Mulisch verzweeg lidmaatschap TROS

Auteur was lid tussen 1980 en 1985

Biograaf Jaap Schaft is tijdens zijn onderzoek naar het leven van Harry Mulisch gestuit op een omvangrijke collectie TROS-Kompassen. Tussen dozen met knipsels van Mulisch trof Schaft de complete jaargangen 1980 tot en met 1985 aan. Dat is volgens de biograaf een onmiskenbare aanwijzing voor zijn lidmaatschap van de omroep. De succesauteur heeft zich nooit uitgelaten over een TROS-lidmaatschap.

De ontdekking is pijnlijk voor de nazaten van Mulisch, omdat de auteur zich altijd liet voorstaan op zijn verzet tegen ‘de grootste familie van Nederland.’ Toen Gerard Reve en Maarten ‘t Hart eind jaren ’70 weigerden om aan programma’s van de omroep mee te werken, sloot Mulisch zich bij hen aan, met de bevlogen woorden: “Ik ben een schrijver, geen TROS-kijker.”

Schaft vermoedt dat opportunisme ten grondslag ligt aan de TROS-sympathieën van de schrijver. Maar er is nog een mogelijke verklaring: “Van een aantal Kompassen was het kaft gescheurd of bevlekt. Dat waren allemaal covers met omroepster Tineke Verburg.” De biograaf blijft ondanks zijn ontdekking een fan van de schrijver: “Laten we hem beoordelen op zijn oeuvre, en niet op een zwarte bladzijde in zijn leven.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Nagekomen bericht: In de inboedel van Dutroux zijn verdacht veel albums van Suske en Wiske aangetroffen. Harry Mulisch is dus niet de enige die geïnspireerd is geraakt door Willy Vandersteen

Reageer
gravatar

Toch jammer dat dit uitgekomen is. Gerard Reve was slimmer. Die heeft al jaren voor zijn overlijden die honderden edities van ‘Hustler’ in zijn achtertuin verbrand.

Reageer
gravatar

Nou, nou, nou Maarten; Hustler is toch een verhevigde versie van Playboy? Beide literaire maandbladen met een hevige verdenking van hetero-promotie. Reve was toch een beëdigd en notarieel geregistreerd homogaam levend schrijver? Hoe rijmt u dat dan? Veel eerder zijn er vragen te stellen over de verzamelingen Suske en Wiske en Kwik en Flupke die Mulisch naliet. Experts duiden op de gelijkenissen in plot en verhaallijn tussen “Het Zingende Nijlpaard” en “De ontdekking van de Hemel”

gravatar

Ik vertrouw die biograaf Schaft niet. Er zit bij hem nog veel rancune als gevolg van de Aanslag op zijn oudste zus Hanny

Reageer
gravatar

Heet(te) de levensgezel/weduwnaar van wijlen Gerard Reve niet Joop Schaft? Was hij niet het zeemannetje in Reve’s dagdromen? Wat schaft de pot? Jaap, Joop en Hannie, toch een beetje dubieuze familiezaak, lijkenpikkerij rond onze nationale Ezelrijder: Ezeltje strek je, Gerardje dekt je. Niet dat dit rechtstreeks iets met Mulisch had te maken, die was net zo hetero als dat andere Viagra-fossiel: Hugh M. Hefner.

gravatar

Mij kwamen bepaalde passages in delen van zijn… sorry, Zijn werk al zo bekend voor.
Nu begrijp ik waarom.
Al die jaren dacht ik dat het de TROS was die plagiaat gepleegd had…

Reageer
gravatar

Het échte schandaal is natuurlijk dat AVRO-lepeltje voor x-zoveel jaren trouw lidmaatschap, maar daar hoor je de biograaf niet over.
(en over die gastrol bij de hoorspelkern al helemáál niet)

Reageer
gravatar

Dames en heren,

Na lezing van het artikel trekt u allen de voorbarige conclusie dat dhr Mulisch de hand aan zichzelf sloeg om zijn lusten voor Tineke Verburg te botvieren. Echter de tekst vermeldt slechts dat de kaft ‘gescheurd of bevlekt’ was. Het lijkt dan ook waarschijnlijker, zeker na het bekijken van een foto van genoemde TROS-presentatrice, dat Harry met beroete handen er de open haard mee aanstak.

Reageer
gravatar

Deze ontdekking zal van onschatbare waarde blijken. T-i-n-e-k-e V-e-r-b-u-r-g en wellicht ook T-R-O-S zijn zeer waarschijnlijk via allerlei ingewikkelde scheikundige anagrammen verwerkt in talloze namen in Mulisch romans. Duidelijke verwijzingen die we dankzij de Speld ontdekten: ‘Ada Brons’: Brons = Tin(eke) + Koper. Daarbij speelt een deel van het VER haal zich af op een BURGT. En wat te denken van ‘Laura Tin(eke)huizen’ uit 2 vrouwen. We staan aan het begin aan een herwaardering van het werk van dhr. Mulisch.

gravatar

Hijo de puta! Wat doet Bas van Werven tussen de resultaten van deze zoekopdracht? Is dit een nieuwe Ontdekking van hemelse geheimen tussen Troscorifeeën? Werkelijk walgelijk, het idee alleen al?

gravatar

Ik vind dit vooralsnog gestoeld op niets. Zolang ze geen plastic omslag hebben aangetroffen (die elk lid aanvankelijk krijgt) is zijn lidmaatschap slechts een speculatie. Er is ook geen wederhoor toegepast.

Reageer
gravatar

Misverstandje; Harry’s ongeconcipieerde nazaten zijn wel degelijk aangetroffen op de plastic omslag van TROS-Kompas, naast en onder de vingerafdrukken van de schrijver. Dactyloscopisch en DNA onderzoek van NFi hebben dat bevestigd. Teruggevonden bevlekte en gekreukelde voorpagina’s van deze TROS-Kompas gidsen worden nu bewaard in het Nationaal Literair Museum.

gravatar

Beste O.R.,

Als je in die tijd ook lid was geweest, had je geweten dat het gaat om een echte kunstlederen omslag met gevaar voor eigen leven speciaal door kleuters in India liefdevol gemaakt voor een “grootste familie” ergens in een onbekend ver land. Tegen ledentarief kon je toen nog samen met “familieleden” je in India gaan vermaken inclusief een excursie naar de kunstlederenomslagenfabriek.

gravatar

Maar er was nog genoeg reservemateriaal aanwezig in de Spermanente Nacht Servicebank (SNS-bank), veilig belegd dus. Dat met Tineke Verburg was gewoon ‘spontane overflow’; overproductie! Tineke was (via wederzijdse vrienden) op de hoogte van deze wekelijkse stortingen, maar ze heeft de beleefdheid gehad daar nooit een mond over open te doen.

gravatar

Waarom niet, vraag ik me dan toch af.

gravatar

Dacht ik het niet. Cuba en de TROS, dat is natuurlijk precies het gedachtengoed van al die linkse grachtengordeldesignerbrillendragende intellectuelen. Maar we zullen ze allemaal ontbrillen, pardon, ik bedoel ontmaskeren! De volgende is Martin Bril!

Reageer
gravatar

Ik heb ergens gelezen dat Martin Bril als een van de weinigen van zijn leeftijdgenoten geen buitenechtelijk kind van Bernhard van Lippe-Biesterfeld of Harry Mulisch was.

gravatar

Let op: het is wel precies 40 jaar na dato…!

Reageer
gravatar

…van en tot…!