Samenwerkende Hulporganisaties openen Giro 555 voor kabinet

Handen ineen voor begrotingsramp

De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) beginnen een grote inzamelingsactie op Giro 555 om de nieuwe tegenvallers op de begroting op te vangen. Marinus Verweij, campagneleider van de SHO: “Alleen als iedereen de handen ineen slaat kunnen we een begrotingsramp afwenden.”

“Nu uit de jongste Macro Economische Verkenning blijkt dat het begrotingstekort in 2015 nog steeds boven de 1,5 procent uitkomt, is het écht alle hens aan dek”, aldus Verweij. De SHO beginnen daarom met een landelijke campagne om de burger te bewegen geld aan het kabinet te geven. In reclamefilmpjes is onder andere een dikke en grijnzende minister van Financiën te zien, die naar een vergadering loopt. Verweij: “De beelden zijn misschien heftig, maar soms moet je wel shockeren om tot de mensen door te dringen.” Het Nederlands elftal heeft al toegezegd een benefietwedstrijd te spelen tegen Griekenland of Portugal.

Verweij zegt ‘blij, maar niet verrast’ te zijn over de grote respons vanuit de samenleving. “De eerste reacties waren overweldigend. Ik hoorde dat een meisje van zes uit Rheden haar hele spaarvarken heeft omgekieperd en naar de bank is gegaan. De mensen weten nu waarvoor ze het doen, eerdere hulpacties waren vaak meer een ver-van-mijn-bed-show.” Nederlanders hoeven volgens hem niet bang te zijn dat het geld verspild wordt. “We hebben goede contacten in de internationale gemeenschap. Via de centrale hulppost in Brussel zal al het geld eerlijk over de Nederlandse ministeries worden verdeeld.”

Volgens Verweij is het wrang dat de hulp nodig is. “De economische situatie is de ergste in 80 jaar, maar als eerder was ingegrepen had dit niet gehoeven. Economen en internationale monetaire organisaties waarschuwen al tijden voor een neerwaartse economische spiraal, met alle gevolgen van dien. Politici hebben echter stelselmatig alle signalen in de wind geslagen. Nu dreigt Nederland het Griekenland van Europa te worden.”

Het is nog niet bekend of de overheid iedere gedoneerde euro verdubbelt.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

De discussie valt stil en dat is ook wel begrijpelijk, dit onderwerp blijft weliswaar actueel, maar er is geen verandering te verwachten in de onderliggende politieke verhoudingen. Als afsluiting dan maar deze dubbele waarschuwing: mocht u toevallig ooit eens met Rutte en/of De Jager in hetzelfde zwembad of sauna verkeren, raap dan -bij het afdouchen- nooit een gevallen stuk zeep of spons op; u loopt dan namelijk het serieuze risico dubbel genaaid te worden; niet alleen fiscaal maar ook rectaal.

Reageer
gravatar

Maar tegelijk moeten we wel blijven strijden voor kinderbijslag voor hoogvermogenden en voor hun speciale huursubsidie (“hypotheek-aftrek”) voor pandjes vanaf vijf ton en meer betalen wij wel hun belastingkorting. Huursubsidie wordt versneld afgebouwd maar het H-woord blijft taboe. Ook dat is immers democratisch overeengekomen.

Reageer
gravatar

Nou Jeettje, de begroting 2012 is intussen al bewust gelekt, dat maakt de klap voor de onderste inkomenslagen wat minder als ze straks Mark Rutte en Maxime Verhagen horen en zien kronkelen alvorens officieel via Hare Saaiemeid de armoe uit te laten roepen over die onderste inkomenslagen. En -hoe sociaal-democratisch- iedereen levert gemiddeld dit jaar slechts 1,25 % koopkracht in. Voor een minimumloner/-lijder is dat concreet natuurlijk veel meer dan voor een bankier met minimaal anderhalf miljoen aan schaalsalaris en bonussen. Die hoeft niet naar de bijzondere bijstand omdat zijn wasmachine kapot is gegaan. Maar goed iedereen tikt 1,25 % af. Rutte en Verhagen, kampioenen der democratie. Ik voorspel voor volgend jaar een toenemend aantal onverzekerden omdat de basispremie en noodzakelijke aanvullende verzekeringen niet meer betaalbaar zijn. “De politiek is het laatste toevluchtsoord der incapabelen” en “Mundus vult decipi”.

Reageer
gravatar

Deze actie lijkt me zéér voorbarig: de KNMI en ANWB hebben géén weeralarm noch tsunami-waarschuwing afgegeven.

Ook heeft Pro Rail niet gerept van grote vertragingen en uitvallende treinen en heeft de president van DNB nog niet het vingertje geheven.
Zelfs het CPB heeft nog steeds niet het ergste doemscenario geschetst.

Dussss, wil ik graag de vergunning van die collectanten zien: wedden dat het voor zichzelf begonnen calculerende Nederlanders uit het bankwezen zijn?

Reageer
gravatar

En dan die arme lieden die op twee maal modaal of hoger zitten? Die gaan er maar een miezerige 3 procent op vooruit in plaats van de gebruikelijke zes à zeven. De mensen die er maar twee procent op achteruitgaan kunnen best een paar procentjes meer inleveren om de hulpbehoevende veelverdiener deze winter te steunen!

Reageer
gravatar

Uiteraard ga ik alleen maar een bijdrage geven aan ons volk als dat in guldens kan zeg, gekker moet het hier niet worden, je eigen volk helpen met buitenlandse munt, met die deuro subsidieer ik ook nog andere landen en volken, eerst de gulden en dan pas: giften!

Reageer
gravatar

Hoe egoïstisch van jullie Nederlanders. Gaat er dan helemaal niks meer naar ons?

Of maken jullie eerst al jullie geld over naar gyros 555, die het dan naar jullie regering overmaakt, die het dan naar het Europees Stabiliteits Fonds overmaakt, die het dan naar de Griekse overheid overmaakt, die het vervolgens naar mijn tante overmaakt, omdat zij toevallig bijna hetzelfde rekeningnummer heeft als de Ministerie van Overheidsadministratie.

Dit is allemaal zo omslachtig, dat het lijkt alsof wij het hebben bedacht.

Reageer
gravatar

Hm, als dit het plan is kunnen we beter alle oude vakantiedrachmes van vroeger inzamelen.
Is er gelijk weer wat voorraad bij jullie.

gravatar

uw naam doet me erg veel denken aan ‘jeromba de griek’ uit de welbekende suske en wiske series. familie toevallig?

gravatar

Oh, volgens Leers kan dat niet. Naja Eh Henk en Ingrid vinden het ook vast helemaal niet erg. Ik verzin wel even iets anders zo. (Wat ik dan later weer niet hard maak, maar dat valt jullie domoren toch niet op. Haha)

Reageer
gravatar

Oh ik hoor net dat de regering de VVD en het CDA zijn? Ja nee, dan willen Henk en Ingrid vast graag hun koopkracht halveren. Maar dan ook geen Moslim meer erbij!

Reageer
gravatar

Onze zuiderburen zitten dringend om een kabinet verlegen. Misschien kunnen we het voor een zacht prijsje aan hen verkopen. Het begrotingstekort krijgen ze er gratis bij. Ondertussen kunnen wij dan weer gewoon zilverpapier naar de hongerende Ethiopiërs sturen.

Reageer
gravatar

Ja, daar ben ik ook voor te porren. Geniaal idee toch eigenlijk. En die directeur van 555 heeft net een nieuwe auto eist hij zeker weten een tweede. Deze oplossing is gewoon de beste.

gravatar

Wat ik nu het kwalijke vind van deze zaak: Waarom zouden de Nederlanders zelf nu aan deze 555 aktie moeten deelnemen? Dan is het toch niets meer dan een vestzak / broekzak regeling? Alles wat ze aan 555 geven wordt weer afgetrokken van de belasting! Nee, ik vind dat al die Afrikanen, Zuid Amerikanen en Aziaten maar weer eens een duit in ons zakje moeten doen. Dan zijn onze ontwikkelingsgelden toch nog ergens goed voor geweest.
In mijn actieve jaren voor de PPN heb ik hier altijd al voor gepleit.

Reageer
gravatar

Het is natuurlijk niet verplicht om aftrekposten op voeren bij de belastingaangifte. Sterker nog, die hele 555-actie is niet nodig, roep gewoon iedereen op de aftrekposten voor dit jaar over te slaan. Bijkomstig voordeel is dat de koopkrachtbehoeftigen zich niet schuldig hoeft te voelen als eigenlijk ieder dubbeltje eerst omgedraaid moet worden. Eerlijker kan het niet.

gravatar

Treffend hoe de in het artikel aangehaalde dikke, grijnzende minister van Financien in de wervingsfilmpjes wordt gepositioneerd vis-à-vis een hongerende Ethiopiëer. We zijn hier getuige van twee existentieel verschillende, doch ingrijpende wijzen van lijden. JanKees lijdt onder zijn voorafgaande politieke leugens die nu tegen hem dreigen te worden gebruikt; de Ethiopiër ziet zijn gezin sterven omdat baggervette Europeanen liever en eerder maffiocratiën ‘overeind’ houden, dan werkelijke prioriteiten stellen. Nietwaar; hongeren kan altijd nog.

Reageer
gravatar

De regering is in spoedberaad tot de conclusie gekomen dat met alle middelen moet worden gestreefd naar het persoonlijk welzijn van bankiers. Deze bedreigde diersoort moet met prioriteit individuele ondersteuning-op-maat worden toegediend op hun landgoederen en gated communities. Pas dan kan het kabinet met een gerust hart de overige rijken (en aansluitend de coalitie zichzelve) bedienen. Bidden wij voor een goede afloop; het volk is -al sinds 1672- volledig op zichzelf aangewezen.

Reageer