. Dit klinkt mij behoorlijk onwaarschijnlijk in de oren en riekt naar een complot. Het lijkt er op dat hier meer speelt dan pepernoten alleen. Misschien een goede klus voor Bert Bokhoven om hierachter te komen.

Reageer