Nederland in de ban van zonsverduistering

Zon vanaf 21:03 aan zicht onttrokken

Nederland bereidt zich voor op de totale zonsverduistering die morgenavond te zien zal zijn. Rond kwart voor negen ‘s avonds zal de verduistering driekwart zijn, en om 21:03 uur is zij volledig.

Het unieke verschijnsel zal ruim negen uur aanhouden. Het KNMI verwacht een onbewolkte avond zodat het spektakel goed te zien zal zijn. Edwin Mathlener, directeur van Stichting De Koepel in Utrecht, raadt mensen aan een plek te zoeken met vrij uitzicht en een eclipsbril aan te schaffen.

De verduistering is het gevolg van de stand van aarde. Deze schuift morgenavond voor de zon, zodat haar licht ons niet meer bereikt. Ook in andere delen van de wereld zal de zonsverduistering plaatsvinden, maar op andere tijden in verband met tijdzones.
Wetenschapsjournalist Carl Koppeschaar heeft op zijn website uitgebreide informatie over het unieke verschijnsel gepubliceerd.

Op de Waddeneilanden is, vanwege de geringe lichtvervuiling, de verduistering in Nederland het beste waar te nemen. Er worden morgen extra veerponten ingezet vanwege de verwachte drukte. Veel Nederlanders nemen morgen een snipperdag om de eilanden op tijd te bereiken. Wie daar niet voor voelt kan ook terecht bij RTL4, dat vanaf half negen de verduistering live uitzendt. De uitzending begint om half acht met een voorbeschouwing door Johan Derksen en Wilfred Genee.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Voor diegene die teenentander gemist heeft: het gerucht doet de ronde dat a.s. zondag weer een zonsverduistering gaat plaatsvinden en dat die zelfs 25 minuten langer gaat duren dan de vorige.

Reageer
gravatar

Luister nou eens naar een ouwe man met veel ervaring, Mangini. Een herhaling duurt soms korter door inkorting, maar nooit langer. Ons werd vroeger bij het herhalen van de koers gezegd, dat we saaie stukken mochten overslaan, maar daarvoor niet mochten omrijden.

gravatar

Geen nood, kleintje!

Zie ook mijn ellenlange lap tekst op nummer 21;

“De zon staat op ongeveer 150 miljoen kilometer”

Maar wel de lasbril van paps meenemen, he!

Veel plezier!

gravatar

@Paus Paulus, #23,

Meneer-in-een-jurk! Nadenken is mijn vak, al heeft uit soort mensen dat liever niet.

Want dan loopt het volk minder mak achter u aan.

BTW, Als het aantal wanhopige mensen die van bruggen en hoge gebouwen afspringen maar ‘onbeschrijfelijk groot’ genoeg is, dan hebben we meteen weer een paar andere problemen opgelost! Iets met voedsel, water en ruimte…

Maar het is ook nooit goed genoeg voor u, he!

Reageer
gravatar

25 augustus van 2011 vind de gedeeltelijke verduistering plaats dames

Reageer
gravatar

Gewoon gejat, en iedereen weet wie dat gedaan heeft. Van onze belasting centen jat de linkse kerk samen met wat Moslims gewoon ONZE zon. Laten ze zelf een zon kopen. Waarom moeten wij daar steeds weer voor opdraaien?

Reageer
gravatar

Hedenmorgen is de zonsverduistering beeindigd, dit begon al gisteravond onze tijd in het stadje Gisborne in Nieuw Zeeland en heeft zich met een snelheid van 1 tijdzone per uur naar onze contreien verplaatst alwaar wij rond de klok van 6uur hedenmorgen de eerste lichtstralen mochten begroeten.

Reageer
gravatar

Jammer dat het zo bewolkt is. Wij zaten al klaar met onze multifocale eclipsbrilletjes van de Paulus Anders. Zak chips erbij, biertje. Gaat het zomaar onweren! We hebben niks kunnen zien. Gelukkig schijnt het volgende week weer te gebeuren, dus wie weet is het dan beter weer. Wij gaan ervoor, want die brilletjes waren duur hoor, zelfs met 5% korting erop. Vraag me af of ze de prijs eerst met 10% hebben verhoogd om dan korting te kunnen geven 😉

Reageer
gravatar

Daar zit je dan met je beroete glaasjes: dik wolkendek. Zo kan ik ook voorspellingen doen, zeg; kon niet eens checken of de tijd wel klopte.
Straks voorspellen ze nog dattie aan de achterkant van de Aarde wél scheen: duh, hoe moet ik dat nou weer checken?

Reageer
gravatar

Jeettje, welke achterkant? Denk nou eens goed na. Dat schijnt de laatste tijd toch wel erg moeilijk te zijn voor de lezers van de Speld.

De achterkant van de aarde. Dat kan toch niet. Alles wat los zit zou er dan toch vanaf vallen. Daar zou je bijvoorbeeld met bergklimmersgereedschap wel naar toe kunnen. Maar had god dat gewild, dan had Hij toch van de achterkant de voorkant gemaakt. Logisch toch.

Amen, denk aan de collectebus.

gravatar

Beste Nadenkertje.

Had nu even nagedacht voordat je dit allemaal de wereld kond deed. Als dit onder ogen van de wereldpers komt of als iemand hiernaar op Twitter verwijst, dan is het aantal wanhopige mensen die, nu het nog kan, van bruggen en hoge gebouwen afspringt of zich voor razende voertuigen werpt, onbeschrijfelijk groot.

Maar gelukkig zullen ook vele verdwaalde zielen terecht weer gaan geloven in het enige ware Boek, dat beschrijft hoe de zon echt is: onlosmakelijk onderdeel van een gewelf dat om de aarde draait. Het bewijs is in elk planetarium te zien.

Laat de kinderen tot mij komen zoals de afgelopen dagen in Madrid.

Amen, vergeet de collectebus niet.

Reageer
gravatar

Idd en met “het enige ware boek” wordt natuurlijk de 4e druk van Harry Potter en de steen der wijzen bedoeld!

Hint: de zon is in het verhaal een tastbaar object dat onsterfelijkheid mogelijk zou moeten maken.

gravatar

Leuk hoor, dan men vooraf een zonsverduistering kan melden…maar zeg er dan ook bij wanneer…oh, wacht!

BTW, hoe weet men het zo zeker dat de verduistering exact negen uur duurt?

Stel dat die zon niet meer opkomt? Wat dan?

Hoe lang zouden we in leven kunnen blijven?

De zon staat op ongeveer 150 miljoen kilometer, acht lichtminuten, van de aarde. De eerste acht minuten zouden we dus niets merken.

Immers, het licht en de andere invloeden van de zon kunnen niet sneller dan de lichtsnelheid, ongeveer 300 000 km per seconde.

Als de zon verdwijnt, betekent dat dat ook de zwaartekrachtsput van de zon in één klap verdwijnt. We merken dat door een lichte schok. De aarde beweegt niet meer om de zon, maar volgt nu een rechte lijn. Dat wil zeggen dat we elke nacht altijd dezelfde sterren zullen zien. De aarde blijft nog wel om zijn as draaien, maar er zijn geen seizoenen meer.

De temperaturen gaan nu snel dalen. Elke nacht daalt de temperatuur al een graad of vijf, bij een dik wolkendek, tot een graad of veertig, in woestijnklimaten. Nu de zon er niet meer is om deze afkoeling te stoppen, daalt na enkele dagen op het grootste deel van het landoppervlak de temperatuur tot onder het vriespunt. Gelukkig biedt de zee nog even respijt. Er is namelijk heel veel warmte opgeslagen in water en voordat die warmte verdwenen is, gaat er veel tijd voorbij. Nu de lucht snel afkoelt, vormt de waterdamp sneeuw.

Het gaat overal sneeuwen, eerst in de buurt van de polen en uiteindelijk ook op de evenaar. Binnen een week is de gemiddelde temperatuur op aarde dertig graden onder nul. Er vallen in tropische landen binnen een week miljarden doden, omdat de mensen daar deze kou niet gewend zijn en zich nauwelijks kunnen beschermen. De ijskap op Antarctica en op de Noordelijke IJszee breidt zich snel uit naar de tropen. Op zee en op kleine eilanden in de tropen blijft het klimaat nog het langste behaaglijk. Dan, na enkele weken, vriest de zee overal dicht. Ook in landen als Nederland geven kolen- en gascentrales het op als de temperaturen Siberische diepten bereiken. Met gevaar voor eigen leven proberen de technici de centrales zo lang mogelijk nog te laten werken. Nederland en België veranderen in een levenloze ijswoestijn vol doodgevroren dieren en mensen.

Alleen in de Limburgse mergelgrotten en andere mijnen kunnen overlevenden nog even schuilen, tot ook hun voedsel en energie opraakt. En de lucht.

Dit was de laatste effectieve rem. Nu alle water bevroren is en de aardoppervlakte bedekt is met een isolerende sneeuwdeken, is er weinig meer dat de afkoeling tot in de buurt van het absolute nulpunt kan stoppen. Daalt de temperatuur tot ver onder de honderd graden onder nul, dan bevriest eerst de kooldioxide, dan de stikstof en uiteindelijk de zuurstof. Als alle lucht bevriest, ontstaat een dikke laag sneeuw. Kooldioxide vormt maar 0,04% van de atmosfeer, dus het kooldioxidelaagje is maar een dun laagje rijp, enkele millimeters. Vervolgens wordt eerst de zuurstof (onder de 82 kelvin, 82 graden boven het absolute nulpunt dus) en dan de stikstof (79 kelvin) vloeibaar.

U ziet het…met enige denkwerk kom ik met dit gruwelijk scenario. Duimen dus, dat die zon weer terugkomt na een verduistering!

Reageer
gravatar

Nadenkert, ik kan dat diminuïtief ‘je’ hier niet gebruiken. Want het volwassen rampenscenario dat ons hier wordt geschilderd is te erg voor jeugdigen om met droge ogen door te werken. De enige troost is dat Dom Strauss Kahn ook zal doodvriezen in zijn dure designvilla. Weliswaar wat later dan de rest van ons, door de sterk isolerende laag kamermeisjes waar hij onder ligt, maar ook hij zal er -uiteindelijk- van lusten. Hoeven we ook niet meer dagelijks hysterisch te worden over de steeds dieper duikende AEX en Dow Jones. ‘t Is zoals de ziener J. Cruyff het formuleerde: elk nadeel heb z’n voordeel.

gravatar

Een ernstige zaak, die om een gedegen onderzoek vraagt ! Het kan niet anders of de russische maffia zit achter de herhaaldelijke verdwijning van de zon.
En wie zegt dat het weer dezelfde zon is die iedere ochtend tevoorschijn komt ? Misschien is het wel een inferieure remake.
Nee, dit zaakje stinkt; we moeten eisen dat onze zon gewoon blijft staan, dag in dag uit, zodat we weten wat we hebben.

Reageer
gravatar

VeerPONTEN? PONTEN? Wat een verstand. VeerBOTEN. Op de Waddenzee spreekt men niet van ponten. Daar geldt de Verenwet namelijk niet. Vandaar.

Reageer
gravatar

Gelijk idd: veerponten hebben een veermotor die door middel van een sleutel handmatig wordt opgewonden – niet te strak want dan gaat het mis.
Naar de eilanden wordt nog hand-over-hand de boot heen en weer getrokken met een touwtje: de technologie is daar nog niet geadapteerd.
Komt nog wel, maar dat duurt nog een paar duizendtal zonsverduisteringen

gravatar

@11 Live uitgezonden, zegt u daar? Ik wil daar toch even een kleine aanvulling op maken, en wel deze. U begrijpt dat hemel een holografische projectie is die in een roterend systeem is geplaatst?
Het wordt uitgezonden is in deze wat misplaatst. “Live” of “life” (zo u wilt) is het zeker. Uiteindelijk is het leven één grote projectie én herhaling van zetten.

Reageer
gravatar

Jaja, morgenavond life uitgezonden. En vervolgens jarenlang iedere dag herhaling. Tot vervelens toe.

Reageer
gravatar

Wat een onzin, dat morgenavond de aarde voor de zon zal schuiven. Zoals iedere rechtgeaarde christen weet, draait de zonneschijf rond onze aarde. De zon plaatst zich dus achter de rand van onze aarde!

Ik heb nog groter nieuws. Als u dat wilt horen, zal ik even bij stilstaan.

Mijn voorganger Gregorius, ja die slechts in één toon kon zingen, heeft op 5 oktober 1582 bepaald dat de zon op 11 november 2011 rond het middaguur vierentwintig uur lang precies midden boven de aardplaat zal stilstaan. De laatste keer dat zoiets is gebeurd, zal alweer zo’n vierduizend jaar geleden zijn geweest.

Reageer
gravatar

Ja … ehhh … dat is nou typisch weer zo’n opmerking: daar kan ik niks mee.
wat een wijsneuzelarij weer.
Leuk zo’n mening, maar leer eerst een klokkijken?

gravatar

Grappige mevrouwtjes en mijnheertjes van de Speld,

Volgens mijn papa komt een zonsverduistering altijd op zondag voor. Daarom heet die dag zondag. En mijn papa weet alles!!!!!!!!!!!

Warme zonnige knuffels van Paulientje met de vlechtjes
x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x

O ja,
Mama zegt dat papa daarom altijd op zondag een snipperdag neemt en op zaterdag ook om zich voor te bereiden.

Reageer
gravatar

@ PAULUS KROE POEK BY • 20 AUGUSTUS 2011, 15:35
Bij ons in China zon nooit ondelgaan. Zon alleen maal lijzen. Of leizen, daal velgis ik mij altijd in.

MAFKEES!!