Multiculturele discussie officieel afgerond

Nog geen consensus over nieuwe obsessie

In Veenendaal is gistermiddag de maatschappelijke discussie over de multiculturele samenleving afgerond. Met de woorden “Ja, daar heb je misschien ook wel weer gelijk in” maakte publicist Paul Scheffer officieel een einde aan het oeverloze debat dat Nederland ruim elf jaar in zijn greep hield.

Meer dan vijftig publicisten en columnisten waren naar Hotel Ibis in Veenendaal gekomen, om nog een laatste keer te debatteren over de multiculturele samenleving. De feestelijke bijeenkomst werd georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut. Volgens oprichter en directeur Roderik van Grieken werd het na elf jaar tijd voor iets anders: “Eigenlijk zouden we nog jaren vooruit kunnen met de uitzichtloze impasse van het huidige debat. Toch hebben we het nu willen afronden, omdat we denken dat je op het hoogtepunt moet stoppen.”

Van Grieken weet nog goed hoe elf jaar geleden besloten werd de multiculturele samenleving tot hoofdthema van het maatschappelijk debat te verklaren: “Scheffer verzorgde de aftrap met zijn opiniestuk, Het multiculturele drama. Het leek ons vervolgens een goed idee als alle columnisten zich tien jaar lang uitsluitend zouden bezighouden met de multiculturele problematiek, al dan niet in combinatie met de islam en immigranten. Het is nu eenmaal overzichtelijker als opiniemakers zich eindeloos blijven fixeren op hetzelfde onderwerp, waarbij het vinden van consensus nooit een doel op zich mag zijn.”

Wat de nationale obsessie van de komende elf jaar moet worden, is nog niet besloten. “Als het maar iets met ressentiment en het einde der tijden te maken heeft,” aldus Van Grieken. “Alleen dan houden we Nederland op een geloofwaardige manier in een permanente staat van verontwaardiging.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Met excuses dat ik natuurlijk eindeloos te laat ben met deze reactie – hoewel men over een echte pbsessie natuurlijk liefst zo lang mogelijk doorboomt (is dat grammaticaal correct Nederlands?) – voel ik wel wat voor een langdurige discussie over Zwarte Piet.
Dat loopt natuurlijk al een poosje, maar dat mag de pret niet drukken. Wel gunstig zelfs, als iedereen alle argumenten al een keer heeft gehoord, dan weet je in welke volgorde ze het best herhaald kunnen worden om maximaal effect te hebben.

Reageer
gravatar

Heb even wat nieuws gemist de afgelopen week. Is het echt nieuws dat de minister aparte jongens en meisjesscholen wil? Dat vind ik nou verontrustend. Kunnen we daar niet de komende 22 jaar over debatteren? En het dan niet uitvoeren natuurlijk, belachelijk idee! Zou zomaar een bericht van de Speld kunnen zijn.

Reageer
gravatar

Berichtgeving over minister die overweegt om jongens en meisjes als twee verschillende types te benaderen bij het aanbieden van onderwijs, komen op mij allerminst ongeloofwaardig over, net als De Speld overigens. Wel aardige suggestie om dit onderwerp voor nog eens 22 jaar in de maatschappelijke debatarena te werpen. Het is immers alweer ruim 22 jaar in de achterkamertjes van didactisch NL verscholen geweest, weggemoffeld, met stempeltje ‘niet-ok voor debat’ … juist nadat het jarenlang een prominent plekje in de debatarena van ontzuilend NL had.

Je zou eens kunnen beginnen bij Henk. Ben natuurlijk ook benieuwd hoe hij hier tegen aan kijkt.

Verbeter het debat, begin bij Ingrid en Henk. 🙂

gravatar

Vanuit constructief oogpunt heb ik wel sympatie voor de suggesties van Luchtbakker, Mart en Bant.

Ben echter nog behoorlijk van ‘t padje als gevolg van dit ‘Scheffertje’. Zomaar ins blaue hinterzimmerke hinein een maatschappelijke discussie afkappen …

Stel je voor dat een nieuwe, eenmaal enthousiast, breed maatschappelijk gedragen en met volle tegenstellige overtuiging ingezette discussie in 1 klap piepend tot stilstand wordt gebracht zodra een of andere slappe ‘Scheffer’ er de brui aan wenst te geven? Moet er niet aan denken zeg!

Reageer
gravatar

Mijn broer laat weten, dat hij uiteraard niet naar dat afsluitend congres is geweest en ook niet naar eerdere bijeenkomsten.

Punt een: Daar werd een zeer linke linkse liefhebberij uitgevoerd: het debatteren.

Punt twee: Discussiëren kan Geert het beste in zijn eentje.

Punt drie: Hij is voor de meningsuiting van vrijheid, als ze binnen zijn definities vallen.

Punt vier: Discussies tussen meer dan één persoon zal Geert verbieden als hij straks aan de macht is. Daarom zal hij dan uiteraard het parlement namens Het Volk ontbinden.

Punt vijf: Hij wil zijn troefkaart nog niet uitspelen. Dus tot nader order blijft de “multikul” bestaan. Er moet per slot van rekening nog wel genoeg te schelden over blijven, aldus mijn broer.

Reageer
gravatar

De komende tien jaar kunnen we makkelijk vooruit met soebatten over het opnieuw in gebruik stellen (en een jaartje later weer opheffen) van tramlijn 11. Als we daaraan ook nog eens het diskuzeuren over het al dan niet afschaffen van de deelgemeenten toevoegen, is onzer trauma- & zeurkalender voor minstens drie lustri gevuld.

Reageer
gravatar

Lijn 11? Die naar Blijdorp? Mag blij zijn als de rails d’r nog liggen.

Maar ik zag dat juffie ‘t spoor Bijsterveldt bevallen is van een nieuw idee: gescheiden jongens- en meisjesscholen.
De vooruitgang lijkt soms sterk op een afgang; maar het geeft stof tot gezeur, gegriep en geweeklaag.

gravatar

Er schijnt ook een significant verschil te zijn in het leergedrag van roodharigen ten opzichte van andere haarkleuren. Maar liefst 0,1 %! Ik adviseer daarom om voor roodharige kinderen speciale scholen op te richten.

Voorts dient te worden voorzien in scholen voor jongens die de bof (parotitis epidemica) niet en jongens die de bof wel hebben gehad. Dat spreekt vanzelf.

gravatar

Jawel Jeettje, die lijn 11! De rails liggen er nog. Na enkele maanden niet gebruikt te zijn begint zich iets van roest af te zetten. Deel van de brede discussie kan zijn of we de rails zoals zij er nu liggen (al dan niet) in gebruik gaan nemen, of dat wij ook de spoorbreedte gaan aanpassen om vervolgens te bediscussiëren of we lijn 11 weer in gebruik gaan nemen.

gravatar

Als oud-Rotterdammer vind ik dat de tramrails van Lijn 11 op de Bergselaan en speciaal die op de keercirkel op het Lisplein moeten worden teruggeplaatst en van oude vierassers (met open balkons) moeten worden voorzien. En als Beschermd Stadsgezicht moeten worden erkend. Als heer burgermeester Abu Talib tenminste een beetje op het laatste restje ‘Rotterdams Erfgoed’ wil passen.

gravatar

Nou, Bus, die liggen er maar beperkt, want aan de andere kant bij het Lisplein zijn ze verdwenen.
Jeugdsentiment …. ik vind dus ook dat die ouwe gele koffiemolens weer moeten rijden.
Laatste jaren ging 3 ernaartoe, trouwens: achterlijk om dat op te heffen: alsof in de wijk Blijdorp alleen maar dieren wonen.

Och, ik zie dat de ingenieur hetzelfde idee heeft: nu, waar wacht die Aboutaleb nog op?
Het staat in De Speld man! Wat wil je nog meer?

gravatar

Het opheffen van lijn 11 is gebeurd omdat er zo weinig reizigers gebruik van maakten. Mede omdat de halte Vlaggemanstraat werd opgeheven, staan sindsdien velen tevergeefs bij de halte Schieweg te wachten op lijn 25. (Doorgaans heeft die op een 10-minuten dienst minstens een kwartier vertraging)
Het was altijd heel fijn daar te staan wachten en dan te zien hoe vanaf de Bergselaan lijn 11 leeg rechtsaf sloeg, om zonder passagiers richting de Schiekade te gaan. Meer dan eens stond de controleur dan met een brede glimlach te kijken hoe de reizigers en masse baalden van de voorbijgekomen tram, waarvan zij gebruik gemaakt ZOUDEN hebben, als zij maar van de halte Vlaggemanstraat gebruik hadden kunnen maken. Heerlijk, hè, die Stad van ons?

gravatar

Paul Scheffer,huisideoloog van v/h de PvdA, heeft al eens aan de multi-culti bel getrokken en vervolgens even snel zijn keutel weer ingetrokken. Zijn partijprogramma “Schuivende Panelen” bleek erg flexibel. Het CDA doet nu een flinke duit in het multiculti-zakje door te pleiten voor gescheiden leren van jongens en meisjes. Islamitisch Nederland vindt dat een prima idee, mits de meisjes met hoofddoekjes op school verschijnen.
Turkse immigranten hoeven nu ook niet meer in te burgeren en Nederlands wordt nu officieel de tweede taal van ons land. Het loopt momenteel al storm bij LOI, het NTI en Hogeschool InHolland voor taalcursussen Turks op IBO-niveau, met echte Turkse docenten. Want iedere derde aanmelder krijgt een döner kebab of falafelschotel gratis. En Hollanders zijn gek op voetbal en gratis aanbiedingen. InHolland staat een huisWe weten allemaal hoe gevoelig Hollanders zijn voor ‘voordeeltjes’

gravatar

Paulus, voorzitter van de Nederlands is Vreselijk Prijscommissie. “Outsider” staat al minstens sinds 1976 (10e druk) in de Dikke Van Dale, dus minimaal al 35 jaar. Het is een Anglicisme en een neologisme, maar wel geaccepteerd in het Groot Nederlands Dictee. Vragen? Geen vragen!

gravatar

Nou, dat zou tijd worden! Al die jaren gebabbeld, terwijl de discussie over de zegeningen van de monoculturele samenleving politiek correct onder het vloerkleed is geveegd.

Heeft dit misschien iets te maken met de lijn zoals die is uitgezet door dhr. Breivik?
Die Scheffer ziet daar natuurlijk brood tot zijn vervroegde pensionering.
Wij wachten met spanning zijn boekwerkje over dit topic af.
Een essay mag ook; mits natuurlijk in Jip-en-Jan-ne-ke taal, sorry: Henk-en-In-grid taal.

Reageer
gravatar

Het is jammer dat dit eindverslag van de maatschappelijke discussie over de multiculturele samenleving die elf lange jaren heeft geduurd, geen verslag bevat van mijn belangrijke bijdrage als vragensteller tijdens het afsluitend forumdebat. Beknopt samengevat is het mijn opinie, dat de smaak van de aardbeienyoghurt bij de lunch in het geheel niet te lijden heeft gehad van de multiculturele discussie die ‘s ochtends wat was uitgelopen.

Reageer
gravatar

De tweede Reformatie breekt aan. Zowel de vernieuwingen in West-Europa binnen de islam als de bloei van veel pentacoast kerken bij nieuwe migranten geven een nieuw godsbeeld aan veel mensen.
De invloed hiervan op onze maatschappij is nog onvoldoende bekend. I.p.v. een discussie lijkt mij een onderzoek naar de invloed van het godsbeeld van veel (nieuwe) Nederlanders op de maatschappij zinvol.
Vriendelijke groet

Reageer
gravatar

Er zullen geen moslims aan het onderzoek naar de invloed van het godsbeeld op wat dan ook deelnemen. Ook niet op de smaak van aardbeienyoghurt. De Islam verbiedt immers godsbeelden.

Mijn goede vriendin en wijze collega ds Paulien, atheïstisch en republikeins dominee, is het met mij eens. Hij zegt dat gods- en andere beelden meer iets is voor de roomschen.

gravatar

Einde discussie? Het is nog steeds een drama.
Zo werd ik laatst, vanwege een snelheidsovertreding, beboet door een Afghaanse agent. Blijkt de politie een uitwisselingsproject te hebben met een stel veldwachters uit Kunduz. Ik verstond hem niet, ik kon niet lezen wat er op de uitgeschreven bon stond…..
Uiteindelijk heb ik de boete af kunnen kopen voor een snee droog meergranenbrood. Nu ze in Nederland zijn gaan ze niet voor minder.

Reageer
gravatar

@Blauwerik: dan moet ik zeker maar alle terreur in het betalingsverkeer voor zoete koek slikken? Ik moet horen “jullie euro’s zijn varkens”, “Onze Zwitserse schillingen zijn beter”… Nee hoor, wij betalen hier met de euro, en als buitenlanders van onze economie gebruik willen maken, dan zeg ik okee, maar je past je aan.

Reageer
gravatar

Eigenlijk is het de bedoeling dat steeds minder mensen de euro gaan gebruiken en we stiekum overgaan op de zwitserse franc of een vergelijkbare muntsoort. Maar dat kan ik natuurlijk niet openlijk zeggen.

gravatar

De multi valuta discussie woedt al een tijdje onder de Hitchhikers-fans. Weet niet of we na gevallen bladeren nog andere fictieve valuta willen bedenken, maar daar redden we het doel van een permanente staat van verontwaardiging niet mee, ben ik bang.

Daarom stel ik voor ons te focussen op de wanstaltige vorm van onze nationale boom, de Treurwilg.

Zoals die zijn schouders laat hangen en daarmee ruimte biedt aan allerlei rondfladderende gespuis…. Het zou verboden moeten worden. Zij het dat verbieden zelf al verboden zou moeten worden.

Reageer
gravatar

“Als het maar iets met ressentiment en het einde der tijden te maken heeft. Alleen dan houden we Nederland op een geloofwaardige manier in een permanente staat van verontwaardiging.” Schitterend!

Reageer
gravatar

Hmm einde der tijden, we beginnen deze obsessie met het uitnodigen van de maja afstammelingen en die maken een preek dat het einde der tijden in 2022 is.

Zo is het gelijk geregeld dat we een nieuwe obsessie hebben EN we hoeven ons niet meet druk te maken over de obsessie daarna!

Reageer
gravatar

Als nieuwe obsessie stem ik voor de “multi-valuta discussie”. Wie graag met euro’s betaalt mag dat, maar betalen met zwitserse francs, chinese yuans of engelse ponden moet evengoed kunnen.
Amerikaanse dollars zijn sterk af te raden, evenals stukken gescheurd krantenpapier, maar verder is “the sky the limit”.

Reageer
gravatar

De Joop, Elsevier en de NRC hebben inmiddels surséance van betaling aangevraagd. GeenStijl zag de bui al hangen, en hoopt deze crisis te overleven door nog vaker en indringender over flitsende agenten te berichten.

Reageer
gravatar

Nou, ik ben blij dat de man Van Grieken heet, en niet Van Italie of Van Spanje, want die Grieken hebben al genoeg euri’s van ons gekregen. Daar kan Van Grieken de komende 11 jaar wel op teren…
Moet er niet aan denken dat ie van Italie heet of zo, zodat we Silvio’s bunga bunga feestjes sponsoren…

Reageer