Nachtwacht blijkt slechts ‘complexe constellatie atomen’

Kunstwereld in rep en roer

De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn is niets meer dan een complexe constellatie atomen in een niet bijzonder speciaal stuk van het tijd-ruimte continuüm. Dat blijkt uit onderzoek van kunstchemica Martje Sleksterveen.

“We hebben het schilderij op meerdere manieren onderzocht, en steeds maar weer kwamen we tot de schokkende conclusie dat het meesterwerk van Rembrandt niets meer is dan een fysiek object dat uit atomen bestaat, net zoals u en ik”, aldus Sleksterveen. “Het bestaat grotendeels uit koolstofatomen, die op geen enkele manier verschillen van de koolstofatomen van een slechte vervalsing, een broodje kip piri-piri of een paard. Natuurlijk is iedere constellatie atomen uniek, maar de Nachtwacht is wat dat betreft niet unieker dan Jan-Peter Balkenende. Je kunt het schilderij dus best mooi vinden, maar eigenlijk is er weinig bijzonders aan.”

In de kunstwereld is geschokt gereageerd. Alfred Dubois van veilinghuis Christie’s Amsterdam: “Als De Nachtwacht in wezen niets verschilt van de witte muur waaraan het schilderij is bevestigd, dan kunnen we ons afvragen waarom we niet naar die muur aan het kijken zijn…. En vooral waarom, midden in een economische crisis,  hoopjes atomen van zogenaamd belangrijke schilders voor vele miljoenen aan gemeenschapsgeld worden aangeschaft.”

Bezoekers geven aan ‘zich belazerd te voelen’. “Ik ben niet voor niets uit Japan naar Nederland gekomen”, aldus Tanao Yuzuki (42).” Nu heb ik een blauw driehoekje met daarin een kopie van een werk dat bestaat uit precies dezelfde atomen als mijn paraplu en mijn mondkapje.  Schandalig!”

Sleksterveen sluit niet uit dat ook andere meesterwerken ‘niets meer of minder zijn dan stukjes bijeengeraapt sterrenstof die zich in een esthetisch wenselijke, doch uiteindelijk vergankelijke configuratie hebben samengeschoold.’ “In ons volgende onderzoek zullen we  de Sterrennacht van Van Gogh en de Victory Boogie Woogie moleculair vergelijken met het goedbedoelde gebroddel van amateurs over de hele wereld. Definitieve uitspraken kan ik nog niet doen, wel zijn er meerdere aanwijzingen voor de mogelijke aanwezigheid van koolstofatomen in de originele werken.”

 


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Paulinewits, bedankt. Heb uitgebreide toelichting gevonden en gewaardeerd. Zie Barnett Newman desondanks nu nog als een bevlogen fabrikant van krokant gebakken lucht, maar hij leverde waar de markt om vroeg, dus “de gustem non discutandem”; ieder zijn meug. Newman overleed in ruime welstand; zijn weduwe hoeft dus geen krantenwijk te nemen om financieel te overleven. Gelukkig maar. Blijft over dat de Katholieke Kerk haar -extreem schaarse- humor hier toch bestraft zag met 13.000 zilverlingen. Het principe van de vrije meningsuiting werd hier aan de Kerk onthouden; sprake van ‘oud zeer’ jegens de katholieke kerk, stammend uit de periode ’40-’45?

Reageer
gravatar

Paulinewits, uitvoerend kunstenares, hartelijk dank voor uw collegiale correctie m.b.t. Barnett Newman’s seriële kunststuk in het Stedelijk. Mij staat nog bij dat de restaurateur niet onomstreden was, noch zijn honorarium. Het was lange tijd onrustig in kringen van kunstminnend Nederland.
Amsterdam is er indertijd toch nog uitgesprongen door de parkeertarieven in een straal van 1.500 meter rond het Stedelijk Museum met 50 % te verhogen. Eenzelfde aanpak werd gevolgd bij de financiering van de Noord-Zuidlijn. rest mij de vraag wat de Roomse Kerk met haar bijdrage van ƒ 13.000,– beoogde. Een anticiperend gebaar richting geschonden en getraumatiseerde koorknapen?

Reageer
gravatar

Dit soort ‘onthullingen’ gaat meestal vooraf aan verdergaande ontmaskeringen van kunst, kunstenaars en kunstenmakers. Wie herinnert zich niet het meesterwerk “Who is afraid of white, red and blue” van een chronisch overgewaardeerde Amerikaanse naïeve verfrolschilder. Nadat een geïrriteerde bezoeker dit wandvervuilende werkstuk van 12 m2 trachtte terug te brengen tot een handzamer formaat, (middels een vrij verkrijgbaar Stanley-mes), kostte de reparatie $ 800.000,-: een klus die in een kwartier met ducktape en een verfroller werd geklaard: “De nieuwe kleren van de keizer”. Na dit staaltje hogeschoolzwendel met belastinggeld, geef ik toch de voorkeur aan het wrochtsel van Rembrandt van Rijn, die heeft er tenminste nog ambachtelijk en langdurig zijn best op gedaan en daar -als dank- nog geen stuiver royalties van heeft ontvangen.

Reageer
gravatar

Who’s afraid of red, yellow and blue? (de juiste naam) werd door Barnett Newmans in serie vervaardigd. Productienummer drie III, was vol trots in het Amsterdam Stedelijk op een prominente plaats opgehangen, toen een kunstcriticus die zijn tijd ver vooruit was, er het mes in zette. De beschadiging werd een kostbare geschiedenis voor de gemeente Amsterdam (maar liefst twee miljoen gulden) en de Roomse kerk (ruim 13.000 gulden). Lees de spannende gebeurtenissen in: http://www2.eur.nl/fw/hyper/NRC/kruistochten.htm.

gravatar

Een zeer goed en zinvol onderzoek van deze
kunstchemica. Het komt ook op een goed moment, nu zoveel mensen zich verzetten tegen de bezuinigingen op cultuur.
Zo moet ik ook altijd vreselijk lachen om mensen die bijvoorbeeld de vijfde symfonie van Beethoven een geniaal meesterwerk vinden.
Ga je kijken naar de basis waarop dit werk inmiddels al duizenden malen is uitgevoerd en op CD gezet, dan zie je witte pagina´s met daarop groepen van vijf lijntjes, waarop weer rondjes geplakt lijken te zijn, sommige wit, sommige zwart, sommige met een stokje, andere zonder. Verder heeft de “geniale” componist er op sommige plaatsen wat lettertjes bij gezet zoals “pp” of “mf”, waarschijnlijk om interessant te doen.

Helemaal bont maakt Bach het met zijn “Matthäus passion”, een kunstwerk dat ook zo hoog wordt geschat. Behalve een zelfde concept als Beethovens vijfde, heeft hij er teksten bijgezet die óf gestolen zijn (uit de Luther-bijbel: Matthäus 25 en 26), een aantal Lutherse koraalteksten (ook jatwerk), en dan zitten er nog wat teksten tussen van ene Picander (een POSTBODE uit Leipzig!).
Nee, laat ze alle cultuursubsidies maar stoppen, nu blijkt dat o.a. De Nachtwacht, Beethovens vijfde en Bachs Matthäus Passion bijeen geraapte rotzooi is.
Mensen die nog steeds iets geniaals hierin menen te zien of te horen, gaan dat voortaan zelf maar financieren.

Reageer
gravatar

Stomstomstom: je had gewoon dat ding onder het konijn kunnen leggen. Had je er gelijk zoveel van gehad als je wil hebben.

gravatar

Ons lid, de kunsthysterica Martje Sleksterveen tevens populistisch onderzoekster aan ons wetenschappelijk bureau (Macro Populair, bijzettafel met kunststofblad), heeft toch mooi bewezen dat schilderen een hobby is van linkse atomen.

Reageer
gravatar

De kracht van het onderzoek van Sleksterveen is dat het nu in jip-en-janneke-taal uitgelegd is. Hoe voor de hand liggend de uitkomst dan ook mag zijn.
De situatie was begin vorige eeuw al door Minkowski in zijn isotrope metriek van de door hem naar hem genoemde Minkovski-ruimte beschreven. Echter onopgemerkt voor de weekend bijlage. Slechts een handjevol wetenschappers dacht dat ze wisten waar ze naar keken. Nu kan ook het grote publiek kennis nemen van de betekenis van deze constellatie van atomen. Jammer is dat de tijd dringt door het dreigende sluiten van culturele ruimtes.
Bijzonder knap van Rembrandt is dat hij al in de 17e eeuw met behulp van simpele middelen zoals eigeel en botwit de complexheid van het tijd-ruimte continuüm heeft kunnen duiden. De centrale vraag hierbij is waarom Rembrandt voor de Nachtwacht gekozen heeft en niet voor een constellatie als het Melkmeisje. De grote afmetingen van het doek moeten al een signaal van hem zijn geweest voor de belangrijkheid van de vraagstelling. Het toont nog eens aan dat communicatie alleen tot stand komt wanneer de ontvanger weet wat de bedoeling is.

Reageer
gravatar

Zo is het maar net. Ik heb die kwakschilder nooit serieus genomen. Voor het Melkmeisje daarentegen ben ik de diepste grotten en mijnen in gedoken om enkele zeer bijzondere atomen te verwerken. Maar daar lees je dan weer niks over.

Reageer
gravatar

Dan te bedenken dat er van de Nachtwacht nog een stukje afgehakt is ook! Kom daar maar eens om bij Balkenende of een willekeurige tuinkabouter.

Reageer
gravatar

Snetverderrie, de een of andere kunstvandaal heeft het hengeltje van mijn tuinkabouter ontvreemd vannacht. Is dan niks meer heilig?

gravatar

Dat gaat mij toch te ver om de Nachtwacht te vergelijken met Jan Peter Balkenende !
Tenslotte is en blijft de Nachtwacht een alleszins fatsoenlijk en prettig ogend schilderij.

Reageer
gravatar

Karel Krankhoofd is ook een esthetisch verantwoorde compositie van verschillende samengebrachte atomen. Ik denk dat ik ook maar eens voor veel geld ga hangen in een museum.

Reageer
gravatar

Moet ik misschien concluderen dat de Speld ook niet meer is dan een verzameling atomen ? Dat zou pas echt schokkend voor mij zijn !

Reageer
gravatar

Zo is dát! Wie denkt die Martje Sleksterveen wel dat ze is? Toch ook niks meer dan een hoopje atomen?
En dan lelijke dingen zeggen over andere hoopjes atomen, bah, het niveau!

gravatar

De speld bestaat uit electronen in de koperdraden (als die niet gestolen zijn) of fotonen in de glasvezelkabels. Heel iets anders dus dan een gewoon object zoals jij, ik of de Nachtwacht.

gravatar

Bedroevend slecht stukje onderzoek. Er zijn nog zoveel dingen niet onderzocht, en dan toch concluderen dat er niets bijzonders is? Is de constellatie atomen die de Nachtwacht vormt wellicht meer complex, of juist minder complex, dan andere constellaties? Het is uniek, en daaraan is het niet uniek, maar is het wellicht uniek op een unieke wijze?

Zeggen dat de Nachtwacht om dit soort redenen niet uniek is, is als zeggen dat mijn horloge en mijn wekker niet wezenlijk verschillen omdat ze beiden de tijd aangeven, zonder daarbij te melden dat mijn wekker op wintertijd en mijn horloge op zomertijd ingesteld staat! Dat lijkt me toch echt iets anders, niet dan?

Reageer
gravatar

Ja zeg kom zeg: toevallig is die constellatie niet toevallig door Rembrandt gerangschikt! Dat telt!

Dat kun je van die andere constellatie Balkenende niet zeggen; die is door ik weet niet welke prutser bijelkaar geharkt. Zou ik in ieder geval mijn muur niet willen laten ontsieren, en zelfs een tuinkabouter krijgt voorrang in mijn tuin als standbeeld.

Reageer
gravatar

Aha, ik snap de grap! Alle mensen hierboven vergeten erbij te zeggen dat het gaat om wát je doet met die atomen, terwijl dat nou juist het belangrijkste is! Knappe satire! Haha!

Reageer
gravatar

Jammer, ik heb het altijd gehouden voor een byzonder kunstwerk. Nu blijkt wel weer hoe gemakkelijk de kunstmafia de boel weet te belazeren. Het wordt tijd voor kamervragen. Dit is veel belangrijker dan al dat gedoe over eurocrisis en schuldenplafonds. dat alles is dus niks anders dan reconfiguraties van tijd en ruimteconstellaties! Daar trap ik niet meer in!

Reageer
gravatar

Voor wie goed kijkt ziet… twee haken kruisen op de nachtwacht staan… de swatika symbolisch dan gesproken… bij gebrek aan den adelaar heeft het meisje links midden,de klauwen van een haan onder haar sjerp uit steken…